PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 27.6.2016

Ta vikend moram reči da smo konkretno navili naš sistem (in konkretno poplavili kurilnico). Iz 27 stopinj in 78% vlage smo v 24 urah spravili mansardo na 24 stopinj in 51% vlažnost, sem pa moral preklopiti na notranji bypass, ker je na zunanjem zraku dobesedno scalo iz klime, takšne vlage (sobota) še nisem videl.

Se pa izdatno pozna odprtost hiše, ker ni ovir, gre veliko hladu v klet, tam je fenomenalnih 20 stopinj. Po cca 1 uri motoviljenja okoli hiše, sem se popolnoma prekurjen dobesedno sesul na tla v kleti, pasalo ko budali klofuta.....

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Homer - 27.6.2016

@Žerjavar
Jaz pa mislim (in tako tudi uporabljam), da klima mora delati čimveč časa, zato da primerno razvlaži in enakomerno ohladi prostore.
Seveda, če je klima tako montirana, da ti piha v glavo, jo pač izklopiš, ko se zadržuješ v njenem območju.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 27.6.2016

Berghaus Napisal:Ta vikend moram reči da smo konkretno navili naš sistem (in konkretno poplavili kurilnico). Iz 27 stopinj in 78% vlage smo v 24 urah spravili mansardo na 24 stopinj in 51% vlažnost, sem pa moral preklopiti na notranji bypass, ker je na zunanjem zraku dobesedno scalo iz klime, takšne vlage (sobota) še nisem videl.
berghaus, eno vprasanje: kako imas izveden notranji bypass? a v tem primeru kpl. zapres dotok zraka iz rekuperatorja - ga izklopis?

Preklopna loputa, z njo zaprem dotok zunanjega zraka pred rekuperatorjem in odprem vstop pobranega zraka iz hiše. Enostavno sistem melje zgolj notranji zrak.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 27.6.2016

Bypas bi moral narediti za rekuperatorjem in še zmerom dovajati nekaj zunanjega zraka.

Entalpijska kocka poleti v najhujši vlagi lepo pomaga, po mojih mertitvah in po spominu odstrani kako tretjino vlage, seveda če imaš razvlaževanje in v bajti cca 50% vlage.
Lepo je prebrati, da se je nekdo vendarle ojunačil in priznal, da prezračevanje ni to, za kar se reklamira.

Glede kanalske klime je pa po moje smiselno kupiti neko poceni split zadevo, ki ji narediš ohišje s kanali in loputami. V pasjih dnevih klimin ventilator prek prečnega kanala oziroma delnim vračanjem zraka, poveča pretok zraka po hiši in s tem poveča efektivnost razvlaževanja in tudi precej pohladi.

Glede konvektorja v kleti pa ne vem na kaj mislite, na notranjo enoto split klime? Da bi na tak način prek entalpijske kocker sušil celo hišo je pa precej noro početje, nekaj bi sicer pridobil, a za kakšno ceno.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Jernej - 27.6.2016

Tone Napisal:Pravkar po ARSO podatkih zaznal največjo zračno vlago v Slo, na obali 20g/m³, točka kondenzacije 23°C. Torej nočno zračenje razmere v hiši samo pokvari, saj se vlažnost dvigne pod nebo.
To v splošnem ne drži. V katero smer in kako intenzivno prehaja vodna para v hišo, je odvisno od razlike parnih tlakov. Če vzamemo en tipičen soparen dan, je zunanji parni tlak gotovo višji sredi dneva, kot pa ponoči/zjutraj. To pa preprosto zato, ker ima para višjo temperaturo in vode je v zraku sredi dneva kvečjemu enako, če ne celo kaj več zaradi povečanega izhlapevanja iz tal. Parni tlak v hiši teži k izenačenju z zunanjim. To mu v polnosti navadno ne uspe, saj zaprta okna in vrata prehod pare ovirajo. Nekaj pare pa čez dan le pride v hišo zaradi odpiranja vhodnih vrat, slabega tesnenja oken, prehajanja skozi konstrukcijo, kuhanja, dihanja, znojenja.
Ko zunanji parni tlak ponoči/zjutraj pade, je zelo verjetno nižji, kot je ostal v zaprti hiši. Zato tudi nočno zračenje znižuje povprečno relativno vlago v hiši.

Tone, imamo trojni bypas, pred rekuperatorjem, za rekuperatorjem in v rekuperatorju samem. Poleg tega lahko doziram razmerje med dovedenim zunanjim in notranjim zrakom, zvezno od 100-0 procentov, do 0-100 procentov.

"Lepo je prebrati, da se je nekdo vendarle ojunačil in priznal, da prezračevanje ni to, za kar se reklamira."

V kakšnem smislu?

"Bypas bi moral narediti za rekuperatorjem in še zmerom dovajati nekaj zunanjega zraka.

Entalpijska kocka poleti v najhujši vlagi lepo pomaga, po mojih mertitvah in po spominu odstrani kako tretjino vlage, seveda če imaš razvlaževanje in v bajti cca 50% vlage."

Tole dvoje se med seboj izključuje?

berghaus, hvala za info.
sam imam notranji bypass sicer med rekuperatorjem in klimo. pretok rekuperatorja je nastavljen na 30% (~130m³/h) preostanek pa klima vlece od znotraj. moram pa testirati razlicne opcije - tudi z kpl. zaprtim dotokom svezega zraka, da bi nastudiral nek optimum za dneve, ko vrocina tudi po teden ali vec ne popusti (hint:lansko poletje).

glede poletja in vpliva entalpijske kocke pa pri nas nisem opazil dodatne vrednosti s stalisca znizevanja vlage. entalpijsko kocko (enaka kot v npr. paul novus) sem namrec montiral sele lani jeseni, tako da lahko primerjam lansko poletje z klasicno kocko in letosnjih par poletnih dni z entalpijsko. v obeh primerih je vlaga sla preko 80%.

kar se tice prezracevanjaje treba reci, da se vedno super opravlja svojo osnovno nalogo. za doseganje nadpovprecnega udobja bivanja, pa se je treba fizikalnih specifik v dveh-stirih poletnih mesecih potrebno lotiti z dodatnimi ukrepi.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 27.6.2016

@tone
lahko izgleda kot notranja enota split klime da. samo da bi bilo priklopljeno na TČ, ki ima sama tudi odvod kondenza, tako da bi bilo treba narediti samo par metrov povezave in prebiti eno steno, pa stenski konvektor ali kako se temu reče namontirati na steno. ker gre za klet, mi nadometna rešitev ne bi delala preglavic. vse se seveda spremeni, če bi hotela hudiča na novo vleči v mansardo, takih gradbenih posegov pa se več ne grem.

zakaj tega sedaj nimam, je zato, ker čeprav TČ lahko hladi, to po defaultu lahko počne samo ali preko talnega ali preko konvektorja, ne zna pa obojega direktno iz škatle. iz tega razloga konvektorja nimam, ker hladiti nameravam tudi v bodoče samo preko talnega. če bi konvektor kaj naredil direktno kot tudi indirektno preko rekuperatorja (se pravi oboje), potem bi se malo pozanimala, če je mogoče kaj narediti v tej smeri. Konec koncev se nekaj podobnega dela, ko so v enem štuku radiatorji v drugem talno, samo da tu ne bi šlo za dva ogrevalna kroga ampak 2 hladilna kroga.

p.s.
kar se prezračevanja tiče, je bilo meni razloženo, da je to samo za prezračevanje. vse ostalo je bolj wishful thinking. in kot recimo talno hlajenje, ki ni zares za to, da bi hišo shladil, temveč da bi jo ohranil nekje na nekem nivoju, tudi bypass pri rekuperatorju ne bo shladil hiše, temveč bo samo preprečil še hitrejše segrevanje.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - 03pomlad - 27.6.2016

je mogoče kdo prakticiral sesanje/črpanje zunanjega zraka skozi kovinsko cev v zemlji in nato v hišo dovajal ohlajen zrak?

Gt001, jaz v resnici naštimam nekje 20-80, zunanji-notranji zrak, od tega ves zunanji in cca 50% notranjega preko rekuperatorja v klimo in preostanek notranjega preko bypassa iza rekuperatorja direktno v klimo.

Po kmečko, zunanji in 50% notranjega zraka (iz vlekov) preko filtrov in kocke v klimo, preostanek 50% notranjega zraka pa iz kurilnice direktno v klimo. Kadar je takšno, kot je bilo v soboto. Drugače imam vedno (in od včeraj popoldne spet) 100% zunanji zrak.

@pomlad: ce bo samo par metrov cevi v zemlji, bo zrak prehitro v hisi, da bi lahko kaj toplote prej oddal zemljini.
torej bi moral imeti pod zemljo "zracni zalogovnik" v obliki cevne kace za npr. pol ure/uro.

Berghaus Napisal:Gt001, jaz v resnici naštimam nekje 20-80, zunanji-notranji zrak, od tega ves zunanji in cca 50% notranjega preko rekuperatorja v klimo in preostanek notranjega preko bypassa iza rekuperatorja direktno v klimo.

Po kmečko, zunanji in 50% notranjega zraka (iz vlekov) preko filtrov in kocke v klimo, preostanek 50% notranjega zraka pa iz kurilnice direktno v klimo. Kadar je takšno, kot je bilo v soboto. Drugače imam vedno (in od včeraj popoldne spet) 100% zunanji zrak.
kul, hvala za info.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - ophidian - 27.6.2016

JaBK Napisal:zakaj tega sedaj nimam, je zato, ker čeprav TČ lahko hladi, to po defaultu lahko počne samo ali preko talnega ali preko konvektorja, ne zna pa obojega direktno iz škatle.

TČ je vseeno, kaj je obešeno na njo...problem je talno samo po sebi, ker bi ti po tleh postalo vlažno/mokro (in seveda mokrota v razdelilcih)....pa če te to ne moti, toliko bolje.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 27.6.2016

Včasih se mi zdi, da eni potegnete en stavek iz konteksta brez da bi prebrali cel post, kaj šele par prejšnjih. TČ je vseeno kaj obesim nanjo, dokler je samo ena zadeva, jaz bi oboje naenkrat.