PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Novinec175 - 9.1.2024

@oneh, hvala, je sončna elektrarna, ampak meni kaže vse prazno:

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - MAGS - 9.1.2024

Števec , oziroma SV števca in TP ti tega ne omogoča, pri meni isto.
Bodo morali nadgradit števec in TP

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 9.1.2024

TČ, 4 hladilniki, 2 TV, steklokeramika, pralni sušilni stroj, elektrilčni avto. Sem šel gledat za zadnji dve leti nazaj,... praktično več kot 90% porabe pod 6kW,.... 99% znotraj 7kW,... nikoli več kot 8.
Električni avto polnim na 3.6kW,... toplotna redko gre čez 2.3 kW. Čez 8kW ni šlo nikoli, kaj šele na 10 kW kolikor so mi sedaj nastavili sami. Treba videt kakšni bodo penali na omrežnini,.. če ne veliki si dam definitivno na 7kW in prišparam 30€ na leto napram če si dam 10kW (šparat pa naj košta kolikor hoče Big Grin)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 9.1.2024

Citat:@oneh, hvala, je sončna elektrarna, ampak meni kaže vse prazno:
Kot je videti iz slike so ti očitno spomladi 2023 zamenjali števec. Si takrat postavil oz. priklopil SE? 
Ker za prej (kot kaže) ni podatkov boš od julija naprej imel dogovorjeno moč kot je določena za tiste, kateri nimajo pametne števce. Od 1.1.2025 pa tisto, kar boš dosegel od 1.11.2023 pa do 29.2.2024.

PS seveda je pa lahko kak hrošč. A podatke na števcu pa lahko vidiš za npr. november 2022?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 9.1.2024

jprednik, pišeš, da so ti določili 10kW, ti pa si pregledal 2 leti nazaj in ni šlo nikoli čez 8 kW. Tu pa je nekaj narobe, ali si ti spregledal visoke 15-minutne konice ali pa oni počnejo, česar ne bi smeli. Kako torej?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zamot1 - 9.1.2024

Nisem se nič zmotil, na števcu je spodaj bagraf ki prikazuje trenutno vrednost kW, je bolj grob prikaz in je kazal 10kW .  Angry TČ za ogrevanje je limitirana na 2,5kw (posebej merilnik moči samo za TČ), TČ za sanitarno vleče 500W , šporget cca 2kW in še ostalo; TV , hladilnik ...sami majhni porabniki,  in mi ni jasno od kje 10 kW trenutne porabe na števcu?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 9.1.2024

@Caps nisem spregledal nobenih špic.... sem pregledal vse še enkrat,...le ob montaži TČ smo naredili test grelcev in je bila za kratek čas poraba 11kw,.... to je vse,.. če se lahko zanesem na Solaredge energy meter,...
Kaj oni lahko počnejo in kaj ne ne vem.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 10.1.2024

Kake imaš pa varovalke?

(A sta prepričana, da imata obračun po meritvah in ne brez merjenja 15 min odčitkov?)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 10.1.2024

jprednik, napiši prosim, kakšne moči so ti določili po blokih.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 10.1.2024

Datum vnosa
Datum od
Datum do
Način določitve
Oznaka izračuna
Vrednost bloka 1 [kW]
Vrednost bloka 2 [kW]
Vrednost bloka 3 [kW]
Vrednost bloka 4 [kW]
Vrednost bloka 5 [kW]
Veljavnost
Nov uporabnik
Priključna moč [kW]
Minimalna moč [kW]
Akcije
26. 5. 2023
1. 1. 2024
31. 12. 2024
Distributer
Moč po 15 min meritvah
10,9
10,9
10,9
10,9
10,9
V
N
17,0
4,6

Ok,.. sam tekst kopira,... 10.9kW

Še graf porabe

jprednik, ok. Sedaj pa zajemi v prikaz še obdobje pred 2023 (nov, dec 2022). Na koledarju nastaviš "poljubno obdobje" in izberi začetek 1.11.2022.
Oni so za trenutno veljavne "dogovorjene moči" šteli obdobje od 1.11.2022, kolikor vem. Me zanima, če si nov, dec 2022 pridelal te konice 10,9 kW?

Kot rečeno dva krat vklop grelcev

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 10.1.2024

Glede na to, da imaš mojelektro, lahko pogledaš kar tam katere bloke so ti upoštevali:

Greš na merilno mesto in kjer ti piše moči po blokih, imaš na desni lupo. (prva slika)

Klikneš lupo in se ti izpišejo top tri meritve za vsak blok. (druga slika)

jprednik, vidim. Ni kaj. Poišči najvišje tri 15-minutne konice v numeriki (izvozi excel), izračunaj povprečje teh treh najvišjih konic. Če dobiš manj od 10,9 kW, potem je napaka pri njih (hm, kdo je to) in bi ti morali pojasniti, kako so prišli do 10,9 kW.

Jaz bi vsekakor ne šel spreminjat dogovorjene moči že takoj, ker potem padeš v penale predčasno - to je itak loterija, dokler z avtomatiko ne moreš 100% kontrolirati delovanja gospodinjskih naprav.

... vidim pa, da ima ruske že lupo za tiste 3 konice, da ne rabiš brskat po excel datoteki. Hvala ruske!

... sem šel iskat tisto lupo pri meni, pa je ni videti nikjer!?

Evo še tri najvišje meritve po blokih.
Pri meni so že kar konkretno predimenzionirali "dogovorjeno moč",.. sicer če sem prav izračunal gre za nekaj deset evrov letno,...
Če prav razmišljam bi na svojo porabo komot imel dogovorjeno moč 8,.. če kratkotrajna prekoračitev ni finančno katastrofa pa celo 6.
Zdaj za nekih par 10 evrov letno se tudi ne misli na glavo postavljat.

Je pa zanimivo da so mi za ostala dva bloka kar vcepli top številko, ki je nebi blo če nebi grelce probavali,.. sploh ne vem zakaj sem jih kupil Smile bek vržen dnar Big Grin

@Caps: z avtomatiko krmilit gospodinjske naprave? Maks kar bi lahko naredil je dinamično TČ, kar ima opcijo ampak tokovnikov še nisem inštaliral, in pa polnilnico za avto,... ampak mislim da se s tem ne bom kaj dost igral,... da si bom pa na nek minimum spoščal dogovorjeno moč da prihranim pa ne vem če 30€ letno se pa tudi ne bom,.. za razliko od recimo udobnih 10kW ki jih očitno ne presežem nikoli (pustmo un en dogodek)