PodSvojoStreho.net
Odtaljevanje klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Odtaljevanje klime (/showthread.php?tid=48259)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Odtaljevanje klime - sassapo - 16.1.2013

verjetno gre za starejši Izraelski Gorenje kateri ima kvaliteten oz. dovolj zmogljiv izmenjevalnik v nasprotju s cenejšimi inverterji kjer se materialno špara preko vseh mej.

Re: Odtaljevanje klime - Migaj - 17.1.2013

Mi ne da miru, zato sem naredil test delovanja ogrevanja stenske klime Michubishi FD25 VABH (2,5kW do -25 stopinj).
Velikost prostora 26m2, notranja temperatura 22,9 stopinj.
Pogoji delovanja: zunanja T: -0, 98% relativna vlažnost.
Vklop Micke z nastavitvijo notranje temperature na 25 stopinj.
Izpih po 5 minutah 56 stopinj pri najnižji hitrosti ventilatorja.
Malo kasneje izpih 52 stopinj pri nastavitvi ventilatorja na avto.
Po 20 minutah notranja temperatura 25,1 stopinj -merjeno diagonalno od klime.
Ogrevalna TČ(radiatorji) je med testom ogrevala sanitarno vodo, radiatorji so bili sprva še mlačni, kasneje hladni, ker gre ogrevalna TČ spančkat, ko je NT>23,5.
Nastavitev notranje temperature je korigirana na 24.
Sreža je po 30 minutah delovanja zaenkrat na zunanji enoti komaj za opazit.
Po cca 45 minutah od štarta nastopi prekinitev pihanja notranje enote -defrost.
Ko pridem k zunanji enoti je že ves srež odtaljen, sliši se delovanje kompresorja rrrrrrrr, minuto kasneje se ventilator ponovno počasi zažene.
Cca 6 minut po izklopu notranjega ventilatorja, ta spet toplo piha.

Zaključek: zrak se s stensko klimo MICKO zelo hitro segreje, ne vem pa kako je s stenami, ker še nisem ogreval dalj časa. Občutek imam, da bi pri tleh in pri oknih bilo lahko (pre)mrzlo oz. prevelika temperaturna razlika v mikrolokacijah prostora, pa tudi preveliko kroženje zraka me moti, zato je klima spet na OFF - bo pa lahko pomagala, ko bo zunaj -20 ali več.

Re: Odtaljevanje klime - yan1234 - 17.1.2013

Če je notranja enota na avto in gretje vklopljeno. S kakšno močjo piha? Pri meni na minimalno in se ne spreminja. Pa se ne spomnim ali je tako že od začetka, ali se je le kaj pokvarilo. Se pa moč pihanja spreminja pri nastavitvi avto če vklopim hlajenje.

Re: Odtaljevanje klime - trance0 - 17.1.2013

Na fujitsu asya09lecn, ki ima, prav tako kot mitsubishi, 4 stopnje ventilatorja, piha tako pri gretju kot pri hlajenju v auto načinu praviloma večinoma na low, razen kadar prezračim prostor, takrat avtomatika za kratek čas nabije ventilator na medium ali high. Najnižjo hitrost ventilatorja quiet pa je na fujitsu potrebno vključiti ročno, ko klima doseže željeno temperaturo, saj praviloma delovanje ventilacije na minimumu ob ustrezno dimenzionirani klimi zadošča za vzdrževanje nastavljene temperature v enem prostoru. Jaz imam notranjo enoto nameščeno optimalno, tj. ca. 5 cm od zunanje stene, loputi notranje enote 2,10 m nad tlemi, tako da klima piha ves čas ob zunanji steni dolžine 4,75 m, kjer se nahaja tudi edino(novo) okno v garsonjeri. Ker klima pri meni v načinu gretja deluje 24/7 od jeseni naprej nastavljena na 23 stopinj, so vse stene tople, klima pa deluje v auto načinu kadar me ni doma in pa takrat, ko prezračim sobo, sicer pa v glavnem v quiet načinu. V kolikor ne prihaja preveč hladnega zraka čez odprta vrata ali čez kakšno okno v prostoru, ki ga ogrevate s klimo, potem bi klima ob pogoju, da je za ogrevanje sobe primerno močna, brez težav morala vzdrževati nastavljeno temperaturo na minimalni ventilaciji oz. v quiet načinu.

Še to, za praktično vse modele fujitsu klim obstajajo tudi žični tedenski upravljalniki, ki jih je za doplačilo možno fiksno montirati na steno. Ti upravljalniki imajo vgrajen tudi temperaturni senzor, zato lahko služijo kot termostat namesto senzorja v notranji enoti klime. Rezultat bi morala biti bolj natančna regulacija temperature in pa verjetno tudi bolj enakomerno ogret prostor, če kontroler s senzorjem namestiš na pametno mesto v prostoru in na ustrezno višino. Včasih namreč klima zaradi neoptimalne pozicije temp. senzorja v notranji enoti prehitro izključi al zmanjša gretje, rezultat pa je lahko slabše ali manj enakomerno ogret prostor. Sam bom verjetno ravno iz tega razloga naknadno dal montirati ta žični kontroler, ker se mi zdi, da bo klima z njim bolj natančno regulirala temperaturo v prostoru.

Re: Odtaljevanje klime - analuka - 18.1.2013

Zanima me naslednje, a ko zračite klimo izkolpite?

Re: Odtaljevanje klime - slepec - 18.1.2013

za 5 min se jo ne splača,če jo izklopiš ,in,da pride nazaj na normalno delovanje,za moje pojme porabi preveč energije,pa še dobro ni za njo

Re: Odtaljevanje klime - analuka - 18.1.2013

Hvala slepec Smile

Re: Odtaljevanje klime - Migaj - 18.1.2013

bravo slepec 8)
Pa je padla še ena strokovna DOGMA, kako je treba zračiti takrat, ko se ne ogreva.

migaj
ne zastopim tvoje dogme,kaj si hotel s tem povedat

Re: Odtaljevanje klime - csamo001 - 18.1.2013

Verjetno to, da naj bi se v skladu z "dobro prezračevalno prakso" izklopilo vso ogrevanje (beri: grelna telesa) v stanovanju in naredil prepih. Talno gretje je, razumljivo, izvzeto.

pa počakat da se radiatorji shladijo,ugasne ogenj v kaminu,ugasne klima, ki je lih v defrostu,a nekaj v tem smislu si mislil

Re: Odtaljevanje klime - csamo001 - 18.1.2013

Ne vleci mene za jajca, nisem si jaz izmislil tega... Mimogrede: tudi mi ne zapiramo radiatorjev med zračenjem. Wink

Re: Odtaljevanje klime - Migaj - 18.1.2013

Namerno prekinjanje ogrevanje med/pred zračenjem lahko povzroči več škode kot koristi.

Ugašanje klime med zračenjem me spominja na čase prvih klim v avtih, ko so nekateri med vožnjo s prižgano klimo imeli zaprt dotok svežega zraka (stalno na kroženje zraka v kabini), češ, da je za klimo tako bolje Tongue -zase pa jim je bilo očitno manj mar.
In ta navodila so menda dobili na zelo prestižnih avtomobilskih servisih -največkrat izbran avto pri nas se ve kateri je.
Morda kdo pri vožnji s prižgano klimo poleti še vedno prestavi na kroženje zraka v kabini?

Re: Odtaljevanje klime - dunda - 19.1.2013

Zapiranje zraka pri avtomobilu je namenjeno temu, da se avto hitreje ohladi. Torej - če je zunaj 30 stopinj, notri želiš imeti 25 - zapreš zunanji zrak, da notranjost ne dobiva stalno novih 30 stopinj notri, pač pa se ohlaja le določena količina zraka. Ohlajanje je hitrejše, poraba enrgije pa manjša.

Ideja je, da potem vseeno odpreš prezračevanje Big Grin

Re: Odtaljevanje klime - tris - 19.1.2013

v pregretem avtu , ki je parkiran je 90C , potem ko že shladi na 35(kot je zunaj) pa ni dosti več do npr. 25(nastavljenih) in prihranki zaradi preklopa na notranje kroženje niso omembre vredni.....

Tudi če imate AVTOMATIKO(avtomatska klima), le ta nikoli ne preklopi na notranje kroženje ker je brez veze(razen v primeru če imate kake senzorje onesnaženosti zraka in zaznajo prekomerno onesnažen zrak....)