![]() |
|
Spet so me nategnili ... - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Spet so me nategnili ... (/showthread.php?tid=36698) |
Re: Spet so me nategnili ... - pokrovka - 6.4.2011 matoz Napisal:Meni kot amaterju so nekatere stvari blizu, glede razvitih širin pločevine.klinika za strehe Napisal:Ostaja pa še ena točka, kjer ne prideva skupaj in se ni nič naredilo. To so pa vetrne obrobe. Na predračuni (kot sem že večkrat napisal) je postavka do 40cm r.š., kar dejansko verjetno tudi so. Še vedno so pa prekratke in deske gledajo ven ~3cm. On trdi, da so OK, ker sem s plačilom predračuna take vetrne obrobe potrdil. Jaz pa sem vedno zahteval, da morajo biti deske v celoti pokrite. Kam sta to zapisala? Ali imam pravico, da se zadeva brez dodatnih stroškov sanira? Ne. Ponujeno mi je bilo, da se dodajo dodatne obrobe za plačilo. Tako je. To ni nateg. Nateg bi bil, če bi napisal samo veterne obrobe, ki se pa lahko sučejo od 20 cm do 66 ali več. Ti bi mislil, da imaš predvidene najbolj široke, izvajalec pa bi dal najožje, kar je mogoče. Zato se pri vseh popisih ne samo pri tvojem napišejo r.š. pločevine. In verjamem, da se teh širin večina izvajalcev drži. Iz 40 cm ravne pločevina nima kaj čarati 3 cm gor ali dol. Zgoraj pri kritini mora biti obroba vertikalno toliko dvignjena, da zakrije rob kritine. Če bi dal prekratko, bi kritina ob straneh štrlela čez veterno obrobo, ki bi jo močnejši veter zlahka dvignil. Višina po horizontali zavisi od višine vala kritine. Standardna mera veterne obrobe je cca 33,3 cm če ni čopov in deska pri tem ni skoraj nič pokrita. Če so čopi je standardna mera veterne obrobe od 40-50 cm, r.š. in prav tako je deska delno zunaj, kot v tvojem primeru. Šlamparije naj popravi tako kot je napisal papež. Vse novo.Doplačaj mu le razliko za obrobe, da bo deska v celoti pokrita, saj je to le nekaj cm pločevine, pa naj jih zmontira. Če bi bil izvajalec dedec na mestu, ki da kaj na svoje ime, bi te podobrobe naredil gratis. Aja, s katero kritino pa imaš pokrito, nisem zasledil? Kje so slike strehe, mogoče najdemo še kaj napak na sami strehi? Če rabiš izvedenca, ti lahko dam kontakt. Naj ti ne bo škoda 200-300€ za strokovni zapisnik. Lp Dany Re: Spet so me nategnili ... - matoz - 6.4.2011 Sem napisal, kaj se je naredilo, sem tudi napisal, kaj se ni naredilo in ni podpisalo. matoz Napisal:Drugače pa se je vse skupaj danes odvijalo tako. Zjutraj so prišli samo delavci brez šefa. In situacija se stalno spreminja in jaz stalno prilagajam vprašanja trenutni situaciji. Ker je trenutno stanje tako, da je možno samo še plačilo računa ali tožba, pač zbiram KONKRETNE odgovore, kateri bodo držali vodo na sodišču. Verjamem, da je od daleč najlažje pisat o tožbah in podobno, ampak za to gre živcev, časa in na koncu se lahko zgodi še, da nosim sodne stroške, ki pa si jih ne morem privoščiti. Od "Klinike" sem dobil potrebne odgovore in sicer, da so popravila, ki jih je izvedel izvajalec v bistvu ustrezna, čeprav bi jih dober izvajalec izvedel drugače, ampak to na sodišču ne šteje nič. Enako je odgovoril tudi za vetrne obrobe. To pač pomeni, da bom v primeru tožbe gladko pušnil. Če se z odgovori klinike ne strinjaš, bom z veseljem prisluhnil. Drugače je pa ta črevasta tema potekala nekako takole: 1. Povedal sem za problem in prosil za pomoč 2. Dobil veliko različnih odgovorov 3. Z dodatnimi pojasnili sem si ustvaril sliko, kaj moram narediti 4. Skušal izvedeti, katere točke so upravičene reklamacije 5. Z vašo pomočjo sestavil pritožbo in jo poslal 6. Izvajalec se je odzval in prišel popravljat napake, kar sem napisal 7. Ponovno sem vprašal, kaj naj storim okrog točk, v katerih se ne strinjava (moje zahteve so pobrane iz foruma) 8. Od Klinike dobil odgovor, da moje zahteve načeloma ne držijo vode in naj plačam 9. Ponavljam se, kot gramofon Dany za tel. št. se priporočam. Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 17.1.2012 Ob prebiranju takšne zgodbe se resno vprašam koliko je pri nas kupec sploh kralj. Ja saj vem, živimo na balkanu. Upam, da je avtor te tere srečno prikrmaril do konca... V kolikor ti projektant pripravi popis materjala in del, za koliko % se lahko razlikuje od dejanske porabe na koncu? Če napiše 10 kubikov smreke te pa te klase, je to potem 10 kubikov ali +/- 3 kubike? Se lahko vtem primeru zglasuješ na popis projektanta v kolikor ti začne nabijat s tem, da se dejanske mere razlikujejo? Kako pogosta je praksa, da ponudniki 'pristanejo' še na pogodbo, ne le na predračun? Dobro, da moraš že na začetku na ostro in plačevat po etapah, predvsem pa izbirat po občutku, ki ti ga človek da ob prvem srečanju nebi še enkrat. Vidim, da bom kjer se bo le dalo, vzela izvajalce, ki so pri prenovi hiše delali staršem. Ne bom razkirala. Re: Spet so me nategnili ... - papez46 - 17.1.2012 :wink: Morda le še en majhen - droben nasvet - v izogib "NATEGAM". 1. Projekt je eno. 2. Projektantski popis je drugo. 3. Ponudba izvajalca je tretje. Vprašanje kako dobiti korektno in točno ponudbo izvajalca? Če izvajalcu posreduješ le "projektantski popis" je sicer v redu. Je pa ta popis le "opis" nekih del, poleg pa so navedene še nakakšne količine, ki jih je določil projektant. Sedaj - teoretično - bi se morale stvari ujemati - v praksi pa se v 90% primerih NE. Zakaj je tako - ne bom - je prezapleteno! :mrgreen: Torej - ko izvajalcu posredujete projektantski popis del, mu poleg priložite še grafične podloge. Risbe in načrte. Danes je to "šala mala". Ni treba kopij delat, samo dwg rukneš v pdf, pa gre. Izvajalec bo namreč dobil celovito sliko in natančne podatke tudi iz grafičnih podlog. Če je projektant "pušnil" - in velikokrat se to zgodi, prav pri razdelavi in opisu tipičnih detajlov, bo izvajalec sam pripravil korektno ponudbo in "argumentirano in strokovno" ( vsak za svoje področje ) popravil projektantski popis. Re: Spet so me nategnili ... - josi - 17.1.2012 Citat:Tudi izvedba je slaba, vendar vse na meji. Sekundarna kritina je puščala na mnogih mestih, ko je padal rahel dež, čeprav je troslojna. En žleb je zmečkan od lestve, ki so jo prislonili direktno na njega. Vsi žlebi so precej spraskani (barvan aluminij). Stiki cevi so grdi in zveriženi. Obrobna pločevina je odrezana precej neravno in ne pokriva v celoti vetrno desko. Mrežica je slabo pritrjena, zato je na veliko mestih odmaknjena tudi za 1cm. Nad mrežico je polno svinjarije (žaganje in ostanki opeke). Na nekaterih mestih je mrežica pritrjena zelo pod kotom, ker napušč in zadnja letev nista vzporedna. Med žlebom in obrobo je 1cm lufta, ki so ga zalili s silikonom??? namesto da bi pokrili s pločevino. Na enem delu so naredili podalšek strehe in izvedba mi je sumljiva, saj so podaljški podprti točno na sredini dolžine. Poraja se mi vprašanje, kaj bo, ko bo sneg samo na enem mestu, ali se bo celoten del podrl. Ko bi popravil vse navedeno, bi dobil končno plačilo.... Re: Spet so me nategnili ... - ataIBA - 17.1.2012 papez46 Napisal:....................... Naj bi tako bilo :wink: , imaš prav. Če iz izkušenj povem o ponudbah za tesarska in krovska dela. Investitor hoče imeti vsaj 5 ponudb in začnejo se veselice ugibanja katere ponudbe držijo vodo :mrgreen: . Točna ponudba, če niti ni projektantskega popisa, zahteva kompleten popis VSEH potrebnih del. Mnogokrat je tudi potrebno preveriti mere na objektu. Potem ti pa laik reče, da s popisom kompliciraš ..., (kar je bilo rečeno tudi tukaj na tem forumu hock: ). V urejenem svetu ima korektna, argumentirana in strokovna ponudba svojo ceno, kar je tudi prav. Je tudi osnova za druge ponudbe in preprečuje zlorabo ali neizdelavo potrebnih del. Tak je pravilen postopek. LP Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 17.1.2012 papez46 Napisal:Sedaj - teoretično - bi se morale stvari ujemati - v praksi pa se v 90% primerih NE. Okvirno (torej +/-) nekaj procentov znam tudi sama izračunat oz ocenit, tko da za kaj več se nebi kar tko pustila. Torej je najbolj ziher podogdba v kateri se izvajalec zaveže, da je sam preveril (po načrtih in fizično) koliko česa bo šlo in se v pogodbi zavede količina in cena na količino, ter da se od tega ne odstopa? Če bo šlo manj sem jaz na zgubi, če več, pa on? Pa to v praksi? :mrgreen: Kakšne 'argumente in strokovno mnenje' lahko pričakujem? Oz kakšne vse lahko vzamem kot upravičene? Se nekako strinjam s tem, da moramo bit odločni a fer. Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 17.1.2012 ataIBA, sama primerjam ponudbe, ki imajo enake postavke. Če jih ena nima, vem pa da jih rabim, bodo morali dodati še te postavke v ponudbo (ali pa dodati spodaj, da je to in to v tej in tej količini/izvedbi že všteto v ceno). Al kako? Re: Spet so me nategnili ... - ataIBA - 17.1.2012 Olivia Napisal:ataIBA, sama primerjam ponudbe, ki imajo enake postavke. Če jih ena nima, vem pa da jih rabim, bodo morali dodati še te postavke v ponudbo (ali pa dodati spodaj, da je to in to v tej in tej količini/izvedbi že všteto v ceno). Al kako?Točno tako! Vprašaj pa se, zakaj jih ena nima,... Dvomim, da boš iz nekaj ponudb znala sama sestaviti vsa potrebna dela in kompleten popis z dimenzijami, saj te bo pri izbiri izvajalca vodila in zavajala cena :oops: . LP Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 17.1.2012 Če jih ena nima, si to sama običajno razlagam kot figo v žepu in ponudnika dam malo v rezervo. Če me že na začetku hoče tko mal '' '' kaj bo šele potem. Da je kompeltem popis z dimenzijami koristna stvar, oz dobra naložba sem pa že dojela ![]() Vsekakor se bom pred dokončnim izborom posvetoavala še s kom, ki ima izkušnje z gradnjo. Re: Spet so me nategnili ... - Horch - 17.1.2012 papez46 Napisal::wink: Morda le še en majhen - droben nasvet - v izogib "NATEGAM". Tukaj se popolnoma strinjam. In sam sem mnenja, da bi bil marsikateri živec prišparan tako iz strani naročnika/investitorja kot tudi izvajalca, če bi bil projektantski popis narejen tako kot se spodobi. Po mojih izkušnjah so se projektanti navadli metat postavke v popise del kot da bi jih s fračo naklepal na papir. Zadnjič delam ponudbo za zadevo, ki je na republiški ravni, celoten projekt vreden 600 tisoč € (!) in mi v popisu piše: dobava in vgradnja LTŽ pokrovov nad obstoječe jaške. Pika. A bejž bejž, 30x30 cm ali 80x80 cm? Nosilnost A15 ali D400? Z napisom kanalizacija, cura meta ali brez napisa? Z zaklepom, brez zaklepa? Protismradni, klasika? Cene samo pokrovov so pa od 50€ do 500€. In potem ti vpiši cene in oddaj ponudbo :roll: In takih postavk je bilo še malo morje, sej eno človek še "spregleda". Kakorkoli že, dober projektant in nadzornik ti prišparata marsikatero težavo, pa nej si gre to za streho, fasado, zidovje, temelje ali karkoli drugega. Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 18.1.2012 Ok, in zakaj so me v neki druge temi pumpal, kako da rabim (plačat) ta popis del in materjala, če pa dejansko obstaja le 10 % možnosti, da bo uporaben? Nenazadnje koliko m2 strešne kritine teoretično znam tud sama zračunat in iz tega okvirno ocenit količino (enako velja za ostale reči) :evil: Vse bolj mi to diši na lepo teorijo, do prakse je pa še daleč... Re: Spet so me nategnili ... - papez46 - 18.1.2012 Olivia Napisal:Ok, in zakaj so me v neki druge temi pumpal, kako da rabim (plačat) ta popis del in materjala, če pa dejansko obstaja le 10 % možnosti, da bo uporaben? Nenazadnje koliko m2 strešne kritine teoretično znam tud sama zračunat in iz tega okvirno ocenit količino (enako velja za ostale reči) :evil: :roll: Draga moja - dobila si SLUŽBO! :wink: Kar takoj se mi javi! Boš delala popise na podlagi projektov! In - ja, projektantski popis (verjetno ga je treba sestaviti in zbrati cene) ni GRATIS. Verjetno vsi mi - kot tudi TI delamo za €, oziroma za denar. Pa pojdiva na popis del. V njem so zajeta vsa potrebna dela in materiali. Ker je danes vsaka - ampak prav vsaka "gajba" avtorsko delo in ker si vsak individum želi unikatno gnezdo, je tudi popis unikat. Prav zaradi tega os standardi in norme. Ni vseeno ali za izkop "računaš" mehko zemljico, ali pa trdo "skalico".Cena se bistveno razlikuje. Je pa tako, da je projektantski popis neka OKVIRNA ocena vseh predvidenih del po nekih splošnih cenah. Prav zaradi tega sem napisal - kar sem. Ko dobiš - če ga seveda plačaš - projektantski popis, ga seveda razdeljenega na sklope pošlješ posameznim potencialnim ponudnikom. Vključno z grafičnimi podlogami. Moja praksa je, da v prejete popise vnesem cene v že obstoječe postavke. Postavke ali dela, za katere pa sem skozi pregled projekta in popisa ugotovil da so še potrebna - pa jih popis ni zajemal - dodam ampak z drugo barvo. Menim namreč, da zgolj izpolnitev osnovnega popisa - če je ta pomankljiv - ni korektno do stranke. Kasneje bom definitivno prišel na mojo opcijo - kar pa je za tebe dražje - sam pa itak v osnovi vem - kaj me čaka. Pa sva pri "poslovni etiki in morali". Kaka je - itak vemo. Zakaj je taka - takisto. :lol: Sama lahko res sešteješ in zmnožiš površino strehe. To je stvar matematike 5 razreda devetletke. Koliko in kakšna "kolena" ali odcepe in iz kakšnega materiala in kakšnih presekov pa rabiš za vodo, kanalizacijo ali kake bolj "čudne zadeve" - pa verjetno nimaš pojma. Prav zaradi tega grem sam k "mesarju" po meso, k peku po kruh, avto in dvokolo pa mi servisirajo na uradnem pooblaščenem servisu. Trdim namreč, da tisti, ki dela svoje delo 8 in več ur na dan, najbolje obvlada svoje delo. Težko si predstavljam, da bi mi (sicer vrhunski mehanik na AC Kosmosu) lahko popravil ZOB! :wink: Re: Spet so me nategnili ... - bbs - 18.1.2012 pa še niste opazili kdaj vas nategnejo? ko ste v veri da bo izvajalec pošten in da bo SAM poskrbel za minimalen strošek naložbe. Samo takrat .... ko ni nadzora na vsakem koraku ... izvajalčci pač morajo preživeti, in mora na enem poslu pokriti mesečne stroške, ...., zakaj pa mislite da toliko goljufajo samo slovenci si ne upate v voden konflikt, raje stisnete rep med noge kot pa bili gospodarji svoje investicije.... in vam letijo soldi ... iz vaše v izvajalčevo denarnico. Re: Spet so me nategnili ... - Olivia - 18.1.2012 Papež, hvala, sem polaskana za ponudbo Jo bom shranila v beležko, za če bom kdaj oz ko bom rabila ![]() Dobro zračunat koliko kritine rabiš, koliko izolacije, takih in onakih folij, ploščic, kako velika okna da bo po standardu itd je res oš matematika. Za ostalo pa... zakaj imam občutek, da si me gladko dal med družboslovce, ker sem pač 'she' in ne 'he'? ![]() Bi bilo lepo, če bi vsi ponudniki naredili tako: z eno barvo označili cifre po projektu, z drugo pa to kar je premalo. |