PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 27.8.2014

xavi Napisal:V Mariboru je temp. na robu vrelišča.

Okusno je bilo. :wink:

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Poldee - 27.8.2014

V dnevni 23.5 stopinj, v kuhinji pa 24. TC se ugasnjena.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Yeager - 27.8.2014

Pri nas je notri v bivalnih prostorih prijetnih 24- 25°, spalnica 22, kopalnica 24. klasična gradnja, 30 cm opečni zid + 15 cm izolacije.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - darkson - 27.8.2014

Pri nas smo z hlajenjem na 23,5C

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - KARMEN1 - 27.8.2014

Ta trenutek 22. V nadstropju vse odprto na stežaj, v pritličju, na ventus.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - o-val - 27.8.2014

Nikoli ni bilo nad 25, niti v mansardi. Je pa res, da je hiša obnovljena, relativno dobro izolirana (fasada: vsaj 25 cm mineralne volne na opečnih votlakih in streha: vsaj 30 cm mineralne volne v poševni strehi).
Čez dan so okna zaprta, senčenje na jugu pa ni potrebno, saj imamo napušče. Zjutraj obvezno zračimo celo stavbo na prepih, delno tudi ponoči. Mehanska ventilacija ne zadošča za nočno hlajenje.
Klimatske naprave nimam in ne pogrešam.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fantocci - 28.8.2014

Če je zate min. 25cm volne na opeki relativno dobra izolacija, kakša je potem odlična?
Ne bit preveč skromen Smile

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - edid - 28.8.2014

Ha ha, res ja. 50 cm vakumske izolacije bi blo pa verjetno že kar sprejemljivo :-)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - CimaBella - 28.8.2014

Hm, pri nas smo avgusta z občasnim ogrevanjem na 20 do 21 st. c.

Je pa bila vsaj včeraj skoraj res pasja vročina. Sem lahko šla popoldne na sprehod brez velurja, v kratkih rokavih.

Zdaj pa še eno vprašanje (v bistvu jih je malo več Big Grin oz. cela filozofija):
Glede na to, da naj bi moja hiša pasala med (in ostale) hiše po končani sanaciji (torej 18 cm grafit na fasado in 25 cm 0,032 mansarda), a to pomeni, da lahko pričakujem, da bo potem poleti v hiši v pasjih dneh bolj vroče ali manj vroče? Oziroma, ali se bo hiša še lahko shladila preko noči, kljub temu, da se v hiši redno kuha vsaj 2 x dnevno? Hiša je naseljena 24/7 z 1 do 5 stanovalci. Kakšnih drugih notranjih presežkov se niti ne spomnim. Do sedaj tega problem res nismo poznali. Menda ne bom prva v naši vasi, ki bom montirala klimo zaradi predobre izolacije. Ker potem raje pokurim tistih 5 m3 drv na leto več.

V.d. moža namreč že vseskozi zagovarja, da ne potrebujeva toliko izolacije (oz. da ne potrebujeva izolacije sploh), strošek (moje zgoraj opisane zaželjene) izolacije se nama povrne v cca 28,5 letih, glede na pričakovano zmanjšanje porabe drv (optimističnih 33 % oz. 5 m3), če bi jih kupovala po ceni 70 E/m3 razrezana, direkt za v peč. Glede na to, da imava lastna drva pa je računica z izolacijo izredno zanimiva. V glavnem ekonomske računice za izolacijo ni. Tako mi ostaja samo še ta argument, da nama je potrebno napraviti manj drv (manj dela) ali da lahko vsakih 5 let dodatno prodava 25 m3 drv.

Ampak si predstavljate, da spravim skoz izolacijo, potem pa se recimo izkazalo, da bomo rabili prižgat klimo, če se bo kuhalo kosilo ali kaj peklo v pečici, definitivno me skrbi, da me v.d. ne bo ravno lepo gledal.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Gasper123 - 28.8.2014

Nima veze toliko izolacija, temveč akumulacija. Torej ali je hiša zidana ali montažna?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - izotop - 28.8.2014

kam naj bi pasale hiše, verjetno misliš na pasivni razred ipd (torej A oz A+)? kolikokrat je bilo povedano, ni vse samo v izolaciji. treba poskrbet za primerno arhitekturo hiše glede na dane klimatske pogoje in čisto fizikalne zahteve, prezračavanje, senčenje itd itd, to na papirju dokazat preko fizikalnih izračunov porabe energije, v praksi pa z meritvami.
potem lahko za nekaj rečeš, to je to.

Hiša je zidana 50 cm polna opeka pritličje, 35 cm opeka nadstropje. Orientirana je tako, kot je že zadnjih 100 let, sleme streha S-J, na J strani ni oken. Senčenje na Z stran z rolatami, prezračevanje aktivno by foot z odpiranjem oken. Poleti tudi v najhujši vročini ni nikoli bila potreba klima, letni temp. primanjkaljaj okoli 4000 K.

Zračunala sem, da ima sedaj po delni obnovi (nova okna, izolacija tal, cokla) hiša U = cca 1 W/m2 K, po predvideni obnovi (še fasada in mansarda) pa bo 0,27 W/m2K.

Enkrat smo naračunali na forumu optimalno debelino izolacije nekje od 14 - 18 cm grafita.

Letos sva porabila izredno malo drv za ogrevanje, okoli 12 m3, s tem, da je vsaj nekaj m3 šlo v luft zaradi začetniških težav z uplinjakom + kurilnico na splošno. V malo bolj normalni zimi bi verjetno porabila vsaj okoli 15 m3 (max. 20 m3) drv za ogrevanje + SV. Natančnejšega podatka nimam, ker je za nama šele prva kurilna sezona povsem na drva.

P.S:
mimogrede..
Če sem slučajno komu pozabila poslat ZS, da je Tadej na željo v.d. spremenil moje uporabniško ime... :oops:

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - firefly - 28.8.2014

"prezračevanje aktivno by foot" Opice Wink

No ja, meni se ni zdela grozno slaba fora. Pač prezračevalni sistem deluje na moje kJ.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fantocci - 28.8.2014

CimaBella, ker ste v višje ležečih krajih po moje ne bo problema z nočnim prezračevanjem ohranjat prijetno temperaturo brez klime. Pri kuhanju pa verjetno uporabljate napo.
Če so komarji, bo treba dat komarnike, da so lahko okna odprta tudi ob kakšni lučki.