PodSvojoStreho.net
Cooper&Hunter 15kW - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Cooper&Hunter 15kW (/showthread.php?tid=82664)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Cooper&Hunter 15kW - kadotr - 3.3.2023

C & H navaja podatke, da je ameriška firma s proizvodnjo na Kitajskem. Nič o tem, ali so proizvodne kapacitete lastne ali gre zgolj za lon posel s Kitajci.

RE: Cooper&Hunter 15kW - Matjaz1247 - 23.3.2023

Že ima kdo izkušnje s C &  H toplotnimi črpalkami? Gledam 9 kW monoblock, pa nikjer ne najdem kakšne povratne informacije kako in kaj je s tem.

Trenutno imamo kotel na trda goriva s 1000l zalogovnikom ter kurilno olje (za primere če nas kakšen dan ali dva ni doma). Oboje krmiljeno s Seltron regulatorjem.

Trenutno pokurimo 7-9 m trdih drv. Sem računal da bi bila 9KW črpalka dovolj. 
Ogrevalne površine je cca 140m2 - dobro izoliranih. Veliki radiatorji.

Drv je še za eno sezono ter 1000l kurilnega olja, zato bi obstoječe opcije obdržal, ker pa imam na strehi fotovoltaiko s cca 50% viška elektrike, bi dodal še toplotno črpalko.

Za sanitarno vodo imam že "300 l sanitarno toplotno črpalko".

Monoblock opcija mi je všeč, ker ne bi rad v kurilnici še split enote... tudi cena 5400 z montažo mi je sprejemljiva - za veliko več raje še kakšno leto cepim drva Smile

Hvala za nasvete

RE: Cooper&Hunter 15kW - sassapo - 23.3.2023

Naprava ni slaba, moraš pa vedeti, da gre tukaj za Kitajske kw, ki so samo na papirju enaki Evropskim. Vsekakor vzemi tisto z oznako 15kw, katera bo upravičila tvoja pričakovanja, če si preračunal, da ne potrebuješ več kot 9kw.

RE: Cooper&Hunter 15kW - tadej90 - 24.3.2023

Njihova 15kw naprava je pa ze drazja od monobloka Hitachi 11kw. Nazadnje Hitachi 11kw priklopljen na zalogovnik 6.5k.

RE: Cooper&Hunter 15kW - sassapo - 24.3.2023

Cene so šle res v nebo, gledam v trgovini Jager Kitajski no name monoblok, 5k€.
Dobri dve leti nazaj 1,6k€
Kdo je tu nor? Tisti, ki kupi zagotovo, ampak tega še ne ve...
Dokler bo narod kupoval TČ kot vroče žemlje in bodo proizvajalci komaj sledili povpraševanju, bodo cene samo še rasle.

RE: Cooper&Hunter 15kW - trance0 - 25.3.2023

Po drugi strani pa so nekateri modeli TČ ohranili skoraj enake cene.

RE: Cooper&Hunter 15kW - sassapo - 26.3.2023

Zanimivo, da se je največji "klump" najbolj podražil.
V tej situaciji vsi pristavljajo svoj piskerček.
Hec pa je v tem, da marsikateri investitor ne razume, da pri spremembi načina ogrevanja, ni samo TČ tista, ki stane, ampak je za pravilen prehod iz enega na drug način ogrevanja, potrebno še marsikaj, kar je skoraj vedno dražje kot sama TČ najnižjega razreda.
Na koncu investicijska razlika med tistim "klumpom" in napravo, ki že solidno opravlja svojo nalogo sploh ni več velika.

RE: Cooper&Hunter 15kW - tadej90 - 27.3.2023

Tudi ''klump'' gre super v prodajo, če imaš dober marketing. Že C&H ima boljšo reklamo kot Fujitsu, Hitachi pa je boljši..

RE: Cooper&Hunter 15kW - sassapo - 27.3.2023

Pa nisem mislil C&H, katera TČ je verjetno čisto v vrhu produktov made in China, ampak razne no name, naprave, ki so predvsem predmet internetne prodaje, najdejo se pa tudi v večini večjih tehničnih trgovin.

RE: Cooper&Hunter 15kW - tadej90 - 27.3.2023

Na zalost je tega vse vec, sam takih naprav niti ne priklapljam. Smeti se prodajajo na veliko...

RE: Cooper&Hunter 15kW - Matjaz1247 - 30.3.2023

Sem poslal naokoli še nekaj povpraševanj po cenah. To je že ena stvar, ki me zelo zmoti pri iskanju toplotnih črpalk. Cena je "vojna tajna".
Razen Kronoterma, nisem dobil niti enega odgovora v roku enega tedna. Od Kronoterma sem sicer dobil klic in po daljšem pogovoru sem zelo stežka izvedel ceno. Po vsej sili bi mi poslali monterja na ogled. Ja - precej jasno mi je, da z montažo nastanejo takšni in drugačni stroški. Ampak okvirna cena od - do - je res tak problem.

No, bil sem šokiran, ker želijo za 6kW TČ 12k€+. Po besedah prijazne gospodične na drugi strani gre za Slovenski produkt in oh in sploh,...

Sem ji povedal, da nikakor ne dvomim v njihovo kvaliteto, ampak meni kot potrošniku, mi je gladko vseeno, ali je napravo sestavil Slovenec, Kitajec, Japonec, dokler dela kar jaz od naprave želim. Mi pa cena žal predstavlja zelo pomemben faktor pri nakupu.

Pred leti kupil TČ za sanitarno vodo Slovenskega proizvajalca (z enakimi argumetnti, kot so mi jih prodajali na Kronotermu) in sem kupil same težave Wink

Če kupim pol cenejšega "kitajca, grem vsaj zavestno v nek riziko nekoliko slabše kvalitete (ali pa tudi ne)."

Mislim da bom še naprej kuril na drva (letni strošek cca 400€), viške električne energije pa porabil kako drugače. Tole s toplotnimi črpalkami je cenovno šlo malo izven nadzora.

RE: Cooper&Hunter 15kW - trance0 - 30.3.2023

Da, v osnovi prodajajo prilagojene hladilnike po pošastnih cenah. Razumem, da montaža ne more biti zastonj, a če neka peč na drva stane jurja oz. je toliko stala par let nazaj, si težko predstavljam, da en nobel zunanji hladilnik s krmilnikom in ventilatorjem stane dvanajstkrat več.

RE: Cooper&Hunter 15kW - sassapo - 30.3.2023

No tukaj se pa hudo motiš. Danes kotlovnica z modernim uplinjevalnim kotlom stane od najmanj 12 pa tudi preko 25k€ kadar se odločamo za premium znamke.
V povprečju je kar občutno dražja kot TČ, pa še vsaj 15m2 zavzame.
Se pa strinjam, da TČ ne bi smela stati več, kot staneta dva ali trije solidni pralni stroji.
Stane toliko, ker lahko...

RE: Cooper&Hunter 15kW - trance0 - 30.3.2023

Nisi me razumel. Montaže in fitingov zraven nisem upošteval, to je jasno, da ni poceni. Pisal sem o strojni opremi (sama peč na drva in TČ), ki ima pretirane cene glede na strošek posameznih komponent in masovno proizvodnjo.

RE: Cooper&Hunter 15kW - andrejjj - 30.3.2023

Pozdrav, bi izkoristil tole temo in povprašal glede vezave toplotne črpalke na zalogovnik brez spirale. Torej trenutno imam na zalogovnik 1000 l priklopljen kotel na drva. Imam pa vprašanje ali bi lahko na obstoječi sistem, na prosta priključka na zalogovniku priklopil TČ? Hvala.