![]() |
|
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314) |
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - briketar - 17.1.2016 TCZ ZV 10/11 - v teh dneh v povprečju 4-5 defrostov/dan in 9 ur delovanja. V najhladnejšem dnevu to zimo je bilo 10 defrostov. Prvo zimo ogrevanja sem malo bolj podrobno spremljal defroste - uparjalnik ni bil nikoli zasrežen oz. zabit s srežem ko je TC šla v defrost, malo sreža je bilo po lamelah in to je to. Glede na to smo potem malo korigirali nastavitve delovanja defrostov. Po temu je tc šla cca 1-2x manj v defrost, sreža pa ni bilo bistveno več. Mogoče bi bilo tudi pri tebi za storiti kakšno korekcijo nastavitev glede defrostov. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 17.1.2016 40 minut - kot je v tej temi bilo že večkrat napisano je to konsistentno s tem kar dovoli krmilnik kot največ. Očitno to še velja. Torej, še enkrat obnovim, kar sem davno že večkrat napisal: krmilnik ne dovoli defrosta preden preteče 35 minut delovanja kompresorja od zadnjega. Po 35 minutah se začne odštevati 300 sekund do pričetka defrosta, če je izpolnjen pogoj zanj. Če se v teh 300 sekundah kaj zgodi (se konča ogrevalni cikel, se iz kateregakoli razloga spremeni odčitek temperatur ...) se odštevanje prekine in se začne odštevati spet od 300 sek. takoj, ko je zopet izpolnjen pogoj. Kaj je pogoj ne vem čisto; tu sem zasledil, da je to trenutek, ko je razlika med temp. uparjalnika in zunanjo temp. 10 stopinj, ampak opažam, da to nekoliko variira glede na okoliščine. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 17.1.2016 Nobene logike ni, da se pogostnost defrostov nastavlja pri vsakem posamezniku drugače. Pravočasnost defrosta se mora zgoditi glede na trenutne razmere, ki pa so lahko prav pri vsakem uporabniku enkrat extremne. Samo pri nekom so lahko take extremne razmere pogosto, pri drugem pa samo izjemoma -zadosti, da lahko pride do večjih problemov v primeru neprimernih nastavitev. Logika defrostov bi morala razmere prepoznat in skladno s tem sprožat defroste. V kolikor serviserji/monterji Kronoterm TČ ali katerih drugih TČ od privzetih nastavitev odstopajo oz. jih prilagajajo uporabnikom in lokalnemu podnebju, trdim, da vgrajena logika delovanja defrostov pri teh TČ ni optimalno doterana. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 17.1.2016 briketar Napisal:TCZ ZV 10/11 - v teh dneh v povprečju 4-5 defrostov/dan in 9 ur delovanja. V najhladnejšem dnevu to zimo je bilo 10 defrostov. Nekje v prvih staneh teme sem se sam spraševal ali ne gre mogoče prevečkrat v defrost, ker ni bilo videti nič. Slike uparjalnika so verjetno še gor in komentarji, da to ni za defrost tudi. Potem je bilo neko noč nekoliko hladneje in je zadeva zamrznila in zjutraj kazala napako. Tako da bi bil s tem previden ... Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Poldee - 17.1.2016 Tukaj se bom pa jaz vprasal tole: pa cemu potem sirse lamele uparjalnika, ce so se vedno take tezave z defrosti? Se enkrat, to NI prcanje, me pa res zanima, ker ze vsaj eno leto berem tu, kako je to huda prednost napram tistim z bolj na gosto rednimi lamelami? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - briketar - 17.1.2016 Od takrat je že 3 leta in brez problemov...še vedno smo pustili malo 'rezerve' v nastavitvah. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 17.1.2016 Migaj Napisal:Nobene logike ni, da se pogostnost defrostov nastavlja pri vsakem posamezniku drugače. Trenutne razmere so upoštevane v tistem delu tega delno guesswork protokola kjer se gleda razlika med izmerjeno zunanjo temperaturo in temperaturo uparjalnika. Ali je v krmilnik vprogramirana ta razlika tudi po kaki krivulji ne vem ker ne živim pred vmesnikom. Tudi do tega smo v tej temi nekoč že prišli, da je okrog tega cela znanost in da ni pravega senzorja, ki bi ti lahko povedal "zdaj je edino pametno odtaljevat", ampak morajo bit sprogramirano tako, da se prekriža več pogojev in potem se odtaljuje - idealno- v najprimernejšem času. Ssasapo je takrat trdil, da TT teh zadev nima najbolj zgledno poštimanih. Mogoče ima prav, navsezadnje je videl v življenju še kako TČ, ne vem. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 17.1.2016 Poldee Napisal:Tukaj se bom pa jaz vprasal tole: pa cemu potem sirse lamele uparjalnika, ce so se vedno take tezave z defrosti? Se enkrat, to NI prcanje, me pa res zanima, ker ze vsaj eno leto berem tu, kako je to huda prednost napram tistim z bolj na gosto rednimi lamelami? Ne vem, če je to prednost. S tem jo reklamirajo, če kaj pomaga pa ne vem. Bohinc je to omenjal pogosto in njegovi rezultati z defrosti so mu ta marketing potrjevali. Kot je Migaj zapisal pa se da njegove redke defroste pripisati drugim okoliščinam. Jaz sem opisal kaj sam opažam. Če so precej pretirani (upoštevaje moj objekt itd.) pa ne vem, ker nisem dobil dovolj feedbacka od drugih približno primerljivih uporabnikov teh in drugih črpalk. Niso pa redki. Ne, nisi prcal, očitno pa še zdaj ne razumeš zakaj sem zatežil prej in komu. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 18.1.2016 Sigurno je širši razmik med lamelami na eni strani prednost, ker se uparjalnik kasneje zabije in prepreči pretok zraka, po drugi strani pa je hkrati slabost, ker širši razmak lamel pomeni tudi manjšo (ploskovno) površino izmenjavalca. Zato pa so ti uparjalniki (bolj) večredni in globlji -površino uparjalnikov se računa/meri v treh in ne dveh dimenzijah. Če se zaradi globine uparjalnika ali zaradi daljšega nabiranja v globini uparjalnika nabira led in ne srež, kot je pri klima TČ, ne vem, ker nimam izkušenj in nisem od stroke -je pa to dejstvo. In led je gotovo težje in zahtevnejše odtaliti, ker je bolj zmrznjen, kot srež, tudi zato so pri on/off TČ obvezni (razen včasih na talnem) zalogovniki. Ne glede na vse, so redkejši defrosti prednost TČ s širšim razmakom med lamelami, če pa to odtehta veliko večjo ceno, pa je drugo vprašanje. Morda ja, če vse to korelira tudi z večjo trajnostjo uparjalnika. Verjetno bo ena veja razvoja šla v smer inverterjev s širšim razmakom med lamelami (že videno IVT/Buderus), čeprav sem tudi tako (takrat zelo glasno) TČ poslikal, s popolnoma zabitim uparjalnikom, in tudi objavil na tem forumu. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Poldee - 18.1.2016 madhatter Napisal:Ne vem, če je to prednost. S tem jo reklamirajo, če kaj pomaga pa ne vem. Razumem jst tebe cist dobr, brez skrbi. Sam ce si ze pisal kaj te mot, sem glede na to, da sem sodeloval par sporocil prej... se jst dodal svoje. Dejansko ne maram ZS-jev, kateri izvirajo iz odprte teme (pa ne leti nate, kot si ze sam ugotovil). Kot vidim, nisem edini s to hibo tukaj. Kar se pa izmenjevalca tice pa priznam, da sm kr mal presenecen. Ker ce je vse res ista solata, pol dejansko nima veze katero masino imas ampak kako je nastavljena. Slednje vidim pri sebi (pustimo, da sem probal po moje vse mozne nastavitve), samo je trajalo, da sem nasel prave za nas. Saj v grobem je poraba vseh TC nekje tam oz. zelo podobna pri istih pogojih. Ravno tako grejejo danes mislim, da vse, ostanejo samo se svete vojne (drkanja med znamkami). Tako da navkljub nasprotnemu splosnemu prepricanju, da TC dovolj dobro nastavi ze monter (ne vsak), temu ocitno ni tako. Ce samo z nastavitvijo masinke lahko zmanjsas st. defrostov za 2/dan, je zame to dovolj dober razlog, da se to naredi, pa makar v lastni reziji, ce se monterju zdi tezenje. Vem pa tudi, da dokler zadeva greje to ni nek hud problem in marsikomu se s tem ne da ukvarjati. S(m)o pa tud taki, ki se jim da... se z vecjimi neumnostmi. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - sassapo - 18.1.2016 Kot sem že pred leti pisal... sicer čisto solidna TČ, ampak defrostov očitno še vedno niso optimirali. Edina temperaturna (sicer zapletena) logika je hitrost padanja temperature uparjalnika, ali enostavnejša opcija... vakumska senzorika Razvoj dobrega krmilja za TČ zrak voda precej stane, zakaj so se pri termotehniki odločili za to pot in ne nakup nekega serijskega in preizkušenega krmilja, vedo samo oni. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Poldee - 18.1.2016 pamet: ce si slucajno spregledal, ni problem v dolzini ampak v kolicini defrostov... Ce uporabnikom kot strokovnjak serviser zaupas nastavitve, ki jim bojo to omilile mi lahko verjames, da ti bojo zelo hvalezni. A bi slo? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 18.1.2016 zdravapamet: meni je s tovarniškimi nastavitvami zadeva crknila. Potem je prišel serviser iz TT in mi nastavil tak protokol odtaljevanja, da bi se mašina v glavnem odtaljevala vmes pa malo grela. Sam sem to po določenem času popravil nazaj na tovarniške nastavitve, le dva parametra sem nekoliko dvignil/podaljašal (kot nek kompromis med serviserjevimi in tistimi, ki so bile prej). Opisano nekje v koreninah te teme. Glede zaupanja raznim poprodajnim službam - odvisno kaj hočeš in kako hitro si z nečim zadovoljen. Verjamem, da bi mi TČ grela tudi po serviserjevem posegu, ali pa bi ga potem, ko mi v mrzli zimi ne bi dosegala željene temperature še enkrat moral klicat - to je zelo verjetnen scenarij. Potem pa obvezen stavek drugega serviserja: "Ja kdo vam je pa to tako naredil?", in bi naredil po svoje, do prihoda naslednjega, ki bi spustil isti stavek. Mogoče bi bil strošek za ogrevanje po teh novih parametrih višji, vendar še vedno cenejši od prejšnjega olja. Meni to ni dovolj. Če ima neka naprava nek svoj maksimalni potencial (oziroma vsaj deklarirani), je moja želja, da deluje nekje blizu tega. To sem kupil, ne nečesa kar je nekdo jebivetrsko bolj ohlapno nastavil, da se znebi problema. Po izkušnjah sem se navadil, da se nikomur v poprodaji ne zaupa, iz večih razlogov. Ker so v poprodaji večinoma zaposleni neki zaspani ljudje, ki imajo službo in nalogo reševanja nekih problemov, ki jo v glavnem jemljejo kot odbijanje teh problemov od sebe. Ne pravim, da je to karakter firme TT, takih mojstrov in pomočnikov uporabnikom je večina. Nekaj ne vejo, oz. nočejo izgubljati odvečne energije zato, da ti pomagajo, kot bi šlo za njih same. Lahko, da imajo tudi neke norme v službi, ki jim preprečujejo, da sebe in svoje znanje investirajo v tvoj problem. Ali pa so tudi sami precej nezahtevni, in bi njim tudi popolnoma zadostovala neka pol rešitev, ne vem. Posploševanje, da potem, ko "sami brskamo po nastavitvah" kričimo, da je nekaj z napravo narobe je pa neumestno. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Energetik81 - 18.1.2016 madhatter Napisal:Torej, še enkrat obnovim, kar sem davno že večkrat napisal: krmilnik ne dovoli defrosta preden preteče 35 minut delovanja kompresorja od zadnjega. Po 35 minutah se začne odštevati 300 sekund do pričetka defrosta, če je izpolnjen pogoj zanj. Če se v teh 300 sekundah kaj zgodi (se konča ogrevalni cikel, se iz kateregakoli razloga spremeni odčitek temperatur ...) se odštevanje prekine in se začne odštevati spet od 300 sek. takoj, ko je zopet izpolnjen pogoj. Kaj je pogoj ne vem čisto; tu sem zasledil, da je to trenutek, ko je razlika med temp. uparjalnika in zunanjo temp. 10 stopinj, ampak opažam, da to nekoliko variira glede na okoliščine.A, zdaj mi je malo bolj jasno, kaj počne moj Arotherm, ki ima pri najslabših pogojih t.j. okoli 0°C in 100% RH defroste na natančno 45 min (štopal preko celega dneva), in to ne glede na poprejšnjo moč delovanja. Očitno je nastavljena okoli 45min prepoved defrosta. In po 45 min ugotovi, da so izpolnjeni vsi pogoji in gre v defrost. Pri polni moči potem to zgleda tako, da glede na zasreženost uparjalnika postopno zmanjšuje modulacijo (verjetno da vzdržuje tlak ter temperaturo hladiva na ustreznih vrednostih). Ne zdi se mi glih optimalnen sistem, ali pač? Videl pa sem tudi že defroste, ko na rebrih ni bilo skoraj nič sreža (se je pa po končanem defrostu kljub temu ornk pokadila para). Moram pa štopat še v boljših razmerah, kako se ta čas med defrosti povečuje. Nimam pa niti v servisnem meniju nobene možnsoti za nastavljanje logike defrostov. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 18.1.2016 @Energetik81 Pri TT je treba v servisni meni, da se to nastavlja. Res ni mišljeno, da bi uporabniki prčkali po teh nastavitvah, ampak fabriško pooblaščene in izobražene osebe ... v idealnem svetu, kjer ti svetli možje pridejo in naredijo vse prav. |