![]() |
|
navadna peč na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: navadna peč na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=35963) |
Re: navadna peč na drva in zalogovnik - gape - 3.3.2011 xgego Napisal:Pozdravljeni, Re: navadna peč na drva in zalogovnik - telmos - 3.3.2011 gape Napisal:Ni problema. Imamo tudi z dvema spiralama in vgrajenim bojlerjem, če je potrebno.xgego Napisal:A se dobi takšen, ki bi imel vgrajen bojler za sanitarno vodo in še solarni izmenjevalnik?? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - romeno - 28.9.2011 Bi se tudi sam priključil tej temi. Upam, da xgego ne bo zameril. Torej doma imamo kotel Viadrus U22 6 členski (28kWh) zraven kotla je 150 litrski bojler za sanitarno vodo. Ogrevamo 155m2 bivalnih površin. Lansko leto smo pokurili dobrih 16 tekočih metrov bukovih drv. Hiša je iz sredine osemdesetih. Za koliko bi se zmanjšala poraba če bi zraven te peči priklopil še 1000 litrski hranilnik toplote? Bomo pa letos zamenjali vsa okna na hiši in dodali 15cm urse na podstrešje, drugo leto pa bomo nadgradili še fasado z 10cm stiropora. Sedaj je na fasadi približno 5cm izolacije. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Dragomije - 28.9.2011 To bi tudi jaz rad vedel ![]() [Za koliko bi se zmanjšala poraba če bi zraven te peči priklopil še 1000 litrski hranilnik toplote? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 28.9.2011 Citat:Za koliko bi se zmanjšala poraba če bi zraven te peči priklopil še 1000 litrski hranilnik toplote?Zalogovnik ti ne zmanjša porabe goriva, omogoča, da gorivo ne rabi izgorevati enakomerno 24 ur, kot je izgubljena toplota skozi zidove, okna, ... Tvoj opisan način izolacije zunanjega ovoja bo znižala potrebe po gorivu na 40 do 70 %, točno je težko reči, ker ne poznam trenutne dejanske izolativnosti ovoja. Tisti del goriva za sanitarno vodo se ne bo zmanjšal, kvečjemu povečal, ker se bo v toplejšem okolju prijetneje dalj časa tuširati. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 28.9.2011 to si jaz ne bi upal točno določit. iz opazovanja dušenja lopute domačega kotla, ki deluje brez zalogovnika, bi rekel, ampak res od oka: 20%. več se bo poznalo v prehodnem obdobju, v hudem mrazu pa manj. če se bodo namestila nova okna in nekaj dodatne izolacije, se bo po mojem bolj to poznalo kot pa zalogovnik. in s to zadnjo ugotovitvijo me je prehitel žerjavar. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - bvs - 28.9.2011 Če imaš idealen odjem (če se porabi toliko kot peč proizvede) potem ne prišparaš nič! Zalogovnik je namenjemn shranjevanju viškov, ki jih proizvede peč in ničemer drugemu. Primer: Na navadni peči so izgube velike takrat ko samson pripira loputo, da drva ne morejo goreti idealno. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - romeno - 28.9.2011 Če prav razumem je zalogovnik ena takšna stvar s katero najlažje reguliraš temperaturo v hiši (seveda z pravilno regulacijo), ker pri sedanjem načinu ogrevanja me najbolj moti, da se v prehodnem obdobju že sedaj preveč zagreje, ko bodo nova okna in fasada pa bo še huje. Ker sedaj kurimo približno tako, da najprej kurimo z odprtimi vratci, dokler peč ne začne gret, nato pa vratca zapremo in imamo regulator vleka nastavljenega na 70 stopinj. Potem pa pride do bizarnih situacij, ko greš nadevat na peč, čeprav je regulator zaprt samo, da nebi dol pogorelo. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 28.9.2011 Citat:je zalogovnik ena takšna stvar s katero najlažje reguliraš temperaturo v hiši (seveda z pravilno regulacijo), ker pri sedanjem načinu ogrevanja me najbolj moti, da se v prehodnem obdobju že sedaj preveč zagreje,Očitno imaš že sedaj premočan kotel. Ko boš bajto izoliral bo potrebe po toploti še manj. Z zalogovnikom (dovolj velikim) boš v prehodnem obdobju zakuril in še 1 ali 2 x doložil, pustil da pogori, grel se boš noč in dan. Ob večjem mrazu boš to naredil 2 x dnevno. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - telmos - 28.9.2011 Z zalogovnikom se izognemo slabemu izgorevanju zaradi dušenja zraka z loputo. Posledično imamo čistejšo površino kotla, manj dela, višji izkoristek in pa boljšo kontrolo nad temperaturo v prostoru. Iz navedenega sledi, da bo izkoristek boljši, poraba nižja, bivalno ugodje pa neprimerljivo. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Žerjavar - 29.9.2011 Vse drži. Boljšega izkoristka in manjše porabe v drvarnici ne boš opazil. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - AnaFlis - 20.10.2011 Sestrična ima 1000 litrski zalogovnik, peč na trda goriva - les, 300 m2 stan. površine, stara hiša, debeli zidovi, brez dodatne stenske izolacije. Zakuri zvečer in je še naslednji dan pozimi celi dopoldan toplo, tudi če ne doloži drv. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - suligoj - 21.10.2011 To pa ni slabo. Nekaj mi ni logično. Za moje mišljenje večji kot je zalogovnik, več časa akumulira? Zakaj je lahko zalogovnik prevelik? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Romzis - 21.10.2011 Prevelik je lahko iz treh razlogov: - ker bi polnenje trajalo preveč časa - maksimalen čas kurjenja oz polnjenja bi bil lahko pomoje od takrat ko pridemo iz službe (recimo ob 16h) do takrat ko gremo spat (recimo ob 22h) + kaki 2-3 uri ko lahko peč še gori med našim spanjem. Se pravi od oka 8-10 ur. Se pravi nam večji zalogovnik kot tak ki bi se ob določeni moči kotla (in določeni moči odjema ogreval) uspel napolnit (ogret do konca) v 8-10 urah ne bi prav nič koristil Lahko bi se tudi zgodilo, da je potem s shranjeno energijo zmožen ogrevat 24 ur, kar je brezveze - ne boš menda začel kurit potem naslednji dan ob 10h zvečer? - ker ima vseeno neke izgube skozi ovoj oz. izolacijo (se ohlaja) in ti ogreva kvečjemu prostor v katerem se nahaja, posledično se počasi izprazni in ni sposoben ogrevat tistega, čemur je namenjen: prostorov v katerih so ogrevala (in sanitarne vode, če se ogreva preko zalogovnika). - ker je PREVELIK in ti zasede preveč prostora :mrgreen: Re: navadna peč na drva in zalogovnik - stresnik - 21.10.2011 Večji zalogovnik več skoncentrirane toplote na enem mestu, počasnejše ohlajanje, to je moja logika. |