![]() |
|
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634) |
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 19.11.2015 Hanzi: HWC je od ASKO firme za belo tehniko. V bistvu je narejen grelec preko vodnega izmenjevalca in ga lahko uporabljaš za pralni stroj, pomivalca in sušilca perila. Poglej na njihovo spletno stran <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.asko-professional.com/hwc/">http://www.asko-professional.com/hwc/</a><!-- m --> Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 20.11.2015 Hanzi Napisal:Pumpo nastimaj na timer da bo laufala toliko ur kot je prej kotel gorel. Ali pa dvizni vod spusti za kaksnih 5Csem že spustil. pa po mojem za več, ker res ni potrebe za tako visoko temepraturo, ker ima sedaj sistem stalno na voljo vročo vodo iz hranilnika. včeraj je celo moja, ki ima zelo rada toplo, zaprla en radijator ... kljub nižji temperaturi dvižnega in vetru, ki je bril okrog bajte, da sem mislil da bo že kar popoldne sneg. torej je še rezerve. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 20.11.2015 najrad1 Napisal:Verjetno ti manjka izračun koliko energije v kw je to bilo prej na običajen dan pokurjeno v kotlu in koliko energije sedaj pokuriš ,da ogreješ hišo in narediš zalogo za čez noč ?po moje ni primerjave, ker je bila prej hiša ogrevana "kampanjsko". sigurno se je porabilo manj, a enakomernost ogretosti zidov je čisto druga. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 20.11.2015 jokovot Napisal:Tudi jaz sem skuril več z HT toplote na dan na koncu leta pa ni bilo tako. Mi je ostalo 1,5m3 drv.ja seveda. se strinjam, treba je počakati kaj se bo nabralo pod črto cele sezone. zaenkrat kaže vse skupaj na malo več. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 20.11.2015 Gomi Napisal:Aleks v tej temi pa mislim, da je govora o tvojem ladanu. Sicer si je George naredil dvojno rotacijsko komoro, ampak je govora tudi o tem kako zmanjšati temperaturo dimnim plinom. Nasvete Martina sem tudi sam upošteval (zaslonka nad režo šobe). Pa ne se zgrozit, ko boš prebral kakšne so temperature dimnih plinov.grem študirat. hvala za povezavo! Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 20.11.2015 aleks Napisal:Hanzi Napisal:Pumpo nastimaj na timer da bo laufala toliko ur kot je prej kotel gorel. Ali pa dvizni vod spusti za kaksnih 5Csem že spustil. pa po mojem za več, ker res ni potrebe za tako visoko temepraturo, ker ima sedaj sistem stalno na voljo vročo vodo iz hranilnika. včeraj je celo moja, ki ima zelo rada toplo, zaprla en radijator ... kljub nižji temperaturi dvižnega in vetru, ki je bril okrog bajte, da sem mislil da bo že kar popoldne sneg. torej je še rezerve. Za toplo kopalnico zjutraj skozi celo zimo bo tudi tvoja zena (obicajno dlje v kopalnici kot mi) prispevala kaksnih 20 za dodatne pol kubika drv... Imam zalogovnik, pa zaenkrat se kampanjsko ogrevam pa na kar nekaj C visjo T kot je pri tebi. (22-27) Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 21.11.2015 eto, po hitrem študiranju nemškega foruma, sem včeraj popoldne spacal 5 nekakšnih turbolatorjev. zaradi strahu pred premalo prepustnostjo plinov v zadnjem trenutku nisem vstavil tistega, ki je bil namenjen za sredinsko cev. strah neosnovan. kotel dela čisto normalno, le pošteno sem priprl primarni zrak. od začetka kurjenja pa do delovne temperature rabi 40 minut. maksimum dimih plinov je sedaj pod 250°C, prej čez 300. običajno dela nekje med 200 in 210. kotel gori 1 uro dlje polno naložen. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 21.11.2015 Hanzi Napisal:Za toplo kopalnico zjutraj skozi celo zimo bo tudi tvoja zena (obicajno dlje v kopalnici kot mi) prispevala kaksnih 20 za dodatne pol kubika drv... prva sobota v, recimo zdaj že zaresni kurilni sezoni, ko mi ni bilo treba zjutraj vstat ob 6:00 in it zakurit. spal sem skoraj do osmih, pa so bili radijatorji še vedno topli ... zakuril sem komotno ob pol devetih, s kavico ob kotlu. temperatura v hiši še trznila ni, ko se je hranilnik že vnovično polnil. zato pa bi še sam porinil eno pedesetko, (če bo slučajno treba). Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 21.11.2015 Ja ,za to je hranilnik zakon. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 21.11.2015 to zadnje pa res poveča vrednost kurilnice na drva. od začetka sem bil zelo skeptičen. a je res, glede udobja in prijaznosti uporabe hranilnik pomeni več kot super duper kotel. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 21.11.2015 Tudi če se bo porabil kakšen meter ali dva več ne pomeni da se je poraba povečala , ker če bi brez hranilnika nalagal kotel in držal temperaturo na tem nivoju bi bila tudi prej poraba večja. Z hranilnikom je toplo tudi ko kotel ne dela,kar pa brez hranilnika ni mogoče. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - picas55 - 21.11.2015 aleks Napisal:to zadnje pa res poveča vrednost kurilnice na drva. od začetka sem bil zelo skeptičen. a je res, glede udobja in prijaznosti uporabe hranilnik pomeni več kot super duper kotel. jani65 Napisal:Tudi če se bo porabil kakšen meter ali dva več ne pomeni da se je poraba povečala , ker če bi brez hranilnika nalagal kotel in držal temperaturo na tem nivoju bi bila tudi prej poraba večja. Z hranilnikom je toplo tudi ko kotel ne dela,kar pa brez hranilnika ni mogoče. Res je, in tudi če ni potrebe po odvzemu toplote iz hranilnika, so le ti toliko izolirani, da ni toliko izgube kot jo vseznalci radi prikazujejo, pa še ta ostane v hiši. Tako, da vsem kurjačem na drvah in starejših kotlih polagam na srce, najcenejši komfort je vgradnja zalogovnika tudi na stare kotle,več kot upravičena in prvi sanacijski ukrep. Kot smo nekateri že opazili so le ti bolj čisti zaradi gorenja na polno in posledično zaradi čistejšega kotla se tudi izniči večja poraba ob večjem komfortu in daljši avtonomiji. Če ni šuškov, in teh je vedno manj je prvi ukrep vgradnja zalogovnika, kateri ostane tudi po zamenjavi kotla in tudi subvencija po zamenjavi kotla ostane je pa nižja zaradi že vgrajenega zalogovnika kar izkoriščajo monterji čeprav njihov zaslužek zaradi tega ni nič manjši. Sem bil pa prepričan, da bo aleks prišel do podobnega spoznanja še pred Miklavžem. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 21.11.2015 dejansko, če bom jaz želel kaj prihranit kurjave se bom moral lotiti izolacije stavbnega ovoja. kot kaže sem pozabil na lastno pridigo, da kotel ni tisti, ki porablja drva, hiša jih. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - mišek2014 - 21.11.2015 Toplota od zalogovnika in peči ostane v hiši, če imaš kurilnico v bajti, če pa je ločeno z zidom brez vrat pa greješ okolico. No toplotne od sosedov lepše laufajo, če jih imajo :-) Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 21.11.2015 Hranilnik pri kurjavi z drvmi je nujna ter še pri nekaterih TČ . |