PodSvojoStreho.net
Hišna številka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Hišna številka (/showthread.php?tid=13599)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8

Re: Hišna številka!! - petea - 18.7.2012

jap

Re: Hišna številka!! - urska86 - 18.7.2012

Da ne odpiram nove teme bom vprašala kar tule,...kje kupiti tablico oz številke? Bila sem v veliko trgovinah in povsod je tako malo teh zadev, da mi nikakor ne uspe sestaviti naše hišne številke (imamo številko in črko d). Rada bi imela le samostojne številke in ne na tablici. Ima kdo idejo kje naj to kupim? Bila sem v vseh teh večjih trgovinah ala Merkur, Obi, Bauhaus,...pa nikjer nič.

Re: Hišna številka!! - Pa to - 18.7.2012

Svetujem kakšno elektro trgovino. S katerega konca si?

Savinjska,...

Re: Hišna številka!! - Anja - 18.7.2012

urska86 Napisal:Da ne odpiram nove teme bom vprašala kar tule,...kje kupiti tablico oz številke? Bila sem v veliko trgovinah in povsod je tako malo teh zadev, da mi nikakor ne uspe sestaviti naše hišne številke (imamo številko in črko d). Rada bi imela le samostojne številke in ne na tablici. Ima kdo idejo kje naj to kupim? Bila sem v vseh teh večjih trgovinah ala Merkur, Obi, Bauhaus,...pa nikjer nič.
Greš na geodetsko upravo in jo naročiš. Le-tam dobiš predpisano tablico.

To vem, vendar ne bom imela predpisane tablice:=), zato je niti nisem naročila.

Re: Hišna številka!! - Pa to - 18.7.2012

Železnina Hudovernik - Urška vprašaj tam.

Re: Hišna številka!! - petea - 18.7.2012

urska86 Napisal:To vem, vendar ne bom imela predpisane tablice:=), zato je niti nisem naročila.

Tablica predpisane oblike (barva, velikost, določeno besedilo) mora biti na objektu.

Lahko pa imaš na hiši še dodatno, poljubno oblikovano označitev hišne (alfa)številke.

Praviloma imajo v raznih bau-trgovinah vedno na voljo ponudbo črk in številk za napise, morda jim zmanjka kakšna črka ali številka, verjetno pa bi jih naročili, če bi želela.

Re: Hišna številka!! - Robert1975 - 15.6.2014

Pozdravljeni!

Bom vprašal kar tukaj. Prodaja se adaptirana hiša, ampak brez hišne številke. Sem malo poizvedoval in ugotovil, da hiša je vpisana v zemljiški knjigi brez številke, njena starost skoraj sto let. Potem takem to pomeni, da je to prodajalec adaptiral na svojo pest brez pridobljenega gradbenega dovoljenja. Mogoče hiša ni spremenila volumna, je pa sigurno obliko. Vpisan je celo podatek popravila strehe, čeprav je takrat bila v celoti adaptirana. Je tako hišo sploh mogoče legalizirat in pridobit gradbeno dovoljenje ter potem še hišno številko? Hvala!

Re: Hišna številka!! - petea - 15.6.2014

Ne, hiša ni vpisana v zemljiški knjigi (vodi sodišče), ampak vrisana v zemljiškem katastru (vodi geodetska uprava).

Za obnovo - redna vzdrževalna dela - ni potrebno gradbenega dovoljenja.
Če pa se je posegalo v konstrukcijo in spreminjalo izgled, potem bi GD moralo biti pridobljeno.

Če je hišo (oz. opravljene spremembe) mogoče legalizirati, je odvisno od prostorskih pogojev, ki jih ima določenih občina za tisto območje, kjer hiša stoji.
Npr. če je dopustna samo etažnost Klet+Pritličje, hiša pa ima sedaj dodano še mansardo, bo naloga malo težja.

Če so spremembe znotraj postavljenih pogojev, je legalizacija mogoča.

Hišno številko pa je za objekt mogoče pridobiti tudi na sedanje obstoječe stanje.

Re: Hišna številka!! - Robert1975 - 16.6.2014

Hvala Petea za odgovor!

Ja, sem gledal na javni prostor in je to zemljiški kataster.

Čudno se mi zdi, da lastnik teh papirjev do danes ni porihtal, ker tam namreč živi že cca 10.let. Danes mi je eden, ki živi v tem kraju povedal, da je nekoč to bila ena domačija s eno hišno številko. Sedaj so tu dve hiši, ki so vpisani v zemljiški kataster kot dve samostojni hiši, čeprav se delno držijo skupaj. Mogoče bi bilo najboljše, da mu rečem, da mu hišo kupim če porihta dokumentacijo, ker se hiša že nekaj časa prodaja in se mi je zdelo čudno, da do danes še ni prodana, ker kraj je lep in lepo adaptirana. Zato sem sumil ali je cena v višavah ali je kaj s papirji.

Tukaj na forumu pa sem prebral, da za hišno številko je potrebno priložit gradbeno dovoljenje. Sem mislil, da je temu še tako.

V petek se osebno dobim s lastnikom pa da vidim kaj mi poreče, ker dat en kup denarja in reskirat, da mi hiše ne legalizirajo ne mislim.

Sem šel na zemljiško, tam imajo parcelo vknjiženo in stavba stoji na tej isti parceli. Na geodetski je urisana in so mi rekli, da hišno številko lahko takoj dobim plačam dobrih 18 EUR in v mesecu dni imam tablico, če hočem uris sedanjega stanja, da mi naredijo posnetek, plačam 500 EUR in imam urisano v šestih mesecih. Smo pa vidli, da ima hiša sedaj narejen prizidek in za to bi moral lastnik imet gradbeno. Se pravi, da če bi želel spat v miru bi za ta del moral pridobit gradbeno dovoljenje. Sem siguren, da ga prodajalec nima, ker bi mi omenil, ko sem ga vprašal, če je kaj narejeno na črno. Narejeno je tudi 25m dvoriščnega zida.
Se pravi par tisoč evrov stroškov, arhitekt, komunalna taksa, druge takse....), ampak človek se vedno boji, kaj pa če mi gradbenega ne odobrijo in mi en dan na vrata potrka inšpektor?

Re: Hišna številka!! - gt001 - 16.6.2014

ne rini v tezave.
prodajalec naj postima papirje, sicer pozabi na nakup. vedi eno: dokler se pogovarjata, ti bo obljubil vse, ko bo dobil denar, bo pozabil nate.

Ja, se strinjam, mu bom rekel da sem resen kupec, če uredi papirologijo.

Re: Hišna številka!! - Robert1975 - 22.6.2014

Sem se odrekel, lastnik naklada in ga papirologija ne zanima, važno, da dobi željen denar. Od mene ne. Hvala za nasvete!