PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - xavi - 10.1.2024

Citat:Blagor tebi. Meni sedaj ob ogrevanju sanitarne vode TČ potegne tam 4,5 kW, da 300 l bojler ogreje v tam 25 minutah. Ima pa deklariran max tok 9,5 A kar nanese tam 6,5 kW. Pa obratuje po svoji logiki vso ogrevalno sezono.

Trenutna konica je 5,75 kW ob 8:15 zjutraj, ko je poleg stalne porabe delovala le še TČ. Pa je bilo takrat zgolj tam -8°C. Ob tem polarnem vdoru pa so najprej napovedovali vse do -17°C zdaj pa so omilili na do -9°C.
Tudi meni vleče ko ogreva sanitarno vodo 4 do 5 kw. Ampak to dela mogoče 2x na dan po 20 minut. Povprečna trenutna poraba pa je nekaj drugega. imam odštevalni števec ki kaže tudi trenutno porabo, ne pišem stvari na pamet. Namenska sanitarna pa je nekje trenutna poraba od 0,5 - 0,9kw.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 10.1.2024

Berem tole spet po dolgem času...

Meni so določili 3,8; 3,8; 5,4; 5,4; 5,4. (od 1 do 5 bloka).

Nekako se spomnem, da so ti lahko določili 'računsko' ali glede na dejanske špice, če maš števec ki to omogoča...

Jaz če grem nekje na (zgoraj omenjeno) lupo v moj elektro, zraven dogovorjenih moči, so mi tam navedli za blok 2 recimo eno izmed treh meritev 12,1 kW. 

Če grem gledat v točen datum in uro..., je to odčitek po štirih 'neprispelih' odčitkih (poraba 0), kar seveda pomeni, da omejnen odčitek ni ravno pravi, ker je zraven seštevek prejšnih... niti varovalke ne bi zdržale... 

Upam da ne bodo veseljaki na elektro zaradi 'na pol' delujočega (njihovega) števca te dali avtomatsko med 'pavšaliste' (nimaš 'pametnega' števca), ki bodo mislim da plačevali kar nekaj več...

Torej zanima me, ali glede na vse zgoraj že v osnovi pašem med pavšaliste in je dogovorjena moč dejansko izračun X%  x (priključna?) moč?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 10.1.2024

SE
Pada januarski rekord

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 10.1.2024

>  Torej zanima me, ali glede na vse zgoraj že v osnovi pašem med pavšaliste in je dogovorjena moč dejansko izračun X%  x (priključna?) moč?

Ne, če bi bil pavšalist, bi imel vseh 5 blokov nastavljenih enako. Glede na to, da so cifre različne, imaš očitno 15-min meritve.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 10.1.2024

Jaz pa imam 15 minutne odčitke pa sem pavšalist glede na to da so vsi bloki nastavljeni enako?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 10.1.2024

jprednik, evo, pa si našel tiste 3 konice, ki so ti dale 10.9 kWh. Vse 3 si pridelal tisti dan, ko si preskušal grelce 13.12.2022. Dve konici v pol ure od 18h do 18:30 in še tretjo od 8:45 do 19h. Poračunal sem povprečje in pride 10,905 kWh. Vse so ti torej poračunali prav.

Ker je to enkraten dogodek, ki se ne bo ponavljal (?), lahko dosežeš npr. 50 eur prihranka (npr. 2,5 kW znižanje) z znižanjem dogovorjene moči - a pozor, izgubiš kasnejši vstop v penalizacijo.

Za leto 2025 pa bo itak vse znova in ti bodo naračunali nove konice iz meritev od 1.11.2023 dalje (4 mesece) in te že junija 2024 obvestili o njih, pa boš na realnem. Jaz bi zase izbral to varianto.

To, da so ti v vse bloke vrinili moč iz prvega bloka pa je avtomatizem, ki so ga tako postavili.

Avtomatika za krmiljenje gospodinjskih naprav. To me zanima, ker mi žilica ne da miru, veliko pa bi ne mogel prihraniti (morda 100 eur letno). Zamislil pa sem si, da posežem v vse gospodinjske naprave, ki imajo grelce (žal predelava naprav) in potem avtomatika poskrbi za dodeljevanje moči na grelce s prioritetami naprav tako, da ne preseže dogovorjene moči v nobenem 15-minutnem intervalu. Pač samo izziv, kaj je mogoče narediti. Ker pa to v ničemer ne spremeni obremenitve omrežja, je vprašljivo, zakaj bi to sploh počel - da bi sebi zmanjšal omrežnino na moč? Raje bi jim ta denar dal, da čimprej ojačajo omrežje in nehajo z neumnostmi, kot je ta obračun in forsiranje baterij gospodinjstvom.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 10.1.2024

Nižji blok ne more biti nižji od višjega. Če imaš v 1. bloku npr. 5 kW v vseh ostalih pa (hipotetično) 0 kW pol je dogovorjena moč 5 kW za vse bloke in si dejasnko pavšalist. Angel

jprednik
... korekcije: ki so ti dale 10.9 kW ... Poračunal sem povprečje in pride 10,905 kW.
Toliko časa sem hodil v šolo, pa še vseeno kiksnem Sad

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 10.1.2024

Upam, da vam je jasno, zakaj so štart zamaknili iz januarja (blok 1) na julij (blok 2).
Ker bi ob prehodu v januarju pol folk ponorelo. Do druge zime pa bodo že otrdeli. In bili vsi veseli, kako poceni bo. Čeprav ...

Sam123, še komentar na tole tvoje:
...............
Jaz če grem nekje na (zgoraj omenjeno) lupo v moj elektro, zraven dogovorjenih moči, so mi tam navedli za blok 2 recimo eno izmed treh meritev 12,1 kW. 

Če grem gledat v točen datum in uro..., je to odčitek po štirih 'neprispelih' odčitkih (poraba 0), kar seveda pomeni, da omejnen odčitek ni ravno pravi, ker je zraven seštevek prejšnih... niti varovalke ne bi zdržale... 
..............

Naj MojElektro so odčitki, ki jim pravijo nevalidirani. Verjetno zato, da se lahko izgovarjajo za napake, ki so tam in bi ne smele biti.

Vsekakor meritev 12,1 kW, ki sledi neprispelim odčitkom ni prava. Preveriš pa lahko, da ti konice 12,1 kW niso upoštevali v bloku 2.

Vem pa, da so imeli najprej v besedilu Akta napisano, da se izmerjena energija v intervalu 15-minut pomnoži s 4 in dobiš povprečno moč v 15-minutnem intervalu. Če so to dali programerjem, so seveda ti zakodirali tako. Šele kasneje so jih drugi opozorili na kiks in so potem popravili Akt, da sedaj piše, da je porabljeno energijo v 15-minutah treba deliti z 0,25 ure in dobiš povprečno moč. To je na videz sicer enako, a bi programerja "deliti z 0,25 ure" le opozorilo, da je treba upoštevati dolžino časovnega intervala - če manjkajo odčitki, je interval seveda daljši! Ah, bo še trajalo, da bodo to počistili.

Ja problem je, da PLC komunikacija teh števcev ne dela vedno (tko pravijo na elektro že kake dve leti). 

Bolj mene še vedno skrbi, ali bodo dejansko odstranili take odčitke avtomatsko, ali bodo zamenjali takšen števec, al pa bo v poplavi takih situacij treba vsak mesec  reklamirat oz. te bodo vrgli na (dražji) pavšal, kar je pa bolj tečna varinata.

Bomo videli sproti.

Sam123, števcev ne bodo menjali in tudi, če se kakšen odčitek izgubi, ni problema. Le iz odčitkov energije (kWh) s števca morajo izračunati prave moči (kW) v intervalih. To ni problem, tudi če kakšen odčitek manjka, je pač povprečje na dalši časovni interval in ne na 15-minut. Vsekakor ni tebi v škodo, če nimajo vseh odčitkov. Izračunati pa morajo prav!

Zato te prosim, da preveriš, ali so ti napačno konic 12,1 kW upoštevali v bloku 2? Če so jo, potem kiksajo tebi v škodo. To jim je treba preprečiti. Urediti morajo svoje izračune, da bodo pravi.

Ne niso upoštevali, ker imam drugi blok 3,8. Mi je bilo pa čudno zakaj sploh pišejo odčitek 12kW (med tremi najvišjimi), če ga niso upoštevali

... če ti ni odveč, mi prepiši 3 konice iz bloka 1 in še 3 konice iz bloka 2. Potem pa še, kaj imaš kot dogovorjeno moč v bloku 1 in bloku 2 (kaj od tega si sicer že napisal prej).

... ok, si odgovoril prej, kot sem vprašal. Urejeno pa očitno nimajo, ker so ti za blok 2 napisali napačne 3 konice. Kje so torej prave?

Evo sliki moje 'imaginarne' konice 12,1 kW, mam pa še zmeraj dogovorjeno moč 3,8 za drugi blok.

Sem nekaj časa spet iskal tisto lupo. Uni ki je niste najdli sme mogoče isto kot jaz zdele na manjšem ekranu, pa je ne prikaže dokler ne zmanjšate slike...

Še dobr da mi niso napisal konice iz januarja istega leta, ko je še malo več podatkov manjkalo in je potem špica čez 90 kW  Smile