![]() |
|
Izbira toplotne črpalke - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira toplotne črpalke (/showthread.php?tid=63272) |
Re: Izbira toplotne črpalke - edid - 23.10.2015 JaBK Napisal:V zadnjih 2,5 dnevih so pri meni štartali defrosti in za defroste je šlo skupaj 9,9kwh od tega so mi porabili grelci 9,2kwh. Celotna porabljena energija med intervali ogrevanja (torej skupaj z defrosti) v tem času je 28,2kwh. Se pravi za ogrevanje je šlo 18,3kwh in za defroste 9,9kwh. Ni pol, je tretjina, kar je manj kot trdijo zagovorniki "neklim", sigurno pa tudi več, kot si mislijo zagovorniki "klim".Zanimivo, jaz imam grelce itak ugasnjene pa do sedaj v skoraj 6 letih ni bilo nobene potrebe po grelcih. Re: Izbira toplotne črpalke - Poldee - 23.10.2015 Aha. Pri nas (dolenjska) je bla danes zjutraj na strehi 1 stopinja (senzor od kolektorjev), spodaj kjer je TC oz. njen zunanji senzor pa 4?!?. Ne vem, ocitno potok in zavetje hise trenutno naredi svoje. Vendar kot receno, letos se nisem zapazil defrosta (ceprav je zjutraj kar megleno). Lani je bilo podobno, defrosti so pri nas zaceli bistveno kasneje, kot sem tu bral izkusnje drugih. Ko so se zaceli, so pa bili do konca zime. Ocitno res potok (toplota) pomaga, kaj vem. Po deseti nekje je pa isto pri nas - taktira, ko doseze setpoint pa ugasne. Gretje je pa tako kot SV, nastavljeno na non-stop, se pravi, ko temperatura prostora oz. SV pade pod nastavljeno: sopaj miki, ne glede kdaj je to. Zaradi enotne tarife mi je vseeno... Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 edid Napisal:JaBK Napisal:Zanimivo, jaz imam grelce itak ugasnjene pa do sedaj v skoraj 6 letih ni bilo nobene potrebe po grelcih. Jih nimaš spljoh ali imaš ugasnjene? Kar jaz imam tudi ugasnjene... Kljub temu TČ pohodi vse uporabniške nastavitve, kadar je povratna voda premrzla (to se mi nikdar še ni zgodilo) ali med defrosti. Re: Izbira toplotne črpalke - edid - 23.10.2015 Ugasnjene sem mislil da sploh niso povezani na 3F štrom. Re: Izbira toplotne črpalke - Poldee - 23.10.2015 Nasa jih nima (el. grelce). Re: Izbira toplotne črpalke - timi11 - 23.10.2015 Jabk nad nulo dodatni grelec naj ne bi delal..pri koliko imaš nastavljeno za vklop grelca ? Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 -5. Ko pade pod -5 ima grelec dovoljenje pomagati ogrevanju. Pa še to samo, če gumb za grelec stisnem pritisnem. Se pravi, jaz imam fizični gumb za vklop in izklop grelca (baje nekatere nimajo). Ničla, kolikor vem, pri meni ni noben relevanten parameter. Če TČ presodi, da je povratna voda premrzla ali da je treba med defrosti, ga vklopi in konec debate. Re: Izbira toplotne črpalke - edid - 23.10.2015 Jah no, sem spremljal defrost, ki traja par minut. Takrat se res povratna voda nekoliko ohladi ampak takoj po defrostu zopet zraste nazaj. Estrihi mislim, da imajo dovolj akumulacije, da tega niti ne občutijo. Pa tudi če imaš radiatorje mislim, da ne bi smel biti problem. Re: Izbira toplotne črpalke - timi11 - 23.10.2015 Jabk razmišljaš pravilno vendar to se meni dogaja pod minusom avtomatsko,prog.točka vklopa pri 0˙C dejansko se vklopi pod -5 in več.Hiša z cm izolacije na radijatorjih.Naprava Daikin lt. Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 Se mi zdi, da so radiatorji v tem primeru v prednosti. Jaz imam pri ničli v talnem tam 26 stopinj. pod 24ali tam nekje pa ne sme biti povratna voda. Če bi imela radiatorje pa bi notri pošiljala recimo 30 stopinj, je več maneverskega prostora do 24, ali jaz narobe to razumem. Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 23.10.2015 Že res, da v radiatorje gre višja temperatura, ampak tu je govor o potrebni energiji za odtajevanje. Ta je v talnem večja zaradi večje mase (par deset litrov vode v radiatorjih, napram tonam ogretega estriha) Re: Izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 23.10.2015 Jabk, morda imaš prav. Jaz trenutno nedokončnano bajto grejem na 15°, pa mi dvižnega ne pusti pod 21° (kot je zahtevano po krivulji - cca. 17°). Gre pač v standby (če se uporabi še sobni termostat) oz. pošilja v talno kar 21° (če deluje samo po vremenski krivulji). Da bi pa zato uporabil grelce pa še nisem zaznal. Ja, očitno bi bilo to (greti na tako nizke sobne temp) lažje narediti z radiatorskim gretjem? Oz. z urniki pa da takrat greje z višjim DV. Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 Z urniki v takem času, ko mi greje samo ponoči ko je ničla in nad 90% vlage, podnevi pa od 13 gor, bi sigurno bilo najbolj smotrno, če gledamo strogo skozi oči kilovatnih ur. Takoj, ko se to pretvori v čas, ki bi ga namenila v tapkanje urnikov (in se vedno znova učila postopka, ker pač to ne delaš vsak dan) in v evre, kolikor me to v tem obdobju več stane... No, kaj si mislim o tem, pove dejstvo, da se z urniki ne ubadam... Re: Izbira toplotne črpalke - timi11 - 23.10.2015 Točno tako.Akumulacija je bistveno večja v talnem in zato počasnejše ohlajanje povratnega voda. Sam bolj vidim problem,da ti za odtaljevanje ne uporablja vode v sistemu.Da ni vgrajen kakšen nepovratni ventil?Napačno izbrana prioriteta grelca,kašna diferenca povratnega voda....Samo razmišljam,konkretno ne vem rešitve.Zato me ne napadat! Re: Izbira toplotne črpalke - bohinc - 23.10.2015 Citat:Meglo znaš pa dobro producirat - vsaka čast. Sam nimam gnavljenja zaradi defrostov, vklapljanja grelnikov, prenizkega izkoristka....... To razumem že dlje, zato vprašanje inverter(s)ašu ob komentarju..., kateri očitno ni sporen ( po smešku sodeč sarkazem, v nasprotnem bi izbral drug znak...), žal pa bohinčev. Sašo je zapisal, da bi mi zadostovala 13ka Evi, ter sem zastavil vprašanje če ve zakaj bi bila mogoče boljša 20/22Nt ? Molk...govori Predvsem se velikostno ločita uparjalnika- tako tudi med 13 in 18 Evi zato imam malo sreženja, za led ne vem...za razliko makar tudi nekaterih uporabnikov TT Prednost 20/22 bi bila dva kompresorja- ki delujeta hkrati le ob večji potrebi, načeloma večji del ogrevalne sezone in defrostov- eden... ki porabi manj kot pri 13ki...Delujeta izmenično, izenačujoč ure. Zakaj odločitev v 18? Uparjalnik je velikostno 20/22ki, po novem v katalogu je Ht namesto VT :mrgreen:, cena je bila nekaj manjša , sicer na ta račun nekaj večja poraba, ne pa bojazni , da ne zmore, kot sem bil pred odločitvijo za 20/22NT skeptik... Še enkrat za razliko nekaterih ne prodajam nič...niti mi ni važno zakaj se kdo odloči; kar očitno spet drugim je... Nebo nad nami ...sveti luna, brez megle...; spet drugi se v megli potuhnejo.... Lahko noč in lep vikend |