![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 24.11.2017 tanov a si vedno tako vzameš napisane besede k srcu? A bo v redu, če napišem trdobučen? Razlaga: ker tako trdobučno zagovarjaš prihodnost KI JE ŠE NI. Pa brez zamere. Ne rabim cepiv, te so za - ne bom napisal, boš spet užaljen. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Verjameš ali pa ne - 25.11.2017 arbajter Napisal:Nisem proti EV evoluciji, nisem proti napredku, vendar sedanji trenutek NI EV trenutek. Kdaj pa je pravi EV trenutek, če ne zdaj? Mislim, da ste trije na tej temi ki trdite podobno. Verjetno pa ste že vsi trije hodili takoj po rojstvu morda kakšno uro kasneje. Tudi kravji telički shodijo po nekaj urah, pa zato še niso odrasli, vi trije pa ste verjetno že bili. Res je nerodno, da smo ostali, ostali nekje v ozadju in vas žal ne razumemo! Je pa čudno, da vsi trije govorite o slabostih? Naštejte jih. Predvsem vam je všeč udrihanje čez Teslo. Je zanič motor, morda kakšen drugi del? Povejte morda bo vaše pripombe Tesla upošteval. Morate pa jih privleči utemeljeno na dan. Prazno mlatenje slame pa je res samo mlatenje. lp, pa veliko uspeha vam želim ko boste kupili, če bo kdaj sploh po vaših kriterijih EV Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 25.11.2017 Pac imamo razlicne poglede kaj uporabno pomeni, kaj tu ni jasno? Zaenkrat je glavna slabost baterija, sami kompromisi, pa se to ni dovolj - dvomim, da mislis EV uporabljat kot trgovinski vozicek? Tu ga segway poseka . In kako naj jaz kot skeptik kupim, ko se goreci zagovorniki nocete, a nonstop flozate kako je to prava stvar? Se ti ne zdi tole malo shizofreno?
Re: Moja vizija električne mobilnosti - Homer - 25.11.2017 Se še kdo spomni NMT mobilne tehnologije, ali morda tistega kar je bilo v tujini pred tem? Da osvežim spomin.... Bil je v velikosti škatle čevljev, teže kakih 5 kg, s približno 20 cm anteno, avtonomijo zelo omejeno, omejenim dosegom, bazne postaje zelo redke, predvsem pa drag še pa še. Kupovali so ga seveda tisi,ki so imeli kaj pod palcem, hoteli biti na vrhuncu tedanje tehnologije in se pokazati, da ga imajo. No ja nekaj jih je tak telefon tudi nujno potrebovalo. Približno na tej stopnji je današnja e-mobilnost. Do današnje stopnje (8-9 generacije telefonov?) smo potrebovali kakih 25 let in to ob "svetlobni hitrosti" napredka elektronike. Pa tudi današnji telefoni so še vedno omejeni z baterijo (tako v zmogljivostih kot avtonomiji) Ker nobena tehnologija ne napreduje tako hitro kot elektronika, je logično, da bo razvoj do množično uporabnega e-avtomobila minilo še veliko let. Razvoj baterij preprosto ni tako hiter, kot bi si ga želeli. Sploh pa vprašanje če bodo to litijeve baterije. Zato nič proti e-avtih, a danes je to bolj za zanesenjake, ki ga močno želijo imeti, ali pa je to 2-3-4 avto, ki se uporablja kot "nakupovalni voziček". Zagotovo je danes e-avto kot edini avto za večino neuporaben. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Merlin1 - 25.11.2017 vir Wikipedia: "Prvi električni avti so se pojavili 1880-ih. Uporabljali so jih preden so pojavili motorji z notranjim zgorevanjem. Energetska kriza leta 1973 je kratkotrajno povzročila zanimanje za električne avtomobile. Šele po letu 2000 z uporabo Li-ion baterije in visokih cen goriva so postali električni avtomobili resna alternativa klasičnim avtom. Veliko svetovnih vlad in ekološke agencije ponuja subvencije in davčne olajšave za električne avtomobile z namenom razširitve trga. Trenutno so električni avti dražji, vendar bo z masovno proizvodnjo cena padla. Trg je tudi omejen zaradi sorazmerno majhne proizvodnje proizvajalcev baterij. Večino sedanje proizvodnje se uporabi za elektronske komponente." Toliko o razvoju :wink: . Pretvorba zaenkrat v večini fosilnih goriv v električno energijo je nesmoterna. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bomber111 - 25.11.2017 Energetska kriza ali pohlep naftnih mogotcev in odvzem el. vozil pod prisilo? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Merlin1 - 25.11.2017 "Prvi električni avti so se pojavili 1880-ih. Uporabljali so jih preden so pojavili motorji z notranjim zgorevanjem. Energetska kriza leta 1973 je kratkotrajno povzročila zanimanje za električne avtomobile. Šele po letu 2000 z uporabo Li-ion baterije in visokih cen goriva so postali električni avtomobili resna alternativa klasičnim avtom. Veliko svetovnih vlad in ekološke agencije ponuja subvencije in davčne olajšave za električne avtomobile z namenom razširitve trga. Trenutno so električni avti dražji, vendar bo z masovno proizvodnjo cena padla. Trg je tudi omejen zaradi sorazmerno majhne proizvodnje proizvajalcev baterij. Večino sedanje proizvodnje se uporabi za elektronske komponente." Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 25.11.2017 Poldee Napisal:Pac imamo razlicne poglede kaj uporabno pomeni, kaj tu ni jasno?Nekaterim tu ni jasno da, ko gledaš trg za nek izdelek, se odplankaš in pogledaš statistiko potreb, navad, ... potencialnega kroga kupcev. Pojma nimam o ekonomiji, marketingu, ... mam pa par še delujočih sivih celic v betici in nisem tako majhen v sebi, da bi si mislil, da se mora svet okrog mene (mojih potreb) vrtet. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 25.11.2017 Komu odgovarja, lahko ze danes kupi EV, kar je super. Kdo sem jaz, da sem proti? Zal meni trenutna ponudba se NE odgovarja ali je dalec predraga. Kot je videti je podobno mislecih vec kot vernikov. Se pa boj(m)o zagotovo premislili, ko bo ponudba izboljsana. Zdej pa over & out tud jst, ker to je ze brezveze. Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 25.11.2017 Verjameš ali pa ne Citat:Kdaj pa je pravi EV trenutek, če ne zdaj? Mislim, da ste trije na tej temi ki trdite podobno. Verjetno pa ste že vsi trije hodili takoj po rojstvu morda kakšno uro kasneje. Tudi kravji telički shodijo po nekaj urah, pa zato še niso odrasli, vi trije pa ste verjetno že bili.Da ti poskusim odgovoriti: v Tesli sem sedel in ga preganjal leto preden je šel v prodajo in vas tista peščica gorečnežev zanj še vedela ni. Gremo naprej - verjetno omenjeni trije (v te tri si prepričan le ti) praskamo jajca dnevno po terenih in se ne furkamo 10 ali 20 km do službice. Kdaj smo shodili ne vem, vem pa da nam modrost govori, da to ni za nas. Vsaj ta trenutek še ne. In še enkrat - EV trenutek še ni napočil. Sprijazni se s tem. Samo ti tega nočeš razumeti in si ostal malce v ozadju. O teletih ne bom, imaš štalo verjetno bliže in je ni treba iskati na forumu. Citat:Je pa čudno, da vsi trije govorite o slabostih? Naštejte jih. Predvsem vam je všeč udrihanje čez Teslo. Je zanič motor, morda kakšen drugi del? Povejte morda bo vaše pripombe Tesla upošteval. Morate pa jih privleči utemeljeno na dan. Prazno mlatenje slame pa je res samo mlatenje.Pa o tem se je tule pisalo že stokrat, ti pa še vedno nočeš tega dojeti. Torej stoprvič: - cena vozila v celoti - zmogljivost in doseg vozil (pa ne pri 30km/h in 30⁰C plusa) - cena baterije ob zamenjavi le te (Tesla nudi 8 let garancije - zamenjava, pa obvesti Teslo, da bodo to upoštevali, je v Ameriki ta hip preko 40.000 zelencev) Naj ostane zgolj pri teh treh točkah. Zame je dovolj, da mi pamet narekuje čim dlje od tega sranja. Ko bodo naštete zadeve odpravljene si ga kupim. Bom prvi v vrsti. Ampak govorim o sedanjiku, ne o tem, kaj naj bi bilo čez 5,10,20 let. Vidiš, tega ne ali pa nočeš razumeti. Do takrat pa bo tole res mlatenje prazne slame. ps. še eden ki mlati čez klasiko, zagovarja električnega boga, ob tem se pa vozi - s čim že - a ja - s smrdljivo klasiko. Samo sprenevedanje in dvoličnost. Da vržem rokavico: koliko vas je frikov tule, ki se vozite na elektrone, da vas slišim, kar pogumno na plan, ne bomo nobenega požrli? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 25.11.2017 Homer Napisal:Se še kdo spomni NMT mobilne tehnologije, ali morda tistega kar je bilo v tujini pred tem? Ampak takrat ni bilo nobenih groženj o prepovedi prodaje klasičnih telefonov in nobene kraje denarja davkoplačevalcem (beri subvencij), da so se bogati lahko hvalili z novo pridobitvijo. Ko je tehnologija dozorela in so jo uporabniki sprejeli kot uporabno, pa je sledil razcvet mobilne tehnologije. Danes pa razni "vizionarji" vsem vsiljujejo nedozorelo tehnologijo in kradejo davkoplačevalski denar. Naj tehnologija EV dozori in se izkaže na enakopravnem, nesubvencioniranem tržišču, kot je to storila mobilna tehnologija. Ponudniki storitev mobilne tehnologije so svojo infrastrukturo gradili sami, na lastne stroške, brez kraje davkoplačevalskega denarja (državni Telekom je tu malo izvzet, je pa zato za UMTS dovoljenje nakazal v državno malho lep kupček denarja). Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 25.11.2017 Digifotko, saj je jasno, da nam je denar na prvem mestu. Ni pa edino. In pri tako zakoreninjeni zadevi kot mobilnost danes je, sprememb ne gre pričakovati brez represije, žal. Kot pa sem že večkrat navedel, so stvari pognali naprej ravno tisti, ki so gonilna sila razvoja ICE, saj je bila negotovost zadnja 3 leta enostavno prevelika (ali v to ali v ono smer; nihče pa ni hotel brcnit v temo). Z električnimi avti smo danes tam, kjer smo bili z mobilniki...1994. Cene so že precej padle glede na prve opcije, vsekakor pa so v nadaljnjih letih padle še bistveno bolj. Predvsem pa so se izboljšale lastnosti. Na področju baterij mobilcev se nekih drastičnih sprememb ni izvajalo, saj se je ta del rešilo s poenastavitvijo polnjena. Seveda so se menjale tudi tehnologije baterij, pa vseeno današnja baterija mislim da imam kapacitete le cca 2x glede na telefone takratnega časa. Z EV pa je tako, da so trenutne instalirane kapacitete proizvodnje cca 7x trenutnim potrebam, pa firme kot so Tesla, Panasonic, Samsung pospešeno investirajo v dodatne kapacitete, izključno za EV, ki bodo zapolnjene šele leta 2020 in naprej. Tisti, ki je kdaj slišal karkoli o ekonomiji, ve kaj pomenijo FS. Pa kljub temu dodatne razširitve kapacitet? Kaj ni to dovolj jasen signal? Pa resnično kdo verjame, da se taki odločajo na pamet? Ali se odločajo na podlagi zelo jasnih strategij, informacij. Tisti, ki ima čisto malček soli v glavi ve, da velja to drugo. V tej temi sem že prilimal en članek BCG na to temo in mislim, da je to precej bolj verodostojno kot površno prevedeni članki, ki jih priskrbi Siol ipd. Če povzamem, danes je EV na BEP (stroškovno) za cca 70 do 80 odstotkov prebivalstva, velja pa stara navada železna srajca in to je eden ključnih razlogov, da se ta tehnologija ne prebija tako hitro kot bi se sicer. OEM-i, TIER 1 in ostali pa drastično pritiskajo na vlade, da se to spremeni. Kaj ni čudno, da je tako rekoč cela evropa napisala t.i. strategijo 2030 v manj kot enem letu? Re: Moja vizija električne mobilnosti - sassapo - 25.11.2017 13 let je relativno dolga doba! Ugibanje in napovedovanje tega ali onega je vsaj po mojem mnenju podobno gostilniški debati pete runde. Kaj pa če uspe znanstvenikom pogruntat fuzijo, kaj če bo res kaj iz teh dveh komponent elektrolita... Napovedovanje prihodnosti... Bi rekel, da je tole najbolj tračasta debata tega foruma, je kot Španske nadaljevanke :mrgreen: Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 25.11.2017 sasspo, stvar je v tem, da so se za to smer odločili veliki in od tega ne bodo odstopali, verjemi. Dolgo so bili konzervativni, potem je prišel Musk z njegovimi idejami, celo je kar nekaj zanimivega realiziral. V 2015 in 16 so ga želeli kupiti in (najbrž) ustaviti...ni šlo. Zgodil se je še dieselgate in....odločitev je padla v smislu - gremo v to smer--. Pričelo se je lobiranje v politiki z namenom spraviti reč preko zakonoddaje in sedaj smo tu kjer smo. In če (ker) bodo stvari pravilno zastavljene, bi končno od tega moralo malce bolje biti tudi za okolje. Tisti, ki živi od avtoseveta, ve, da je ICE v osnovi popolnoma enak že zelo dolga leta. Spreminjala, dodajala se je periferija, varnost in udobje, to je pa to. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 25.11.2017 Okolje - dokler pol sveta deluje na premog, je to le mazanje oči Represija - v imenu koga? V čigavo korist? Tisti, ki misli, da je v imenu ekologije ali globalnega segrevanja, je ..... v veliki zmoti, da ne napišem, kaj res mislim, ker bi dobil ban. Denar je v ozadju, ja, ki ga investirajo veliki in dragi lobisti. Le zakaj je bila strategija v Evropi sprejeta v enem letu, o ilegalcih pa meljejo že nekja let, brez rezultata? Ker so zadaj lobisti z debelimi denarnicami. Thalerpress Tehnična dejstva: za cca 100000 vozil rabimo elektrarno. Je ni niti na obzorju. Za distribucijo te energije rabimo daljnovode. Jih ni niti na obzorju. Rabimo hitrejše polnjenje in več kapacitete. Ne enega ne drugega ni niti na obzorju. Pred nekaj dnevi sem izračunal porabo ene bencinske črpalke. Danes sem bil na črpalki in v petih minutah natočil goriva za 600 kilometrov. Istočasno nas je bilo na črpalki 6, torej efektivno trideset minut. Čas polnjenja električnega je petkrat daljši (da ne bom preveč v škodo), torej rabimo črpalko s 30 priključnimi mesti, da bo pretočnost na uro enaka kot doslej. potrebno priključno moč pa izračunajte verniki sami. |