![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 5.1.2024 Od mene 4,4 MWh, zastonj. Fantocci: evo, midva sva jim senkala letno porabo nase familje. Tam okoli 8.8-9.2 max. MWh smo imeli dosedaj letno porabo. Se sedaj, ko je sranje od vremena nam SE nekaj naredijo in s tem razbremenjujejo omrezje. In potem imajo razlog za visanje cen? Ja, upad dobicka, to je EDINI razlog. Od sedaj bo poraba seveda visja, korigirano (spice pa to). Naj vsaj omrezje dela... ce ze njegov vzdrzevalec spi! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 5.1.2024 Jaz sem jim po fine-tuned v.2 optimizaciji velikosti elektrarne tokrat šenkal 70. kWh seveda. Lani pa debelo MWh z optimizacijo v.1, sem bil malce prepočasen. Brez optimizacije bi jim pa vsako leto dal okrog 4.5MWh. Je res treba poslušat tiste, ki trobijo kako mora biti elektrarna prilagojena porabi, ne pa predimenzionirana
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 5.1.2024 Evo včeraj elektro popísal Števec 150 kW viška, lepo sem 3Mw porabil? Sedaj sem šel iz gen na energija plus, letos so dali 43 ru za 1Mw,tako da letos računam za 5,6 MW viška, nagibam pa se bolj da pride 2 EV k hiši, bojo viski sli v njega ? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - MAGS - 5.1.2024 Ja, največji doprinos glede viškov se ustvari, da jih sprovedete v EV, pri meni od 27 marca 2023 za 3,6 MWh, preračunano na ekvivalent benzin, diesel 2, 340 eur. Mislim da se splača. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 5.1.2024 Saj je v planu EV, ampak kaj ko bencinar še kar dela in dela... prodajat ga je brez veze ker zanj ne bi dobil nič, EV je pa drag. Čeprav se tudi ponudba rabljenih EV in hibridov kar lepo veča in cene malce padajo, se mi zdi (kolikor spremljam po avtonetu kdaj pa kdaj). RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 5.1.2024 7 litrov na 100,... 700 litrov na 10 000 km,... 1050 litrov na 15 000 kilometrov, če vzamemo neko srednjo letno porabo,.. v evrih 1500€ letno za gorivo,.. v desetih letih 15 000€. Za 15 000€ dobiš soliden električen avto za v službo in nazaj in večino poti,... morda ne za kak daljši izlet s polno familijo. V 10ih letih je torej tak avto zastonj če imaš doma viške na SE. in pa dodatni prihranek vsaj 15 000€ kolikor bi primerljiv bencinar/diesel stal. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - cevko - 5.1.2024 Citat:morda ne za kak daljši izlet s polno familijo.A res ? Zakaj potem kupiš avto ? Do lokalne trgovine in šole / vrtca ? Citat:V 10ih letih je torej tak avto zastonj če imaš doma viške na SEZastonj ? Torej, klikneš z prsti in ti SE avtomatsko brezplačno pade na streho ? Ne rabiš investirat 10k+ v to ? Mogoče skupaj potolčeš pete rdečih čevljev in SE pade na streho ? Ne vem, samo vprašam. Zanimivo, da Doroteji iz Čarovnika iz Oza to ni uspelo.... Citat:in pa dodatni prihranek vsaj 15 000€ kolikor bi primerljiv bencinar/diesel stalHa,ha, ha,ha.....Čarovnik Danijel, si to ti ? Če nisi....Vedeževalec Blaž, si potem to ti ? Citat: Za 15 000€ dobiš soliden električen avto za v službo in nazajSamo pozabil si povedati, da ne sme biti preveč kilometrov, ne sme biti premrzlo vreme, bog nedaj, da je kak hrib na poti preveč, kaj šele razni zastoji na AC.... Citat:in večino potiEvo, tu se pa strinjava.....Do lokalne trgovine, vrtca, šole, službe, ljubice, cerkve... Da pa moraš na morje, izlet, počitnice, oddih, itd, še planirat, kje boš avto polnil in posledično še stal vsaj 30+ minut....Ne hvala, doba fičkov, golfov 1, lade samare, itd, ko se je šravfalo na nekaj kilometrov je že zdavnaj mimo... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 5.1.2024 bravo @cevko....EV ja nočem zastonj, od julija imam priključeno, šenkal sem 3,8 mega....naj majo, taka je pogodba in na me pustiju na miru kar se omrežnine tiče...cca 15 eur na mesec imajo dovolj....cigan pernati se je tega izmisli.....ni še konc, roko v žep nam rine in to ne do kolena, ampak do gležnjev....banda svobodnjaška nesposobna.... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - cevko - 5.1.2024 Citat:cca 15 eur na mesec imajo dovolj15 EUR na mesec jim šenkaš ? 15 eur ?!! Eni bi se več kot očitno za ta znesek bili pripravljeni zakreditirat za več 15k EUR+ za EV, samo da nebi šenkali energije. Pač bolano. Je pa zanimivo, kako hočejo uporabniki SE upravičiti svoj nakup in druge prepričevat o tem, kako imajo zastonj elektriko in kako se zastonj grejejo in vozijo...Ampak....Samo o investiciji molčijo...Še enkrat, bolano.... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - vrzislo - 5.1.2024 Sistem plačevanja omrežnine in priključene moči, ki se sedaj uvaja je na papirjih čakal najmanj 7 let. Nikoli ni bilo enotne volje na vladi za uveljavo v prakso. Sedanje Svobode, ki je sedaj tako pljuvana, se ni bilo na obzorju. Eles ima načrt, kako bo to izvedel denarja pa nima. Finančno stanje je poslabšalo tudi regulacija prejšnje vlade, ko nismo plačevali omrežnine. Nobenega ne zagovarjam, samo povem dejstva. Nisem zaposlen na elektro, imam pa SE. Mogoce še to, v naši dolini so po desetletju težav položili kabel v zemljo ter naredili nove trafo postaje, priklopi SE niso problematični, izpadov ni ne glede na vreme. Verjetno bi tudi vi to radi dobili, ampak brez denarja ne bo šlo. Z EV se po moji izkušnji pripelje povsod enako kot prej z dizlom, tudi na morje. No vsaj do Jadrana brez težav. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 6.1.2024 @Cevko,.. kje rabiš dodatne obrazložitve? Pa dajva točko po točko: Vzamima za primer Twingota, bencinarja,... za kaj ljudje kupujejo tak avto? Za 7 člansko familijo? Za dolge poti? Ne za to vzamejo recimo Forda S Max. Eden košta 14 jurjev en pa pač 40 jurjev. Zdaj električnega avta za 14 jurjev pač ne gre primerjati z avtom na bencinski pogon za 40 jurjev definitivno pa s tistim za 14. Torej ja, za v službo, cerkev, trgovino, otroke v šolo vrtec, hobije rojstne dneve pokrije. Ne pokrije pa morda 1x letno odhoda na morje. Pa ne da se ne da,.. sej s twingecom se tudi da,... tako se tudi z EV za 14 000 da,... pač mal se je treba pomujat. Če boš bral poste nad mano gor,.. imajo ljudje SE že na strehah in presežke 4Mwh oziroma 3 in podobno,.. torej ja tvoj tlesk je uspel,.. SE že imajo,.. ni potrebna nova investicija,... Matematika je očitno problem pa dajmo,.. v 10ih letih te 15 000 km na leto znese 15 000 €,... plus 15 000 si dal za avto bencinarja. Torej skupaj 30 000,.. še gre? Za EV resimo Dacia Spring si odštel 14 000,... ker imajo zgoraj omenjeni ljudje presežke v višini 4MWH kar zadošča celo za 20 do 25 000 km,...elektrike NE RABIJO plačat,.. in je v 10ih letih dodaten strošek 0. 30 - 14 = 16,... namreno nismem šel na 15 da lažje slediš. Kar se tiče kilometrov,...tam cca 150 do 200 km ti danes pljune vsak EV. Kako pogosto delaš več kot to na dan? Ker to je vse kar rabiš,... Glede tankanja na AC,.. ko sem se letos vračal z morja je pred mano bilo mislim da 7 ali 8 avtov v vrti za tankanje,... 30 minut da sem bil konec,... Če pa skup vržeš denar za bencin v 10 letih in denar za twingeca bencinarja,.. pa lahko kupiš že tudi kako Teslo ki te bo peljala pa tudi na morje brez postanka,...Pa vozu se boš mal drugače 10 let ko s twingecom,... Seveda prihranka pri cetnini na 10 let, ki se je nabere za tisočaka, še ni bilo omenjenega,... cenejšega vzdrževanja,... ect ect,... @Cevko,... voz s konjsko vprego si kupi - ker si se malce pošalil sem malček hudomušen nazaj tudi jaz ![]() @cevko in spet narobe bereš,.. ne šenka 15€ na mesec,.. šenkal je 3.8Mwh,...to ti je tam cca 700€,... al pa 22 000 km z EV,.. ali pa če bi blo to bencin,.. 2200€! Ja kr dost šenka a ne,... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 8.1.2024 Pri mojem bratu so imeli do predlani 3 avte pri bajti (4 člani v gospodinjstvu), ko so dali sončno na streho, so kupili še četrtega, štromarja seveda. Za okrog bajte, ker za drugo itak ni. Se pa vsaj okrog bajte vozijo zastonj. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - xavi - 8.1.2024 Naložba V SE za nekoga, ki ima viška denarja in s tem na banki 0% obresti, je najbolj donosna naložba. Nobeni skladi, delnice ti ne prinesejo na letni ravni toliko prihranka oz. denarja. Vsak ki ima viške, še posebej če gre tu za večje količine, bo normalno razmišljal tudi o nakupu EV oz. vsaj hibrida, še posebej če ima namen kupit nov avtomobil. Sam bi lahko to jutri storil, vendar čakam na preboj pri razvoju baterij, ki se bo slej ko prej zgodil, pa tudi cene konstantno padajo. Trenutno je zelo zanimiva Mokka elektrik. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 8.1.2024 Čakaš da bo na sosedovem EV naredilo preboj baterije in boš poceni kupil? Ali kaj točno čakaš? Ker lahko čakaš do truge, ker ..., saj veš, samo što nije, jutri bodo, ... In tudi če bodo jutri prebile, bodo pojutrišnjem še bolj, torej ti je jutri brez veze to kupiti. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - l150150b - 8.1.2024 Omrežnina gor - omrežnina dol! Zanima me kako bo izgledala potem v prihodnosti situacija pri varianti odštevalnega števca? Na števcu boš imel edino podatek o porabi 1. in 2. tarife, ampak to ne bo merodajni podatek za nek obračun med dvema strankama?! Kako je (bo) torej situacija v teh primerih??? |