![]() |
|
navadna peč na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: navadna peč na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=35963) |
Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Hanzi - 21.10.2011 Res je, samo izgube so pa vecje!(merjeno v enoti za toploto). Najmanjso izgubo imas, ce ga nimas. Samo tam imas potem izgubo v peci in mrzla jutra v bajti Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 21.10.2011 Citat:več skoncentrirane toplote na enem mestu, počasnejše ohlajanje,Res, počasnejše ohlajanje, dalj časa gretje brez kurjenja. Kar je preveč, pa tudi s kruhom ni dobro. Velik zalogovnik ima veliko površino, velike izgube skozi izolacijo. Če zadošča manjši, zakaj nebi vzel manjšega. Se mi pa zdi, da projektanti - toplovodarji ne znajo ali pa nočejo eksaktno določiti potrebne velikosti zalogovnika. Opirajo se na neke smernice, da bi varovali dobro izgorevanje (velikost zalogovnika je odvisna od moči kotla in zaloge goriva v kurišču), ne ozirajo se na želje koristnika. Tu na Forumu še nisem zasledil želje, da bi nekdo že v naprej povedal, do katere zunanje temperature bi želel kuriti samo enkrat na dan, pri nižjih pa pač 2 x. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - suligoj - 21.10.2011 Pri minusu bi kuril 2x na dan, pri plusu pa samo enkrat recimo, torej....... Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Romzis - 21.10.2011 Pomoje mora (ali pa bi moral) zalogovnik izpolnjevat v grobem sledeče: - polna nalaga peči ne privede do pregretja (tudi ko je odjem zelo majhen, npr. samo gretje sanitarne vode) - vsaj tolikšna avtonomija ogrevanja iz zalogovnika, da se zbudiš v topli bajti in da pri zunanjih -10 ni svinjsko mraz ko prideš iz npr. službe ob 16h, 17h - da je zgoraj omenjeno avtonomijo moč doseči s filanjem zalogovnika v popoldansekm času ko si doma (od takrat ko prideš domov do takrat ko greš spat). 2x kurjenje se mi zdi malo tako-tako. Varianta je da se 1x zakuri zjutraj (ko se (nam) vsem mudi) in še 1x popoldan. Pa recimo da je 2x kurjenje potrebno ko je hladneje od -10. Takih dni v zimi ni ravno veliko. Se pravi je treba najti neko velikost zalogovnika, ki ne izključuje nobenega od zgoraj omenjenih pogojev, ki so odvisni še od: - moči kotla - velikosti nalagalnega prostora kotla (oz. upoštevaje kvaliteto goriva oz. drv) - odjema toplote (energetskih potreb oz. izgub objekta, ki ga ogrevamo) Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 21.10.2011 Za določitev velikosti zalogovnika, ki varuje popolno izgorevanje naloženega goriva določa smernica EN. Nerodno je, ker kot podatek jemlje čas gorenja enega nakladanja. Običajno se pri postavljanju kurilnice tega podatka še ne pozna. V naprej se pozna volumen nakladalnega prostora - je pa dokaj netočno že določanje naložene teže lesa, kaj šele časa izgorevanja. Ni mi bilo problem razviti izračun velikosti zalogovnika za kurjenje enkrat ali dvakrat dnevno. Imam varianto, ko nekdo ve iz gradbene fizike potrebno moč ogrevanja, ali pa ve koliko drv mora pokuriti v enem dnevu. V tem računu je določen zalogovnik, ki zagotavlja potrebno gretje ves čas. Moral bi dodati še varianto, ki daje nekaj manjši zalogovnik, če se dovoli, da temperatura prostora tudi malenkost pade pred ponovnim zakurjenjem. Tu je običajno problem pridobivanja ustreznih podatkov o akumulaciji toplote v prostorih (največ zaradi mase zunanjih zidov). Naj še povem, da je za namen enkrat dnevnega kurjenja zalogovnik večji za potrebne višje temperature dvižnega voda. Tu ima prednost talno gretje. Morda bi se kakšen študent lahko lotil seminarske naloge (ali celo diplome) za ekonomsko krmarjenje med velikostjo radiatorjev in velikostjo zalogovnika. Večji radiatorji pomenijo nižjo temperaturo dvižnega voda in s tem manjši zalogovnik. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - vincent - 21.10.2011 Romzis...za to kar ti pišeš (2 x dnevno zakurit) je 500 litrov na srednje veliki (cc. 200 kvadratov) hiši brez izolacije več kot dovolj. Po moje bi bilo treba razmišljati v smeri, da zakuriš v 90 % zime zgolj 1 x dnevno. Tistih 14 dni morebitnega ekstrema se pač pomujaš tudi ko prideš iz šihta ali obratno predno greš na šiht (Če kuriš ko prideš domov). Oz. v prehodnem obdobju 1 x na dva dni (Pa samo zalavfaš črpalke par ur dnevno). Re: navadna peč na drva in zalogovnik - suligoj - 21.10.2011 Torej je zame 1500l več kot dovolj. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 22.10.2011 V mojem računu je temperatura dvižnega voda bistveni podatek, ki zelo vpliva na potrebno velikost zalogovnika. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Hanzi - 22.10.2011 Predvsem pa zahtevano udobje. Če si sedaj sprijaznjen da imaš zjutraj 15 stropinj zvečer pa 23, in bi potem bil zadovoljen če bi 15 dvignil na 18, je razlika kot pa če želiš imeti stalno 23. Je pa res da bi ti za prvo rešitev kaj kmalu znalo biti žal za tistih nekaj 100 litrov zalogovnika več. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 22.10.2011 Citat:Torej je zame 1500l več kot dovoljRad bi nekaj vedel, nočeš pa dati podatkov. Morda ne zaupaš mojim računom in samo čakaš na izkustvene vrednosti. Ne pozabi: hiše niso serijski proizvod, vsaka je drugačna, pri vsaki so drugačne razmere, ki vplivajo na velikost zalogovnika. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - hrustalec - 22.10.2011 Žerjavar Napisal:hiše niso serijski proizvod, vsaka je drugačna, pri vsaki so drugačne razmere, ki vplivajo na velikost zalogovnika. S tem se pa popolnoma strinjam. Kakšen zalogovnik je pravi vidiš šele ko sistem uporabljaš. Sodelavec je naprimer zelo zadovoljen z 800l na klasični peči. Pravi da greje še 4h potem, ko peč ugasne. Pa zjutraj mu segreje stanovanje in se zbudi v toplo. Ima tudi precej bolj čist dimnik, katran je izginil, zmanjšal je porabo drv. Ni mu pa problem kuriti 2x dnevno. lep pozdrav Re: navadna peč na drva in zalogovnik - suligoj - 23.10.2011 Mislim, da sem vse podatke podal in žerjavar mi je izračunal da rabim 2600l zalogovnik. Ko to komu povem se mi vsi smejijo če imam blok ali hišo. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 23.10.2011 Citat:sem vse podatke podal in žerjavar mi je izračunal da rabim 2600l zalogovnik.Da, vendar s pripombo, da ni upoštevana notranja akumulacija stavbe. Predvsem vplivajo zunanji zidovi in pa seveda podatek, koliko se lahko zniža notranja temperatura. Samo v tem primeru se notranja akumulacija lahko sprošča. Ko se začne temperatura prostora zniževati, se večina dovedene toplote porabi za izgube skozi okna in zunanje stene brez akumulacije (gips + nosilci + izolacija + zunanja obloga), Za izgube skozi masivne zidove pa se porablja akumulacija mase zidu, ki se mu temperatura počasi niža - lahko tudi počasneje, kot zraku v prostoru. Priznavam, da te notranje akumulacije računsko ne obvladam v celoti. Lahko pa zajamem akumulacijo zunanjih masivnih zidov. Ostane pa še ocena čez palec, ali se bo vsa akumulacija zunanjega zidu porabila za izgube skozi steno. To zaenkrat ocenjujem iz razmerja med izgubami skozi steno napram vsem ostalim izgubam. Prilagam sliko dodanih podatkov za ta izračun. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Gomi - 23.10.2011 Pa se ni za smejat. V glavi imam podatke od včeraj in predvčerajšnjim. Predvčerajšnjim: Kurjenje ob 18.00. Temperatura zalogovnikov (1500l) ~38°, zunanja temperatura okrog 4°. Ogrevanje hiše na 21° od 6.00 do 22.00. Od 22.00 do 6.00 18°. Včeraj ob 18.00 je bilo stanje zalogovnikov zopet nekje na 40°. Zunanja temperatura pa se je tudi vrtela okrog 4-5°. Zalogovniki so bili segreti na 83-84°. Če sedaj špekuliram, mi trenutna kapaciteta zalogovnikov dovoljuje enkratno kurjenje nekje od 0 do +2°, pri čemer dovolim, da temperatura prostorov pade za kakšne pol do ene stopinje. V končni fazi bom imel kapaciteto zalogovnikov 2200l. Ocenjujem, da bo to verjetno zadostovalo, da z enkratnim kurjenjem pokrijem ogrevanje do -5°. Mislim, da je žerjavarjev račun kar ta prav. Vsaj kar se moje neizolirane 60 let stare hiše tiče. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - anton špeh - 24.10.2011 Žerjavar Napisal:Citat:Torej je zame 1500l več kot dovoljRad bi nekaj vedel, nočeš pa dati podatkov. Morda ne zaupaš mojim računom in samo čakaš na izkustvene vrednosti. Ne pozabi: hiše niso serijski proizvod, vsaka je drugačna, pri vsaki so drugačne razmere, ki vplivajo na velikost zalogovnika. Gospod žerjavar ko pa ti kdo na zasebnega piše pa te kj vpraša pa nočeš devat podatkov.kaj se pa tuki pol neki pametnjakoviča delaš? pač .... |