![]() |
|
Temperatura vtoka v talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Temperatura vtoka v talno gretje (/showthread.php?tid=63973) |
Re: Temperatura vtoka v talno gretje - GalloLight - 23.12.2015 Citat:odvisno od velikosti kondenzatorjaKakšen kondenzator imaš v mislih? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Brezdomec - 23.12.2015 @scania730, prestavi tipalo zunanje temperature na ustrezno mesto, kabel ni drag. Potem lahko ogrevaš glede na zunanjo temperaturo. Sicer boš moral stalno nastavljati primerno temperaturo vtoka glede na vreme. Tudi temperatura vtoka bo z vremensko regulacijo "v povprečju" nižja, kot z ročnim nastavljanjem. -> Boljši COP. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - bomber111 - 23.12.2015 zacetnik1 Napisal:Moja situacija tri leta nazaj. Prtličje 150m2, temperatura vtoka nonstop 32 stopinj celzija brez urnikov, notranja temperatura 24 stopinj celzija. Mansarda 150m2 temperatura vtoka 32, notranja 20. To so podatki za hišo s fasado in neizoliranim podstrešjem. Imaš podatek koliko je razlika v porabi vso sezono med izoliranim in neizoliranim podstrešjem? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - scania730 - 23.12.2015 GalloLight; Pogledal sem arhivske fotografije in vidim, da imam položeno na 15cm, na 10 cm pa imam ne le pred vrati, ampak tudi po celi etaži v širini 1m od zunanje stene. Ker pa tudi meni mamtematično nekaj ni šlo skupaj glede metraže cevi, sem dognal tole; -res da je etaža 60m2, a od tega 7.7 m2 kurilnica/shramba, to je prostor pod stopniščem, ta prostor nima talnega gretja. -tla pod pozidanim delom kamina tudi ni talnega (1.1 m2) -60 m2 je etaža bruto, predelnih sten je za 1 m2, jasno tudi pod stenami ni gretja. -sem pogledal fakturo za talno gretje in vidim, da smo porabili 380m cevi in ne 350, torej cca 7.6m na 1m2. Torej skupno je 9.8 m2 površine na kateri ni talnega gretja, oz. gretja je zgolj na 50.2 m2. Hvala ti Gallo, dokler mi nisi ti tega predočil, sploh nisem imel pozornosti na dejansko površino gretja, jaz sem skos gledal samo kvadraturo cele etaže. Mi pa ni jasno glede teh pretokov; na displayu (od TČ) mi kaže pretok 13l/min, ko pa grem gledat indikatorje na razdelilni veji, pa je vsaka po 1.5 l/min (skupno 7.5l/min), nekaj od tega ne kaže prav, najbrž displej, kajti indikatorji so mehanski in si ne predstavljam kako bi lahko oni bili v defektu, display je pa ipak elektronika, gre hitro kaj narobe!? Se opravičujem vsem forumašem, da sem delal paniko in navajal (nehote) napačne tehnične podatke moje inštalacije talnega gretja. Zdaj mi je jasno, zakaj visok DV, kajti grejem 120 m2 s 50 m2 grelne površine. Energetik81; Izolacijo imam v debelini 10 cm stiroporja med estihi in ploščo, predvidevam pa, da nimam izolacije pod ploščo. Mogoče sem pretiraval za 50-50%. Prasuvse; Funkcijo modulirane LWT sem vključil: na nivo monterja; poglavje A.3.1.1.5. to funkcijo lahko aktiviraš tudi v poglavju kod (šifer), koda 08-05 določa vklop in izklop, 08-05=0 pomeni vklop, 08-05=1 pomeni izklop modulacije. Vem, da to deluje le kadar imaš vključeno ogrevanje le po sobnem termostatu, saj to sem imel vključeno, pa vseeno je LWT padala, čeprav ni dosegala željene sobne temperature. Zavedam se, da je moja inštalacija malo napačno zasnovana za TČ, a vseeno bi pričakoval od mašine za 5000 eur, da bo naredila vse, da ugodi uporabniku in doseže željeno sobno T. Tu sem malo razočaran nad daikinom, saj drugače je pa ok. Recimo v avtomobilu nastavim 21 stopinj in zame je zadeva končana, in ni podvprašanj s kako temp. izpihanega zraka naj doseže željeno T in podobno. Izpolni ukaz, kakor veš in znaš! Praviš, da poraba energije ti pove zgolj toplotne izgube hiše?! Ali lahko iz podatka, ki ga dobim po izračunu: pretok/60 x 4.2 x dT recimo dobim 3 kw, ali to pomeni da 6 kw TČ dela s 50% moči, oz. imam še 50% bonusa do njenega max moči gretja? Brezdomec; Mogoče bom res 1x prestavil zunanje tipalo, na ustresno mesto. Čeprav nerad posegam v tovarniško narejen sistem, vsaj za čas garancije ne. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Energetik81 - 24.12.2015 scania730 Napisal:Izolacijo imam v debelini 10 cm stiroporja med estihi in ploščo, predvidevam pa, da nimam izolacije pod ploščo.Skozi estrih v prostore cca. 10x toliko toplotnega toka kot skozi stiropor v zemljo. Kako naj potem rečem jaz, ki imam samo 7cm EPS pod estrihi... Citat:Praviš, da poraba energije ti pove zgolj toplotne izgube hiše?!Energija, dovedena v talno, + vsi ostali pribitki v bajti so enaki izgubam bajte. Citat:Ali lahko iz podatka, ki ga dobim po izračunu:Najprej moraš pogledati, koliko toplotne moči lahko TČ proizvede v tistem trenutku glede na okoliščine (temperatura vode, zunanja temepratura..). Šele potem lahko vidiš, s koliko % razpoložljive moči dela TČ. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - zacetnik1 - 3.1.2016 Bomber111 Nekje 30 do 40 procentov vecja poraba brez izolacije mansarde. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - ef100179 - 4.1.2016 nikakor ne morem dvignit temperature v eni sobi. Vem pa da sem imel pred 2 letoma prevroče notri. Torej edino kar se je spreminjalo od takrat je bilo priprianje in odpiranje vej talnega. Sem probal ene veje pripret da se poveča pretok v tej sobi-veji ampak nič. Zraka ni v veji Zdaj bi probal merit temperaturo v tej veji (vhodno + izhodno) z nekim termometrom. Ima kdo idejo kakšen termometer? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Energetik81 - 4.1.2016 IR termometer za 20-30€. Poglej Conrad itd. Kako veš da ni notri zraka? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - ef100179 - 4.1.2016 ker sem večkrat prezračil in teče samo voda ven Re: Temperatura vtoka v talno gretje - rubymax - 8.1.2016 [quote="bomber111"]Hiša ima tlorisa 115 m2 ( P+M) a če se greš izolacijo spodnje plošč se baje le ta poveča za 1.5 metra na vsako stran. Ali to res drži da se toplotna izolacija temeljne plošče (recimo xps) polaga še 1,5 m od zunanjega roba betona(plošče). Ker bo naša novogradnja na mestu poprej odstranjenega objekta - "nadomestna gradnja" postavljena na parcelno mejo (v skladu z OPN ) in če zgoraj navedeno drži potemtakem ne morem ustrezno toplotno izolirati temeljne plošče (izolacija pod ploščo)?? Hvala za odgovore Re: Temperatura vtoka v talno gretje - jani65 - 8.1.2016 Pravilno bi bilo naj tako. <!-- m --><a class="postlink" href="http://varcevanje-energije.si/termoizolacije/temeljenje-sodobnih-his.html">http://varcevanje-energije.si/termoizol ... h-his.html</a><!-- m --> |