PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda (/showthread.php?tid=64180)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Migaj - 20.1.2016

ma smo imeli najboljši Gorenjev stroj z nevem kakšnim super bobnom, ki ne poškoduje perila.
Na koncu po cca 6 letih in veliko obiskov sicer odličnega serviserja zaradi različnih okvar, se je ravno ta adut -najboljši boben in najboljši pralni stroj za najbolj zahtevne uporabnike, razletel in mi potrgal najdražje športno polipropilensko klubsko opremo -kar nekaj 100€ škode.
dre. dobiš več :roll:

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Merlin1 - 20.1.2016

V pralnem stroju za 200€ sploh ni programa za pranje športnega perila.

V našem pralnem in sušilnem se je opralo že neštetokrat športno perilo in do danes ni bilo problemov. Nimam pa pralnega stroja za 200€, ker je bilo prvo vprašanje pred nakupom če pralni stroj to zna in zmore. Žal nisem našel pralnega stroja za 200€, ki bi to znal bilo je potrebno precej bolj globoko seč v žep. Vreden je vsakega €.

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - mišek2014 - 20.1.2016

Pa to sem jaz malo nazaj govoril, včasih je bilo narejeno da dela, zdaj pa ...
17 let star gorenjev stroj še kar laufa, to sranje ko pa se danes dela, pa ni šans. Sama plastika pa poceni roba noter. Vsiljuje se neke robote v proizvodnjo, samo za robota mora vse štimat, človek je videl, robot pa če ni semeringa, boben ravno tak porine v kad, ali pa če ni namazan, človek ga namaže. Z robotom pa lahko štepa na suho. Zato je slaba kvaliteta, ker ni cela linija automatizirana. Če dela robot, mora do njega priti brezhiben polizdelek, če pa šepajo kontrolni elementi se pa lahko vmes pojavi škart za katerega ni elementa, ki bi ga detektiral.
In tako je povsod, pa pri vsaki stvari se išče cenejše dobavitelje. In če zanenjaš vijake, ki imajo samo malo drugačno glavo, že linija zajebava, potem pa postrani privije in so problemi.
Vsepovsod je tako. Toliko časa sem pa že na svetu, da vidim kaj se dogaja v vsaki firmi. Vzorce se naredi tako, ko je potrditev pa cenejši materijal noter. Potem pa ena vzmet poči ker je bila poceni porozna žica iz indije.

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Stesta - 21.1.2016

:? Hmmm, iščem povezavo s toplitnimi črpalkami zemlja/voda>voda ?

Aja pralni stroji perejo s pomočjo vode, to bo to.

Aha in sušilni imajo tudi (že) toplotne črpalke, hladilnikom se pa dela krivica! :oops:

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - vincent - 21.1.2016

Dobr ste zabluzili....a rokomet je včeraj kdo gledal? :?

Na osnovno vprašanje..ali zemljica ali zrak.

V osrednji sloveniji bi sam, ako parcela omogoča priporočal zemlja/voda. Glede na tvojo lokacijo imaš pa tu dve zadevi..na primorskem bo tudi zrak/voda delala z odličnimi izkoristki (ker so idealne temperature zanje), drug problem pa je polaganje zemeljskega kolektorja...ker imaš v zemlji nebroj skal, kamenja...če ti bo ta pritisnil na cev se ve kaj se bo zgodilo.
Tako da...tu je verjetno vseeno kaj izbereš. Obema bojo pogoji ustrezali (manjko zrak/voda je seveda slišnost zunanje enote, ter njen obstoj :wink: ).
Torej pretehtaj pluse in minuse glede na tvojo situacijo, ki jemi ne poznamo.

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - dolirok - 21.1.2016

Zdravo,

Sam sem pred zagonom TČ zemlja voda.
Včerj sem dobil mašino (stiebel eltron WPC 05):
[attachment=o19529]

Da pa boš videl kakšno je razdejanje pri polaganju kolektorja (vsaj v mojem primeru:

[attachment=o19528]
[attachment=o19527]

Skratka v mojem primeru je bilo malo švoh prostora za odlaganje materiala.
Sedaj ko je narejeno in travca raste je že vse pozabljeno. Je pa kar nekaj skakanja sem ter tja in do prvega tlačnega testa ne veš ali si kakšno cev presekal ali ne.

Več bom lahko komentiral čez kako leto, ko bo TČ imela že kaj ur obratovanja za seboj.

Za zrak-voda se nebi odločil že zaradi izgleda zunanje enote ter hrupa, ki ga povzroča. Drugi razlog je da imamo povpračno 2 stopinji nižje temperature kot v Lj.
Na primorskem po mojem mnenju zemljina ni primerna, pa tudi zrak je toplejši in je bolj smiselno umestiti TČ zrak/voda.

lp,
Rok

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Fantocci - 21.1.2016

Super. Lahko zaupaš vrednost celotne investicije in kaj več podatkov o kolektorju (površina, dolžina, premer) in hiši (kvadrature, izolacije)?

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Poldee - 21.1.2016

dolirok: super zemljo imas, pri nas je sama skala, se hisa je zidana tako, da skale iz stene gledajo...

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Energetik81 - 21.1.2016

Uf tole je idealno za kolektor, še potok verjetno namaka zemljino in prinaša toploto. Verjetno je bilo dosti papirologije z ARSOtom, če je tako blizu potoka?

Sicer ne vem, kaj ima ARSO pri tem, če je kolektor na lastni parceli, razen če ima služnost v "priobalnem" pasu. :lol:

Osebno bi pa naredil tako, da bi voda iz potoka pronicala skozi droben prod preko kolektorja. Idea

(Lahko je pa biti pameten za druge)

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - izotop - 21.1.2016

poglej natančno 2. sliko. tukaj gre sigurno za poseg v priobalni pas, plus izkop (ki bi verjetno moral biti zavarovan) in vse ostalo. tehnično govorim seveda.

Smile Pa saj izkop ni bil na Bavarskem dvoru, ali pa na Poljanskem nasipu :wink:

Praktično gledano :roll:

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - izotop - 21.1.2016

praktično bi treba prebrat pogoje arsota Wink ampak kar ne poznaš, ne boli, pravijo..

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - Stesta - 22.1.2016

:wink: Pač še vedno velja tisto ,

:wink: Blagor ubogim v duhu, kaj njih je nebeško kraljestvo!

Big Grin Čeprav te menda nevednost ne odreši odgornosti! Big Grin

Re: Toplotna črpalka zrak->voda ali zemlja->voda - telmos - 22.1.2016

sassapo Napisal:Vsi varčujemo, ker pač nimamo nobenega € viška! To je jasno, ni mi pa jasno kako skupina zagriženih pristašev klima TČ, še vedno navkljub vsem že davnaj dokazanim argumentom še vedno tuli v svoj rog in oznanja kako so njihove naprave nekaj najboljšega na svetu!?
Če kupiš pralni stroj za 200€ ne moreš pričakovati od njega enako kot od tistega za 500€. Kuhinja iz Dipota z vsemi aparati za 1.5k€ ni enaka tisti za katero plačaš 3k€ brez aparatov...
Tako pač je! Na koncu boste tako vsi ugotovili, da je na dolgi rok najcenejša rešitev najdražja Idea
Kaj si do danes dokazal? Meni nič, ker popravljam tako ene, kot druge in vem, kako je. Prav nobene razlike v okvarah. Še najmanj jih je na najbolj od tebe osovraženi Toshibi Estiji. Praktično nič!