![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 22.12.2023 Oneh: Uci se, znanje je vedno super opcija - drzi kot pribito!!! Poleg tega mogoce naredis se kaj na vidu (optik). Par sporocil višje sem napisal, da naša SE dela tudi sedaj in razlika med gretjem vode s TC in preko grelca, katero polagas na duso, se dnevno pokriva iz naslova izplena SE. V bistvu sedaj preko zime porabljam enako količino 'proper' elektrike kot vsa leta doslej. TC stevec mi to kaze. Torej, zakaj tocno me bojo zanamci preklinjali oz. kaj jim jaz sedaj kradem kar jim ti ne? Kje sem napisal, da so izkljucno krive stare mamce? Slednje si sam dramatursko dodal, da izpades bogi ali ne vem zakaj? Nimas drugih argumentov? V bistvu je cela stvar taksna, da te zanima edino cena mesecnega racuna oz. tvoja denarnica. In ker naj bi po tvojem mnenju moje trenutno gretje SV na grelec (nekaj, kar tako ali druigace pocne 90% slovenije) vplivalo na tvoj mesecni racun za elektriko, se pocutis ogrozenega in tu nabijas okoljevarstvene puhlice? To je edini razlog tvoje navidezne 'skrbi za okolje', je tako? Med ostalim sem ti ze napisal, kako tvoj dragi ponudnik elektrike ogreva svoje vikende pa to gladko ignoriras... Aja, oni ne placajo elektrike ali zakaj se to tvoje denarnice ne tice? Pa se enkrat: potrebno je ziveti, ne samo sparati. Razumi, ce zelis ali pa ne. Samo ne potvarjaj mojih besed in ne polagaj mi v usta, kar nisem rekel / napisal. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 22.12.2023 Tudi, če tvoja SE proizvaja dovolj elektrike vedno, ko neracionalno vklopiš grelce nič ne spremeni situacije, da neracionalno trošiš elektriko. Energija iz SE bi lahko šla v omrežje in zato TEŠ skuril manj premoga. Veliko ljudi ogreva vodo na grelce ker nimajo druge možnosti. Jaz pa poudarjam neracionalno trošenje še posebej me to moti, če se ljudje s tem še hvalijo. Argument, da s tem podaljšuješ življensko dobo TČ je milo rečeno otročji. Pa- šparanje sploh ne pomeni odpovedovati se čemu. TPrimer je npr. vgradnja senzorja gibanja na luč v kleti. Ko si tam je svetlo, ko te ni pa se luč sama ugasne. Ne da je udobje enako, celo boljše je- ni mi treba pritiskat stikala za luč. Če si vsaj malce razgledan in vsaj povprečno inteligenten lahko ob nespremenjenem (ali celo višjem) bivalnem udobju poleg nižjih računov dodaš še zadovoljstvo, da ti je nekaj, kar si delal tudi uspelo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - vrzislo - 22.12.2023 Proizvodnja in poraba elektrike proizvedene iz moje SE letos do sedaj. Veliko spremembe ne bo do konca leta. Procent porabljene elektrike sproti bi rad se povečal. S tem bi pomagal elektru ker bi razbremenil omrežje, mogoče bi pa uspel tudi znižati špice pri porabi in s tem nižji račun za priključno moč. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 22.12.2023 @oneh: nabijas v tri dni. Razlicni ljudje, razlicna mnenja, razlicna obnasanja. Glede racionalnosti si poglej obnasanje Elektra potem pa se lahko pogovarjamo. V bistvu si bom se savno omislu, si mi dal idejo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 22.12.2023 Letos bom imel nekaj manj kot 3Mwh ure viška, tako veliko zato, ker smo SE priklopili konec februarja. Drugo leto pa bo predvidoma samo cca 1 MWh celoletnega letnega viška. In kaj je s tem narobe? Da sem investiral v SE, je z vidika makroe-nergetske bilance pridelave elektrike iz obnovljivih virov dobro za vse. Mimogrede, nič več ne trošimo elektrike kot prejšnja leta, ko še nismo imeli SE. Je pa res, da že od nekdaj z njo ravno ne šparamo. Kaj pa predsednica, ki se na okoljevarstveno konferenco v Dubaj, ki je ikona kopičenja bogastva iz dobičkov prodaje naftnih derivatov, vozi z reaktivcem, špara, ali samo drugim soli pamet? In drugi (tudi nekateri tukaj na forumu), ki nam solite pamet, pa šparate? Upam, da so tisti električni grelci v kaminih v Eles domu v Gorjancih vsaj korektno priklopljeni na števec.... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 22.12.2023 Migaj: enako. SE imam zato, ker se mi je zdelo, da mogoce nekaj le je v tem (sprva se mi je zdelo neumno, ces zakaj bi postavljal svojo elektrarno, saj imamo Elektro ki skrbi za to). Potem pa so vrgli korencek (beri ugodne pogoje) in sem se odlocil. Glede viskov pa: jaz se nisem spomnil teh pogojev, sem jih samo podpisal. Obnasam se v skladu z njimi in tudi sam imam poln kufr teh kvazi pametnjakovicev, resevalcev zemlje etc... Desetletje ze imam na strehi SSE za gretje SV, TC, sedaj se elektrarno. Nasa hisa letno prakticno nima emisij - vse gre na strom. Porabo imamo ze tako zreducirano na minimum - manj kot 10MW (cela hisa skupaj s dejavnostjo). In potem mi bo nekdo ocital gretje SV na grelec? S tem, da drugje pa res pocnejo z viri kot svinja s koruzo. V onem vikendu za stevec ne vem. Saj firma placa, podobno kot s sluzbenimi avti - grejo kjer zelis. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 22.12.2023 Kot sem nekaj nazaj zapisal- naj te ne bo sram racionalno trošiti viškov energije. Nisem proti smotrni rabi energije, zato je savna povsem OK. Blagodejno vpliva na telo in duševno počutje. Če pa boš s savno pokuril vse viške in zato nehal neracionalno trošiti energijo ali se s tem še hvaliti po forumih je pa to čista Win-Win situacija. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 22.12.2023 Oneh: midva sicer nisva na isti valovni, ampak ok, pustmo. Ne vidim bistvene razlike med kurjenjem savne ali gretjem vode. Oboje je poraba, prvo za razvajanje, drugo temeljna potreba za zivljenje / dejavnost (friz. salon). RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 22.12.2023 Lej, ni nobenega problema s tem, če trošiš "viške" ki si jih sam pridelal. Ti kar. Problem je v sistemu, ki je postavljen tako, da je presečni datum letnega obračuna znotraj višje sezone. To je neumno. V se te dileme bi rešili s premikom presečnega datuma izven višje sezone, torej da bi letni obračunski interval trajal od 1.julija do 30. junija naslednjega leta. Ni treba sebe krivit, tudi ne svojega "osončenega" soseda. Ob takih pravilih bi vsak človek enako počel. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 22.12.2023 Citat:Ni treba sebe krivit, tudi ne svojega "osončenega" soseda. Ob takih pravilih bi vsak človek enako počel.TČ, s katero ogrevam hišo in sanitarno vodo ima SCOP tam 3,5 med ogrevalno sezono. Izven ogrevalne sezone, ko ogrevam le sanitarno vodo pa ima SCOP preko 5. Skozi vso leto imamo 24/7 dovolj in preveč primerno ogrete sanitarne vode. Potem pa nekega dne ugotovim, da mi bo SE na strehi proizvedla več kWh, kot jih bom do konca leta porabil. Kar ne bom porabil, bom brezplačno dal nekomu drugemu. Ker nikomur ne želim dati nič mojega in ker ni druge možnosti, bom pa izključil TČ in v bojler dal 2 kW grelec, da bom pokuril tisto, kar bi nekomu moral dati zastonj. Sanitarne vode bom imel enako, le 5x več energije bom porabil za njeno pripravo. Da to opravičim pa rečem, da bo tako TČ delovala dlje časa. Pa to še ni vse- tisti kateri nimajo SE ali druge interse iščejo vse mogoče in nemogoče načine, da bi tudi tisti, kateri imajo SE plačevali omrežnino (ne 1x celo 2x- kar daš v omrežje in in kar iz njega vzameš). Govorijo, da lastniki SE neracionalno trošijo energijo ter tako opravičujejo rop pri belem dnevu, z novim sistemom blokov. Govorijo, da zaradi samooskrbe moramo graditi več termoelektran, da netmetrašem pozimi zagotavljajo elektriko, premog pa povzroča PM10 in slab zrak v mestih...Pol se pa eni netmetraši po forumih hvalijo, da delajo ravno to, kar nam očitajo. Bi res radi spremembo sistema in mesečni poračun? Če tako dela vsak človek, pol jaz nisem človek. Če pa sem človek, pa z vso odgovornostjo menim, da tako samodestruktuvno lahko dela le bedak. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 22.12.2023 > Bi res radi spremembo sistema in mesečni poračun? Ne. Butec bo vedno butec. Sistemski problem je, ko sistem vse butce spodbudi, da hkrati butasto ravnajo. Zato je presečni datum znotraj višje sezone kontraproduktiven - ker butasto ravnanje sinhronizira. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 23.12.2023 Citat:> Bi res radi spremembo sistema in mesečni poračun?Saj lahko imaš povsem prav (nisem se še poglobil v problem kdaj bi bil presečni datum najbolj učinkovit, zato sem previden). Na prvo žogo pa menim, da osebki, kateri želijo na vsak način skuriti svoje viške niso dovolj inteligentni, da bi razumeli drugačen presečni datum. Če bo ta npr. 1.7 pol bodo pač 15.6. zalaufali grelce. Res je, da bo vpliv na vse nas (pa tudi nanje, čeprav butli...) preko onesnaženja s PM10 precej manjši... No ja mogoče pa je nekaj na tem, kar predlagaš? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 23.12.2023 Naziv teme je Nov tarifni sistem in plačevanje moči. In niso SE oziroma netmeting-eraši problem, SE so ena od rešitev problemov. Ker v Sloveniji je SE še veliko premalo in ne preveč. Ko je sonce, oziroma so viški, se lahko polnijo EV tako doma, kot na parkir-placih pred službami, trgovinami, hoteli in drugod. Samo krmiljenje polnjenja bi moralo biti inteligentno (umetna inteligenca). Problem je tudi v tem, da tako infrastruktura električnega omrežja, kot EV polnilnic zaostaja za potrebami. Ko so viški, bi lahko tovarne aluminija delale na polno (elektroliza je potratna). Verjetno so še drugi procesi, ki zahtevajo veliko elektrike. Bodočnost shranjevanja energije je morda tudi v gravitacijskih hranilnikih: https://youtu.be/kuVjkL9XYVI?t=1 https://youtu.be/ObvQFX6noDw čeprav so črpalne hidroelektrarne zaenkrat ustreznejša rešitev. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 23.12.2023 > Če bo ta npr. 1.7 pol bodo pač 15.6. zalaufali grelce. Saj ravno to je poanta. Ob današnjih pravilih nek tak patron nažiga grelce v času višje sezone, ko je dražja tako energija kot dostop do omrežja. Če junija ugotovi, da ima viške, bo precej manjša težava, pa magari če z njimi ogreva bazen na 35 stopinj. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 23.12.2023 Logika zadaj je, da je dosti bolj vseeno ce julija naziga grelce, ko je stroma vec, da ne recem v izobilju oziroma kar direktno svoje mimo omrezja, kot pa decembra. |