PodSvojoStreho.net
Creaton - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Creaton (/showthread.php?tid=50719)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Creaton - hornet - 25.8.2013

ata iba,za kakšno dolžino špirovcev bi še priporočali rapido?

Re: Creaton - Hanzi - 25.8.2013

Če sem ga prav razumel je problem v samem večkratniku dolžine pokrivanja ene vrste. Ponavadi lahko ”vlečeš” cegu okoli 2 cm, določene več. Če se cegu lata na 40, potem je ”nemogoče pokriti” s celimi cegli 380cm dolge špirovce. Najkrajši razmik je 39 najdaljši 41. Ko imaš ti enkrat 6m špirovce pa pokriješ z vsem lahko, vsaj po mojem mnenju ni ovir glede dolžine.
Bo iba več povedal.

Iba: garaža je imela 6m spirovce, skupaj skoraj 200m2 strehe.

Re: Creaton - ataIBA - 26.8.2013

Tehnično je dobro razložil Hanzi. Pri dolžini špirovca nad 5,5 m se velikost nekako razgubi. Pod 5 m ni najlepše. Ima pa vsaka očka svojega malarja, tako da jaz samo pripominjam morda koristno informacijo.

Re: Creaton - ataIBA - 26.8.2013

Pozabil sem dodati, da pri večjem naklonu in majhni strehi je ta velikost še bolj opazna.

Re: Creaton - gurenc - 26.8.2013

da malce poročam o naših delih, ko sem pred časom spraševal .. mi smo dali potem na hišo creaton balance bakreno rdeč engobiran. glavni razlog je bila cena, saj je bil kar precej cenejši kot drugi. drugi razlog so zračniki, ki so skorajda neopazni (kar nekateri drugi creatonovi tipi nimajo). rahlo me sicer skrbi, da bi vrabci lahko hodili skozi, saj so luknje kar velike. no, v enem mesecu še niso.

z izvedbo del sva zelo zadovoljna. opeka je sicer rahlo velika, a smo se brez težav navadili. res pa je vsaj meni lepša opeka manjšega formata.

uspešno smo se izognili rezanju vala. ravno po sredini vala rezano opeko sva videla na eni strehi, položeni s creaton balance, in ni bilo nič kaj lepo, saj je bilo to zelo očitno. pa tudi na tej strehi je bila opeka bolj tako tako položena, špranje, rahlo dvignjena opeka na posameznih delih. tako da me je kar skrbelo, kaj bo. a se je vse lepo izšlo.

glede rezanja vala - izvajalec je sicer rekel, da kar bo bo. a sem pred polaganjem ostrešja vse preveril, da bi se opeka lepo izšla. malce sem nato ostrešje prilagodili strešnim oknom in dimenzijam opeke (opeka je sedaj rezana na ravnem delu). no, nisem vedel, da bi moral upoštevati še ca. 2,5 cm na vsaki strani strešnega okna za izolacijo. rezultat - streha je na eni strani sedaj 5 cm daljša kot na drugi. neopazno, če ne bi vedel. no ja, saj kakšen kiks pa tudi mora biti ... Smile

nisem pa pomislil na to, da se morajo tudi okna po dolžini nekako lepo ujeti. tu sem imel manj sreče, saj sedaj okna niso v idealni liniji. a bomo tudi za to našli rešitev. pišem, da bi morda kdo od vas računal tudi s tem.

pripenjam nekaj fotk, če bodo komu kaj pomagale pri odločitvi. meni so vaše zelo.

Re: Creaton - ataIBA - 27.8.2013

Bog ne daj, da bi ti kritiziral lep izdelek :wink: . Jaz bi te le poskusil prepričati, da bi na tako lepo streho dal priključne slemenske zračnike in krajnike... :mrgreen: Tudi pri vetrni obrobi radi skrijemo čelno desko Idea .
Snegolovov imaš dovolj in lepo položeni, le mi jih ne dajemo v prvo vrsto. Začnemo z drugo ali celo tretjo (odvisno od naklona in napušča).

Re: Creaton - gurenc - 27.8.2013

hja, vem, a vsak od teh elementov (priključni slemenski zračnik in krajnik) je presneto drag. jaz bi dal poleg tega dvojega še dvovalnike pri strani. a vse to bi naneslo nekaj tisočakov. pa če mi denar ne bi bil problem, potem tudi balance ne bi vzel in bi vzel kakšen manjši strešnik .. :mrgreen:
tako pa pač moraš narediti nek kompromis med ceno, kvaliteto in izgledom. meni je ključno, da imam mir za dolgo časa (da mi ne teče na glavo), da mi je vsaj kolikor toliko všeč in ključno, da je všeč tudi naši .. Smile

glede snegolovov - tudi sam sem bil prepričan, da morajo biti v drugi vrsti. a krovec bo že vedel ... sem ga povprašal tudi o tem in je zatrdil, da je tako prav. mnenja o tem so pa na tem forumu tudi kar različna glede tega.

Re: Creaton - aalbre - 21.3.2014

Zdravo,

Kljub rahlo zastarani temi upam, da jo še kdo prebira Smile

Prosil bi vas strokovnjake za dokaj splošen nasvet. Namreč zidamo hišo in letos mora biti zadeva pod streho, zato se seveda poraja vprasanje katero kritino?
Gre za 150 m2 strehe z naklonom 41°, je dvokapnica z dvema ravnima frčadama (pokrito s folijo), eno strešno okno, lokacija - okolica Ljubljane.

Odločila sva se za opečnato streho sive barve, zelo resno se spogledujeva s Creatonovimi ponvastimi strešniki, ker se nama dopadejo.

Glede na ceno strešnikov bi nama najbolj "ugajal" balance, samo nimava občutka, kako se obnese tako velik strešnik na (baje) dokaj majhni strehi? Se pojavljajo kakšni problemi pri samem pokrivanju strehe ali samo "grdo" zgleda?

Cene sorodnih manjših ponvastih kritin, kot so Creaton Futura, Premion in Viva so namreč občutno dražje, čeprav ne vem iz katerega razloga.

Bilokakšen nasvet bi prišel prav...

Lp
A

Re: Creaton - ataIBA - 22.3.2014

Moje mnenje, ki bo morda kaj pomagalo :wink: .
Odločate se za investicijo, ki vam bo na očkah celo življenje ali celo nekaj generacij. Če samo malo pogledate naokrog, se vidi mnogo streh prekritih z naravno rdečo opeko, ki držijo že okrog sto let.
Razlika med kritino, ki vam je všeč in eno nižjega razreda, je nekaj €/m2. V kompletni ceni strehe, se ta znesek ne pozna toliko. Vidna streha je peta fasada in imeti lep izdelek, ki ga gledaš zadovoljno vsak dan, je tudi nekaj vredno...
@aalbre
Creaton Balance grdo izgleda, če ga je potrebno rezati na pol, ker se pri prekratki dolžini špirovca ne izide mera lat. Tudi del nad frčado do slemena je potrebno upoštevati. Pri naklonu 40 imaš velik izbor lepote in kvalitete.

Re: Creaton - aalbre - 22.3.2014

Aha... torej, @ ataiba, če prav razumem vsekakor priporočaš kritino manjše dimenzije? Glede na to, da sva se ogrela za ponvaste strešnike Creaton, bi bilo potemtakem smotrno vzet creaton viva ali pa premion? Na slikah mi zgledajo vsi ponvasti strešniki isti, bi bilo treba verjetno zadevo kje v živo videt...

Re: Creaton - gurenc - 23.3.2014

midva imava balance. pri oknih sem izračunal, kje morajo biti špirovci, da se reže strešnik na ravni strani. sem si namreč prej ogledal nekaj streh in ena od teh je bila pokrita z balance, kjer so rezali prav po sredini vala. res ni bilo ravno lepo za pogledat in tudi položeno je bilo tako, da so bile odprtine med vrstami kar malce prevelike.

položaj oken smo prilagodili tako vertikalno kot horizontalno strešnikom balance. žal nisem pomislil na notranjo stran strehe, kako bodo okna izgledala, ker imam sedaj malce štorasto rešitev. bi se pa dalo to seveda rešiti drugače, če bi se prej spomnil tudi na to. ker pa se tako ali tako v kratkem na vse navadiš sem se tudi na to že. Smile

za balance sva se odločila iz več razlogov - prva je bila cena, saj je bil polovico cenejši od podobnega manjšega formata. drug razlog so bili zračniki, ki so lepo skriti v liniji strehe in ne štrlijo ven. malce me sicer sedaj skrbi, ker nimajo "protiptične" zaščite. ker je tokrat prva gnezditvena sezona še ne vem, ali bom imel zaradi tega kaj težav.

torej, če te zanima balance, mi prosim pošlji naslov na zs, ti dam dva naslova za streho z balance, en bakreno rdeč in drug siv. ena lokacija v kranju, druga v bližini škofje loke.

Re: Creaton - ataIBA - 23.3.2014

aalbre Napisal:Aha... torej, @ ataiba, če prav razumem vsekakor priporočaš kritino manjše dimenzije? Glede na to, da sva se ogrela za ponvaste strešnike Creaton, bi bilo potemtakem smotrno vzet creaton viva ali pa premion? Na slikah mi zgledajo vsi ponvasti strešniki isti, bi bilo treba verjetno zadevo kje v živo videt...
Povej svojo približno lokacijo in boš dobil na ZS kak dober naslov.

Re: Creaton - forester - 23.3.2014

aalbre - tudi jaz sem bil v dilemi kakšno kritino izbrat za starejšo hišo - dvokapnica, cca 180 m kvadrature, naklon 36 st.
Na koncu sem se odločil za Creaton Terra optima in je izpadlo super. Če me spomin ne vara ma tudi 5 cm razpona gor-dol, tko da se da lepo izvest pokritje.

Re: Creaton - tin27ka3ra - 3.7.2014

Zdravo,

tudi midva s fantom izbirava strešno kritino za novogradnjo.
Zanima me, na kaj moram biti pozorna, če želim dober strešnik?
Kako pomembno je dvojno žlebljenje, pa engubiran ali glaziran strešnik? Zakaj je slednji boljši?

Streha bo večkapnica, na eni strani oblikovana v črko L. Glede na to, da bodo žlote, kateri strešnik mi priporočate?
Naklon strehe bo med 35 in 40 stopinjami.

Gledala sem predvsem ponvaste strešnike, npr. Premion, Futura, Viva, MZ3.
Všeč mi je tudi Terra Optima in Sinfonie.

Bolj pomembne so mi dobre tehnične lastnosti strešnika, kot pa sama oblika (vsi strešniki so si med seboj zelo podobni, najbolj različna je Terra Optima).

Prosim za kakršenkoli vaš nasvet in hvala.

Re: Creaton - bofel - 18.11.2015

zdravo
imam vprašanje za uporabnike foruma ter za ataIBO
imamo kritino creaton gratus star tri leta
kritina ima 50 let garancije
model nam je bil všeč pa še poceni ni bil
v nedeljo pa šok
ker delamo fasado in sem pomagal pri pripravi škatel pri napuščih in pri pogledu na streho me je streslo
kritina je engoba skrilnato siv
premaz popolnoma razpokan
engoba ki naj bi preprečevala nabiranje alg ne opravlja svoje funkcije
po robovih pa se kruši kot da je cegu gor že več deset let
sem popolnoma razočaran
vsak ki vidi slike mi mi prav pa saj maš creaton
bi zdajle mel raje Polaka gor bi se manj sekiral pa še jurja in pol v žepu imel
v ponedeljek sem prijavil reklamacijo pa da jih vidimo kakšen bo odziv ,
kdo bo kril zamenjavo kritine
pa da je bila mera polna smo v nedeljo praznovali sinov 4. rd in smo naročili torto malina jogurt dobili pa smo jagoda jogurt tamali pa alergik na jagode
pa kje naj najdem torto v nedeljo popoldne
prjatlom že govorim naj se me izogobajo ker se me drži smola he he..
slike pa ob priliki priložim če se še kaj druga ne zalomi
lp