PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - smrdo - 20.1.2017

Maistra si ze placo? Ce ne mu reci da naj ne hodi vec in ga ne placaj. Regulacij uravnava koliko toplote potrebujes. Tako da je mozno da bi porabil manj.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sijared - 20.1.2017

slovenc8 Napisal:pozdravljeni,
zanima me, če je približno 2 toni na mesec normalna poraba za novogradnjo, brez fasade, pritličje je radiatorsko, prvo nadstropje talno gretje, je pa res, da je zgornje nadstropje še nedokončano, prav tako je položenih samo 3cm na plato, je zima prišla prehitro.
Peč je seltron PKO 25.
Hvala
Isti kotel, cca. 250 m2 uporabne površine, brez fasade, notranja 22 - 23°C, predimenzionirani radiatorji Aklimat, dva ogrevalna kroga... poraba od 1.10. do danes 4t (v 10. mesecu vključeno prilagajanje krivulje.. celotnega sistema).

PS Upoštevaj nasvet smrda..

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Glpoldi - 22.1.2017

Poraba se mi zdi realna, glede na to da ni fasade, ni izolacije,...radiatorsko ogrevanje, +++mrzla zima!!!
Po izvedeni izolaciji (fasada in mansarda) bi lahko prišel na pol manjšo porabo, seveda z uporabo krmiljenja ...., nekje 1000kg/mesec (A1-kvaliteta peletov).
Kvaliteta peletov se pri sedanjih pogojih zime zeloooo pozna!

Lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - smrdo - 22.1.2017

Daj no ne serji z A1 peleti. Ker to je sam larifari. Mam pelete ki sploh nimajo oznake. Pa porabim manj kot vsi tukaj ki majo A1. Bol so poceni bolsi so.

Cisto isto je kot da crpalkarji recejo da je elektrika bolsa od elektro maribor kot od elektro ljubljana.. geni elektrika je najbolsa ker je najcenejsa.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bohinc - 22.1.2017

Tole pa ne verjamem v celoti...Gotovo je več razlike v peletih od izdelave, vlage, sestave... Glede na potencial biomase, sem pa še vedno mnenja, da so precenjeni (predvsem ranga prek 200E) . Verjamem , da se dobi dober izdelek tudi za precej nižjo ceno. Je pa težko ločiti v vsej ponudbi ! Podobno se mi zdi, da je pri pečeh oz. še bolj gorilcih, kako so sposobni brez težav (zastojev) ''požreti'' kar jim nasuješ...
Tu smo vseeno na boljšem črpalkarji, čeprav razburkamo vse teme :oops: :lol:

Če bi bili peleti cenejši, oz. ne bi bilo problemov z doziranjem, gorenjem ipd. ne glede na ceno-kakovost pelet bi bil pred cca 7 leti vzel peletno peč.
V bistvu imam napram letom nazaj še več pomislekov proti, kot v prid njih. Predvsem me presenečajo izjave npr.: za delovanje brez težav zgolj dražje A1..., spet drug pa zagovarja najcenejše .... :!: Primerjava z elektriko ni ravno na mestu... Idea
Prej bi prešel na sekance (kjer je največji problem za mnoge zalogovnik), drugače zna biti manj težav, cena ogrevanja in vse več ponudbe, pa ugodna.
Pri peletih moraš imeti torej ''srečno roko'' pri izbiri peči oz. gorilca (ob predelavi) nekaj pa ob izbiri pelet (kakovost-cena). Kje ga lomim ?
Opažam , da se tudi kak peletar ''spogleduje'' s TČ :wink: vzroke sem verjetno precej zadel z opisom :?:
Z garancijo, da na srednje-nizkocenovnem kotlu lahko kuriš najcenejše pelete, ne glede na poreklo, brez zastojev in težav bi morda pomislil...do takrat pa naj greje TČ ne glede na ponudnika el. en. (seveda zmaga najcenejši, ker je kvaliteta ista) :wink:, kar pri peletih ne najdete ravno enakega mnenja...

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sijared - 22.1.2017

Veliko naštetih argumentov vseh je resničnih, a je kot vedno odločitev v posamezniku in po potrebi ogrevanja objekta ipd.. Zato tudi tukaj ne more biti nekega posploševanja ali le ena možnost. Izbire je mnogo in preveč, a le čas nam pokaže ali je bila naša odločitev prava.

PS Najraje bi se grel zastonj brez začetne investicije, pa mi je vseeno ali bi bilo to peleti, TČ, drva, paneli ali drugo. Žal ne gre.

p.s. Enako....

Vendarle kdor zagovarja, da lahko brez zastojev-problemov ogreva z peleti ''cenejši so boljši so'' vsaj primerno zapisati s kako pečjo oz. gorilcem to gre, če ne konkretno porekla pelet ...tistih ki to trdijo!?
Verjamem , da bi to zanimalo širši krog bralcev Idea oz. tudi ostalih peletarjev.
Vendar tudi tu ni enotnosti, podobno, kot ne med črpalkarji :mrgreen: čeprav se o kakovosti el. energije menda še nismo sporekli, kot ne, da je ogrevanje napram kurilcu (tudi peletom cca180E+)poceni :wink:

Za mene je en velik zastoj pri TC to da ko jo najbolrabis ne dela. Pri-18 (kot je bilo pri nas) dela 10% TC tako da VSI uporabljate sekundarno ogrevanje. In to je pol komot da gledas na termometer in cakas kdaj bos zakuril (kamin, pec, el. Radiatorje.) Da ti bo toplo. Na koncu leta pa hvalil kako malo si skuril. «Zal » tega problema jaz nimam in seveda doben peletkar.
Zadeva da ce kuris pelete inas probleme. Od kod ti to. Jaz osebno se grejem 2 zimi ( 1x eror mi je zmankalo peletov ). Kolega 5 let ( 0 x eror). Kolega 8 let (1x svecka) in se lahko nadaljujem.

"bohinc' Napisal:Pri peletih moraš imeti torej ''srečno roko'' pri izbiri peči oz. gorilca (ob predelavi) nekaj pa ob izbiri pelet (kakovost-cena).
Pri prebiranje postov na forumu pa res ne opazis da bi crpalkarji imeli probleme.
Tako da sreco rabis ce kopujes TC.

Tako da mojo mnenje
Ce si lolek bos mel lolek ogrevanje. Verjames trgovcu, monterju, sosedu. Zsprisezeno verjames v svoj prav.

Ni povsod tako kot pišeš...ne pri TČ, ne peletih, pečeh, gorilcih...ali ne prebiraš dovolj foruma - zapisov peletarjev, če izuzamemo TČ...-ker ni primerna tema .

Zato me zgolj zanima katere peči-gorilce imate našteti z 0x error in katere najcenejše pelete...? Mogoče bodo hvaležni ostali peletarji, kot potencialni kupci...!

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - lstremfelj - 22.1.2017

Jaz sem takoj za TČ ko bo monter ali prodajalec prišel na objekt mi svetoval pravo TČ in za tem nasvetom tudi stal ( vrne kupnino povrne stroške montaže in odpelje TČ v primeru da ne bo delovala kot obljubljeno).
Seveda mora ta TČ biti bolj blagodejna na mojo denarnico kot je trenutno ogrevanje na pelete. Sem že nekje zapisal da kurim na pelete ( letos druga sezona) na predelanem oljnem kotlu ferolli - 4 členski točne oznake ne vem z ferolli gorilcem sun p7.
Lani sem eksperimentiral z različnimi peleti različnih cen. Na koncu pristal na trenutno najugodnejših ki jih najdem arboreko A2.
Glede zabijanja peletov v cevi se mi je to pripetilo enkrat v dvwh letih, skuril 2 ogrevalni svečki. To je pa tudi to.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Centrometal je moja zadeva. PeLeti pa so z lokalne zage.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - folagra - 22.1.2017

S trditvijo "Zadeva da če kuris pelete imaš probleme. Od kod ti to" bi se kar strinjal.
Nikakor pa se ne strinjam s tem ''cenejši so boljši so". Sam sem na peletih šesto leto in uporabljam dograjen gorilnik. Tudi sam se lahko pohvalim s kurilnco brez zastojev pri uporabi pelet preverljive kvalitete (A1). Dodati pa moram da porabim še cca 1 uro tedensko za ohranjanje delovonja sistema na zavidljivem nivoju tudi v primerjavi z osnovnimi peletnimi specijalkami. Osebno mi več pomeni nemoteno delovanje sistema kot pa tistih par sto evrov razlike pri nabavi kvalitetnih pelet.

Ce verjames da se splaca placat 300e/paleto je ok. Meni osebno je 200 e preve.(Zaradi 15kg peska na paleto) ne bom placeval vec le se manj.