PodSvojoStreho.net
Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka (/showthread.php?tid=74879)

Strani: 1 2 3 4 5

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Tone - 12.6.2020

Ali ima kdo kake izkušnje z nabiranjem umazanije na stene cevi v izmenjdvalcu (baker)?
Filter imam zaenkrat v 1l plastenki, najprej akvarijska vata, nato 4cm debela goba.

Prejle sem sfiniširal izmenjevalec zrak-voda in ga takoj vključil v prezračevanje. Za resen test moram počakati na višje zunanje temperature in vlago.

Na sliki test zrakotesnosti in izmenjevalec v ohišjo. Po desni strani bo navzdol prihajal zrak iz rekuperatorja, po levi strani se bo pa dvigoval ohlajen zrak. Seveda manjka pregrada.
Po spodnji cevi bo pritekala voda iz potoka.

Prve meritve:
Potok 10,6
Zrak po izmenjevalcu 10,9
Zunanja temperagura 22°C, kondenzacijska temp. 14°C.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Tone - 19.6.2020

Zadnjih 30m cevi za vodo, v bistvu natego, sem zamenjal (namesto začasne 1/2" cevi za zalivanje) s15 x 2,5 prozorno PVC nearmirano cevjo. Ne moreš verjet, mehurčki izločenega zraka brez problema prepotujejo tudi vertikalno 13mm cev od mansarde do potoka, v 15mm cevi pa jih zmoti vsak malo večji (že cca 10°) nagib. Po nekaj urah se nabere toliko zraka, da se pretok praktično ustavi.
Rešitev je bila, da se 15mm cev nahaja samo na dnu betonske cevi potoka, z zmernim nagibom. Zadeva obratuje že drugi dan, brez opaznega znižanja pretoka zaradi nabiranja zraka.
Te dni ni vroče, vlaga je zmerna, zrak se ohladi na malo pod 12°C, izločilo se je cca 7l kondenza. Voda v potoku ima danes 11, v izmenjevalcu se segreje za cca 1,5°C.
Ni ravno to, kar sem pričakoval, bo treba dodati še preostale 4 kilerčke.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Sonce65 - 21.6.2020

(12.6.2020 ob 21:49)Tone Napisal: Ali ima kdo kake izkušnje z nabiranjem umazanije na stene cevi v izmenjdvalcu (baker)?
Filter imam zaenkrat v 1l plastenki, najprej akvarijska vata, nato 4cm debela goba.

Prejle sem sfiniširal izmenjevalec zrak-voda in ga takoj vključil v prezračevanje. Za resen test moram počakati na višje zunanje temperature in vlago.

Na sliki test zrakotesnosti in izmenjevalec v ohišjo. Po desni strani bo navzdol prihajal zrak iz rekuperatorja, po levi strani se bo pa dvigoval ohlajen zrak. Seveda manjka pregrada.
Po spodnji cevi bo pritekala voda iz potoka.

Prve meritve:
Potok 10,6
Zrak po izmenjevalcu 10,9
Zunanja temperagura 22°C, kondenzacijska temp. 14°C.

Zd.
Pohvale vredno  raziskovalno delo. Čista 5!
Jaz bi prvi in drugi par izmenjevalcev vezal zaporedno.
Lp.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Tone - 23.6.2020

Filter bo problem, akvarijska vata in goba v 1l plastenki sta se že toliko zamašili, da je pretok padel za preko 20%.

Končno vroč dan in tudi suh, tako da sem lahko pomeril karakteristike izmenjevalca brez kondenzacije.

Cirkulacija vode samodejna
Pretok vode 2,34l/min
Zrak v izmenjevalec 29,3 iz izm. 12,1
Voda v potoku 11,1 v izmenjevalec 11,5, voda se v izmenjevakcu segreje za 2,55°C.

Cirkulacija vode prisilna
Pretok vode 3,9l/min
Zrak v izmenjevalec 29,1 iz izm. 11,9
Voda v izmenjevalec 11,4, voda se v izmenjevalcu segreje za 1,53°C.

Kar OK, zrak se ohladi na 0,8°C nad temp. potočka, oziroma 0,5 nad temp. vode v izmenjevalec. Pretok zraka je 74m^3/h, hlajenje s samodejno cirkulacijo vode deluje z močjo 417W.
Sedaj pa še en ful soparen dan.

Pa še slika zadeve brez sprednje stene. Levo zgoraj je dodatni ventilator, ki potiska ohlajen zrak po hiši. Na dnu se vidi bakrena lovilna kad za kondenz. Kilerčki so pokriti s filtersko tkankno za kuhinjsko napo.
In slika rezultatov popravljene simulacije, s parametri samodejne cirkulacije.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Tone - 3.7.2020

(5.6.2020 ob 07:07)sassapo Napisal: Mislim, da boš najceneje dobil inox rebraste cevi v trgovinah IKA. Tržijo jih pa tako vse malce boljše založene trgovine z instalacijskim materialom.

Fi 20 znotraj, 25m kolut je 230€. Podatkov za prehod toplote ni niti v proizvajalčevem pdf-ju. Tudi če bi bilo teh 25m dovolj, je 230€ daleč prek mojega skupnega buđeta.

Kriza je, da se ob vsakem večjem nalivu izpira na novo navožena zemlja, tako da imam te dni pogoste izpade delovanja. Bo treba poiskati rešitev z izmenjevalcem, ko pasivno hlajenje ne bo dovolj, pa z odpadno vodo iz kilerja hlajen kompresor.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Fantocci2 - 3.7.2020

Kaj pa če v potok namestiš (malo vkoplješ) alkatenko, v kateri kroži neodvisen glikol - torej narediš kolektor? Znebiš se problemov z onesnaženjem. Lahko bi naredil slinky, da bi imel čimvečjo površino.

Podoben princip imam jaz (2x 60m colske alkaten cevi vkopane na 1.8 m okoli hiše). Trenutno mi v hišo iz zemlje prihaja okoli 20.5°C  in praktično ves hlad se prenese na vstopni zrak rekuperatorja - izkoristek takega izmenjevalca je res izjemen.  Zadnje dni, ko je bilo zunaj 30°C je zadeva opazno hladila hišo ob minimalni porabi 30W obtočne črpalke.
Če bi mi kolektor celo poletje hladil kakšen tak potoček, bi bil na konju in niti razmišljal ne bi o aktivi.

RE: Potočni izmenjevalec za razvlaževanje zraka - Tone - 3.7.2020

Hladiti moraš zrak v hišo in sicer vsaj pod 15°C, kar z zemeljskim kolektorjem ne moreš. Sem ga imel in vem.