![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 26.11.2017 Homer Napisal:Kaj pravzaprav trdiš, kar bi bilo v nasprotju z zapisanim? Mogoče to? Citat:TEŠ 6 je tista ki deluje v režimu kompenziranja dnevno nočne porabe. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 26.11.2017 Merlin1 Napisal:Če bi prebral link, ki sem ga navedel se temu nebi rabil čudit, ker tam je v članku laično razloženo zakaj mora bit tako. Če pa bi bil iz stroke pa bi ti bilo tako in tako jasno. Oh, funkcionalna pismenost?! Repliciral sem @Homer (kateri trdi, da TEŠ kompenzira dnevno/nočna nihanja iz diagramov pa se jasno vidi, da deluje skoraj v pasu) ne pa analiziral kako deluje omrežje in zakaj tako deluje. Lahko pa v posebni temi obdelava tudi to. Od strokovnjaka kot se sam postavljaš, bom zagotovo izvedel precej novega. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 26.11.2017 ... pa vendar imajo Francozi nuklearke, ki delujejo v trapezu. Nemogoče. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 26.11.2017 DELPHI Napisal:Digifotko Napisal:Tehnična dejstva: za cca 100000 vozil rabimo elektrarno. Je ni niti na obzorju. Izhodišča: Zelo konzervativna priključna moč enega polnilnega mesta 22 kW Vsako vozilo se polni eno uro na dan, torej se istočasno polni 100000/24 je 4200 vozil krat 22 kW je 92 MEGAWATOW, če bi se polnilo popolnoma enakomerno vseh 24 ur na dan. Ker pa bodo konice, moramo imeti dovolj energije, da bo tudi ob konicah energije dovolj. Brez tranzita. Nekaj strani nazaj smo ugotovili, da blokarji vozil ne bodo mogli polniti doma. Dogajanje na črpalki je realno stanje, ki ga nekateri nočejo videti, še manj pa izračunati. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 26.11.2017 novitu Napisal:To čemur praviš pa tehnično dejstvo...bog pomagej...čisto mimo, precej omejeno razmišljanje.... Večkrat povedano, je štroma za nek lep pričetek že danes dovolj. V prvi fazi samo poglej, koliko se zniža proizvodnja moč prek noči, pa ti bo malce bolj jasno. Pa če bi prebral samo prvi post te teme, bi videl, da se da marsikaj. Ti si pa FDVjevec, ne? Na široko odprto razmišljanje, pa niti kančka pojma o fiziki in elektriki... Štroma je mogoče dovolj, nekaj ur na dan. Kdo pa bo tako "veren", da bo stal z vtikačem polnilca v roki in čakal na tisto uro, ko bo štroma "dovolj"? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 26.11.2017 novitu Napisal:Ne, nimam se za večjega strokovnjaka, poslušam, berem pa tiste, ki o teh stvareh v resnici nekaj vedo in ne vztrajajo celo življenje na eni točki. Torej tiste, ki so citirani, ki jih resna podjetja povabijo na kakšna svetovanja, tiste...ki znajo pogledati vsaj malce naprej kak dan ali dva. Tiste, ki so kdaj kakšno stvar že pravilno predvideli. Ravno za EV ne moremo reči, da je kdo nekaj pravilno predvidel, ker še nismo na tisti točki, ko bodo EV res prevladovali. So pa Nemci že konkretno brcnili v temo s paneli in ventilatorji, kar vidiš po tem, da kljub ogromnim inštaliranim močem na veliko gradijo termoelektrarne na lignit. Ti pa selektivno verjameš le tistim, ki so prepričani v isto kot ti, nasprotne argumente pa vehementno in z zamahom leve roke ignoriraš. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 26.11.2017 92 MW je pa koliko? 1% trenutne moči? Pa računal si da povprečen avto naredi 100 km/dan Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 26.11.2017 Tvoja poraba pa je realna toliko kot tovarniški podatki proizvajalcev v laboratorijskih razmerah, še posebej tisti o NOx pri dizlaših... Realnost in laboratorij sta si malo različna, veš? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Homer - 26.11.2017 @bozgom Termoelektrarne v zadnjih 24 urah - minmum (ponoči) 30% instalirane moči - maksimum (dan) 64% instalirane moči Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 26.11.2017 Povprečen avto v SLO naredi cca. 32 km na dan. Vira se mi za tole/take ne ljubi iskat, bo že. Preden se komu stalijo žice v betici, je treba vedeti, da je vsaj 100.000 avtov živih samo po evidencah, v živo pa se jim kolesa ne zavrtijo. Seveda so vmes tudi ferjani s 100.000+ km na leto, ampak je njihova utež majhna. Dalje. Računajmo z echt Nemcem:[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")spritmonitorunichr("46")de/de/uebersicht/50-Volkswagen/452-Golfunichr("46")html?fueltype=5&powerunit=2[/url] 32km x 16kWh/100km = 5,12 kWh na avto, na dan. Zdaj, če računamo po tvoje, mah, ne, ne da se mi. Niti nima doma nobeden 22 kW polnilnice, doma pa zato, ker se po študijah o tem kje se avti DEJANSKO polnijo v krajih, kjer jih je že na 10.000, ti v glavnem filajo doma. Doma pa pomeni, manj kot 1kW na nizki tarifi, ko se ne talijo žice in ko je še ohoho lufta električne moči. Zdaj pa, da ne bom razmišljal kot "razmišljaš" ti: vsak seveda nima garaže in šukota, kamoli tvojih 22kW pri katerih bi stal 1 uro, potem pa skočil stran; zato bi jih nekaj (vsakakor manjšina) polnila tudi na Petrolih, v službi, v Hoferjih itd., torej čez dan. Povedano drugače: 100.000 EV nikakor ni enako novi elektrarni, vsaj ne 92 MW. Zdaj pa pejmo preko teh 100.000 EV, ker jih bo treba zamenjati blizu 1.0 mio. No, za to številko bo pa gotovo potrebno kaj doštukat, zgraditi in uvoziti. Ampak, a bo to kar linearno 1:1. Nak. Kot smo že ugotovili: elektrifikacija prometa je banalna stvar proti avtonomizaciji vozil - avtonomnost = počasna smrt lastništva vozil, za začetek pa gotovo smrt za 2. avto pri hiši. Kakšne posledice bo to imelo za vso periferno infrastrukturo (ev tankeštele, parkirišča, javni prevoz, itd...), danes ne ve še nihče. Zraven bo digitalizacija pobirala delovna mesta in se ljudem ne bo treba voziti naokoli, posebej ne v službo. ELES bo naredil kakšen korak k pametnemu omrežju, baterije v avtih se bodo tudi malo nucale za pufre, pa tko. Od kje, predvsem pa od koga, se bodo pobirali davki, se tudi zaenkrat nikomur ne sanja, pa bi bilo dobro, ko bi se. Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 26.11.2017 Citat:Kaj pa boš "natankal" v avto ko se TEŠ 6 ustavi?Homer, sveti gral vernikov se potem natanka. Samo ga še našli niso. Ko sem pred dnevom napisal post, sem, vsaj potiho, pričakoval, da bo kateri od EV vernikov imel jajca in se obregnil vanj, pa se začuda ni nihče. Verjetno zaradi tiste vržene rokavice, ko je težko priznati nekaj, proti čemur tule brusijo jezike. Tule "manjšina" dobesedno posiljuje "večino", da moramo sanjati z njimi. Pa mi kruta realnost govori, da to še ne gre. Dajte fantiči, pojdite nazaj spat, vsaj za kakih deset let. Ali pa priznajte realnost kakršna pač je ta hip. Drugače pa vprašanje še vedno velja: koliko vas je voznikov EV vozil? Kako? A ja. Vse tiho je bilo. Zmogljivost in uporabnost neke tehnologije pa se dokazuje zgolj z njeno rabo in ne jeziki, se vam ne zdi? In ko bo širok krog ljudi, ne le peščica, videl v tej tehnologiji prihodnost, potem verjemite, potem bo ta tu tisti hip. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 26.11.2017 Sem mal prelistal strani [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")bpunichr("46")com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energyunichr("46")html]BP.[/url] Ob trenutni rabi ter trenutno potrjenih izkoristljivih virov nafte je zalog za 50 let. Ob nezmanjšani rasti rabe in povečevanju na novo potrjenih virov v čisto zadnjem obobju le za 46 let. Ob tovrstne podatke se je spotaknila le ena pisura, pa še ta spreobrača številke. Si izmišljuje? Laže? Ali pa je bila le tako, kot tudi danes na strani naivcev? Upam, da ni edini vzrok egoistična zagledanost v le svoje potrebe, pa da ga boli qrac za že prvo generacijo potomcev. Namreč konec 70ih, začetek 80ih, ko sem hodil na Aškrčevo so me podučili, da je nafte za manj kot 100 ter kolma za manj kot 200 let. Za nafto so do obdobja, ko sem prejahal JNA in se znašel na drugi strani Aškrčeve zmanjšal, češ da so zaloge nafte manjše in bliže 50 kot 100 letom. Eno je kdaj naj bi je teoretično zmanjkalo; najbrž da nikoli. Drugo pa je kdaj jo bo pričelo primanjkovati; vsekakor precej prej, kot čez 50 let. Naj mi nekdo pojasni zakaj misli, da NE MORAMO že ta trenutek vlagat v razvoj in praktično uporabo novih tehnologij. Mobilna tehnologija in njen hiter razvoj v uporabi raje niti slučajno ni bila nuja. Nove alternative na področju energetike in mobilnosti SO nuja. Prej in več kot bo na cesti lastnikov EV, dlje bomo lahko zagotovili potrebe po gnanju Ottovega motorja s fosilci tam in takrat, ko bo to nujno potrebno. Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 26.11.2017 Digifotko Napisal:novitu Napisal:To čemur praviš pa tehnično dejstvo...bog pomagej...čisto mimo, precej omejeno razmišljanje.... Večkrat povedano, je štroma za nek lep pričetek že danes dovolj. V prvi fazi samo poglej, koliko se zniža proizvodnja moč prek noči, pa ti bo malce bolj jasno. Pa če bi prebral samo prvi post te teme, bi videl, da se da marsikaj. Uf se motis. Imam 2 diplomi in magisterij, z mnogimi izkusnjami. Ti si to ze veckrat dokazal, da nimas nicesar od tega. In ne bos verjel eno moje mocno podrocje je ravno fizika in matematika, drugo ekonomija. Preberi kaj sem na to temo vse napisal pa bos videl. Sam pa nekaj nabijas brez podatkov.... Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 26.11.2017 Digifotko Napisal:novitu Napisal:To čemur praviš pa tehnično dejstvo...bog pomagej...čisto mimo, precej omejeno razmišljanje.... Večkrat povedano, je štroma za nek lep pričetek že danes dovolj. V prvi fazi samo poglej, koliko se zniža proizvodnja moč prek noči, pa ti bo malce bolj jasno. Pa če bi prebral samo prvi post te teme, bi videl, da se da marsikaj. Uf se motis. Imam 2 diplomi in magisterij, z mnogimi izkusnjami. Ti si to ze veckrat dokazal, da nimas nicesar od tega. In ne bos verjel eno moje mocno podrocje je ravno fizika in matematika, drugo ekonomija. Preberi kaj sem na to temo vse napisal pa bos videl. Sam pa nekaj nabijas brez podatkov.... Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 26.11.2017 Digifotko Napisal:novitu Napisal:Ne, nimam se za večjega strokovnjaka, poslušam, berem pa tiste, ki o teh stvareh v resnici nekaj vedo in ne vztrajajo celo življenje na eni točki. Torej tiste, ki so citirani, ki jih resna podjetja povabijo na kakšna svetovanja, tiste...ki znajo pogledati vsaj malce naprej kak dan ali dva. Tiste, ki so kdaj kakšno stvar že pravilno predvideli. Par strani nazaj imas linke konkretnih in ne siol virov. Ce res kaj ves, bos videl, da je marsikdo ze marsikaj prav napovedal. |