PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sijared - 11.1.2017

Citat:PS: Ni lepše narezat, povohat in požret domače dimljeno šunko ali rebra?
Smo to zimo prekajevali meso, no ga še vedno.. Mmmmm.. Ja, to je tisto pravo! Brez lesa ne gre..

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - stepski - 12.1.2017

Berghaus Napisal:Ma imel bi kamin pa če bi se ogreval na uranovo sredico, preko ognja ga ni ne s TČ, niti s katerimkoli drugim ogrevanjem. Samo, brez zamere, kar v en koš potlačit vse črpalkarje je pa milo rečeno nepotrebno. Marsikak črpalkar s poddimenzioniranim sistemom mora dogrevati, ampak definitivno ne s popoldanski vkurjenjem kamina. Prevečkrat stestirano, kakšen nepridodan vpliv ima tako početje.

Naš sosed ima naprimer pelete in kamin. Ki ga redno kuri. Svetlobna leta daleč od tega, da bi ga moral zaradi dogrevanja, je super duper zadovoljen s peletno pečjo. Mu je pa kamin nepredstavljivo ugodje. Kot meni. Vonj po dimu, ki za kratko uide v prostor ob nalaganju? Nobena peč ga ne sproducira in nobena stvar te tako ne vrne v preteklost. Že zaradi tega se splača

Mu pa zavidam vonj v kleti, kjer ima zalogovnik pelet, vonj smreke....čudovit.

Sam te imam sicer za načelnega človeka... ampak veš kaj bi bilo dobrodošlo, da bi se oglasil tudi v tistih temah, ko črpalkarji pospološujejo ( da ne uporabim kake druge besede) in govorijo o peletnih kurilnicah, ki jih niso videli niti od daleč...

Vsem ostalim. ki videvajo kajenje iz dimka kljub temu da imajo sosedje TČ- je... očitno niso člani tega foruma...kajti tile tule, razen da klikajo po akcijah iz meseca v mesec kako priti do čim cenejše elektrike imajo pošlihtano v nulo....

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sašo65 - 12.1.2017

to si pa dobro opazil... :lol:
stepski Napisal:kajti tile tule, razen da klikajo po akcijah iz meseca v mesec kako priti do čim cenejše elektrike......
- nisem med njimi_na ECE odkar obstajajo :mrgreen:

Ka smo glih pri peletih: res je tam 2009-2010 že sosed prešaltal na te peleta, takrat kr na staro ferotrmko gorilec, pa kombija in gasa k cugmajstru po 2tone(čeprav lahko vozi le 1.5t) pa tona 130€ Confusedhock: cca 5t je rabil cca 700€ s prevozom, KO- ja smo pa kurili 2500 lit in ta "župa že krepko čez 1€ ...vsi so govorili "še malo pa bo 2€" ....sem gledal, opazoval, spremljal ne vedel kaj naredit (kot marsikdo)in potem se vsak odloči nekako po svoje....
Dandanes (še nekaj časa nazaj, pa KO 0.65) peleti pa 250 in več...kaj češ_narobe svet...
Ima pa sedaj 2 leti centrometlovko_pravi čisto nekaj drugega, kot tista "improvizacija" s staro pečjo...s kombijom pa še vedno k cugmajstru.. :lol: drugih niti po razno....(res pa da je drugače s tistega konca doma)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bohinc - 12.1.2017

Citat:nisem med njimi_na ECE odkar obstajajo
Klikaš pa in to na gospodarske žulje in sigurno plačo :roll:

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sašo65 - 12.1.2017

še vedno....do 24 00 sem v službi_pa lep kup cekinov sem odvedel danes v državno blagajno...pa ti?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Berghaus - 13.1.2017

stepski Napisal:Sam te imam sicer za načelnega človeka... ampak veš kaj bi bilo dobrodošlo, da bi se oglasil tudi v tistih temah, ko črpalkarji pospološujejo ( da ne uporabim kake druge besede) in govorijo o peletnih kurilnicah, ki jih niso videli niti od daleč...

Stepski, tu pa žal nimam kaj drugega reči, kot da se opravičim. Minili so časi, ko me je bila vsa energetska tema polna, bolezen je pobrala svoj davek. Bolj kot ne, sem se malce več vrnil zgolj v kake tri štiri teme zadnji mesec, prej sem se v dveh letih bolj po naključju znašel na PSS s kakšnim postom. V tem zadnjem obdobju nisem naletel na kakšen konkreten primer, katerega opisuješ, drugače bi sigurno kakšno pripomnil.

Pa če sem iskren, ni zgolj bolezen razlog mojega odhoda, veliko skledo potrpljenja je odneslo ravno predrkavanje med energetiki, enostavno se mi ni dalo več prebirati vojn med črpalkarji, peletarji, panelci in kaj vem kaj še obstaja.

Naj te potolaži to, da največje bitke potekajo ravno med nami črpalkarji samimi, katera je boljša, katera manj porabi, katera ima boljšo regulacijo, ali je bolj on off ali inverter......ma tega je nebroj. Priznam, nisem veliko zahajal v peletarske izbe, a kolikor se spomnim, takšnih prerekanj nisem zasledil. Mogoče sem pa zgolj preveč visel v "naših" in premalo v drugih :lol:

Je pa moj spomin že precej kisel, kar sem sam izkusil včeraj, ravno na temu forumu Big Grin

Če bo tisti tam zgoraj tako hotel, se bom še vrnil in takrat z veseljem z vami užgal debato, od mene namreč poveličevanj točno določenega sistema ne boste doživeli. Izkušnje z obstoječim da, hvaljenjem oslove dlake pa ne. Poznam zadovoljne lastnike prav vseh sistemov. In nezadovoljne pri vseh tudi. Da pa bi zabredel v blato "moje je najboljše, tvoje pa zanič", raje sam sebe v glavo brcnem......sem že probal biti na suho pameten, pa sem se moral na koncu tako posipavati s perjem, da mi je manjkalo samo še kokodakanje.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - stepski - 13.1.2017

Sedaj dam "kapo" dol.... ampak tebi, tebi osebno...

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - smrdo - 13.1.2017

Vsaka pec ma napisano kak dimnik potrebuje. Ce bos dal.160 in vec. Jaz sem dal 200 mam centrometalko (nimam problemov) Mislim da pise vsaj 160 za pec.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - some1 - 13.1.2017

pomoje je to odvisno od tega kako močno peč rabiš. Za kakšne 20-25kw je pomoje 150 več kot dovolj. Pri meni je na 20kw peči shield 200mm in je občutno preveč.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sijared - 13.1.2017

20-25kw od 120 do 150mm. Odvisno tudi od principa delovanja kotla.

Zares je med črpalkarji precej picajzlanja glede kWh, kdo porabi najman ipd.. Pri peletarjih tega ni toliko, saj se jih kar nekaj izogiba navesti porabo svojega kotla.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - some1 - 13.1.2017

Jah mislim, da porabo ni problem navesti, ker je vsakemu jasno, da je odvisna od veliko različnih dejavnikov ( od m2, do izolacije, toplotnih mostov, premer dimnika itd.. )

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - folagra - 13.1.2017

Mislim, da večina nas peletarjev je "hibridov" s prirejenimi starimi kotli na ogrevanje s peleti. S tem smo ob minimalni investiciji prepolovili stroške ogrevanja
ne glede na to ali na mesec porabimo 40 ali 90 vreč pelet. Navsezadnje bi tudi
ob ogrevanu s kurilnim oljem nastajala ta razlika glede na vremenske razmere. Ko
smo nekako optimizirali delovanje naših kotlov in gorilnikov smo počasi vsi potuhnili in verjetno z nasmehom na ustih prebiramo prispevke na tem forumu v toplem objemu naših domov.

some1 Napisal:Jah mislim, da porabo ni problem navesti, ker je vsakemu jasno, da je odvisna od veliko različnih dejavnikov ( od m2, do izolacije, toplotnih mostov, premer dimnika itd.. )
Resnično je tako, a verjamem, da bi se marsikdo spotaknil ob porabo, ki se ne šteje v deseticah ampak v stoticah € in tudi z "nasveti" o boljši izolaciji, specialnem kotlu, TČ, talnem ogrevanju ali mogoče celo predlagal IR panele..
Važno je, da vsak zase ve kaj je najbolje in pozna svoje zmožnosti. Truditi pa se je potrebno podati čim več pametnih/koristnih nasvetov.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Berghaus - 13.1.2017

Predvsem pride prav poročanje iz prve roke, iskreno seveda. Po možnosti z naglasitvijo slabosti, ne njih prikrivanje.

Nič mi ne pomaga zapis lastnika z ohoho poveličevanjem ene stvari, v ozadju jih je pa kopica slabih.

Moj primer opisa Husqvarnine rezalke za ploščice, sej fantastično reže ploščice......a je protipršilna zavesa smeh, naslonjalo idiotizem brez primere, sistem sklapljanja nog polom itd itd. Husqvarna je poslušala te pripombe in pripravila novejši model, kjer so večinoma rešeni ti kiksi.
Lahko pa bi napisal, da sem dal čuka evrov zanjo, da je top nora zadeva in da boljše ni in če ste kupili karkoli drugega, ste idioti. Prvi, ki bi nabavil zadevo po mojem oh in ahu, bi me poiskal in mi zabil stransko naslonjalo v čelo......

Naša bajta je bila dolgo vzorčna hiša, veliko forumašev je prestopilo naš prag, največ zaradi TČ, prezračevanja in čistilne naprave. In prvo slišalo negativno stran. Ne vem sicer, če jim je bilo to po godu, ker imajo ljudje tendenco, da slišijo zgolj potrditev svojih idej, vseeno pa ne prenašam poveličevanja nečesa, kar si to ne zasluži. Mogoče je naša TČ top za naše razmere, ni pa nujno, da bo za druge. Ima naprimer to hibo, da pri plusu taktira ko zmešana. Nam to ne predstavlja problema, ker imamo kanalsko klimo, ki takrat prevzame ogrevanje, drugi pa tega mogoče nimajo in bi bilo priporočilo takšne TČ ogromen mimobrc, zavajanje.

Zaradi tega sam raje poročam terensko stanje, kaj se dogaja v določenih pogojih, novinarsko, sprva zgolj gola dejstva, potem se spustim še v razglabljanje, zakaj je, vsaj po moje, tako. Včasih celo zadanem :-D