PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018

JaBK Napisal:Zna biti, da jih ima res. Izolirano je dobro, klet se neki ne bo ogrevala, oken je malo...

Zdaj se vprašanje št. 2: koliko porabijo za SV in s čim jo mislijo ogrevati

S čim mislijo hladiti poleti, če sploh...

Pol pa pa se koliko porabijo druge elektrike in kaj gori obešajo. Svak ima TC pa mu je 3x20 že 3x ven vrglo, je prestavil na 3x25. Torej za vsacga, ki nima problema se najde en, ki jih ima, vzroki so pa lahko tudi drugje, ne samo v ogrevalni napravi.

Kaj se sanitarno vode tice, porabniki smo stirje dva odrasla in dva otroka, v hisi v kateri zdaj zivimo porabimo cca 9m3 vode, imamo bano, ki je v novi hisi nebo. Kak bomo ogrevali sanitarno vodo se nevem, to se je odprto vprasanje.

Kaj se pa klime tice jo imamo ampak nevem ce bo sploh potreba po njej, ce bo jo bomo namontirali.

Ce bo pa 3x20 premalo pa bomo dali 3x25 druge ni Smile

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018

Sem kdaj trdil, da se ogrevam s TČ?

Drugače pa, kakšna je razlika med:

...se da priti skozi...
...pridem skozi...

ali prvo zapisano pomeni vse druge razen mene ali je pač nedoločnik in lahko pomeni za vsakogar, torej tudi zame?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018

csamo001 Napisal:Človek ima pri -13 3,5 kW izgub v hiši, ti pa bi žgal eloblock na polno?

Pri -13, majke mi...
In za takšne izgube potrebuješ 8 oz 11 kW toplotno črpalko za 7 jurjev, majke mi...

bozgom Napisal:Sem kdaj trdil, da se ogrevam s TČ?

Drugače pa, kakšna je razlika med:

...se da priti skozi...
...pridem skozi...

ali prvo zapisano pomeni vse druge razen mene ali je pač nedoločnik in lahko pomeni za vsakogar, torej tudi zame?

Se da priti...ampak pod dolocenim pogojem, torej je to??

Ja nevem v cigavem imenu pa potem govoris o mesecni porabi celo o zneskih..lahko da iz lastnih izkusenj lahko na pamet..zato te pa sprasujem kaksna je tvoja poraba in ti mi odgovarjas nazaj z vprasanjem. Ponavadi odgaovarjajo z vprasanjem tisti ki nimajo odgovora oz se odgovoru izmikajo..

bozgom Napisal:
csamo001 Napisal:Človek ima pri -13 3,5 kW izgub v hiši, ti pa bi žgal eloblock na polno?

Pri -13, majke mi...
In za takšne izgube potrebuješ 8 oz 11 kW toplotno črpalko za 7 jurjev, majke mi...

Ja haloooooo dobro jutro koncno si nekaj prebral tako kot pise Smile ravno o tem je govora da je to malo cudno da so mi ponujene TC taksnih moci Smile

In spet ne podas odgovora na vprasanje ki ti je bilo postavljeno..

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - pentax - 20.1.2018

Glede porab z eloblokom je bilo že veliko napisanega, žal precej tudi v temi Debata katere mislim da sploh več ni?
Jst sem eno leto ogreval, bil zadovoljen, strošek je bil 1k€+ za sezono. Če gledaš zgolj ekonomično je LG monoblok opcija za razmisliti.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 20.1.2018

bozgom Napisal:

Pri -13, majke mi...

Takšne so mu nevešči monterji ponujali. Kolko pa je finančno razlike pri investiciji, če gremo iz 8kW na 5kW TČ?

csamo001 Napisal:Pri -13, majke mi...
In za takšne izgube potrebuješ 8 oz 11 kW toplotno črpalko za 7 jurjev, majke mi...[/quote]

Takšne so mu nevešči monterji ponujali. Kolko pa je finančno razlike pri investiciji, če gremo iz 8kW na 5kW TČ?[/quote]

Cisto vsak je trdil da je boljse da ima TC nekaj rezerve, so mi pa taksne ponujali monterji iz tega foruma med drugim, res da niti eden izmed njih ni bil na ogledu (od teh iz foruma) in je vse temeljilo zgolj na opisu hise.

JaBK Napisal:Zna biti, da jih ima res. Izolirano je dobro, klet se neki ne bo ogrevala, oken je malo...

Zdaj se vprašanje št. 2: koliko porabijo za SV in s čim jo mislijo ogrevati

S čim mislijo hladiti poleti, če sploh...

Pol pa pa se koliko porabijo druge elektrike in kaj gori obešajo. Svak ima TC pa mu je 3x20 že 3x ven vrglo, je prestavil na 3x25. Torej za vsacga, ki nima problema se najde en, ki jih ima, vzroki so pa lahko tudi drugje, ne samo v ogrevalni napravi.

Hlajenje s klimo, ki mora biti dobro pozicionirana. Potem jo lahko v prehodnem obdobju tudi uporabljaš za dogrevanje. V bistvu lahko velik del ogrevalne sezone kombiniraš z eloblockom, če računaš, da bo eloblock delal samo ponoči in ti nekaj sfali do naslednje NT, ko se bo talno spet zagnalo.

Pri konvektorjih ne vidim ekonomike. Za sanitarno vodo bojler (to je v primeru, da ne daš ogrevalne TČ v hišo). Sam sem imel recimo zelo nizko investicijo v nizkolitražno TČ, a tega danes (kolikor vem) ni več za dobit. Danes si pri STČ mimogrede na 2 jurjih, kjer pa je ekonomika po mojem mnenju že zelo vprašljiva.

Popson31 Napisal:Cisto vsak je trdil da je boljse da ima TC nekaj rezerve, so mi pa taksne ponujali monterji iz tega foruma med drugim, res da niti eden izmed njih ni bil na ogledu (od teh iz foruma) in je vse temeljilo zgolj na opisu hise.

OK, res je, da večina monterjev pravi, da v primeru klima TČ predimenzioniraj zadevo, ampak 11 kW?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - DELPHI - 20.1.2018

5kW monoblok za 2.800€+DDV, ki drži nazivno moč do -15°C in ima vrhunski COP po celotnem T razponu.
Več kot dovolj moči, tudi za gretje SV.
Cenovno se dodatno razlikuje od Eloblocka po 1-2 prebojih zidu, podstavku za zunanjo enoto in nekaj dodatnih metrih izoliranih cevi, na drugi strani pa v subvenciji.
[img]httpunichr("58")//aquareaunichr("46")smallsolutionsunichr("46")de/images/9/92/COPunichr("46")jpg[/img]

Eloblock 6kW se da SW omejiti na 1, 2, 3, 4, 5 ali 6kW moči.
Tudi sicer se grelci vklapljajo po stopnjah, odvisno od potrebe. Načeloma zadeva deluje OK, dokler maksimalna moč približno ustreza dejansko potrebni moči, sicer začne zadeva taktirati.

csamo001 Napisal:
Popson31 Napisal:Cisto vsak je trdil da je boljse da ima TC nekaj rezerve, so mi pa taksne ponujali monterji iz tega foruma med drugim, res da niti eden izmed njih ni bil na ogledu (od teh iz foruma) in je vse temeljilo zgolj na opisu hise.

OK, res je, da večina monterjev pravi, da v primeru klima TČ predimenzioniraj zadevo, ampak 11 kW?

Ja 11kw imam ponudbo na mailu. Pa bil je na ogledu hise se pravi pozna lokacijo, videl je kako je hisa grajena predstavljeno mu je bilo kaksna bo izolacija itd. Sem ga vprasal zakaj 11kw pa je rekel da 6kw za ogrevanje 3kw za vodo plus nekaj rezerve. Po tako logiki res pride 11 ampak na kolko moci bi ta masino dejansko delala??recimo v pogojih kot so danes v MB? Sonce in 6 stopinj..

DELPHI Napisal:5kW monoblok za 2.800€+DDV, ki drži nazivno moč do -15°C in ima vrhunski COP po celotnem T razponu.
Več kot dovolj moči, tudi za gretje SV.
Cenovno se dodatno razlikuje od Eloblocka po 1-2 prebojih zidu, podstavku za zunanjo enoto in nekaj dodatnih metrih izoliranih cevi, na drugi strani pa v subvenciji.
[img]httpunichr("58")//aquareaunichr("46")smallsolutionsunichr("46")de/images/9/92/COPunichr("46")jpg[/img]

Eloblock 6kW se da SW omejiti na 1, 2, 3, 4, 5 ali 6kW moči.
Tudi sicer se grelci vklapljajo po stopnjah, odvisno od potrebe. Načeloma zadeva deluje OK, dokler maksimalna moč približno ustreza dejansko potrebni moči, sicer začne zadeva taktirati.

Pred mesecem dni mogoce malo vec sem podjetju iz MB predlagal 6kw napravo in so rekli da ne pride v postev ker bi vecino casa greli grelci..ponudili so mi 8kw in se ta naj bi bila na meji

Zato sem tudi uporabnici JaBK pisal pred novim letom kako to do njej zmontirali 5kw in je rekla da je delala na svojo roko ce bo bo ce ne pac kupi mocnejso. In ocitno spila kot treba ze nekaj let..

Mi smo na drvah, danes nismo kurili, pa je šla temperatura v dnevni sobi proti 25 stopinjam.

Citat:6kw za ogrevanje 3kw za vodo plus nekaj rezerve
Confusedhock:

Se mi zdi, da temu monterju par stvari ni jasnih.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - pentax - 20.1.2018

Z 2kwh porabe imaš pri elobloku DV 25C. Koliko ta DV komu zadostuje za kakšno bivalno temp. pri kakšni temperaturi zunaj vsak zase ve. Na tak način sem sam ogreval, ko je bila potreba višja sem nastavil višjo omejitev itn. Imel sem 12kw eloblok. Pri polni obremenitvi je lučka na zunanjem števcu skoraj gorela, brez utripanja :mrgreen: .
Če bi imel takšne bivalne navade kot nekateri (~20C), potem bi eloblok še danes bil verjetno na steni, saj je investicija nizka in tudi letni strošek bi bil nižji.