![]() |
|
Cevi za prezračevanje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Cevi za prezračevanje (/showthread.php?tid=7615) |
- sandi - 19.10.2007 Žiga, je res zakomplicirano. Sem samo odgovoril Tonetu. Jaz sem se omejil le na izklop sesalnega ventilatorja rekuperatorja v primerih ko se vklopi napa s sesanjem na prosto. Razlog za tako odločitev je kamin. lp - Tone - 27.10.2007 Razdelujem idejo, ki sem jo tule že omenil. V predsobi bi bili pod stropom sesalna in vpihovalna komora iz katere bi šle kratke cevi v vse prostore (bivalne in pomožne). V veži vse skupaj pokrito z znižanim stropom. Komori bi morda obložil z zvočno vpojnim materialom, da bi zadušil hrup ventilatorjev Problem se mi zdi povezava med bivalnimi in pomožnimi prostori zaradi prenosa zvoka. Najenostavnejša je reža v vratih, mi je pa prišla na misel ideja, da bi povezavo v pritličju izvedel skozi talno ploščo - povezava skozi klet oziroma v mojem primeru skozi stirodur pod temeljno ploščo. S tem bi dobil dva kolena, lahko dam še kakega vmes, kar bi morda zmanjšalo problem zvoka. Ima kdo kako izkušnjo s takim sistemom in kaj mislite o samem sistemu dveh komor v predsobi. - zordi - 28.10.2007 Vidim da je tema malo zašla iz prvotne smeri. Še vedno se nisem odločil za izbiro cevi za prezračevanje. Kaj pravite na te plastične cevi POLO-KAL NG <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instalacije.si/slo/polo_kal.php">http://www.instalacije.si/slo/polo_kal.php</a><!-- m --> Cevi naj bi bile zvočno izolativne in antistatične. Se pravi idealne za razvod prezračevalnega sistema z rekuperacijo.Tudi cena je relativno ugodna - soplmed1 - 28.10.2007 Tone Napisal:S tem bi dobil dva kolena, lahko dam še kakega vmes, kar bi morda zmanjšalo problem zvoka.Koleno praktično nič ne zmanjša prenos zvoka, ga pa tudi sam malo ustvari zaradi vrtinčenja zraka takoj za njim. Če je res problem prenosa zvoka, daj vmes dušilec zvoka. - andro - 29.10.2007 Sam sem se odločil za okrogle gibljive FRS cevi. Po zagotovilih proizvajalca so antistatične in antibakterijske. Položil sem jih v betonsko ploščo med pritličjem in mansardo. Položene so v spodnjem delu plošče. Betonska plošča je zaradi tega debelejša za 2 cm, tako da je zdaj debeline 18cm. Ob priliki bom prilepil kakšno fotko. - bopsi - 29.10.2007 andro Napisal:Sam sem se odločil za okrogle gibljive FRS cevi. Po zagotovilih proizvajalca so antistatične in antibakterijske. Položil sem jih v betonsko ploščo med pritličjem in mansardo. Položene so v spodnjem delu plošče. Betonska plošča je zaradi tega debelejša za 2 cm, tako da je zdaj debeline 18cm. Ob priliki bom prilepil kakšno fotko. Kje se dobijo, kakšne dimenzije in seveda cena? hvala - ralliart - 29.10.2007 A mi lahko kdo napise zakaj je ta naprava za prezracevanje 3000eur? Zakaj nebi moral bit to navaden ventilator,z filtri za zrak? - sandi - 29.10.2007 Lahko bi bil navaden ventilator oz. par ventilatorjev (odvod, dovod). To je osnova. Naslednji korak je rekuperacija toplote - zrak ki se odvaja greje zrak, ki se dovaja (pondavadi več kot 80% izkoristek), krmiljenje - lahko tudi avtomatika, dogrevanje/ohlajanje dovedenega zraka, toplotna in zvočna izolacija naprave, dušenje zvoka v kanalih, ... Podobno kot pri avtih: večji avto z več opreme več stane. lp - Žiga - 29.10.2007 ralliart Napisal:A mi lahko kdo napise zakaj je ta naprava za prezracevanje 3000eur? 3000 so že najbolj kvalitetne - hrup < 30dB, majhna poraba elektrike, rekuperacija > 90% Sigurno pa se bodo nekoliko pocenile, ko bo več konkurence in bolj masovna proizvodnja... - andro - 29.10.2007 bopsi Napisal:Kje se dobijo, kakšne dimenzije in seveda cena? Kupil sem jih pri Agregatu, zunanji premer cevi je 75mm (notranji 63mm), cena za 50m cevi pa je 264,40€ brez davka. - ralliart - 30.10.2007 Malo sem prem isljal v smeri prezracevanja v hisi dokler se ni nic na fino v hisi,sam tele okrogle cevi 10cm je malo problem stlacit v tla ali stene,je dost stemanja. Vse me je pa minilo ker cevi niso poceni,potempa se ta naprava in je spet to skoraj 5000eur in se vprasam ce ima to smisel,da je za tak denar avtomatika,ali raje odpres okno ko to rabis,oziroma na par oken das motorcek da se ti odprejo na dolocen cajt za zracenje. - sandi - 30.10.2007 Spiro cevi so na zunanji strani ojačane s spiralnim opletom. lp - Žiga - 30.10.2007 ralliart Napisal:Malo sem prem isljal v smeri prezracevanja v hisi dokler se ni nic na fino v hisi,sam tele okrogle cevi 10cm je malo problem stlacit v tla ali stene,je dost stemanja. Jah, investicija v prezračevalni sistem se ne povrne nikoli. Prišpara pa se trenutno na oko kakšnih 100 Eur na leto. Gre pa meni odpiranje oken precej na živce. Pozimi ga ponoči ne moreš imeti celo noč odprto, ker gre tako bistveno več energije, kot je potrebno. Poleg tega imaš zjutraj mraz. Če pa ga nimaš, pa imaš slab zrak, kar pa pri dobro tesnenih hišah sigurno ni zdravo, če niso vsaj zelo prostorne. Poleg tega se ti ni treba izogibati neprijetnemu prepihu med zračenjem (pozimi seveda). Mogoče v tem pogledu kaj več prišparaš. Če pa znaš lično in cenovno ugondo narediti motorček, ki bo vsake toliko časa odprl okno in prezračil, poleg tega pa bo deloval brezhibno, pa ti bo 5000 Eur kar z neba padlo od ljudi, ki nimajo več izbire. Naprave za prezračevanje se bodo kmalu dobile veliko bolj cenovno ugodno. Če nočeš reskirat s kanalizacijskimi cevmi, so te res drage. Vendar pa je to strošek nekje 1000 Eur, da si hišo vsaj pripraviš. Najbolj moderne so okrogle cevi 7.5 cm (ne 10 cm). Mogoče jih lahko napelješ pod stropom in ga na določenih delih za 12 centi spustiš. Jaz sem se odločil, da jih bom vgradil kar v ploščo. Upam da se bo obneslo. - ralliart - 30.10.2007 @Ziga. Cevi 10cm sem rekel zaradi tisjega prezracevanja kot se tukaj pise,pod stropom odpade ker nimamo knaufa,bi se dalo v stene,sej ce je za kanalizacijo stena stemana se vrjetno tudi zaradi teh cevi nebo sesula. Tla so malce problematicna,ker ce imas 10cm izolacije in na to 5 cm estriha bi se cev estriha dotikala,to bi ustvarjalo tudi kr nekaj toplotnega mostu. Motorcek na okno pa pomoje ni nek bav bav,v kotu je montiran,rabis pa se vzvod,oziroma tracnico ki potisne okno da se zapre.ZAto sem to ze enkrat spraseval da ce je kdo napeljal veci za elektriko do oken katero lahko uporabis za krmiljenje motorcka ali pa za alarm senzor(to se vedno nevem ce bi sel stemat k je v nadstropju 8 okn,da nebi zastonj delal neke projekte). Take motorje bi se dalo programirat in so manjse zadeve ze programirali elektroniki,osnovno je pa lahko na timer kolikokrat dnevno se okno naj odpre za zracenje. Takoj ko je inteligenca,bi moral imeti senzorje za zrak in to v vsaki sobi da se okno pri dolocenih odcitkih zapre/odpre.Potem je treba vse to razstemat in medseboj povezati itd,zato te tega malce strahu premaga in ne naredis v tej smeri nic,ce bi pa to ze kje videl bi pa takoj sel v izvedbo. - Žiga - 30.10.2007 ralliart, to se mi zdi komplicirano. Najprej moraš najti način, da bo vse mehansko delovalo in bo lično. Verjetno najlažje. Potem moraš sprogramirati mikrokontroler in si moraš pustiti preprosto možnost, kako ga ponovno reprogramiraš. Kaj pa bi meril s senzorjem za zrak (CO2, kaj pa vonjave?)? Koliko pa senzor stane, ostala elektronika da bo delal, motorček, mikrokontroler * 10 oken? Motorček mora biti res tih, da ne bo ponoči motil. Kaj se bo zgodilo, če bo okno zaprto? Ali jih boš moral pustiti odprte in prižgati napravico? Skratka, če ti rata neki poceni praktičnega narest, lahko to sigurno prodaš. Rekuperator dobiš tudi za dva tisoč evrov, čez kakšni dve leti pa mogoče že za tisoč. Lahko pa ga sam narediš, pomoje lažje kot pa dobre patente za okna (dva ventilatorja, toplotni izmenjevalec, nekaj regulacije). Pod estrih lahko daš pocinkane kvadratne cevi ter jih še nekoliko izoliraš. Glede statične elektrike verjetno najboljše. |