PodSvojoStreho.net
Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? (/showthread.php?tid=57337)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Yeager - 5.9.2014

xavi Napisal:S tem boš rešil vse probleme. Prava moč za tvojo hišo. Invensticija se ti bo povrnila prej kot v 2 letih.
Verjami, da že kar nekaj takšnih črpalk deluje pri nas. Pa še z rostfreie je.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-7-KW-Neuware-MD20D-Meeting-V2A-Edelstahl-/371070791596?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item56658aefac">http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-War ... 56658aefac</a><!-- m -->
Na žalost ne znam nemško.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Hanzi - 5.9.2014

Si za tole že slišal?
<!-- m --><a class="postlink" href="https://translate.google.si/">https://translate.google.si/</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - CimaBella - 5.9.2014

V glavnem porabo olja imaš kar visoko, z dodatno izolacijo fasade ne boš kaj več dosti prišparal. Lahko pa počakaš eno kurilno sezono, da boš vedel za ziher.

Ampak tale TČ na linku od Xavija je hudo vredna hitrega razmisleka, če Xavi pravi, da je ok, bo verjetno kar držalo. Pa glede na to, da boš plačal še montažo, regulacijo in da bo za najhujšo zimo še vedno pomagala oljna peč, mogoče računaj kakšno leto več, da se ti povrne investicija.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - DELPHI - 5.9.2014

Moj nasvet je: pusti pri miru tako kot je, edino vodo grej na elektriko v NT.
Utemeljitev: porabil si 1.600l na sezono. Fasada ti mora odnesti 400 l, SV na el. vsaj 300l.
Prideš pod jurja na sezono, plus 150€ za el.
Preden boš pri tej porabi pokril investicijo za povprečno TČ, bo ta že za na odpad.

Kitajka za jurja se lepo bere dokler je nalimana na ebayu, ko ti jo bo pa mojster zmontiral v kurilnico z vso pripadajočo kramo boš pa hitro na 5.000€.
Prej bi na bolhi pobrskal za kakšnim dobrim NT namenskim kotlom, ki jih ljudje danes mečejo stran, ker se jim mudi zakreditirati za TČ.
V izogib prepiru: TČ se že splača pri omembe vredni porabi, pri 1.000 je pa težko kaj prišparat.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - papez46 - 5.9.2014

đozo Napisal:...v hosti je vejevja na tleh,kolikor ti srce poželi....namesto,da gobarite,si raje butare nalomite za,čez poletje,za"toplo vodo,pa ne boste imeli takšnih"finančnih problemov...samo prefinih rokc pri tej raboti ni dobro imet :wink:
..jaz in moja...jih nardiva za vseh 6 mescev...sedaj si pa izračunajte,če vsak dan eno butaro za cca200l"sanitarca nažgem

...hja,res sem podoben,pokojnemu Poldetu Bibiču.. :wink:

Zdej - Polde gor al pa dol :lol: :lol: nekateri pozabljate eno bistveno dejstvo:
vsi namreč nimamo časa se po hosti preganjat, vsi nimamo časa vsake 2 ure butare in polena v peč metat in kasneje pepela pucat! Tongue

Po drugi strani pa ....... sosed prakticira takole "kurjenje in kuriščanje", in lahko mi verjameš, da ni večjega užitka, ko:
- sredi poletja ( letos je bilo sicer bolj kislo, pa vseeno) sosed vrže butaro v peč in potem par polen preko - vsak dan ob cca 18 uri, da se lahko kasneje splakne
- se začne valiti gost dim ( ker pri 30+ stopinjah dimnik bolj slabo vleče ) in ravno, ko ves "zjeban, zjahan in v mehko kuhan" zadaj za hišo v senčki pijuckam pirček - sem veselo ZADIMLJEN
- ko se ta dim privleče v notranjost hiše, ker je kakšno okno slučajno odprto
- se motorka dere in cirkular, da se drvca pripravijo za u pečko....

Da o ekologiji in svinjariji ne nabijam. Je že res, da so drvca, obnovljivi vir, se mi pa zelo močno dozdeva, da so izpusti zdravju škodljivih trdih delcev, prahu in še česa pri drvcah neprimerno višji, kot pa pri kurilčku.
Ampak "hebeš" okolje in ekologijo - ne de - če se v MOJEM tošlu pozna prihranek.
In seveda "hebeš" dim in smrad pa polno saj in pepela na sosedovi terasi in dvorišču ------ saj ni pri tebi.

Res je - drva in butare ...... ZAKON.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - jani65 - 5.9.2014

Sem pogledal podatke za nekaj let nazaj ko sem še ogreval sanitarno vodo z k.oljem. Gorilec je bil v pogonu 1315 ur,poraba gorilca na uro 2,1l ,kar je skupaj 2761l. Po prehodu na STČ je gorilec obratoval 1020 ur (2142l),kar je 295 ur manj in 62l majn. Podatek je od od konca aprila in do konca aprila naslednje leto.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 5.9.2014

Hmmm....
Nekaj si falil:
2761 - 2142 = 619 (in ne 62 kot si napisal)

Torej 620 € letno prihranka

Toliko je olja manj porabil. Je pa več elektrike porabil (stč)

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - jani65 - 5.9.2014

jani65 Napisal:Sem pogledal podatke za nekaj let nazaj ko sem še ogreval sanitarno vodo z k.oljem. Gorilec je bil v pogonu 1315 ur,poraba gorilca na uro 2,1l ,kar je skupaj 2761l. Po prehodu na STČ je gorilec obratoval 1020 ur (2142l),kar je 295 ur manj in 62l majn. Podatek je od od konca aprila in do konca aprila naslednje leto.
Hvala za opozorilo. Sem pozabil na nulo.
620l majn.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 5.9.2014

Hanzi Napisal:Toliko je olja manj porabil. Je pa več elektrike porabil (stč)
Drži!
Moja STČ je lani porabila cca 80€ (celoletno delovanje)
V primerjavi z zgoraj omenjenimi 620€ za kurilno olje, je STČ odplačana v 3-4 letiih. Moja dela že 14 leto in lahko sam ugotoviš koliko se splača in koliko sem prihranil.

Precej. Privoščiva to tudi novim lastnikom.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - đozo - 5.9.2014

papež
..se podpišem
..pa ne mislit,da ravno uživam v hosti,z temi mojimi butarcami
...veš,sem primoran kršit"kyotski sporazum(pa saj se tudi"amerikanari nanj....pa,če tudi imajo dost večje penzije od mojih 400 e "preživnine Sad )
ps
...je pa dejstvo,da sosedov dim iz roštilja,sredi lepe sončne nedelje,precej lepše diši...tudi,še ponoči,kdaj pa kdaj"sanjam njegove čvape,če slučajno nisem,kdaj pravočasno zaprl okna spalnice....hja je pač takšno življenje,da je treba,kdaj pa kdaj potrpet...on zaradi moje"preživnine,jaz pa,sicer meni prijetne,njegove razonode...se pa vedno rad odzovem,njegovemu povabilu na"degustacijo,ki se"nehote,ve,kar zavlečt :wink:
ps
...osebno,vedno stremim,da je moja sarža,kar se da suha,da"fletna soseda ravno takrat nima"nič na štriku,ter navsezadnje,da je vsaj približno smer vetra prava Sad
ps
...je pa dobro bit"drvarsko rutiniran,kajti le vprašanje časa je,ko bo,kakšni alkajdi,uspelo wal stret razdejat....verjemi,takrat bo pa v hosti postalo pestro :wink:

lp

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - xavi - 5.9.2014

DELPHI Napisal:Kitajka za jurja se lepo bere dokler je nalimana na ebayu, ko ti jo bo pa mojster zmontiral v kurilnico z vso pripadajočo kramo boš pa hitro na 5.000€.
Prej bi na bolhi pobrskal za kakšnim dobrim NT namenskim kotlom, ki jih ljudje danes mečejo stran, ker se jim mudi zakreditirati za TČ.
V izogib prepiru: TČ se že splača pri omembe vredni porabi, pri 1.000 je pa težko kaj prišparat.
Tukaj rabi dodatno še bojler in zalogovnik, tako da če dobi max. neugodnega monterja, ga več kot 3 jurje ne more stat.
Sicer pa kdor želi, bo lahko, ko se začne kurilna sezona videl delovanje iste 16kw črpalke pri kolegu.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - DELPHI - 6.9.2014

Bojler, zalogovnik, cevi, drobni material in roke. Pa še kakšno dodatno el. žico potegnit.
S tem, da 7kW iz povezave ne bo dovolj.
Prej 12kW, ki te s prevozom stane 2.000€.

Vztrajam: prej 5.000, kot 3.000€, razen, če ti to naredi kolega.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - papez46 - 6.9.2014

đozo Napisal:..pa ne mislit,da ravno uživam v hosti,z temi mojimi butarcami

lp

S čem, oziroma kako pa "butarce" delaš? Smile