![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.12.2023 Za izdelavo sintetičnih goriv potrebuješ elektriko, vodo, ogljik (npr. CO2 iz ozračja), prostore, opremo in delovno silo. Vse to imamo sami in vsak €, kateri se vloži v to ostane nam. Ob nakupu nafte pa gredo naši € v tuje države in od tega mi nimamo koristi. Ko potegneš pod črto je cenejša tuja nafta precej dražja od lastne proizvodnje sintetičnih goriv. Seveda pa za to potrebuješ dovolj energije katere pa nimamo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 21.12.2023 trance0, "pregrešno drage" sončnice smo investirali lastniki sami, še nisi dojel tega? Malo višje sem napisal, da bom (morda nekoč) dobil 440€ vrnjenih za investicijo 13700€. Ti pa verjetno misliš, da si mi jo ti plačal? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 21.12.2023 V članku (xavi, dal kazalec) piše: "Podjetje Sun Contract je medtem svojim strankam sporočilo, da bo prenos proizvedenih presežkov elektrike iz samooskrbnih sončnih elektrarn mogoč tudi v prihodnjih letih. Prenos presežkov pa bo zaradi novih regulatornih sprememb še toliko pomembnejši." Videl sem samo nove splošne pogoje, kjer glede viškov piše prav nasprotno. Viškov, ki nastanejo od 1.1.2024 dalje, ne bo mogoče prenašati. Kako je s tem? https://www.domovina.je/udarec-za-slovence-ki-so-investirali-v-zeleni-prehod-prihaja-bistvena-podrazitev-za-lastnike-soncnih-elektrarn-in-toplotnih-crpalk RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - vrzislo - 21.12.2023 Čudno je v EU. Imam račun od zadnje nabave kurilnega olja leta 2013 spomladi cena 1,03€ +prevoz. Cena danes pa je 1,07€. Cene dizla in bencina so se obnašale podobno. Na tak način reguliranja cen, ne bo zelenega prehoda po naravni poti. EU pa spodbuja uporabo elektrike. Samo s prisilo. Sam sem ves prehod na zeleno opravil že zdavnaj, sicer mi ni žal ampak, ali sem storil prav. Vse pri hiši je na elektriko. Ta se pa draži tudi če je večino uspem pridelati na lastni strehi na letnem nivoju RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Ssilvo33 - 21.12.2023 Se en komentar - kaj se je v resnici zgodilo: Imam priključek 3x20A - 380 V - na ta priključek se da teoretično obesiti moč 22,8 KW, ki je bila sedaj po potrebi tudi razpoložljiva. Nazivna moč priključka (po starem): 7 KW Dejanska povprečna urna moč: med 0,62KW (poleti) in 1.28KW pozimi Sedaj smo limitirani na moč 7,9 / 8,5 KW - če boš šel čez to moč, boš plačal "ko žuti" - to je dejanski učinek sprememb in to nam bodo holobovi zlepa ali zgrda izpulili iz žepov. Rezime: znižali so nam razpoložljivo moč za 65% - potem pa ga. Godina na RTV razlaga, kako ne bo "v bistvu nihče plačal nič več"! Kar se pa SE tiče, rajše niti ne bi komentiral: Tisti, ki se hvalite, da skušate potrošiti "prihranke" iz poletja, očitno nikoli niste ravno poslušali osnovne fizike. Povem pa lahko resnični primer iz NL, kjer sem bil 2 meseca nazaj: En zanimiv tip (Rijn Leeyen - 18 najbogateši Nizozemec - drugače pa absolutni tehnični ekscentrik, ki pa obvlada fiziko!!) renta objekta - večinoma DHLu. "Zeleni" najemniki so ga vzpodbudili (beri presilili) da je na več objektov zmontiral PV - tiščijao ga za vrat, da mora zmontirati kar na vse. Trenutna konična moč: 38 MW. Plačilo v poletnem režimu - ko PV deluje čez 70% nazivne moči: 1,8 - 4.4 cent/kWh, parkrat se mu je zgodilo, da je dobil (plačal!) negativno ceno 11 centov/kwh, ker je prepozno odklopil elektrarno! Lastna poraba v objektih je sorazmerno majhna (logistika). Trenutno res mrzlično išče variante za akumuliranje - LIon akumulatorji so kljub temu, da je cena padla za faktor 2,1 (tip ima direkt kontakte s Kitajci - tam je 1 teden na mesec!) čisto nezanimivi; trenutna ideja je visokotemparturna akumulacija s trdnimi snovmi (500°C +). Ideja z vodikom ali sintetičnimi gorivi se mu zdi v celoti utopična in ekenomsko povsem nesprejemljiva (Carnot!) kot Možakar pravi, da bo krepko razmislil, kaj bo storil s PV - trenutno mu predstavljajo povečini le balast na strehah - s povratno dobo 50 let+. LP SSilvo RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - l150150b - 21.12.2023 Kolegi me "napadajo", da zaradi mene - oziroma moje SE sedaj morajo (bodo morali) plačevati večje omrežnine! Realno gledano pa s tem, ko imaš SE ne boš nič bolj in nič manj obremenjeval omrežja (mislim pozimi), ker ne glede na to - ali jo imaš ali jo nimaš - tvoja TČ bo porabila isto količino kWh, kot jih je preje, ko SE ni bilo! Plus je samo še v tem, da karkoli bo pozimi prišlo iz panelov - bo pač manj treba iz omrežja! Torej tako opevani ZELENI PREHOD je bil NATEG te vlade - če bodo sedaj kaznovani (finančno) vsi lastniki SE! Kako sploh pernati upa še omeniti ZELENI PREHOD? Menda je lastnikov 45 000 ....... bo treba skupaj stopit in tem pri koritu pokazati kje so vrata! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - pametnjakovic - 21.12.2023 Oneh Napisal:Za izdelavo sintetičnih goriv potrebuješ elektriko, vodo, ogljik (npr. CO2 iz ozračja), prostore, opremo in delovno silo. Vse to imamo sami in vsak €, kateri se vloži v to ostane nam.Boš začel s proizvodnjo sintetičnega plina? po kakšni ceni na m3 mi ga lahko prodaš in kdaj ga lahko dobaviš? ![]() l150150b Napisal:Realno gledano pa s tem, ko imaš SE ne boš nič bolj in nič manj obremenjeval omrežja (mislim pozimi), ker ne glede na to - ali jo imaš ali jo nimaš - tvoja TČ bo porabila isto količino kWh, kot jih je preje, ko SE ni bilo!Pozabil si na ljudi, ki bodo namesto peči la ELKO uporabljali navadne grelce, ker se jim zaradi nove SE ne splača kupiti TČ. Pozabil si na ljudi, ki bodo storili vse da viške porabijo. Ki bodo talili sneg s talnim gretjem na nadvozu, ker je to "njihov štrom". RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 21.12.2023 > Imam priključek 3x20A - 380 V > - na ta priključek se da teoretično obesiti moč 22,8 KW, ki je bila sedaj po potrebi tudi razpoložljiva. Računstvo te daje. 14kW je priključna moč za 3x20A. "Nazivna moč" ne obstaja, obstaja pa obračunska moč, ki za varovalke 3x20A znaša 7kW. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 21.12.2023 Nja, toliko "pametnih" v enem prispevku že dolgo ne... Če ne bi imel datuma registracije in nekaj postov tako v preteklosti bi bil prepričan da gre za trola, ali pa AI bot wannabe. Je pa malo drugače nekaj res: 22.8kW (+/- ne bi o decimalkah) bi se dalo naredit 15-minutne špice ne da bi glavne varovalke stalil. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 21.12.2023 Kolegi me "napadajo", da zaradi mene - oziroma moje SE sedaj morajo (bodo morali) plačevati večje omrežnine! Realno gledano pa s tem, ko imaš SE ne boš nič bolj in nič manj obremenjeval omrežja (mislim pozimi), ker ne glede na to - ali jo imaš ali jo nimaš - tvoja TČ bo porabila isto količino kWh, kot jih je preje, ko SE ni bilo! Plus je samo še v tem, da karkoli bo pozimi prišlo iz panelov - bo pač manj treba iz omrežja! Nimaš najboljše predstave,realno pogledano je najmanj 50 % netarov začelo trošit dosti več kot pa je prej in rezultat tega je to stanje ki prihaja. Je pa res da so časovni bloki lepi nateg za velikansko podražitev omrežnine, da se poflika majnko neplačila netmetarov. najebe pa običen folk in vsi ostali ki niso imeli možnosti napravit SE. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 21.12.2023 Boom SE je bil po napovedi novega sistema. Ne mešat vzroka in posledice RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - firefly - 21.12.2023 "Netarji" porabijo tako malo elektrike da je cisto vseeno kaj delajo... tudi ce vsak fila el. Avto pa se v krogih okrog ulice vozi cel dan... da zato klecne električno omrežje je absurd... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.12.2023 Absurdna je vsa energetska in zunanja politika EU! Slovenija le (slabo) kopira od najslabših.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - l150150b - 21.12.2023 @ tona če NM-traši sedaj kurijo viške svojih kWh je pa kriv sistem, oziroma distributerji, ki dajo eno čokolado z lešniki, za vsaj MW, ki bi ga jim dal! Zakaj pa ne dajo vsaj pol - njim bi še vedno ostalo dovolj in ne bi bilo tega trošenja - če je to res problem! Država bi jih morala prisilit, da dajo minimalno polovico za vsako MW uro - oboji bi imeli korist! Me prav zanima, kaj se bo dogajalo v drugi polovici 2024, ko ne bo več tistih s SOGLASJEM iz 2023? Polovica ponudnikov SE lahko samo zapre firme - pernati bo pa še vedno govoril o ZELENEM PREHODU! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.12.2023 V "zelenem" prehodu bo potrošnik in večina gospodarstva vedno med poraženci, tako pač je. |