PodSvojoStreho.net
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 1.7.2015

No to je pa super slišat da bi tudi z obstoječo pečjo lahko ogreval zalogovnik, ker mi popoldne ni problem tudi 4x oziroma vsako uro naložiti samo da bo zalogovnik nato ohranil temperaturo na nekje 20°C do prihoda domov Smile

Glede kapacitete potem kar 2000l, verjetno bolje enojni kot 2x1000l ker lahko komot 2000l zalogovnik notr spravm skozi garažna vrata?

Ne vem zakaj sem imel v glavi da lahko kuriš samo lepa suha polena v uplinjevalni ker če lahko vse kuriš je to res dobra zadeva saj imajo res dobr izkoristek. poleg tega opažam da so tudi cene peči sprejemljive saj se dajo dobiti že za dobrih 2000€ tako da je investicija smoterna. Ker 5000€ za neko peč višjega ranga se mi zdi nesmiselno plačevati saj tudi če kaj manj pokuri so drva zastonj in se mi investicija ne splača Big Grin

Torej glede peči imam zaenkrat izbor narejen za Centrometal BioTec, Attack in VIGAS vse z lambdo sondo upam pa da bom dobil še kakšno priporočilo glede peči.

Se opravičujem če sem podal kakšno neumno pripombo oziroma vprašanji vendar o pečeh resnično ne vem nič ampak z vašo pomočjo hitro spoznavam zadevo zato še enkrat hvala za pomoč Wink

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 1.7.2015

picas55 Napisal:... Za pol jurja več, dobiš že spodoben kotel z sesalnim ventilatorjem, regulacijo gorenja in zgorevalnim prostorom z dnevno enkratnim nalaganjem.
Malo računice: Čez zimo porabi 15 pm drv in ga zebe. Ko bo imel uplinjaka, mu bo morda to zadoščalo. Za 150 dni kurjenja je to povprečno 100 dm3 dnevno oziroma 200 dm3 v hujšrem mrazu. Kateri uplinjak 25 kW pa ima 200 l prostora za nalaganje drv, da zadošča dnevno enkratno nalaganje?

Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 1.7.2015

Pri zadnjih zimah ni problem doložit, na ogenj še zjutraj pri temperaturah pod ničlo in
vetrovnem vremenu. Imajo pa ponavadi 25kw kotli od 96-150l nalagalnega prostora.
Pa tudi 200l nalagalni prostor mu ne rabi dosti, če kuri krš in odpadke. Bi pa sigurno
imel s pokurjenimi 15 pm drv ob kurjenju uplinjaka z zalogovnikom, nonstop temperaturo nad 20st kljub zračenju z Jelovica zračniki.
Samo bolj kot okna je problem v detajlu (slaba montaža in verjetna netesnost).

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 1.7.2015

Attacka za 2 jurja z lambdo bos tezko dobil. Biotec je okoli 3 jurje. Vigasa pa odsvetujem zaradi tlacnega ventilatorja.

Re: Pec na drva in zalogovnik - vrtalnik - 1.7.2015

Videl sem bioteca 34 kw v živo in je ogromen kotel,približno 1/2 metra daljši od našega TR-a 20 KW. Tudi teža pove svoje: okrog 600 kg.
Da ne zaidem:v našem kotlu pokurimo vse kar je leseno,pa naj bo to drobiž,orehove luščine ,staro pohištvo,palete,kabelski koluti,itd.
Mora pa biti suho,to je prvi pogoj,in seveda z nalaganjem tega naenkrat ne pretiravam.

Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 1.7.2015

hanzi
Naj ta prvo vgradi zalogovnik, in če ima prostor naj vgradi enega od 2000l . Varovanje povratka lahko brez škode priredi tudi na stari kotel, neka simpl vremenska regulacija in je za nekaj časa zmagal.(zaradi svojih drv, vse pa lahko uporabi tudi za uplinjaka). Za kurjenje šare je tudi spodnji s priloženega linka (čeprav že zaradi teže ni neka perla) boljši od predlaganega. Za enkrat višjo ceno pa jih ima tudi v srednjem cenovnem razredu z lambdo polno.
Je pa za pametno kurjenje dal, pravi nasvet vrtalnik, (suha drva in odpadki )z mankajočo pripombo, da starega pohištva naj bi bilo največ 10% in še to ne vsakdan.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kureniezen.sk/kurenie/eshop/1-1-Kotly-na-tuhe-paliva-pelety/35-3-Vykon-od-20-kW-do-30-kW/5/1575-MAGA-MA-25-PREMIUM-Splynovaci-kotol-na-drevo-s-odtahovym-ventilatorom">http://www.kureniezen.sk/kurenie/eshop/ ... ntilatorom</a><!-- m -->

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 1.7.2015

Varovanje povratka bi bil kar obvezen. "Vremenska regulacija" se pa da resiti tudi kako ceneje. Sobni termostat pa termostatski mesalni ventil. Lahko pa samo timer. To imam jaz, je pa res da nimam Jelovica zračnikov (je pa streha podobna jelovica zracnikom), in da imam termostatske ventile na radiatorjih

Picas: Preberi mojo objavo na prejšnji strani. Ponavljaš za menoj Wink
Imajo starsi viadrusa, pa je najbrz res da je to kotel bolj za premog. Ceprav ga nek uporabnik na forumu kar hvali (ima nekoliko predelanega)

Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 2.7.2015

Picas55 realno gledano tudi pri uplinjevalnem kotlu ne vidim neke ekstra potrebe po tem da naložim samo enkrat v dnevu, bilo bi fajn če pa je potrebno še enkrat doložiti pa ni nobenega problema saj sedaj kurim celo popoldne da vsaj malo ogrejem hišo Wink Tudi les ne kurim samo šare, mogoče 2-3m3 potem je ene 10m3 kostanja in 5m3 bukve tako da les ni zanič ali nekvaliteten ni pa ves pod20% vlage in tudi kakšen kos šare se najde vem pa že sedaj da se nekvalitetni les dodaja max 15-20% ostalu je suh les in tako tudi že sedaj delam.
Glede oken je zadeva taka da so zanič dihtunge polovica oken je skrivljenih da se je tudi odpret ne da več..pri dveh sem moral s silikonom zalimat ker je skoraj šipa vn padla :lol: Tudi okna so v planu za zamenjavo vendar bo treba še malo našparati saj je v planu tudi zbijanje stene v dnevni in panoramska vrataWink

Glede peči imam sedaj na seznamu Attack in Biotec čeprav če bi se danes odločil bi verjetno dal kar Biotec peč.

Po vsem prebranem kar ste mi svetovali bom verjetno res gledal v tej smeri da bom sedaj kupil zalogovnik in vso pripadajočo opremo tudi elektroniko bom že sedaj kupil, saj se mi zdi pomembno da zadeva dela optimalno (razen peči seveda) pa tud da je stvar narejena kvalitetno kot mora biti in če kasneje res zamenjam peč se le ta zamenja in ni več drugih stroškov.

Glede zalogovnika me zanima če je kakšna stvar ki jo je treba paziti in pa katera znamka je najboljša kvaliteta/cena ? Ogrevanje je samo na drva brez solarnih zadev ali česa druzga.

Pa še eno bolj neumno vprašanje samo res nimam izkušen, in sicer ali je bolje poklicati nekega poznanega mojstra za centralne iz drugega konca slovenije ali je bolje poiskati kakšnega centralarja v okolici doma zaradi servisa itd. Mogoče kdo pozna kakšnega dobrega v okolici Škofje Loke, Poljanske doline ?

Mogoče kdo pozna te peči na prisilni vlek kako se obneseje ker je kar ugodna zadeva pa tudi izkoristek je dober 80-90%?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.svettoplote.si/index.php/peci-na-drva-s-prisilnim-vpihom-zraka/">http://www.svettoplote.si/index.php/pec ... hom-zraka/</a><!-- m -->

Hvala za odgovore,

LP

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 2.7.2015

Citat: tudi pri uplinjevalnem kotlu ne vidim neke ekstra potrebe po tem da naložim samo enkrat v dnevu,
Da ne bo dvoma glede na moj prispevek 1.7:13.25.
Potrebna velikost zalogovnika in moč peči sta odvisna od časa kurjenja (gorenja z polno močjo. Računal sem, da zakuriš ob 17h, vmes dolagaš, ter ob 22h še polno doložiš. S tem je zagotovljeno polno gorenje 5, 7,5 ali 10 ur. Za zadnja dva časa sem podal še potrebno velikost nakladalnega prostora v peči.

Žerjavar hvala za bolj natančen izračun ker jaz ne vem kolk velik zalogovnik vendar po komentarjih drugih vidim da okoli 2000l bi moralo zadostovati.
Kuril pa bi kot si napisal od 17-22h torej 5ur popoldne.

V prihodnosti bo odpravljena tudi velika izguba zaradi menjave oken. Zato menim da bi v prihodnosti vzel 25kW peč in ne 35kW saj se mi zdi da bi morala zadostovati ker že ta 24kW viadrus je večino časa priprta ker daje preveč in tudi za vikend jo ne kurim skoz ker je enostavno prevroče v hiši ponavadi v nedeljo ko je pregreta hiše naložim dvakrat dopoldne pa ene dvakrat popoldne pa je dost.

tale peč mi deluje zanimivo, je res da nebi mogel kuriti polen 50 cm vendar mi je všeč ker ni tako velika pa dober izkoristek pa dobra cena Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.svettoplote.si/index.php/peci-na-drva-s-prisilnim-vpihom-zraka/">http://www.svettoplote.si/index.php/pec ... hom-zraka/</a><!-- m -->

Re: Pec na drva in zalogovnik - som16 - 2.7.2015

Koshir,
povprašaj za ceno. Izkoristki so podobni in so okoli 80% ali malce več.
Piše na njihovi strani :
Prednosti peči FK
– Enostavno in zanesljivo upravljanje
– Dobra učinkovitost – preko 80%
– Velik nalagalni prostor za drva (55 cm visok nalagalni prostor, 1-2x nalaganje na dan)
– Ne zadimi prostora: peč ima pri zgornjih vratcih sekundarno vpihovanje zraka s čimer ustvari zračno zaveso, ki preprečuj............
.

Imamo uplinjaka; nizkocenovni a "dodelan"; zadovoljni; v kolikor imaš svoja drva se vsaj malo potrudi in pripravi za naslednji zimo , drva leto prej; je dobro, da ne kuriš drva z preveliko vsebnostjo vlage; sam sekancev (drobiža) v moji nisem kuril in nimam izkušenj, kakšno šavje pa; tudi nimam samo bukovino; mešano (kostanj, hrast, smreka, bor, "kakšna ukrajinka še zaide ", gaber,...

Pozdravljen,

Za ceno sem že vprašal z 9.5% ddvjem pride 1700€ FK2 25-33 kW tako da cena je resnično ugodna napram ostalim uplinjevalnik kotlom.
Zanima me samo praktična izkušnja če jo kdo uporablja kako je zadovoljen in če ogreva zalogovnik koliko mora naložiti v enem dnevu.

Glede prostora sem videl pr stricu k ma na pilete in lih ni razkošja se pa da s 33cm poleni lepo zakurit (primerjalno približno isto kortišče kot viadru22 ki ga imam sedaj)
Tale dimna zavesa je fejst praktična in tudi deluje vsaj pri sticu pri peletih niti malo ne pokadi k odpreš Wink

Hehe glede drv je pa tko da odvisno kaj kuriš in so ogromne razlike v tem kako hitro se osušijo in koliko zgubljajo drva energijsko vrednost... Npr bukev je škoda sušiti več let ker začne hitro izgubljati vrednost zato po mojih izkušnjah je bukev najbolje v pravi luni pozimi posekat,pustit v vejah da spomladi potegnejo sok za liste, spomladi spravit vn scepit in pokrit, na jeseni so drva suha in kr bobni v kotlu k naložiš. Bukev vsako leto ko jo pustiš zgubi 15-20% energijske vrednosti tudi če je pokrita, npr kostanj je lahko 10 let zunaj pokrit in ne bo izgubil praktično nič Wink
Npr kostanj je prosces sušenja 3 leta eno leto scepim potem eno leto pustim odkrita da spere tanin nato še dve leti pokrita in so super za kurit.

zdravapamet hvala za info in za tvojo temo... sem prebral Wink
vendar sem v dilemi če se mi splača kupovati tako drago peč zaradi izkoristka nad 90%
Naprimer FK peč ima 80-90% izkoristek in košta cca1800€ pa ma sesalni ventilator s sondo.
zaradi tega da mi skuri 2m3 več drv na sezono pri meni pomeni samo eno uro več dela da razžagam ker drva dobim v svojem gozdu Wink

trenutno bom investiral v dober zalogovnik(prosim za mnenje kateri so najboljše) in pa v kvalitetno elektroniko in inštalacijo, kotel pa bom verjetno kupil naknadno če bom ugotovil da je viadrus22 prešvoh oziroma bo omagal...

Ali priporočate potopni bojler v samem zalogovniku ali je bolše vzeti ločen 300L bojler in ga ogrevaš z zalogovnikom oziroma pečjo?

Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 2.7.2015

"Pa še eno bolj neumno vprašanje samo res nimam izkušen, in sicer ali je bolje poklicati nekega poznanega mojstra za centralne iz drugega konca slovenije ali je bolje poiskati kakšnega centralarja v okolici doma zaradi servisa itd. Mogoče kdo pozna kakšnega dobrega v okolici Škofje Loke, Poljanske doline ?"

Pozdravljen,

V Poljanski dolini imaš kar nekaj monterjev, jaz najbolje poznam BVC Bernard Cankar s.p.
Ti pa dam še en nasvet ko iščeš monterja, zmeraj si po prejetem predračunu oglej še kakšno kurilnico v živo.

Lp

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 3.7.2015

Tole o ogledu reference drzi. Se je pa dobro vsaj malo izobraziti glede tega. Forum je lahko dober nacin.
Potopljen bojler:poceni, ne sme ti vode zmanjkati, ker ti ga tlak kotlovske vode "zmecka" (napolniti moras najprej njega in sele ootem zalogovnik, prejsnji teden precej pisali o tem), izloca se ti vec kamna ker imaš po nepotrebnem 80C v njem.
Kača v zalogovniku je drazja, ne zmecka se, kamen se ti izloca, vendar naj se ne bi prijemal na stene kače.
Locen bojler. Vec prostora, vec materiala (cevi, ventili, črpalka, regulacija... skratka dodatni krog) lahko pa ga menjas ko ti crkne. Lahko naredis po Gorenjsko in ga priklopis kot dodatni "radiator" vendar je treba potem nekako regulacijo potuhtat....