PodSvojoStreho.net
toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: toplotna črpalka (/showthread.php?tid=22161)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: toplotna črpalka - xavi - 30.12.2013

Test se dela ob 24 urnem režimu ogrevanja. Temperaturo pa moraš spuščat čim nižje. V teh dneh vsaj pri meni nekje tem. med 35-37 C v radiatorjih, vendar zdaj ko je toplo ne ogrevam 24 ur.

Re: toplotna črpalka - sašo65 - 30.12.2013

dunda Napisal:če je temperatura pod 50 stopinj. Menda se maščoba precej slabše pomiva. Ne vem, meni se kar dobro, samo dopovedati jim pa tega ne morem 8)
odkar smo v hiši (17 let) grejem na kurilca in Ferotermka je laufala na 70-75c 365dni(prav toliko je bila tudi ogreta SV)....cca 10 let mamo pomivalca in prav letos začnejo večino "črepja" pomivat ročno, ko sem nabavil TČ im se praktično učil gretja SV na nov način Kot sem že omenil imam slab bojler, ampak 44/45c doseže in iste besede kot pri tebi: ne da se pomivat maščobe :roll: nekako smo zadevo le spravili v mejo normale, ampak bile so "borbe"

Sem pa tako kot ti, lani po sanaciji oken in fasade začel spuščat temp. v peči in nekako celo zimo grel na min. t.j. 50c manj moja peč tudi ne gre, prepričal sem se, da bo več ali manj moralo zadostovat za normalno TČ in prava izbira se mi je zdela FWHP 11 in dejansko tudi je. Monter mi je dokaj dobro zadel krivuljo (seveda sem malo prestavljal s pomočjo forumašev) pravega mraza še ni bilo (nekaj juter -5) ampak zadeva dela fenomenalno....večino časa mam vtok med 32 in 34 tudi s porabo sem več kot zadovoljen, grejem med 05:10 in 22:30 na 22c cca 120m2 in cca 40m2 na 21c poraba dejansko majhna
Nočno imam nastavljeno na 19c vendar letos v bajti čez noč še ni padla temp. na manj kot 19,8......

Čakam zunanje tem. tam do -20 da vidimo_recimo nekaj takega kot februar 2012 Takrat sem imel še stara termopan okna in klasiko 5 cm TPŽ fasade - mam zapis: 550 lit. kurilca....

Re: toplotna črpalka - SloCop - 30.12.2013

Zanima me če je dejansko prihranek pri tem ko med 22:30 in 05:10uro izklopiš gretje. Vsa voda v talnem se ti v tem času ohladi in jo moraš ponovno segret na željeno temperaturo. Ko sem sam temperaturo nadzoroval z uporabo sobnih termostatov je bilo na to temo precej kritike. Letos testno preizkušam kako se obnese talno brez termostatov, za 1x imam nižji dvižni vod kot prej in dela non stop. Kaj se bolje obnese javim po sezoni. Je pa res da je glede udobja bolje da laufa non stop ker so tla konstantno topla.

Re: toplotna črpalka - ssecnik - 30.12.2013

Dunda,
tudi jaz sem prejšnjo sezono tipal,kakšna je lahko temperatura vtoka,pa prav tako ni bilo pravega mraza.No ,decembra je bilo -12.potem pa ni šlo več dol,na peči pa nisem mogel spustiti na manj kot 53 C.
Seda imam krivuljo nastavljeno na 46 C povratni vod,pri zunanji -20 C.Kakih 14 dni nazaj mi je pri zunanji -7 delala na 36,2 C.
Topla voda je na 44C,ponovni vklop na 39 C,pa je čisto dovolj vroča za kakšno mast oprat,je pa res,da ne vem na kateri višini je termometer.

LP Srečo

Re: toplotna črpalka - sašo65 - 30.12.2013

SloCop Napisal:Zanima me če je dejansko prihranek pri tem ko med 22:30 in 05:10uro izklopiš gretje. Vsa voda v talnem se ti v tem času ohladi in jo moraš .....
radiatorje imam........res je zjutraj "setpoint" med 40 in 45c ampak, ko preklopi iz MT na VT(6:00) že lepo pade pod 40c nekje do osme ure zjutraj se pa ustali in tako celi dan....Sem se odločil za tak način in niti sprobaval nisem 24 urno ogrevanje....

oprosti ker nisem vsega prebral.. Smile

Re: toplotna črpalka - bohinc - 30.12.2013

Slo Cop
Za moje pojme ne...( odgovoril si v bistvu sam) čeprav je mnenj nešteto.....
Vse kar zamudiš- izpustiš moraš nadoknaditi.
Sploh je to pri TČ ...kdor konkretno niža...težko nadoknaditi, razen če Tč ročno ne prenastavi in poveča nje temp...temu primerno se poveča poraba..., kdor tolmači drugače ob želenih konst. temp., po mojem laže sam sebi.
Razen tisto, da preko dneva ni nikogar doma, so lahko nižje temp. prostorov, ko popoldne pridejo domov pa se segreje postopno na željeno temp. njih uporabnikov.
Lp

Re: toplotna črpalka - alanford - 30.12.2013

Sem podobnega mnenja kot bohinc. Sem pristaš 24 urnega gretja. Sedaj, pri ZT=+5°C imam T DV = cca 35°C. Urnike le občasno vklopim, ko je res pretoplo, da preprečim neprestano taktiranje, vendar še vedno nisem prepričan, če je to učinkovito s stališča porabe.
Različni uprabniki različno tolmačijo. Zelo je odvosno tudi od tega, koliko ti TČ porabi v stand-by.

alanford talno ali radiatorji?

Re: toplotna črpalka - alanford - 30.12.2013

hm.....
ne eno ne drugo
v glavnem imam konvektorje (fancoil-e - 6 komadov), ki so po moči nekje ekvivalentni talnemu, vendar totalno brez akumulacije, torej hitroodzivni. V nekaj pomožnih prostorih imam male radiatorje ter v dveh kopalnicah radiator zaporedno vezan s talnim (aluplast v tlakih).

Re: toplotna črpalka - sašo65 - 31.12.2013

bohinc Napisal:Slo Cop
Za moje pojme ne...( odgovoril si v bistvu sam) čeprav je mnenj nešteto.....
Vse kar zamudiš- izpustiš moraš nadoknaditi.....
99% je odvisno od same hiše: slaba izolacija, stara okna iz 22c ob 22:00h lahko pade temp. pri zunanjih minusih na 17c Dobra izolacija, troslojna okna zunanje termo rolete tudi pri minusu ne pade veliko pod 20c (najnižje 19,6c sem videl lani decembra, ko je bilo zunaj en teden -6) torej zakaj bi mi TČ laufala 7 ur ponoči, sploh pri teh + zunanjih temp :?: naj bosta to 2 vklopa na uro je to 14 vklopov....dejansko ne vidim smisla...povrhu vsega, ko se zjutraj ob 05:10h vklopi so zunanje temp (sedaj) med 4 in 6c kaj češ bol idealnega za delovanje mašine - ob 06:00 imam že 21,3c vtok pa med 35 in 36c kot sem že napisal, nekje ob 8:00 se ustali skoraj ujetih nastavljenih 22c vtok pa 33c

Re: toplotna črpalka - bohinc - 31.12.2013

Pritrdim...delno (pozabim ponavadi na NEH objekte, ali tiste z zelo dobro izolacijo...za ostale vztajam pri svojem prvotnem mnenju...)
Odvisna je tudi lokacija...oz. regija.
V veliko krajih mraz proti jutru precej narašča, tudi v jutranjem- dopldanskem času lahko vztraja hujši kot ponoči.
Ponoči je MT, zjutraj - dopoldne VT tarifa...
Zato sem zapisal, da je mnenj veliko..., kot različnih objektov, ter njih prebivalcev....
Kar velja za dobro izo. objekte , ne velja da za vse, kot obratno...tu se strinjam.
Še vedno zagovarjam, da vse " zamujene" izgube moramo nadoknaditi..., kar pa je tudi vpliv ostalih dejavnikov
Lp

Re: toplotna črpalka - pobeg - 31.12.2013

Že stokrat je bilo napisano, da se vsaka hiša obnaša drugače.
S tem je mišljena okolje kjer si, lega, izolacija, ...........

Zato ne zavajat folk kaj je za koga boljše in kaj ne....

Vsak se mora malo poigrat in ugotovit katere so tiste nastavitve ki mu najbolj ustrezajo pri ohranjanju žele temp. v hiši. Ali je to avtomatsko, na timerje, ročno, ... je vseeno. Poraba se ne bo razlikovala več kot kakšen euro na mesec.

Re: toplotna črpalka - pobeg - 31.12.2013

Bohinc....

kaj so zate "zamujene" izgube?

Zame obstajajo samo toplotne izgube.
Plačuješ pa razliko, ki jo moraš dovest, da ohranjaš primerno toploto v hiši.

In kot sem že napisal ni važno na kateri način. Razlika od optimalnih nastavitev bo mogoče na koncu par 10 kW. Zdaj pa preračunaj koliko je to....

Re: toplotna črpalka - bohinc - 31.12.2013

Pri slabše izoliranih objektih je teh izgub precej, napram dobro izo. ali NEH + talno gretje.
Pri slabše izoliranih radiatorsko gretih objektih, ob nekem daljšem nižanju temp. npr. preko noči, dopoldneva..., temp. v objektu lahko precej pade ob nizkih zun. temp.. Ob nespremenjenih pogojih delovanja same Tč ( npr. Da nam uravnava vremensko vodeno), traja zelo dolgo ....lahko ravno toliko kot so bile izgube, da se temp. pobere na željeno notranjo temp.
To niti ni problem, če takrat v objektu ni prebivalcev, nasprotno je lahko zelo neželjeno....to imenujem zamujeno ali kar moramo nadoknaditi, medtem ko nismo ogrevali. Poleg kao prihranka...kot nekateri tolmačijo ( sicer oni v dobro izo. objektih, z talnim...malimi izgubami upravičeno) prihranek, ostali pač ne..., poleg tega pade udobje bivanja, sploh če so kake osebe prisotne24 ur ...
Lahko sicer, kdor niža le ponoči , zjutraj poveča ročno na višjo temp. ogrevanja, da hitro doseže željeno temp. prostorov. Običajno so temp. zjutraj zunaj še hladnejše, običajno že Vt. Tč tudi mora biti sposobna ogrevati na višjo temp. hitro, če ne smo poleg udobja izgubili tudi kak omenjen kW. Medtem bi ponoči z lahkoto z nižjimi stroški vzdrževali želeno temp., predvsem pa udobje.
Govorim pa za temperaturne razlike - padce za več kot 2-3stC.
Pustim se argumentirano prepričati., ker sem sam zadevo spremljal 3leta delovanja naše Tč...ne "rekla kazala.."
Meni udobje več pomeni, kot porabljeni kWh....
Lp