![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - CimaBella - 29.8.2014 vincent: celotni U hiše, ne samo zidov. Preračunan večkrat s tvojim programom, mimogrede. Skozi temo se še prebijam.Tone: vem, s tem argumentom je mož priboril 7 cm manj fasade (na račun grafita). Na "srečo" je tast uspel pred 40 leti hišo modernizirat. Končni efekt sicer ni najbolj estetski, vendar je precej povečal obstoječa okna, tako da ne bo panike. Zdaj itak ne morem na manj kot 18 cm, ker imam že okna in predokenske rolete tako namontirane. Pošteno pa priznam, če bi vedela pred 2 letoma, kar vem zdaj, bi bil mož mogoče bolj uspešen pri tanjšanju fasade na 15 cm, grafit, seveda. :lol: V osnovi gre namreč za kombinacijo genetske motnje (rado zebe) potencirano s psihološkimi težavami iz otroštva (moj ekološko in energetsko zelo ozaveščeni ata je hišo ogreval na 18 st C, po pomoti do 19 st - če sva mu z bratom dvignila temperaturo DV, ponavadi je pogruntal šele po parih dneh). Firefly: razumem. Žerjavar, sem se s faznim zamikom spomnila, da si mi že enkrat napisal točno to, kar sem te nazadnje vprašala. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 25.6.2016 Pravkar po ARSO podatkih zaznal največjo zračno vlago v Slo, na obali 20g/m³, točka kondenzacije 23°C. Torej nočno zračenje razmere v hiši samo pokvari, saj se vlažnost dvigne pod nebo. Moj mini razvlaževalni sistem dela super, edino antifriz je odtekel iz sistema, pojma nimam, kako se je to zgodilo, zimsko predgretje je delovalo BP. <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=66010">viewtopic.php?f=7&t=66010</a><!-- l --> Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 25.6.2016 Fino, naredili prvo poplavo v bajti, v 11 urah je klima sproducirala 30 litrov (!!!!) vode, ki se je prelila preko roba in namočila kompletno kurilnico. Z mojo letela dol hitro vse umikati....... :? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - yonna - 25.6.2016 Torej ste s klimo dobili zastonj fitnes in osvežitev v vodi
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 25.6.2016 Danes sam sebi avam za vgradnjo prezračevanja in kanalske klime..... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 26.6.2016 Sem bil včeraj pri žlahti, kjer imajo ogromno ~100 let staro hišo in Paul rekuperator delujoč na daleč prenizkem pretoku. Vlažnost zraka je bila nekaj malega nižja kot zunaj, masivne stene očitno uspejo regulirati vlago. Ja, prezračevanje, najbolj super je v spalnicah, zvečer, ko čez dan prezračevanje osuši zrak in ko stopiš vanjo z golimi rahlo potnimi rameni, te krepko zazebe, čeprav termometer kaže čez 25°C. Prej, samo s klimo pa, škoda besed. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - o-val - 26.6.2016 Kaj naj bi rekuperacija delala poleti? Po mojem nič. Tudi če je klima, je vračanje hladu minimalno. Če ni klime, so poleti najboljši komarniki in odprto okno, celo noč. Sploh pa, bolj pomembno kot proizvajalec sistema je opis sistema: vračanje toplote ali toplote in vlage? Entalpijski menjalniki niso vsemogočni. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 26.6.2016 entalpijski izmenjevalci so super za pozimi. poleti so brez funkcije. vracanje hladu zgolj preko prezracevanja (bypass) je marketinska fora - prakticni benefit zanemarljiv. klasicna klima je kakrsna je - z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. glede kanalske ne bom prevec glasen, ker jo imam premalo casa, pa se ne najbolj optimalna izvedba. bi pa (ce bi se enkrat delal), dal vecji poudarek ustrezni izvedbi klimatiziranja kot prezracevanja. zdaj se namrec pri gradnji neh (to so itak skoraj vse, za katere je izdano aktualno GD in so po projektu tudi zgrajene) in ph dela cela znanost okoli prezracevanja, najvecji problem, ki se pojavlja poleti in ga je jebeno odpravit (vlaga), pa je v povprecju pometen pod preprogo oz. ga ponudniki prezracevanja ne omenjajo prevec na glas. ko sem sam z ponudniki debatiral glede izvedbe prezracevanja in zeljenih pgojev bivanja v hisi, so vsi rekli le, da hisa kot po projektu, itak ne rabi hlajenja, ker je ustrezno izolirana/sencena itd itd. res je, lani tudi v najhujsi pripeki nismo prekurili hise preko 25 stopinj (brez kakrsnekoli klime - le temeljito sencenje in nocno prezracevanje), druga zadeva pa je, da je vlaga bila redno preko 80%. tega pa se brez aktivnih metod (razvlazevanje/klima) ne da znebiti. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 26.6.2016 Saj nič pametnega ni, razen konvektorja (klima ali preko Tč), tega pa jaz nočem. Že produktivno kreham 1 teden zaradi klime v službi. Zdaj me bolj zanima kako bi en konvektor imela v kleti, ki bi zgolj razvlazeval (bi tukaj funkcijo ustrezno opravil za celo hišo, drugam ga je že problem peljati), vendar bo hotela istočasno talno hlajenje. Analogija 2 ogrevalnim krogom, če tako rečem... Ne vem pa če je to pri meni možno in pa če bi v kleti bilo dovolj. Mi kdo ve povedati, če bi zadeva delovala. Načeloma bi mogoče rekuperacija sodelovala zraven, če bi bypass ugasnila in pustila entalpijski kocki da dela... P.s. Ne samo glede vlage, na splošno se pozablja na poletja. Samo o ogrevanju se govorici pa šipe na jug... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 26.6.2016 Hlajenje/ razvlaževanje rabiš na vrhu hiše. Hladen zrak najde sam pot navzdol. Če boš spodaj hladila bo gor enako vroče. Klima te na šihtu moti ker poha vate in je preveč nažgana. Doma jo zmontiraš tako da ne moti in vklapljaš po potrebi (in časovno takrat ko te ni..recimo si na šihtu). Za moje pojme se po nepotrebnem izogibaš klasični klimi. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 26.6.2016 Klima na sihtu ne piha vame, v tem primeru bi bila že doma na bolovanju. Hlajenje bi ostalo, kot je sedaj, preko talnega. Da se topel zrak dviga mi je jasno, kako je z vladnim zrakom? S konvektorjem v kleti bi samo nadomestila razvlazilec (dry funkcija). S tem bi izsušila zrak ki bi na koncu v rekuperatorju zbran vseeno bil manj vlažen in entalpijska kocka bi razvlazila prihajajoč zrak. V tem primeru bi najbrž mogla izklopiti bypass, ampak nič hudega... Torej: - kaki efekt bi imel konvektor v kleti na vlago v hiši direktno (temperatura me ne zanima) - Kaki efekt indirektno preko rekuperatorja Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 26.6.2016 Moje opažanje glede razvlaževanje je, da 1 naprava nekako vpliva na eno nadstropje (če so vsa vrata seveda na stežaj). V mansardi je še vedno precej bolj vlažno, ko razvlažilnik dela spodaj. Če je to konvektor/klima, je jasno najboljša montaža najvišje v bajti. Pri razvlažilniku pa vprašanje, sicer greje ampak v pritličju je zrak še vedno nekaj hladnejši in ne potuje navzgor. JaBK, v Baubau so na voljo 10L razvlažilniki za 120€ (mislim, da so bili enkrat celo po 100€ akcija). Za enakomerno razvalževanje je verjetno najbolj optimalno nabavit nekaj teh poceni in švoh naprav in jih razporediti po večini prostorov (sicer pa je po mojem kanalska klima optimum od optimuma). Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 26.6.2016 Bi po tvoje konvektor imel kako funkcijo za v kleti peto meni? Sicer imam 3 stuke, ampak efektivno 2, ker je med pritličjem in mansardo 30m2 luknja... Konvektor bi dala na steni v kleti nasproti steng, ki so sicer odprte vse do mansarde. Ideja s konvektorjem mi je všeč, ker kondenza ne bi bilo treba na roko odlivati, nimam nekih naprav po bajti, je sigurno bolj učinkovit v tej funkciji kot moji razvlazevalci in brni v kevdru. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 26.6.2016 Jaz mislim, da ti bo hladen in suh zrak ždel v kleti in na višja nadstropja ne bo imel vpliva. Povsem nekaj drugega bi bil konvektor na vrhu stopnišča. Jaz si bom po testnem obdobju (če bo uspešno) uredil odvode kondenza za razvlažilce skozi zunanje stene. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 27.6.2016 vincent Napisal:Klima te na šihtu moti ker poha vate in je preveč nažgana. Doma jo zmontiraš tako da ne moti in vklapljaš po potrebi (in časovno takrat ko te ni..recimo si na šihtu).Nima smisla vklapljati klime, če ni nikogar v stanovanju in tudi aparati (poraba elektrike) ne delujejo. Klima mora delovati takrat, ko bivaš v hiši, da odvaja toploto, ki jo proizvajaš znotraj stanovanja. Toplota zunanjosti, ki prodira skozi izolacijo v notranjost ima vpliv le pri lahki gradnji (gips, plinobeton, ...). |