![]() |
|
Uplinjevalni kotli - dilema - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotli - dilema (/showthread.php?tid=42154) |
Re: Uplinjevalni kotli - dilema - petek - 1.2.2012 Pa lepa drva
Re: Uplinjevalni kotli - dilema - hrustalec - 1.2.2012 Pozdrav Taubi malo manj čisti peč pa ti bo lepše gorelo. Pusti ostanke od gorenja not. Ja osebno zakurim s takšnimi drvi kot ji ti nalagaš na vrh. Če se mi bo dalo bom poslikal. Na začetku imam malo plavkast dim to je prvih 5 minut potem pa je že bel dim oziroma para, ki izginja nekaj metrov od dimnika. Skot pa prihajaš? lep pozdrav. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - taubi - 1.2.2012 hrustalec Napisal:Pozdrav Pozdravljen, mi gori lepo, boljše na navadni uplinjevalnik skoraj ne more. Edino dim je rjav, pa sem poiskusil vse možne in predlagane kombinacije. Saj puščam ostanke gorenja. V zgornji komori mi pogori skoraj vse in ponavadi sprijet pepela sčistim nekje na 10 dni. Se nad šamotno ploščo sprime 2-3 cm debela plast. Štajerska. Lp, Taubi Re: Uplinjevalni kotli - dilema - petek - 2.2.2012 Vidim, da imaš samo bukova drva. V moji Sigmi jih je samo 10% ostalo breza, vrba, hrast,.... Je pa res, da imam drva zelo suha. Peč sem od oktobra ko sem začel kuriti pa do sedaj ene 3x generalno sčistil (turbolatorje), zadaj pa počistim pepel na 14 dni - do 3 tedne. Pepel iz spodnje komore počistim skoraj vsaj dan, tudi če ni nujno potrebno. Ni toliko problem v samem pepelu kot v koščkih (oglje), ki mi pade skozi odprtino v izgorevalno komoro, ko drva ob visokih teperaturah razpadejo v žerjavico. Včasih je tega precej včasih pa skoraj nič, tako, da ne vem s čim je pogojeno. Zgornjo komoro pa počistim enako kot ti, ko se mi nabere dovolj zlepljenega pepela. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - aleks - 2.2.2012 spodnjih delov komore ni priporočljivo preveč na pogosto čistiti, sploh ne pepela. pepel varuje šamote in pločevino. pri etinih kotlih se priporoča, da je plast pepela na površinah, ki so izpostavljene (šoba, spodnja komora) visokim temperaturam, debela minimalno 2-3 cm. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - Gomi - 2.2.2012 ? Kaj pa izgorevalno komoro? To čistim vsak dan. Ali je tudi tu bolje pustiti pepel, da so vogalčki lepo zaobljeni (manj mrtvih kotov) ? Re: Uplinjevalni kotli - dilema - JozkoPetarda - 2.2.2012 Bolje je pustiti... Šamot v komori je ravno z namenom da izolira, in omogoča čimvišje temperature. Če pustiš pepel v komori samo še dodatno pomagaš... Re: Uplinjevalni kotli - dilema - taubi - 2.2.2012 JozkoPetarda Napisal:Bolje je pustiti... Jaz spodnjo komoro vsak dan posesam. Ventilator potegne pepel v zadnji del komore, v prostor pod turbulatorji, pa imaš samo še več dela z pogostejšim odpiranjem in čiščenjem zadjega dela. @hrustalec - spodaj je slika kaj ostane v zgornji komori. Nič debelejšega, samo puhec in pepel. Ko se nabere kar debela sprijeta plast, nekje na 10 dni počistim z metlico. [img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/v/4E/2y0dsYaB/dscn87261unichr("46")jpg[/img] Re: Uplinjevalni kotli - dilema - hrustalec - 2.2.2012 Tavbi na to naloži drva. Ostanki oglja bodo hitro zažareli in T dimnih plinov bo hitro visoka, komora bo prej segreta in rjav dim bo prej izginil. lep pozdrav Re: Uplinjevalni kotli - dilema - aleks - 2.2.2012 Gomi Napisal:?manj ko čistiš, za dlje bo zdržalo. oziroma, seveda lahko čistiš, vendar ni treba "na živo". pusti plast pepela na vseh izpostavljenih površinah. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - aleks - 2.2.2012 taubi, tega ne čisti! obvezno puščaj čimveč pepela, le tako ti bo šoba dolgo zdržala! ne čisti ničesar iz vodoravnih površin, kamor nabija plamen in vroči plini. sploh pa ne čisti spodnje komore, pusti vsaj nekaj cm pepela. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - Gomi - 3.2.2012 Za izgorevalno komoro sem bil pa žal prepričan, da čista žareča šamotna komora daje boljše rezultate pri izgorevanju, kot obložena s pepelom. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - aleks - 3.2.2012 stranice še vedno žarijo, tudi robovi. puščaj pepel absolutno v kotlu. Re: Uplinjevalni kotli - dilema - taubi - 3.2.2012 aleks Napisal:taubi, tega ne čisti! obvezno puščaj čimveč pepela, le tako ti bo šoba dolgo zdržala! ne čisti ničesar iz vodoravnih površin, kamor nabija plamen in vroči plini. sploh pa ne čisti spodnje komore, pusti vsaj nekaj cm pepela. Aleks, ne ga lomit. :lol: Kaj pa naj potem sploh ćistimo :? :mrgreen: Re: Uplinjevalni kotli - dilema - okram - 3.2.2012 taubi Napisal:aleks Napisal:taubi, tega ne čisti! obvezno puščaj čimveč pepela, le tako ti bo šoba dolgo zdržala! ne čisti ničesar iz vodoravnih površin, kamor nabija plamen in vroči plini. sploh pa ne čisti spodnje komore, pusti vsaj nekaj cm pepela. Tudi jaz sem dobil taka navodila ob montaži, da mora ostat nekaj pepela |