PodSvojoStreho.net
Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) (/showthread.php?tid=79606)

Strani: 1 2 3 4 5 6

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 6.2.2021

Ko je bilo zunaj dobrih -5 C je pošlo zelo hitro.Ob 22,00 se je ugasnilo radiatorsko ogrevanje in peč je bila ponavadi proti koncu gorenja , zalogovniki polni 80c/70c
Ob 5.00 se je prižgalo radiatorsko ogrevanje cca 50c in je do 9.00 pobralo oba zalogovnika na 30-35C Je pa vmes talno delalo celo noč na obeh objektih na 30C (200m2) 24 ur, ter 24ur ogreva 300lit sanitarno vodo , ker smo TČ izklopili.

Sedaj ko je tako toplo sem pa še dodatno zmanjšal radiatorsko krivuljo na 35C in talno 25c zakurim ob 17.00 enkrat in traja do naslednjega dneva.Sedaj ko je tako toplo imam dovolj 22c v hiši,ko je bilo minus zunaj sem pa rabil 23,5c , tako sem navajen, ker delam potem 10-12ur na cca 10c in rabim več da se pregrejem.
Drv je pa že šlo dobrih 17m3 ampak sem imel res 23c+ 24ur na dan
Če bi še enkrat kupoval peč bi vzel verjetno raje eno večjo ker ima 195lit zalogovnik . Tole prehodno obdobje me ne moti enkrat zakuriti na 24 ur je prav fino, pri -5 ko sem ogreval še delavnico (skupno 500m2)  na polno sem pa naložil ziher x2,5 na dan ,to mi pa ni preveč všeč. Moral bi se nekaj spomnit da bi dogrevalo sistem kadar so velike potrebe ali pa če jaz ne utegnem.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 7.2.2021

Z večjo pečjo pride "pol" večji zalogovnik (2>3m3), večja ekspanzija.
Imaš prostor, se vsaj jurja € zraven?
A kuris že pol metra, al se stara zaloga 33cm?

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 7.2.2021

Kurim 33cm ,pa res je, bilo bi še najmanj 2000 eu dražje. Že tako je bilo predrago. Če bomo zdravi in se lahko zajebavali z drvmi potem bo vse ok.
Mogoče bom enkrat investiral v neko malo TČ ki bi segrevala do 35-40c da ne bi tolikokrat kuril, ampak to se nikoli ne splača oz poplača razlika dveh sistemov.
Sem pa izračunal da z ženo porabiva več denarja na leto za kosila in večerje zunaj kot pa za ogrevanje, pa stalno razmišljam o prihrankih pri kurjavi, ne pa drugje kjer nepotrebno razmetavam denar.V hrano še posebej nezdravo hrano se zmeče preveč denarja pa še potencialno ubije te prej.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 7.2.2021

mi_c_ho ... Glede sanitarne vode:

Kombinirani bojler.  

Glede visoke tamparature v zalogovniko pa pri 87c ne bi smelo delati težav. Tudi glede tega, da se peč ugaša in prižiga. Tako je vsaj rekel monter.

Ja, potem pa uporabniki mercedes kotla s cca 2k urami iščejo pomoč po FB, ker se jim ventilator ne zažene, ker jim zadaj kotel vodo spušča in imajo visoke položnice za vodo, ker je kotel precej črn in pidobni simptomi. 
In ker naj bi uradni servis zahteval samo za potne stroške skoraj 3mestno cifro (jbg nekih 160km al koliko že) išče pomoč na FB. In je najde. Razlogi pa si točno to,kar po besedah froling monterja ni škodljivo. 
Ja če se to zgodi naključno, po nesreči. Da pa to nekdo skoraj namerno počne, pa je to dobro za monterja in slabo za kotel. 
Verjemi.
Nekateri proizvajalci kotlov imajo celo določen Max. % ur v previsoki temperaturi glede na skupno število ur. Kwb, froling, zagotovo,  Celo 8 let star  attack beleži ta podatek. 

Če je ta % previsok, je najbrž to razlog za prenehanje garancije. 
Najbrž ne brez razloga zaloga in zato ke monter pravi da to ne škodi kotlu. 
Jaz bi od takega monterja dal prste stran.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Sid3 - 7.2.2021

Enakega mnenja sem jaz. 
To za poloznico vode lahko jaz potrdim za vsaj 6 kurjacev. Enemu od teh je spraznilo skoraj vso zalogo (dezevnico) šterno.

Ne pozabiti tudi na to, da je vroča voda nekajkrat več vredna kot mrzla.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 8.2.2021

Ne razumem zakaj bi to škodovalo? Peč ima možnost nastavitve kotla še 4 stopinje višje kot jo imam jaz sedaj nastavljeno. Zakaj voda? Peč ko pade za 1c doda malo ventilatorja. Ostalo tli notri žerjavica. Torej po 13 ura od takrat, ko sem zakuril, ima kotel ob 6 v jutro še vedno 82-85c. Seveda s tem tudi ves sistem v zalogovnikih. In to govorimo o 14 (33cm) polen. Jaz vec ne filam peči po tem, ko prvič zakurim.

Naprimer to so sedaj potaki ob 8.30. Zakuril sem vceraj ob 17.30 s 14polenami.

https://tinyurl.com/yyevv4ro

Lp.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Gomi - 9.2.2021

Delovna temperatura kotla ni kritična. Sodobni kotel bi moral z lahkoto prenesti tako temperaturo. Problematično je, da se kotel med delovanjem ustavlja, ker je nastavljena prenizka max temperatura. Med ohlajanjem kotla so namreč temperature v nakladalni komori (okrog žerjavice ) še vedno dovolj visoke, da poteka proces vplinjanja lesa. Problem je v tem, da ti plini ne zgorijo, ker v času ohlajanja nimajo zadostnega dotoka kisika.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 9.2.2021

Lahko bi rekli da je tudi nastavljena previsoka temperatura povratka ali pa premajhen pretok vode skozi pec

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 9.2.2021

Jaz sem razumel, da bi naj peč na ta način delovala. Torej ko je temparatura kotla na max ona vec ne žene ventilatorja. Ampak mu zgolj dodaja kolko rabi, da drzi to temparaturo. ( moje razmišlanje). Je pa res, da meni drugi dan, ko spet zakurim ostane kr veliko žerjavice. Spet je pa res, da se peč naslednji dan takoj uzge, ker zrjavica se vedno po malem tli.

Sej pravim... Sem čisto nov v tem in bi rad spravil peč v optimalno delovanje. Seveda, da ji s tem ne skodujem.

Gomi in Hanzi...

Vidim, da te zadeve dobra poznata. In me res zanima vajino mnenje. Kaj vidva svetujeta glede tega?

Gomi

Glede prenizke nastavljene temparature kotlja...

Kotelj imam moznost nastavitve na 87C. Jaz ga imam sedaj nastavljenega na 83. Ampak sem kljub temu ze videl temparaturo kotlja na 89. Malo me je strah nastaviti temparaturo na 87. Zalogovnih pa je na krmilniku nastavljen na max, torej 90c.

Lp!

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Sebek - 9.2.2021

Tu je sedaj vprašanje, kdaj pride peč na to maksimalno temperaturo? Ali praktično takoj, ko je še zalogovnik več ali manj hladen, ali ko je po celotni višini segret?
Če je prvo potem imaš, kot je že Hanzi omenil, nastavljeno previsoko temperaturo povratka ali črpalko na prenizki hitrosti. v tem primeru nastavi temperaturo povratka na manj, okoli 70°C in povečaj hitrost črpalke na najvišjo.

Ko pa se zalogovnik enkrat segreje po celotni višini, je pa normalno da tudi peč pride in tudi preseže maksimalno nastavljeno temperaturo. V tem primeru daj v peč par polen manj.

Aja, pa eno je maksimalna temperatura kotla, ki naj bo nastavljena na največ kar gre. Drugo pa je temperatura povratka ki pa naj bo za začetek na 70°C. Vsekakor pa ne manj kot 60°C.

Nebi pa bilo slabo, če bi malo poslikal kotel in cevi, da se sploh vidi kaj imaš vgrajeno in kaj bi se dalo spremeniti.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Gomi - 9.2.2021

Na ladomatu imam povratek fiksiran na 60° - ga ne morem spreminjati in tudi ne vidim nobene potrebe, da bi ga višal. Sem se pa vedno spraševal, zakaj ga nastavljate na višje vrednosti.
@Plema123 Da kotel pogruntaš je treba kar nekaj časa. Svojega sem spravil na soliden nivo šele po nekaj letih - šele po predelavi. Ja priznam, da je bilo v začetku tudi mene strah, da bo šlo kaj hudo narobe. Bistvo problema sta pa že Hanzi in Sebek zadela. Ampak ravno zaradi strahu bi jaz pustil temperaturo kotla na sedanji vrednosti, znižal pa povratek na 60. S tem boš kar nekaj znižal delovno temperaturo in mislim, da v prvem krogu polnenja zalogovnikov ne boš dosegel nastavljene temperature kotla. Verjetno ne boš dosegel niti 80°. Šele v drugem krogu se ti bo začela temperatura kotla dvigovat. Vendar takrat boš pa imel v kotlu bolj žerjavico in ni neke verjetnosti, da gre kaj narobe.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 10.2.2021

Plema
Drva niso olje ali in, da zapreš dovod goriva in se peč ugasne.
Drva so v peči, gorijo in jih lahko samo začneš "gasiti" tako da jim zapreš dovod zraka in odvod dimnih plinov.
Ko jim to narediš, se drva " kuhajo" v peči in se dogaja isto kot pri starih sistemih brez zalogovnika, ko je Samson zapiral dovod zraka.
Ti toliko naloži peč z drvmi da bodo drva pogorela do konca brez ustavljanja peči.
Če pa ima tvoj kotel funkcijo vzdrževanja žerjavice pa moraš sam sprobat koliko je to smiselno in koliko ti ostane oglja če te funkcije ne vključiš.
Če ti ostane nekaj oglja, ni nek bavbav zakuriti brez žerjavice. Oglje pogrejes s plinskim brenarjem na kartušo, ali z odpadno krpo katero si prej malenkost posprical z (odpadnim ) kurilnim oljem.
Jaz ga imam pol litra dovolj za celo zimo.
Nalozis drva, počakaš da se razgori če je potrebno, zapreš vrata peči in si frej.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - plema123 - 11.2.2021

Zdravo.

Bom probal kr tak odgvoriti...

Sebek...

Peč pride na maksimalno temparaturo, ko je zalogovnik poven(cca87c) Tempratura povertaka je nastavljena na 70c. Slike tudi lahko naredim... sam nevem tocno kaj ti naj slikam?

Gomi...

Tudi jaz vidim, da bo to kr dolgo trajalo Big Grin. Kljub temu, da si vodim dnevno tabelo s katero popisujem vredosnti zalogovnike 5x na dan. Je pa res, da zunanje temparature fejst vplivajo na vse ( logicno Big Grin )

Hanzi...

Razumem razliko med oljem in drvami (€ ce ne druga Big Grin ) Problem je, kr je kotel novi. In sem tudi iz seltrona dobil kr povrsne odgovore... Ne tocno kaj, zakaj, kako... Na koncu vedno recejo, da gre za novo stvar. Manj nalozi polen... Ja, s tem ko si jaz vodim statistiko pri kaksni temparaturi rabim kolicino polen, bom to pogruntal. Ampak jaz vsseno mislim, da mi bi morala pec zadrzati ta visek polen, ko pride na max. Tudi kar se tice na novo zakuriti pec, brez zerjavice ni problem... Jaz dam 2 vzigalni kocki noter, malo tankega lesa(tresk), pec nabasem do ful in zagori.

Bomo trenirali se naprej pa videli. V glavnem pa je vse ostalo super.( prej smo imeli pec brez zalogovnikov... Mrzla jutra zeloo Big Grin) Edino te malenkosti me pa se vedno zanimmajo.

Najbolj me pa zanima, kaj se bi zgodilo ce bi na peci kotel nastavil na max, torej 87c... Ampak me je strah kam bi lahko pobegnila...

Lp!