![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 Kremenčkov ata ima point in to velik. Velika večina bi mikrolociranje izključila iz razlogov za razlike med nami. Pa ni le lokacija tista, tu je še stotine drugih pritiklin, ki nam mešajo štrene. Navsezadnje se v isti temi pogovarjamo betonovci, opekarji in Ytongovci. Fasadno smo raztreščeni med 10 in 20 cm izolacije, mnogo nas objektov sploh še nima dokončanih. Zase vem, da nam je lansko leto bajta brez fasade in kljub skrbnemu odpiranju oken v dveh-treh dneh ušla na 30 stopinj, rekord je bil celo 31,5 stopinje. Čisti umor. Letos je pri zajebavanju in celodnevnem odpiranju vsega dvignilo zadevo na 28 stopinj, vlaga pa je bila taka, da so se nam v dnevni sobi začeli nabirati nevihtni oblaki. Al je blo to od moje jeze? V 24 urah smo s prezračevanjem in klimo, ter bentenjem in sikanjem, spravili zadeve v normalno stanje. Dokaj normalno. Meni je sicer še vedno pretoplo, moja pa skače okoli v flisu. Mame niti ne bom omenjal, ker jo zebe pri 30 stopinjah. Kot zanimivost, zdajle sedim v pisarni pri 27,1 stopinjah, z oblečenim belim flisom. Predno bo kdo pomislil, da mi je skisalo možgane, dva metra od mene so vrata pisarne, ki me ločujejo od hodnika, na katerem je glavni razvod klimatiziranja proizvodnjih hal. V hodniku je 17 stopinj!! Vsakič ko kdo odpre vrata, me po nogah zledeni..... Sto žena, dvjesta sisa..... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 14.7.2011 Najhujš je vlaga in mnogi pišete, da imate kljub zaprtim oknom samo 60% pri 24°C. To enostavno ni možno, [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arsounichr("46")govunichr("46")si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avtunichr("46")html]sodeč po temle[/url] je zunaj pri 25°C 65% vlage, ko ne zračiš gre pa samo še gor. Ponoči oziroma zjutraj je cca 20°C in 95% vlage in to po celi Sloveniji +- 2°C in temu primerno močnejši rosi, v Kranjski gori je rose kot bi padal dež. Skratka ko se rosa posuši smo vsi na istem, 65% vlage zunaj, v neprezračevani bajti zvečer prej 80 kot 70. Razen če imaš 10 let star vlagomer, ki v kopalnici kaže največ 55%. Itak je vlagomer kriza, moj sicer ceneni vsaj okvirno prav kaže, sem ga probal s slanim etalonom in ga včasih nesem ven in primerjam z vremenarskimi podatki v bližini. Sicer smo pa včeraj lepo shajali pri 26°C in 57% vlage, če bi blo 65 bi že gagali. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Migaj - 14.7.2011 Pri meni je bilo včeraj v pritličju 26 stopinj in 80% vlaga, po 2 urnem razvlaževanju s klimo pa je T padla na 25 in vlaga na 65% in subjektivni občutek je bil prijetno relativno hladno (zunaj pa >30). Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 Tone Napisal:Sicer smo pa včeraj lepo shajali pri 26°C in 57% vlage Popolnoma identično, kot pri nas. Zjutraj pa 24,8 stopinje v prostoru in 60% vlaga, preko notranjega bypassa, torek krožimo in ohlajamo zgolj notranji zrak, načrpano v 12 urah 8 litrov vode. Če čez dan izklopim bypasse, obstaja bojazen, da se voda prelije preko 20 litrškega vedra. Nimamo še spedenan odvod kondenza, plus tega so domači izrazili željo po zbiranju te vode, ki bi jo do zdaj že skoraj lahko uporabili za kak bazen.... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 14.7.2011 Kakor mi je nekoč svetoval en gradbenik,da ni nujno,kar je dobro pozimi tudi poleti. Pri nas, kot vsi veste ni ne vem kako dobro izolairan bajta(ponekod 8cm stiroporja, ponekod 5cm siporeks, imamo pa 29 modularc in zračno streho.). T so bile v teh dneh preko 33C,vendar notri ni šlo čez 26 v mansardi,klet pa konstantno 20C. Vlaga?? Non stop 43%, tako da sem prav vesel... če nimam super izol. bajte. Al plačaš pozim mal več alpa polet pa še u vlagi se dušiš. Boh var da imaš doma kardiopata,... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - tomice - 14.7.2011 Zadnje dni, ko tole pišemo, večkrat pogledam na merilnik temperature in vlage v hiši. Nihata med 24-26 st.C, klet 20-22 st.C in 46-52%. Vlaga je vsekakor tisti dejavnik, od katere je najbolj odvisno udobje v prostoru. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 Tone Napisal:Najhujš je vlaga in mnogi pišete, da imate kljub zaprtim oknom samo 60% pri 24°C. To enostavno ni možno, [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arsounichr("46")govunichr("46")si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avtunichr("46")html]sodeč po temle[/url] je zunaj pri 25°C 65% vlage, ko ne zračiš gre pa samo še gor. Ponoči oziroma zjutraj je cca 20°C in 95% vlage in to po celi Sloveniji +- 2°C in temu primerno močnejši rosi, v Kranjski gori je rose kot bi padal dež. Skratka ko se rosa posuši smo vsi na istem, 65% vlage zunaj, v neprezračevani bajti zvečer prej 80 kot 70. Razen če imaš 10 let star vlagomer, ki v kopalnici kaže največ 55%. Itak je vlagomer kriza, moj sicer ceneni vsaj okvirno prav kaže, sem ga probal s slanim etalonom in ga včasih nesem ven in primerjam z vremenarskimi podatki v bližini.seveda je možno. to da je po celi sloveniji rosa je velika buča. pri nas je zjutraj suho isto ko čez dan, hodim po travi in za mano hrusta posušebna trata. vlagomer je na las, umerjen, in ja, starejši kot 10 let, in ja, v kopalnici kaže čez 95, ko se špegli orosijo. vremenski podatki iz tvoje tabele za mikrolokacijo povedo toliko kot nič. jaz živim na južnem pobočju nad ljubljano, sušno je pa bolj kot v volčjem gradu na krasu, cel dan piha vroč termični vzgornik. travnika z rovnico v teh dneh ne moreš več odpreti, zemlja je od suše trda ko beton. pri nas je bila letos najvišje 75%, ko je bilo še hladno in nismo več kurili, recimo dva, tri tedne nazaj. najnižja je bila pa v nedeljo in ponedeljek, 40%, ko smo čez dan imeli vse odprto. čez noč smo zaprli in vlaga narasla. čez zimo ko ogrevamo je vlaga redkokdaj višja od 25%. moram ti pa povedat, da imamo v bajti neobdelan opečni tlakovec po tleh in apnene omete ter nelakiran les, to troje kar solidno vpliva. in ja, pri 23°C danes zjutraj v dnevni vlaga ni presegla 60%. meni je to še užitno, raje bi pa imel 50% ali manj. če bi pa rad vedel zakaj so ponekod sredi mesta tako visoke vrednosti vlage, si moraš pogledat meteorološke standarde, kje in na kakšni podlagi opazovalnica sme stati, da je sprejeta v mrežo registriranih opazovalnic. vem, ker imamo v službi 2 registrirani opazovalnici. opazil boš, da mora biti opazovalnica na trati. to popači odmerjene temperature v posameznem kraju nižje od realne vrednosti, vlago pa višje. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 Tone Napisal:je zunaj pri 25°C 65% vlage, ko ne zračiš gre pa samo še gor. Ponoči oziroma zjutraj je cca 20°C in 95% vlage in to po celi Sloveniji +- 2°Cdanes zjutraj je bila na ljubljanskem barju najvišja vlaga 90%(17,5°C) ob 05.00 zjutraj, ob 07.00 zjutraj pa le še 71% (21°C), nikjer nobene rose. najnižja vlažnost je bila včeraj ob 16.00 uri 31% (35,9°C) - meteorološka opazovalnica Barje I - in rosišča seveda nismo dosegli. če ne verjameš te vabim jutri zjutraj k meni v službo na barje + še ogled meteorološke opazovalnice. vse zastojn, častim še kofe - imamo tudi škornje na izposojo, če se bojiš močne rose. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 GRADiM Napisal:Danes zjutraj (ob ene treh, štirih) je na področju južne Slovenije pihal zelo močan jugozahodnik.na barju: od 01.00 do 05.00 skoraj čisti zahodnik, ob 06.00 preobrat na skoraj čisti vzhodnik. hitrosti od včeraj 22.00 do danes 09.00 pod 1 m/s, brezvezna sapica, smer v tem primeru nepomembna ... trenutno vleče čisti jugo, 1m/s. vetru primerno seveda zjutraj balonov ko dreka na nebu, isto včeraj. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 Evo, zanimivo, kajne? Pri nas pa 18 stopinj in kot bi bilo 5 minut po dežju........sem pa zunaj zvečer pozabil mojo najlubšo knjigo, kako prenehati kaditi :? Bemtiš.......... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 [img]httpunichr("58")//jokerunichr("46")si/mn3njalnik/style_emoticons/default/innocentunichr("46")gif[/img] Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 pri nas doma rose že najmanj kakšen teden nismo vidli- vem potem, da moja najdražja ne teži več da je treba cigarete zvečer pospravit s terase. zjutraj so suhe ko poper. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Nebomgabiksal - 14.7.2011 Včeraj uletel z dopusta (prijetnih 40+/- 1°C čez dan). Kao 5* hotel, ki mu dela klimatizacija (konvektorji) od 15h do 3h, kar pomeni zbujanje ob 7.30 v 27,5°C. Torej pridem domov na prijetnih 36°C in z velikim cmokom kako je v močvirski mansardi. No ja, tašča je eno okno (JV) prijazno odprla na kip "da se malo lufta" in smo popoldne prilezli do 31°C. Sledilo je večerno/nočno luftanje in bitka s komarji. Zdajle imava pri delno spuščenih žaluzija (senčenje) 28.5°C 55%Rv en računalnik dela (90W napajalnik). Zunaj 34.2°C in 28%Rv. Situacija za preživet, ampak zakaj bi - tako da iščem eno lušno multisplit klimo s talnimi enotami :twisted: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 14.7.2011 Ti imaš super stanovanje za eno navadno invertersko klimo brez talnih zadev, ki ti bo prijetno hladila poleti in dogrevala ali pa vsaj porivala topel zrak navzdol iz visoke mansarde pozimi. 800-900 EUR z montažo bo zadostovalo. Ko tole prebiram opažam, da je znosno samo pri Aleksu (kamnit debel zid ven iz zemlje, ki ohlaja) in še pri eni starogradnji brez izolacije proti tlem. Zato sem prej pisal, da rabi hiša vkopano neizolirano klet v katero prideš skozi stanovanje, ki ji v takih dneh pustiš odprta vrata v stanovanje. Se spomnim lanskega pisanja berghausa kako se je v pasjih dneh ohlajal iz kleti :wink: Pa tudi znane so kraške ledenice, recimo v Divači imaš sedaj v eni taki gostilno, včasih (pred 100 leti) pa je bil v tej ledenici oz. v kleti pod hišo vkopani v kaman shranjen led, ki so ga poleti z vozovi vozili v Trst. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 danes dopoldne je tamala zlikala en kubik cot in skuhala komplet kosilo. dvignili sta se tako temperatura iz 23 na 26°C kot vlaga, iz pod 60 na 65%. kakršna koli "topla" dejavnost v teh dneh takoj poruši "nebesa" ... škoda da kleti nimamo, da bi se poslužil načina hlajenja, ki ga omenja čojko. resno razmišljam že ene dve leti o klimi vsaj za mansardo, ker noč iz včeraj na danes sem jaz prespal na kavču v pritličju (milina). v mansardi je meni preprosto prevroče, moja žena pa je še vedno v mansardi čez noč dokaj omotana v kovter + da ji še dolgodlaka mačka spi na kovtru na nogah. ta dejavnik (žena) je precejšen razlog da nimamo klime, ker je ona po mojem prepričana da bova vsaj zbolela, če ne kaj hujšega. od hladu. poleti. pa itak je to kao samo ene par dni na leto, in ne bova zdaj tolk denarja dajala, dajva rajši še ene par metrov polen kupit :roll:. ojej. še dobr da se mava rada. |