![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 21.12.2023 Ne vem od kje vam čokolada z lešniki (pa vam jo seveda privoščim), jaz sem lani dobil celih 0.99eur za par MWh. No, če se za ta denar dobi čokolada, gotovo ni neka kvaliteta, torej mi menda upravičeno ni do tega, da bi se strupil z neko sintetiko ki izgleda kot čokolada. To leto tudi skoraj ves čas poslušal, kako imam predimenzionirano sončnico, da se tako ne dela, ni ekonomično itd. In zdaj spet ni prav, ko zavzeto delam na tem, da bi bila sončnica čim bolje prilagojena moji porabi, vmes pa še šparam delovne ure TČ in ji tako podaljšujem življenje, da ne bo tako hitro in neekološko postala nevarni odpadek... Trudim se vse početi po črki paragrafov, nimam dolgov do nikogar, nikomur ne kradem. Kaj za vraga počnem narobe, da vam nekaterim (vedno istim) nikoli ni prav? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.12.2023 Citat:Trudim se vse početi po črki paragrafov, nimam dolgov do nikogar, nikomur ne kradem.Na Zemlji so omejeni energetski viri. Zagotavljanje dovolj energij iz različnih virov povzroča vplive na okolje. S tem, ko neracionalno trošiš energijo kradeš svojim otrokom, vnukom, pravnukom. zaradi tvojega razsipništva bodo oni trpeli pomanjkanje. ![]() Citat:@ tonaV državi obstaja več zakonov kot je zakon o neto meritev. Nenzadnje z dobaviteljem se lahko dogovorita, da ti bo plačeval viške. Lahko celo po isti ceni, kot jih on kopuje na trgu. Ko pa boš pogledal zakon o gospodarskih družbah, zakon o dohodnini, zakon o delu, zakon o... in boš opazil, da boš moral odpreti obliko prabne osebe, imeti računovodjo, imeti primerne poslovne prostore, plačevati prispevke, plačevati dohodnino,... boš rekel- kar mejte jih. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 21.12.2023 Daj se umiri. Sem ti napisal zjutraj, kako ima oz. je imel tvoji preljubi Elektro urejeno ogrevanje svoje hiske na Gorjancih. Direktno uporovno. Ce ne bi videl, ne bi verjel nikoli. Odpres kamin, cist k nov, edino žareč grelec seva k sto mater. In zdaj naj jaz pazim? Itak smo tako majhni na svetovnem nivoju, da ce v eno pazimo, sortiramo etc... se ne pozna za pljunek, ce ostali na zemlji ignorirajo. Skrbi zase, drugim ne nabijaj slabe vesti. In ne vozi dizla, ce si ze tako okolje varstveno usmerjen. To je vec ali manj vse kar lahko naredis. Denarnico bomo pa odprli ja, so se tako odlocili, ne glede kako grejemo vodo. Ce ti to ni jasno... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 21.12.2023 Citat:Na Zemlji so omejeni energetski viri. Zagotavljanje dovolj energij iz različnih virov povzroča vplive na okolje. S tem, ko neracionalno trošiš energijo kradeš svojim otrokom, vnukom, pravnukom. zaradi tvojega razsipništva bodo oni trpeli pomanjkanje.Točno o tem govorim. Pa še izpulil si iz celote. Ko sem šenkaval viške namreč tudi ni bilo prav. Dimenzioniral sem pa SE tako, da tudi proti koncu predvidene življenske dobe (ko ji izkoristek pade na/pod 80%) zagotavlja porabo kot sem jo imel povprečno par let pred postavitvijo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 21.12.2023 Zaspanc pa Polde pa ostali nedolžni od države zavedeni pošteni državljani, vi po sedanji pogodbi tak ne smete prodajat elektrike.Samooskrba pa vemo kaj pomeni? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.12.2023 Samooskrba pomeni oskrbovanje samega sebe.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 21.12.2023 Tako je. Pa saj mi ni cilj prodajati, dovolj je da pokrijem lastno porabo. Zaenkrat kaze da bo slo. Koliko bo z leti padala proizvodnja bomo pa se videli. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 21.12.2023 Normalno, zato si tudi investiral v SE, čisto pravilna odločitev, samo če nebi bilo podfrcavanja tu na forumu bi bilo preveč enolično in dolgočasno po večerih .Ko pa nastopi lepše vreme se stanje umiri pa še SE bolj šibajo elektriko v omrežje. Mislim da z Marcem bo takšen doprinos da se bo lahko fid izklopil. In potem bomo rekli samooskrba brez tuje pomoči.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 21.12.2023 Zadnje dni, ko je sonce najbolj na dnu nasa SE zaradi orientacije naredi bore malo (danes samo 11kWh) ampak se vedno nekaj. Tako da cetudi grejem SV na upor, pocnem to s pomocjo sonca (tekom dneva seveda). Pod crto, dnevna poraba ni dosti vecja (ce sploh) kot lani ko SE se ni bilo. Od marca dalje bo pa kot pravis, pozitiva. Zanamci me bojo fental, ker jim kradem sonce al kako gre ena mantra? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 21.12.2023 Poldee,ne jezi se kaj keri napiše vsepovsod je tako kot je v Sloveniji. Malo jeze na celi sistem države, ker se tega posla niso že v osnovi lotili pravilno,ampak zjebal jih je prevelik odziv ljudi in zakon je zakon ,zato pa sedaj spreminjajo in popravljajo stvari ,posledično pa se pojavljajo jeze in nevoščljivosti, mogoče se bo dalo po novi shemi tudi kaj potuhtat da se bo izvleklo najboljše kar se bo dalo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 21.12.2023 Ne bi rad delal reklame, ampak npr. Energija Plus menda letne viške SE plača 40€ za MWh, oziroma 4 cente za kWh. Verjetno še kdo? Na računu iz 2016 Obračunska moč ne spada pod Omrežnino: Prepis postavk: Električna energija VT Električna energija MT Skupaj električna energija Obračunska moč Omrežnina VT Omrežnina MT Prispevek za energetsko učinkovitost Prispevek za SPTE in OVE Prispevek za delovanje operaterja trga Prispevek za Agencijo za energijo .... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 22.12.2023 Se ne jezim, samo mi pa grejo na jetra moraliziranja, obdolzevanja s strani nekaterih, ki bi bili radi bolj papeski od samega papeza. Vsi taki si naj preberejo danasnjo novico glede onesnazenja in globoko razmislijo pri sebi ali sami pocnejo kaj narobe preden 'serjejo' ostalim: https://www.rtvslo.si/okolje/zrak-pozimi-onesnazen-manj-kot-nekoc-a-se-vedno-predstavlja-resno-tveganje-za-zdravje/692467 V clanku je lepo razviden vzrok: avti, drva. Ne zaznam omembe gretja vode ali kaj podobnega. Oneh, izobrazi se. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 22.12.2023 Citat:V clanku je lepo razviden vzrok: avti, drva. Ne zaznam omembe gretja vode ali kaj podobnega. Oneh, izobrazi se.Sem te poslušal in se šel izobraževat. Čed potegnem rezime- sedaj netmetraši na račun viškov, katere smo pridelali v prejšnjih mescih porabljamo elektriko katere se proizvede iz drugih virov. Ti drugi viri so: jedrska elektrarna, hidroelektrarne, termoelektrarne, plinske/elektrarne na olje in kogeneracije in pa seveda uvoz (predvsem termoelektrarne v BiH). Kot energet se uporablja cepitev atomskega jedra, hidroenergija, premog, kurilno olje in drva. Vir onesnaženja so drva/premog in pa diesel/kurilno olje. Po @Poldee pa so krive izključno stare mamke, katere nalagajo drva v svoje gašperčke in vozniki dizlov ne pa delno tudi on, kateri nepotrebno kuri elektriko, katera se sedaj proizvaja iz premoga, drv in kurilnega olja. Človek se res uči dokler živi
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Mr_Fizl - 22.12.2023 Mah, men je čist veeno, letos kaže da bom imel 7MWh viška pa se čisto nič ne razburjam in tudi porabe nisem povečal v primerjavi s prejšnjimi leti, še vedno je cca 8-9 MWh. Pa lepe praznike. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 22.12.2023 Jaz bom imel letos dobrih 4MWh viška, ker smo SE zagnali Maja, ko je bilo že konec porabe. Navad tudi jaz nisem spreminjal. Bom pa povečal porabo nekoč, ko bom nabavil EV. smotano je le, ker bi ga bilo najbolje polnit čez dan, ko največ dela SE, pa me takrat ni doma. Bo treba kar čez noč, ni druge kenede. Mogoče pa takrat kakšno baterijo ubodem. Bolj zaradi firbca in ker sem tehnični tip, kot pa zaradi vašega nabijanja. |