PodSvojoStreho.net
Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Spustil sanit.bojler v zalogovniku (/showthread.php?tid=62161)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Merlin1 - 23.6.2015

Narobe sem si tolmačil zamisel povezave.

Tudi, če povežete tako, rešitev ni najboljša, ker boste prvo ogrevali ogrevalno vodo šele nato SV. Po domače povedano, boste do tople SV prišli pozno. 1000l vode bo 8m2 vakumskih kolektorjev ogrevalo predolgo.

Boljša rešitev bi bila zunanji izmenjevalnik, tako kot je predlagal @telmos.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - RUBMW - 23.6.2015

merlin 1
to mi je znano,samo čez poletno sezono imam višek tople vode v zalogovniku in mi ne more zmanjkat, razen če je celi teden oblačno,v zimskem času kurim na pelete in tako obenem grejem zalogovnik,sedaj pa še posledično bojler, vem kaj mi je telmos omenil in je 100% boljša rešitev, toda ni € za invensticijo, rešujem primerno in cenovno ugodno.

Razmišljam, mogoče bi bilo pametno, da bi vezal iz zalogovniškega bojlerja na, inox obstoječi bojler--razmišljam in vas sprašujem?

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - telmos - 23.6.2015

Najceneje, najenostavneje in brez večjih pretresov je tisto, kar sem ti dal na ZS. Preverjeno deluje.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Hanzi - 23.6.2015

pozanimaj se glede galvanskih členov pri kombinaciji inox bojlerja in "črnega" zalogovnika. To tudi mene malo "srbi". Pa upam da bo magnezijeva anoda opravljala svoje delo.

magnezijeva anoda je tako že v zalogovniku, verjetno bi bila potrebna zamenjava po 4 letih.
Priklop bo potekal nekako takole-iz zalogovnika fiting medenina nadalje baker cev in spet medenina fiting na inox bojler.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - CimaBella - 23.6.2015

RUBMW Napisal:merlin 1
to mi je znano,samo čez poletno sezono imam višek tople vode v zalogovniku in mi ne more zmanjkat, razen če je celi teden oblačno,v zimskem času kurim na pelete in tako obenem grejem zalogovnik,sedaj pa še posledično bojler, vem kaj mi je telmos omenil in je 100% boljša rešitev, toda ni € za invensticijo, rešujem primerno in cenovno ugodno.

Sicer nisem monter in ne vem, ali spadam med smetarje ali ne, ampak samo v razmislek. Pri ogrevanju bojlerja iz zalogovnika imaš precejšno izgubo, odvisno od (picajzlastosti) izvedbe se prenese med 40 - 70 % toplotne energije. Tako, da če je bilo sedaj tople vode dovolj, ni nujno, da bo ob ločenem bojlerju tudi, ker se da narediti resnično zanič.

Če se ti z investicijo ne mudi mogoče našparaj z zunanju toplotni izmenjevalec in verjetno je telmos predlagal pametno črpalko in regulacijo. Lepo bi bilo, da bi bila telmosova rešitev objavljenja, da jaz ne filozofiram brez veze.

@telmos je predlagal enoto za hitro pripravo san vode, kar ne pride v poštev ker ni €, predlagal je tudi eno super izvedljivo varianto, toda ker sem že nabavil bojler bom pač naredil kot sem opisal zgoraj v postu,če pa ne bo vredu še vedno lahko z minimalnimi stroški naredim kaj mi je svetoval @telmos.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Stesta - 23.6.2015

Tukaj se ne bi strinjal s tabo CimaBella, ravno pri takem prenosu energije skoraj ni izgub. Če se kdo ne strinja, naj pokomentira.

Izgube so le pri oddajanju toplote preko veznih cevi, ki so menda izolirane in poraba črpalke kakih 20-30 wattov

Glede na prenešeno energijo skoraj neznatno

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Hanzi - 23.6.2015

Cimabela. Imam narejeno zanic, pa se grdo po vrhu, ampak poleti se ne sekiram koliko toplote izgubim.
Me pa zanima koliko jo izgubim na dvakrat po dobre pol metra colske pocinkane cevi. (salabajzersko izoliane, dajmo napisat da sploh ni izolirana). Izolacija je pomebna itak samo ored vstopom v bojler. Na izstopu ima prakticno sobno temperaturo.
Zadeva vecino poletnega casa dela termosifonsko. (brez crpalke)

A ima Žerjavar dopust? Ze nekaj casa ga ne berem, naj izracuna izgube pol metra cevi.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - Homer - 23.6.2015

Poleti to drži. Večinoma so presežki toplote.
Kaj pa v prehodnem obdobju, ko teh presežkov ni?

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - remi - 23.6.2015

@Hanzi, tukaj si lahko izračunaš izgube:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.schweizer-fn.de/berechnung/waerme/rohrisol/rohrisol_start.php">http://www.schweizer-fn.de/berechnung/w ... _start.php</a><!-- m -->
Standort: v stvabi/ na prostem
Rohr¬leitungs¬verlauf: cev horizontalno/vertikalno
Mediumauswahl: Flüssigkeit (tekočina)
Rohrinnendurchmesser - di (mm) – notranji premer
Volumenstrom - V (m³/h) - pretok

Površina zunanjega plašča: Stahl verzinkt (pocinkano jeklo)/ ....
Luftgeschwindigkeit Umgebungsluft - v Luft (m/s) – hitrost zraka v okolici cevi
Rohrlänge - l (m) – dolžina cevi

Mediumtemperatur - t Med (°C) - temperatura medija
Umgebungslufttemperatur - t Luft (°C) – temperatura okolice
Luftfeuchtigkeit für Taupunktberechnung (%) – zračna vlaga

Isolierung:
Schicht¬dicke - s (mm) – debelina izolacije (izbereš debelino stene cevi)
Isolier¬material – vrsta izolacije (izbereš material, iz katerega je cev Stahl unlegiert - nelegirano jeklo ?)
Wärme¬leit¬koeffizient λ (W/(m*K)) koeficient toplotne prevodnosti (pustiš prazno, ker si določil vrsto materiala)

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - pametnjakovic - 23.6.2015

Stesta Napisal:Tukaj se ne bi strinjal s tabo CimaBella, ravno pri takem prenosu energije skoraj ni izgub. Če se kdo ne strinja, naj pokomentira.

Izgube so le pri oddajanju toplote preko veznih cevi, ki so menda izolirane in poraba črpalke kakih 20-30 wattov

Glede na prenešeno energijo skoraj neznatno
Delim tvoje mnenje.

Navsezadnje so cevi od kolektorjev do zalogovnika precej daljše, in če dodaš tistega pol metra se količina tople vode ne bi smela bistveno zmanjšati?

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - telmos - 23.6.2015

Bistvo tiči popolnoma drugje. Učinkovitost ogrevanje sanitarne vode iz zalogovnika preko spirale v bojlerju je zelo odvisno od velikosti spirale in hitrosti pretoka kar posledično lahko povzroči hitro mešanje vode v zalogovniku. Zaradi tega zadeva pri nižjih temperaturah v zalogovniku ni toliko učinkovita, kot bi lahko bila. Drugače pa ni problemov.

Re: Spustil sanit.bojler v zalogovniku - CimaBella - 23.6.2015

No, OT:
Ok, koliko pa vas je pri sebi vsaj odokativno preverilo z meritvami, kolikšne izgube imate pri ogrevanju sanitarne vode iz zalogovnika?
Tisti, ki ste vagali drva, ali karkoli že, kakšne imate povprečne izkoristke? Da vidim, koliko še lahko izboljšam zadevco.

Grr. Nekje na forumu imam objavljene podatke posebej za bojler, pa ne najdem ne teme in ne številk. :roll: