PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 20.12.2023

Kaj bi sploh rad dokazal? Te skrbi za okolje ali denarnico? Ce za okolje, potem sem ti ze 2x napisal, da soncnice nimajo dosti z onesnazevanjem - elektrarne delajo tako ali drugace nonstop, so tockovne, upostevajo vse potrebne varnostne in okoljske standarde oz. vsaj naj bi jih. Torej, glede tega ni problema.

Za slab zrak so krivi avtomobili, dizli v prvi meri ker folk v njih zliva vse zivo, od postanega olja za pomfri do bogsigavedi kaj se vse. Nasednje so domaca kurisca, kjer folk kuri vse zivo - od palet, plastike (kot si prvi omenil, da celo zanalasc) do raznoraznih ostankov. Nad njimi zlivaj svoj gnev - ce ti je res do okolja, ne nad mano.

Sam z gretjem SV ne povzrocim nic oz. zelo malo za slab zrak, ki ga ti / mi dihamo. TC, kolektorji, SE, nimam emisij. Elektrarne pa kot sem ze visje napisal se morajo drzati dolocenih obratovalnih standardov. Na katere jaz nimam vpliva. Razumes?

Zgornje velja ce ti gre za okolje... Ce pa ti gre za svojo denarnico, potem pa povej tako in se ne skrivaj za okoljskimi problemi in pojdi jokat vladi in ostalim, ki nas forsirajo v SE. Sva s tem sedaj zakljucila? Ker se grem se skopat v bano, da bo grelec lahko se kaj delal danes.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 20.12.2023

Če ti sosed res tako hajca plastiko in si pogosto zunaj bi bilo dobro, da se večkrat okopaš. Dioksini, klorovodikova kislina, klor... niso najboljše tevžentrože.
Če se te ne primejo namigi in ekologija (očitno si trd) pa direkt- hočem ti povedati, da če že neracionalno trošiš svoje viške energije ne razglašaj tega naokrog. Drugim, kateri niso v tem sistemu so nam fauš in delajo vse, da bi mi trpeli enako kot oni. Še več, hočejo da plačujemo za oddano in prejeto energijo. Ti p a jim s takšnimi neumnimi izjavami zgolj prilivaš olje na ogenj.
Zame je pač vsak, kateri dela nekaj le zaradi neke foušije ali prepričanja v lasno superiornost bedak. Pozivam le, da naj bedaki med netmetraši ne objavljajo javno, da so bedaki.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 20.12.2023

Poldee, kaj bi viške tudi trošil brez veze če bi plačeval omrežnino?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 20.12.2023

Dajta mi nekaj povedat: kaj tako blasfemicnega je pri letni porabi elektrike, nizji od 10 MWh, kot je nasa? Za hiso, ki je brez dimnika, plinskega prikljucka in kjer je vse ampak res cisto vse na elektriko ter v kateri zivi 5 oseb (od tega 3 otroci). Kje vi to vidite to tako famozno hudo in neracionalno trosenje? Se GEN usluzbenec je na ogledu rekel, da imamo zelo nizko porabo glede na vse okoliscine. Se moram pred kom zagovarjat? Pa saj imam vse po pravilih, nic ukradeno ali pogoljufano. Kje je problem? Da to zimo grejem SV na grelec, kot 90% ostalih slovencev? To je problem, resno? Dejte no nehat... 5K kWh bom senkal, kaj se ma kdo za usajat?

Drugace pa ja: kot sem dosedaj imel vedno toplo v stanovanju in redno placeval vse racune (in to MPO, kjer je vse drazje od vasih gospodinjskih odjemov oz. tarif), bom si pa menda zdaj, ko imam take viske tud kak dan kaj privoscil. In kaj naj skrivam? Da grejem sanitarno vodo? Ne stekam, res ne. Ce nam je kdo res kaj fous je to njegov problem. Vsi smo imeli enake moznosti si postavit SE in zdaj se naj jaz pocutim kriv? Mislm, so vse ovce doma? Mal se resetirajte fantje, stevce mate cist razstelane. Treba je tud zivet, ne sam sparat.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 20.12.2023

Če koga zanima lahko tukaj uvozi csv svojo aktualno letno porabo električne energije, izvoženo iz mojelektro.si in dobi natančen vpogled v nove cene

https://plesko.si/elektr/omreznina/csv/

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.12.2023

Glej @Poldee- nismo imeli vsi enake možnosti postavitve SE v sistemu samooskrbe. Sem jo hotel postaviti na hiši hčerke, katera se je omožila na gorsko kmetijo pa nisem dobil soglasja. Lahko bi postavil SE brez oddajajnja v omrežje z baterijo. Kaj ti to pomaga na kmetiji? Pa pustimo to.
Vladni sekretarji opravičujejo nov sistem blokov s tem, da lastniki SE neracionalno trošimo energijo, zato bo nov sistem udaril po nas, navadni ljudje brez SE pa bodo na boljšem. Očitno želijo penzioniste, kateri bodo najbolj nastradali obrniti proti nam. In ko bo po prvih zimskih položnicah v decembru 2024 prišlo spoznanje, da ne gre za pocenitev, kot jim taubi sadi rožice sedaj bodo pač udarili po tistih, katerih lahko- Janši in nam netmetrašem, na katere so sedaj postavili tarčo. In MSM bodo orkestralno pomagali.
Če imaš viške in jih lahko pametno porabiš- stori to brez sramu ( ne vem, če je to ravno gretje vode z grelcem, ko pa je TČ, katero imaš bistveno bolj ekonomična?). Sam bom počasi zopet zagnal kletno gredo, kjer si bom z LED GROW svetilkami pridelal flance paprike, paradižnika... za pomladansko saditev. Poraba je tam 1 kWh/na dan (60 kWh v dveh mesecih), pa pridelam večino flanc za tam 30 m2 velik vrt (enako delajo tudi v vrtnarijah zato to verjetni ni najbolj nesmotrna raba elekrike). seveda pa to ne poudarjam ob svojem vsakem drugem postu.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 21.12.2023

> Vladni sekretarji opravičujejo nov sistem blokov s tem, da lastniki SE neracionalno trošimo energijo, zato bo nov sistem udaril po nas, navadni ljudje brez SE pa bodo na boljšem.

Ne, to sta dve ločeni stvari.

Lastniki SE neracionalno trošijo energijo, ker se jim konec leta izteče obračunski interval.

Sistem blokov je namenjen temu, da se strošek dostopa do omrežja poravna s časom, ko nastajajo konične obremenitve.

Nov omrežninski sistem ne bo tako zelo udaril po netmetraših - še vedno boste imeli v celoti zastonj energijo, omrežnine pa še vedno plačujete samo pol toliko. Če bi bilo po pravilih EU, bi plačevali tudi omrežnino po kWh. Uredu je, še vedno boste dobili investicijo povrnjeno.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 21.12.2023

@oneh: vladni sekretarji (kako prikladno si jih poimenoval) to pocnejo ves cas: izmisljujejo si nacine, kako potegniti nas denar - to je njihovo poslanstvo, zal. Se vedno pa so zadnji, ki mi bojo predpisovali porabo oz. kako bom v svojem domu uporabljal svoje aparate preko svojega prikljucka. Dokler placujemo bo tako. Lahko mi uporabo poskusijo zagreniti s ceno ampak se vedno bo kot bomo mi zeleli. Nasa poraba je se vedno nizka in ne vidim hujsih tezav. In ce tu (in v drugi temi) povem, da imamo visek in da pac zdaj grejem vodo z grelcem, ker me zanima kaksna bo poraba, ste ti in tebi podobni zadnji, ki boste karkoli ocitali / zmerjali glede tega (ces, si trd, neodgovoren in podobne bedarije). Sploh ne pod kvazi okoljsko pretvezo, ko se izkaze, da zaradi strahu pred nasimi sekretarji oz. denarnica govori.

Sam se v nikogar ne vtikam na tak nacin. Kvazi moraliziranja pa ohrani za doma.

Sploh ker je dejanski problem in jedro vsega nase zanic omrezje, za katerega ves cas placujemo, dobimo pa to kar imamo. Same elektrike (energije) je vec kot dovolj. Zdaj bi nas na suho odirali in cim ceneje za njih modernizirali omrezje in ga na koncu dobro prodali. To je vsa znanost. Hebe se njim in za naravo in za racionalno rabo energije. Trenutno jih zanima edino denar. Nas!

In ce smo ze tu, veckrat sem bil v njihovem (Elektro) planinskem domu na Gorjancih in v sobah kamini na drva, ugani kako ti kamini grejejo? Direktno z grelci, vec njih v vsakem kaminu - nobenih drv, kabli vroci. Bos tudi njim zatezil glede neracionalne porabe elektrike? Brez skrbi, retoricno vprasanje.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 21.12.2023

planinski dom na Gorjancih -a ga niso prodali?
https://www.elektro-ljubljana.si/Portals/0/Content/Dokumenti/Novice/Pogoji_odkupa_predmet_prodaje.pdf

Mozno. Dokler je bil njihov je bilo tako, kako je zdaj ne vem. Najbrz isto, na kaki drugi lokaciji.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - xavi - 21.12.2023

https://www.domovina.je/udarec-za-slovence-ki-so-investirali-v-zeleni-prehod-prihaja-bistvena-podrazitev-za-lastnike-soncnih-elektrarn-in-toplotnih-crpalk

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - BaTeK - 21.12.2023

Zanimivo je ko gledaš dogovorjena/obračunska moč, priključna moč 17,0kw minimalna moč 4,6kw.

Naj še nimajo opcije da še zmanjšaš priključno moč? v kakem časovnem obdobju.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 21.12.2023

Letne viške (če so) bi se dalo (na državnem nivoju) porabiti za marsikaj. Na primer, za izdelavo sintetičnih goriv, ki bi se potem uporabljala v obdobju, ko sonca ni.

Ampak je za kaj takega treba imeti politike, ki vidijo izven okvirjev.

Ja, samo to je pri nas utopija. Raje in predvsem lazje je stvari resevati na nacin, kot ga sedaj kazejo. Torej: nic delati na omrezju ampak slednjega kakrsen je, cuvati pred preveliko uporabo. Podobno kot so nas nategovali z ABC-jem na AC, ko so vsi 'sparali' in se vozili po regionalkah, AC pa samevale. Ce se kdo se spomni teh casov. Tako se stvari resuje pri nas. Imamo (in se vecje bomo imeli) viske energije, ker bo folk sparal k nor, samo da ne preseze nekega virtualno dolocenega praga. Kretenizem. Ostajamo v kameni dobi, mamo pa NEK. Luda kuca oz. Dizel, to je ono pravo! Za crknt... Big Grin

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.12.2023

Vprašanje je, koliko se splača sintetična goriva proizvajati z "viški" pregrešno dragih sončnic. Če je proizvodnja dražja kot nakup surove nafte, je to nesmiselno in ni potrebno nič gledati izven okvirov.