PodSvojoStreho.net
Nakup termostatskih ventilov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nakup termostatskih ventilov (/showthread.php?tid=45971)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Nakup termostatskih ventilov - Migaj - 21.12.2012

15€ -glava , v spalnici sem dal na 2,5 in je ok

Re: Nakup termostatskih ventilov - podviz - 24.12.2012

Morda sem malo mimo udaril, ampak sem bral v teh prispevkih o računih in obračunih za mesec...

Mi imamo sedaj prvo leto delilnike z odčitavanjem na en mesec, pa me zanima, kdo je dolžan dostaviti obračun za strošek toplotne energije.

Jaz na položnici vidim samo nek skupni znesek in procent, ki ga moram sam plačati, zanimalo pa bi me, kako so ta procent izračunali (glede na razmerje po števcu/fiksno: 80/20 in ostale parametre).

Re: Nakup termostatskih ventilov - Popravila na domu - 24.12.2012

Malo nerodno si zastavil vprašanje.

Odčitovalec delilnikov toplote sporoči podatke dobavitelju toplote. Ta pa ti izstavi obračun, če nimate kako drugače dogovorjeno....in se obračun sprehodi do vas preko upravnika.

Če te zanimajo natančni podatki obračuna, oziroma celotna pot, na podlagi katere rezultira končna številka v € na tvoji položnici, moraš za pojasnilo zaprositi vsaj enega od treh zgoraj navedenih..., ponavadi pa vsaj dva.
Če so tam odgovorni ljudje na pravem mestu, boš dobil natančno poročilo, v katerem bo naveden celoten strošek dobavljene energije vašemu objektu za mesec X, porabo po posameznih enotah (brez imen in priimkov uporabnikov), za tebe osebno pa še porabo za vsak posamezni radiator.
Potem pa kalkulator in svinčnik v roke in preveri zadevo.
Gre pa seveda tudi v Excelu brez problema.

To bi bilo vse.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Migaj - 24.12.2012

Migaj Napisal:Za stare aklimatove alu radiatorje sem uspel dobiti še zadnje 4 armalove termostatske glave.Pašejo Big Grin
Dal sem po 15 eur za vsako termostatsko glavo. Samo gor sem jih z roko zavil.
Ne verjamem nastavitvam 1 do 5 , 3 naj bi bilo 20 stopinj, v spalnici imamo 2,5.

Re: Nakup termostatskih ventilov - flexman61 - 24.12.2012

flexman61 Napisal:Imam težave z enim radijatorjem oz. Termostatsko glavo. Radiator je aklimat model MM 2m in 5 členov. Termostaski ventil je Herz za dvocevni sistem, spodnjim centralnim priklopom in termostatsko glavo Danfoss spodaj.
Zadeva je naslenja, imam nastavljeno sobno temperaturo 3(22°C), kar je tudi OK. Problem je da mi glava ne zapre ventila do konca, pri tej temperaturi in mi vedno kroži voda čez radiator in je radijator na vrhu topel. Seveda me najbolj moti hrup pretoka ponoči.

Ta termostaska glava pod radijatorjem 15cm od tal mi je malo sumljiva. Razmišljam da bi poskušal nabavit termostatsko glavo z daljinskim tipalom in ga namestil na 80cm višine, tako kot so glave, ko so na standardnih radijatorjih?

Sem sprobal z termostatsko glavo z tipalom na žici.

Zakluček: Najbrž ni kriva glava ampak ventil. Polek tega tudi ničesar več ne kupim v Seltron MB, ker so trdili da sem glavo montiral in mi je niso vzeli nazaj. Kak jo pa naj sprobam, banda...

Re: Nakup termostatskih ventilov - podviz - 25.12.2012

Popravila na domu Napisal:Če te zanimajo natančni podatki obračuna, oziroma celotna pot, na podlagi katere rezultira končna številka v € na tvoji položnici, moraš za pojasnilo zaprositi vsaj enega od treh zgoraj navedenih..., ponavadi pa vsaj dva.
Hvala za odgovor.
No, bom malo bolj specifičen. Izvajalec delitve je Brunata. Na njihovi strani v rubriki pogosto zastavljena vprašanja piše tudi tole:
http://brunata.si/si/pogosta-vprasanja/delitev-stroskov/ Napisal:Ali imam redukcijski faktor? Kje je viden?

To je odvisno od lege vašega stanovanja. Če faktor imate, je viden na obračunskem listu.
Ko pa obračunskega lista ni bilo, so mi odgovorili, da tega po zakonu niso dolžni pošiljati.

Nato sem našel pravilnik: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")uradni-listunichr("46")si/1/objavaunichr("46")jsp?urlid=20107&stevilka=241[/url]

Tu berem:
Citat:21. člen

(obveznosti izvajalca delitve)

(1) Izvajalec delitve mora voditi evidenco o delitvi stroškov za toploto oziroma gorivo in te podatke hraniti najmanj pet let po koncu obračunskega obdobja.

(2) Izvajalec delitve mora lastniku na njegovo zahtevo omogočiti vpogled v vse podatke in izračune, ki so bili podlaga za delitev stroškov za toploto oziroma gorivo.

(3) Izvajalec delitve mora lastnikom dati vse potrebne informacije in podporo pri sprejemanju in izvajanju odločitev v zvezi z izvajanjem tega pravilnika.

22. člen

(obveznosti izvajalca obračuna)

(1) Izvajalec obračuna mora najkasneje v treh mesecih po končanem obračunskem obdobju obračunati stroške za toploto na podlagi specifikacije stroškov za toploto oziroma gorivo in razdelilnika stroškov.

(2) Izvajalec obračuna mora lastniku na njegovo zahtevo omogočiti vpogled v vse podatke, ki so bili podlaga za obračun stroškov za toploto oziroma gorivo.

(3) Izvajalec obračuna mora lastnikom dati vse potrebne informacije in podporo pri sprejemanju in izvajanju odločitev v zvezi z izvajanjem tega pravilnika.

Če to pravilno razumem, bi torej po 21. členu morala dostaviti obračunski list Brunata (izvajalec delitve), po 22. členu pa SPO (upravnik).

Sedaj ne vem, pri kom moram zahtevati obračunski list, niti ne vem, ali moram za vsak mesec posebej zahtevati.

V teh Brunatinih odgovorih namreč dobim občutek, da je obračunski list nekaj samoumevnega. Poleg tega ima Brunata še spletno aplikacijo, kjer naj bi v Web arhivu videl vse obračune za nazaj. Vendar notri ni nobenega dokumenta. Takole to izgleda:
[img]httpsunichr("58")//dlunichr("46")dropboxunichr("46")com/u/42805170/Brunata%20Web%20arhivunichr("46")jpg[/img]

Torej, če mi lahko pomagate pri tej zadevi.

Sicer pa želim lepe praznike!

Re: Nakup termostatskih ventilov - Popravila na domu - 25.12.2012

V zvezi z delilniki toplote so oglej tole temo, da boš vedel za kaj pravzaprav pri vsej stvari gre.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=7526&hilit=Svarilo+pred+delilniki">viewtopic.php?f=7&t=7526&hilit=Svarilo+pred+delilniki</a><!-- l -->

Če ti upravnik pošilja oz. obračunava porabljeno energijo ga PRISILI(te) da ti omogoči vpogled v tvoj obračun. To je dolžan storiti. Če gre za neprijaznega in slabega upravnika, ti ne bo poslal dokumenta v vednost, MORA pa ti omogočiti pogled v VSE račune, ki se tičejo vašega objekta na svojem sedežu.
Prav tako je tudi z Brunato in pa tudi s tistimi,ki vam naredijo obračun (če to NI upravnik)

Za vpogled v podatke, kar ti zgoraj omenjeni omenjeni MORAJO omogočiti, pa moraš biti zelo vztrajen, včasih tudi naprimer klicati 5x dnevno, poslati 20 mailov na dan in tako naprej..... No ja, včasih pa gre zahteva "gladko skozi".

Tule pa ti še prilepim datoteki, da boš vedel, kaj ti moraji pokazati. Seveda sem prej iz dokumentov pobrisal vse podatke, po katerih bi lahko prepoznali lastništvo. Pač v smislu ZVOP1.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Jozl - 7.1.2013

Se ponovno oglašam na to temo, ker obljuba dela dolg.

Končno smo dobili poročilo o porabi energije od Merilne tehnike.

Časovno obdobje 14.11. do 12.12.2012:
-porabljena energija po merilniku 115kWh - minus korekcija 92kWh - krat variabili delež = 124kWh
-dodatni pavšalni del na m2 še 100kWh
-poraba našega stanovanja na 30m2 je okoli 7,42kWh/m2
-poraba celotnega bloka pa v povprečju 16,59kWh/m2

Zakjuček lahko sklepam takole:
Naše stanovanje na vrhu, kot mansardno in s talnim ogrevanjem od spodnjega soseda porabi v povprečju 2,23 krat manj in s tem tudi nižja položnica.
Faktor izgub napram dobavljeni toploti skozi števec-kalorimeter in delilniki toplote je 1,68.

Predvidena cifra na položnici bo nekje okoli 5-6€, brez merilnikov in termo ventilov bi bilo 15€

Lahko predvidevam, da se naložba v dobre Danfoss termo ventile povrne v 3-5 letih in s tem je tudi udobje zmerne temperature v stanovanju.

Re: Nakup termostatskih ventilov - milanjungic - 7.1.2013

Migaj Napisal:
Migaj Napisal:Za stare aklimatove alu radiatorje sem uspel dobiti še zadnje 4 armalove termostatske glave.Pašejo Big Grin
Dal sem po 15 eur za vsako termostatsko glavo. Samo gor sem jih z roko zavil.
Ne verjamem nastavitvam 1 do 5 , 3 naj bi bilo 20 stopinj, v spalnici imamo 2,5.

Imaš prednastavitev pretoka na radijatorskem ventilu (ventil, kamor nasadiš termostatsko glavo)? Probaj ga znižati. Brez ustrezne prednastavitve pretoka je možno, da glava nima prave avtoritete.

Ali pa se sprijazni, da imaš 20°C na 2,5. Smile

Re: Nakup termostatskih ventilov - Zaspanc - 7.1.2013

Armal je sicer imel več malenkostno različnih glav (vsaj toliko različnih, da niso kompatibilne), a vsaj ena ima možnost nastavitve na sami glavi.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Migaj - 7.1.2013

Hvala obema za trud. Bo kar na 2,5 ostalo - ustreza.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Tone - 4.2.2013

Da ne odpiram nove teme. Je kdo primerjal elektronske in navadne ventile, ter navadne z zunanjim tipalom. Predvsem mislim na natančnost regulacije temperature oziroma razpon v katerem se ventil povsem zapre. Problem je predvsem vpliv vročega radiatorja in vroče vode v ventilu, na temperaturni senzor (vosek, plin..) Po občutku bi rekel, da se navadna glava recimo pri 20 začne zapirati, pri 26 je pa povsem zaprta.
Elektronska glava lahko senza temperaturo vode v ventilu, prav tako ve koliko je ventil zaprt (in posledičo radiator hladnejši) in z obojim kompenzira temepraturo senzorja sobne temperature.
Najboljša bi bila pa elektronska glava z zunanjim tipalom, ali to obstaja.
Z dobrimi glavami bi odpadla vremensko vodena regulacija + lahko nastaviš poljuben čas za posamezne prostore, recimo ena etaža z upokojenci ob 7h, druga etaža ob 15h, kopalnica pa zvečer na ful, ko se tušira. Poleg vsega pa vremensko vodena regulacija v bistvu onemogoča omenjeno telovadbo z dvigi temperature v različnih urah. Namesto vremenske bi dal samo motorni mešalni ventil, ki mu ročno parkrat letno nastaviš temperaturo. Obstajajo taki mešalni ventili, mislim brez drage dodatne regulacijske enote.
Črpalko radiatorjev bi vklapljal tajmer za 3€ v kurilnici.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Jozl - 4.2.2013

Vremenska regulacija je še vedno boljša od term. ventilov v invidualnih hišah. Prej smo imeli v bajti term. ventile in navadno litoželezno peč, ki se je zakurila ob mrzlih dneh zjutraj ob bolj toplih dneh pa šele popoldan, ker se na kmetiji večinoma časa zadržuje zunaj. Tako lahko povem, da se je stara neizolirana hiša kljub term. ventilom zvečer močno pregrela, ker tudi velike cevi dajo svoj efekt. Tudi ob večerih se je slišala črpalka, ker so se ventili zapirali. Pri vremenski regulaciji pač ni zvečer več piskanja venitilov in tudi efekta vročega prostora ni več.

V bloku, kamor sem se zadnjih nekaj let preselil, se pa opazi delovanje term. ventila. Radiator je samo na zgornji 1/4 rahlo topel ali bolj segret, kadar se na hitro prezrači. Če je okno na kip, potem je radiator vedno topel. Tudi letošno zimo plačujemo ogrevanje samo 1/4 tistega ogrevanja kot v lanskem letu in tudi temp. v prostoru se je spustila na prebavljivih 20-21°C, prej je bilo min, 24-25°C.

Moj komentar:
V stanovanja sigurno termostatske ventile
V hiše pa raje vremenska regulacija - nižja temp v ceveh in s tem manj izgub

Mi v bloku imamo povprečno 2-3x več porabe energije preko kaloriferimetra kot je izmerjena na delilnikih po stanovanjih.

Re: Nakup termostatskih ventilov - Tone - 4.2.2013

Ali so ventili piskali tudi ko si dal črpalko na najnižjo moč?

Re: Nakup termostatskih ventilov - postaj - 5.2.2013

Jozl Napisal:Mi v bloku imamo povprečno 2-3x več porabe energije preko kaloriferimetra kot je izmerjena na delilnikih po stanovanjih.

Tega ne razumem.
Kako je lahko izmerjena nižja poraba na delilnikih, kot na centralnem kalorimetru? Saj so vendar delilniki in samo razdelijo tisto, ker je izmerjeno na glavnem kalorimetru.