PodSvojoStreho.net
Obzidava kamina - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Obzidava kamina (/showthread.php?tid=36076)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Re: Obzidava kamina - psak - 10.2.2012

Sem malo v dilemi s kom obzidati kamin (kapo).....sigurno bo siporex ali gips plate-ognjevarne.

Tisti ki ste obzidali s gips ploščami, imate kakšne probleme?
Ste mogoče dali 2 plošči?

LP

Re: Obzidava kamina - Kaminček - 14.2.2012

V tej temi je bilo pa napisanih toliko napačnih trditev, da kar ne morem verjeti. Kaminov je več vrst, poleg toplozračnega tudi akumulacijski. Seveda lahko obod zadržuje toploto in jo oddaja s sevanjem tudi po koncu kurjenja kamina. Prosim vas preberite si članek: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pecarstvo-hrovat.si/novost.html?id=6">http://www.pecarstvo-hrovat.si/novost.html?id=6</a><!-- m -->

Tu je vse lepo razloženo in te trditve zagotovo držijo. Tudi v reviji MOJDOM so bile zapisane trditve, ki so popolnoma pravilne in če žeilte kamin ki vam bo dober in bo delal dolgo in predvsem varno jih lahko upoštevate.

Re: gradnja kamina - centrum - 24.4.2012

josi Napisal:
Citat:Funkcija kamina ne bo le vizualna, temveč tudi max fukcionalnost. Rad bi namreč, da mi tudi seva toploto

Noben materijal, s katerim boš obzidal kamin (predvsem gre za obzidavo t.i. nape okrog dimnika, ti ne bo grel (s sevanjem) okolice potem, ko bo kamin že ugasnil. Popolnoma nesmiselno je takšno mišljenje.
Bolj pomembno je, da razmišljaš v tej smeri, da tisto toploto, ki je ujeta v tem zaprtem prostoru, kjer gre dimniška cev, izpihuješ v prostor: tako boš bolj koristno ogreval okolico. In zato je dobro ta prostor obzidati z izolativnim materijalom (npr. siporex), pa vgraditi eno rozeto spodaj in eno zgoraj. S tem ustvariš naravni vlek (prepih) in ti bo skozi zgornjo odprtino (ki naj bo večja od spodnje) lepo pihal vroč zrak. To bo naredilo več koristi kot raznorazni šamoti in opeke, ki med kurjenjem in po kurjenju ne bodo v prostor odajali nobene toplota.
Če pa je kamin toplozračni, pa s pomočjo ventilatorja izpihuješ še toploto, ki nastane med steno kamina in zunanjim plaščem. Tako pa je izkoristek te toplote še boljši.

Stvar je preizkušena že pri veliko kaminih, meni ta stvar deluje zelo dobro.
Sicer pa, odloči se sam.....

Mi smo nabavili kamin Nordica Crystal inserto 80.
Obzodali so nam ga s siporexom. ...po vseh predavanjih o šamotu in polni opeki...
Pozidava s čem drugim je skoraj nesmiselna ker se ovoj vložka ne segreje dovolj da bi polna opeka-šamot akumuliral in oddajal v protror!
Akumulacijo sem rešil z alternativo. Akumulacijsko peko sem dal v kurišče (4kose)
Izvira iz elektroakumulacijske peči. Je teška kot hudič ampak ostane topla še 4 ure po končanem kurjenju...neverjetno toda zadeva deluje bolje kot pričakovano Smile

Narejano sicer je ......ampak ni na vrhuncu kvalitete, zato tega mojstra ne priporočam bolj natančnim uporabnikom. Za popvprečnega državljana bo ok..Smile)
No narejano je tako kot je opisano v citiranem postu.
Luknja na levem spodnejm delu kot vstop toplega zraka na desnam zgornjem pa rozeta za izstop toplega zraka ki se nabere v komori zaradi toplega dimnika.
Prav tako imamo 2 izpuha preko ventilatorja toda le v pritličje ne na zgornje nadstropje ker smo mal pozabili narediti preboj..Sad
Dovod svežega zraka je od zunaj reguliran preko lopute.
Nam pa kamin pomeni sekundarni vir oz. sem pa tja ob večerih ..predvsem vikendi.
Je pa nek poseben čar ognja ..tudi v bolj modernem domu kot je naš Smile

Re: Obzidava kamina - Fric - 24.4.2012

Lahko poveš kaj več o loputi na dovodu svežega zraka?

Re: Obzidava kamina - Urs - 24.4.2012

Knauf varianta na prejšnji strani mi je še najbolj všeč. Najmanj packanja in takoj narejeno. In če kaj rabiš šariti okrog kamina, si takoj tam.

Very very goood.

Re: Obzidava kamina - centrum - 24.4.2012

Fric Napisal:Lahko poveš kaj več o loputi na dovodu svežega zraka?

loluta ki se vstavi v cev ...regulira pa na zajlo.
Obstajajo tudi elektronske vendar ni potrebe po tej opciji.
Google bo ostalo povedal Smile

:roll: Aha, potem tole "Dovod svežega zraka je od zunaj reguliran preko lopute." ne pomeni, da je loputa izven hiše...
Sem narobe razumel.

Re: Obzidava kamina - Jes - 24.4.2012

Pri meni bo zunaj, ročna ali na EM pogon bomo videli.

lp
Jes

Kot kaže ne iščem prav.
Zaenkrat našel le THS stran z dodatki za kamine.
Kje bi še lahko dobil material za dovod zraka in razvod toplega zraka?

Re: Obzidava kamina - centrum - 24.4.2012

loputo imam direktno pod kaminom.svež zrak prihaja po stropu kleti..čez plato..pod kaminom ..preko lopute v peč.
loputa mora biti ves čas dosegljiva da reguliraš pretok zraka. ko zalaufaš odpreš na polno potem pa po potrebi oz. kolikor hočeš da ti gori..

Re: Obzidava kamina - PowerNight - 17.5.2012

Kolega imam, ki sta z očetom doma pozidala toplozračni kamin s siporeksom, pa pravi, da jim poka. V glavnem, niso zadovoljni. Kaj pa je problem - ali premalo zračenja ali kaj drugega pa je seveda vprašanje.

Ali ve kdo za kakšnega zanesljivega pečarja v bljižini Celja ali ki bi se bil pripravljen pripeljati v Celje? Lahko tudi na PM.

Re: Obzidava kamina - Jes - 17.5.2012

A mrežico sta vtopila v lepilo čez pred kitanjem?

Jes

Re: Obzidava kamina - PowerNight - 18.5.2012

Ne znam ti povedati, trenutno je pa na dopustu...

Re: Obzidava kamina - Kaminček - 22.5.2012

Siporex je neprimeren material za obzidavo kamina, pa ljudje imejte mao logike. Saj elite še malo akumulacije od tega vašega kamina, poleg tega se v napi nabere ogromno toplega zraka, ki direktno ogreva obzidavo kamina, ki še kako dobro seva v prostor še ure po tem ko o toplem zraku ni ne duha ne sluha. Če želite konvekcijsko ogrevanje, le na topel zrak, ki se takoj po prenehanju kurjenja konča, obzidajte kamin s siporeksom. Če pa želite kamin ki bo akumuliral toploto in jo odajal še nekaj ur po koncu kurjenja, obzidajte kamin s kaminbau ploščami, gusšamotnimi ploščami oziroma pečarskim materialom, ki je za to primeren. Za dovod zraka je pa tako, da imajo dobri kamini vsi regulacijo direktno pod kaminom, kjer lahko zapreš dovod, pa tudi zunaj na fasadi imaš tako rešetko ki se lahko regulira in je zadeva rešena.

Re: Obzidava kamina - Samojed - 22.5.2012

Uh, pa si me spomnil. Kje dobiti spodobno fasadno rešetko? Ne rabi nujno regulacije, zaželjeno je da je iz inoxa, točnih mer se pa ne spomnim - glede na to da so 4 cevi FI 50 vzporedno bi rekel cca 25cm x 10cm.