PodSvojoStreho.net
kaj naj storim - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: kaj naj storim (/showthread.php?tid=39312)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: kaj naj storim - marko.pib - 6.9.2011

Verjetno ve teta zadnjo verzijo oporoke. Se je pa verjetno ustrašila, da bi na koncu hišo tako ali drugače dobili vi, ker se s tem nenazadnje mama strinja. V nasprotnem primeru je verjetno ne bi peljala k notarju.

Pa naj teta z večjim deležem prevzame še skrb za mamo. Pa skrb za nepremičnino seveda.

Re: kaj naj storim - garac08 - 6.9.2011

@marko.pib

to pa ne - njej (teti) bolj odgovarjajo obiski cca. 1 x mesec (praviloma par dni po penziji). S tem, da potem mi poslušamo cca. 3 tedne (očimovo mamo) kako je oh in sploh, ker jo je prišla pogledat. Žalostno toda resnično. Ampak tega pač ne moremo spremeniti in smo se že sprijaznili. Se pa nisem še sprijaznil z vlogo v tej nadaljevanki (trenutno igram enega naivnega bebčka, ki je verjel na besedo, ampak sedaj je "spregledal" - ali kako že gre to - in se bo postavil zase)...

Re: kaj naj storim - marko.pib - 6.9.2011

Tebe načeloma ne rabi zanima kaj bi teti odgovarjalo in kaj ne. Če ji bo odgovarjala dediščina, ji bo mogla tudi skrb za mamo, kar je nenazadnje v tem primeru tudi prav.

Re: kaj naj storim - bubo - 6.9.2011

Žerjavar Napisal:Iz do sedaj zapisanega predvidevam, da je delež na hiši edino "babičino" premoženje. Tudi če ni, še vedno ima pravico do nujnega deleža iz velikega darila. Ni nujno, da v deležu na tem darilu, lahko je na večjem deležu na ostalem premoženju. Če se ne motim, se velika darila (če to zahteva kdo od dedičev) štejejo v maso dedovanja.
Če ostalo premoženje zadošča za poplačilo nujnega deleža, darila ni potrebno vračati.

V tem primeru nujni delež očima znaša 1/4 vsega maminega premoženja ob smrti (kamor se vključi tudi vrednost darila). Torej lahko hči dobi 3/4 vsega premoženja in ji očim v tem primeru nič ne more. Z drugimi besedami: Če bo ob smrti ostalo premoženje znašalo vsaj 1/3 vrednosti tega darila, si bo očim za to darilo lepo obrisal pod nosom.

Ali še bolj plastično povedano: Recimo, da je vrednost tega darila 90k€. In da mama ob smrti zapusti premoženje 30k€ (ali več). V tem primeru skupaj z darilom masa dedovanja znaša 120k€ in je očim z obstoječim darilom (1/4->30k€) poplačan, kar se nujnega deleža tiče. Zato ne more zahtevati vrnitve darila.

Re: kaj naj storim - bubo - 6.9.2011

garac08 Napisal:Mimogrede: včeraj sem med drugim tudi izvedel, da je očimova mama v preteklih letih napisala že kar nekaj oporok

Oporoka ni isto kot darilna, prodajna ali kaka druga pogodba, ki predstavlja pravni posel. Če nekdo napiše oproko, lahko za časa življenja s tem premoženjem še vedno prosto razpolaga (ga podari, proda, uniči, odda, karkoli).

Če recimo, jaz v oporoki zapustim hišo osebi x. Potem pa to hišo prodam in umrem, oseba x te hiše ob moji smrti ne bo dobila, četudi tako piše v oporoki, ker ob smrti jaz te hiše nimam več. Z oporoko pa se lahko razpolaga zgolj s premoženjem, ki ga imam v lasti ob smrti.

Zelo možno, da je teta babico peljala k notarju, da zapiše oporoko. To pa nikakor ni enako temu, da bi ji hišo podarila z darilno pogodbo. Ker oporoka učinkuje šele ob smrti in to zgolj v primeru, da je takrat premoženje še vedno v lasti oporočitelja (in da oproke oporočitelj ni spremenil). Darilna pogodba pa velja z dnem podpisa.

Re: kaj naj storim - magi - 7.9.2011

ženska radovednost me daje - kaj si potem izvedel glede najema braz strinjanja vseh lastnikov?

Re: kaj naj storim - garac08 - 8.9.2011

@magi

nisem hotel vmes pisati, ker še nimam zbranih vseh informacij (danes imam termin pri odvetniku). Kot vse kaže brez soglasja vseh lastnikov ne bo šlo. Iščemo pa druge načine/rešitve kako premakniti zadevo iz mrtve točke. Tole je nedvomno daleč najbolj turbolentno obdobje mojega življenja (zaenkrat sem še na letalu)...

Vsekakor javim o razpletu.

Re: kaj naj storim - magi - 30.9.2011

garac08 - povej, ste že rešili zadevo oziroma ste si vsaj kaj bolj na jasnem?

Re: kaj naj storim - garac08 - 1.10.2011

@magi

Se namenoma nisem oglasil ves ta čas, ker je stvar še nerešena. Se je pa dogajalo ja, vendar ne v smeri rešitve, ampak v smeri zaostrovanja vsega skupaj - na žalost.

Najel sem odvetnika, s katerim smo iskali rešitev za našo vselitev in ki bi nam omogočala pravno varstvo. Že na začetku smo trčili ob vprašanje deležev, saj smo namreč gotovili, da je sodišče v poravnem sklepu naрačno vрisalo le-te v zemljiško knjigo - рravilni deleži so: mama 4/6, očim 1/6 in teta 1/6. Kar se tiče naše vselitve je tako, da je brez njenega soglasja skoraj nemogoča oz. nam ne omogoča nekega normalnega življenja in miru... Rešitev bi bila v tem, da bi sklenili slžnostno рogodbo in vрisali užitek na 5/6 (mama + očim) neрremičnine, v drgi fazi рa ta delež tudi odkрili... Tukaj smo zaenkrat obtičali, saj se teta kljb obljubam o skuрnem sestanku le-temu izogiba...

Vzрoredno рa рoskšamo izterjati njen dolg in рrav tako nesрešno. Ima mogoče kdo kakšno idejo, kako se lotiti tega - рoslušamo le рrazne oblujbe...

Leр vikend vsem skuрaj.

Re: kaj naj storim - garac08 - 1.10.2011

še to sem pozabil napisati - teta ima pravico do uporabe njene 1/6 nepremičnine v vsakem primeru...

Se beremo.

Re: kaj naj storim - Žerjavar - 1.10.2011

Si razmišljal v smeri, da bi sklenil najemno pogodbo za del hiše s tistimi, ki se strinjajo? Del naj bo ustrezne ali manjše velikosti. Recimo da ene sobe ne smeš uporabljati.

Re: kaj naj storim - garac08 - 2.10.2011

@žerjavar

sem, ampak po pravici povedano, si ne predstavljam in ne želim takega življenja. Imava majhnega otroka, ki se mu - vsaj upam, da - kmalu pridruži še bratec ali sestrica. Zato na to opcijo ne pristanem oz. raje pustim vse skupaj in iščem drugo rešitev. Enostavno ni vredno. Sicer nisem zdravnik, da bi postavil pravilno diagnozo, ampak več kot očitno je, da se ji je malo "obrnilo". Seveda, moje osebno mnenje (poznamo se že 25+ let...).
Kakorkoli, zadevo smo premaknili vsaj do te mere, da nam vrne dolg, v najkrajšem možnem času. Denar je bil obljubljen v petek, pa je še enkrat več požrla besedo. Ne vem kaj naj naredim.

Bi se še enkrat lotil tega? Če bi na začetku vedel, kam bo cela stvar pripeljala, najverjetneje ne (zanimiva tema za Marjana Jermana). Ampak, kot sem že rekel, mi nismo nobenega prosili, nam je bila ta možnost ponujena s strani mame, za katero sem mislil, da si nepremičnino lasti v celoti. Glede na količino umazanega perila, ki smo ga oprali v preteklem mesecu, je pa fajn, da smo rekli bobu bob, in da smo odvili celofan, ter vidli kaj je bilo vsa ta leta zavito vanj.

Vsekakor življenska izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil...

Lep preostanek vikenda.

Re: kaj naj storim - magi - 2.10.2011

kako velik je ta dolg? mogoče ji bi lahko ponudili, da namesto vračila dolga vam odstopi tisto 1/6, ki je njena (če je dolg seveda primerno visok, kar veste samo vi). v nasprotnem primeru pa izterjajte z obrestmi vred!

vpršanje, če je vredno to časa, ki ga bi zapravili za nepremičnino, ki bo na koncu nenazadnje podrtija.

Re: kaj naj storim - garac08 - 2.10.2011

@magi

ja, tako je bilo zamišljeno na začetku - odpis naše terjatve + nakazilo razlike do 50 % vrednosti nepremičnine = win win situaciji. Mislim, da vem zakaj je obrnila ploščo in nam zavrača vse možne predloge. Med umazanim perilom se je znašla tudi njena ločitev (zaenkrat jo dobro skrivajo, samo kaj ko je SLO tako majhna) in mislim, da tu tiči glavni razlog. Njena računica je, da se dokoplje do nepremičnine in jo kasneje proda (da poplača svoje dolgove). Glede na njene dolgove (bankam, posojilnicam , familiji, prijateljem in še komu) bi si upal trditi, da je to to. Sicer si drugače ne predstavljam zakaj ima pri svojih 50+ letih vedno večje materialne potrebe... Ves ta čas je zelo dobro služila, ampak kaj ji je to pomagalo, če je trošila veliko več kot je bilo zaslužka.
Očimova mama je še vedno zato, da bi nepremičnina ostala v familiji, samo kaj ko ji ne moremo dopovedati, da je zgoraj opisan scenarij najverjetnejši... Teta pa še vedno govori, da je to njen dom, čeprav se je odselila pred 35-imi leti...

Sedaj imam novo težavo: kako naj izterjam dolg? Z lepimi besedami nismo prišli nikamor, da bi ji grozil pa ravno nisem, ampak...

Me pa tolaži dejstvo, da bomo lahko s tisto očimovo 1/6 postavljal čisto enake pogoje, kot jih ona nam in na koncu bo nepremičnina res prazna in obsojena na propad. Temu se pa reče lose lose situacija. Škoda.

Re: kaj naj storim - magi - 2.10.2011

če imate dokazila za posojilo, lahko dolg izterjate tudi po pravni poti...