PodSvojoStreho.net
Pomoč pri električni napeljavi - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Pomoč pri električni napeljavi (/showthread.php?tid=34836)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Pomoč pri električni napeljavi - arbajter - 10.5.2019

baluf, mirator
Z uvlečenji kablov v euroflex cevi (sploh z neko morebitno kasnejšo zamenjavo ali izvlečenjem kakršnega koli kabla iz teh cevi) imam dokaj slabe izkušnje.
Ker:
- je tisti kabel v euroflex ceveh kot bi bil zaliman, se noče premaknit nikamor
- tudi pri uvlečenju v euroflex cev bo to potrebno v celoti najprej "iztegniti", da bo ravna, šele potem bo kabel kolikor toliko zdrsnil v cev
- polaganje cevi sledi šele po uvlečenju kabla
Sam bi za ta primer dal raje cev TSX.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Experienced - 10.5.2019

arbajter Napisal:Najprej odgovor "neizkušenemu"
Odgovor ni vsaj 5x6mm2 niti ni 5x10mm2, temveč, da morajo biti povezave med razdelilniki izdelane enotno, z kablom istega preseka, kot je dovodni. Pa bom sedaj zapisal, da se tak kabel (5x10) zahteva ne le ponekod, temveč povsod, ali pa 4x10mm2, spet pa dokazuje tvoje nepoznavanje elektrike, čeprav si sam prepričan, da jo poznaš, temu še zdaleč ni tako. Z podobnimi v celoti zgrešenimi nasveti si "blestel" tudi v marsikateri drugi temi. Nazadnje si nekaj bluzil o rezanju preklade. Poglej, ni težava v tistem kablu, tudi v prekladi ne. Vsi tule opozarjamo, kako je katero stvar potrebno pravilno in kolikor toliko standardom in tisti strokovni praksi ustrezno, primerno rešiti. Slediš? Nihče pa ti ne more preprečiti, da npr. doma uporabiš za dovod tudi 5x0,75mm2, če si se že tako odločil in ko TI smatraš, da je tako pravilno, ali pa prežagaš preklado. Narobe je le to, ko tule ljudem svetuješ nekaj, kar je za veliko večino ljudi skregano z zdravim razumom. Ali celo "zanalašč", kot včeraj, ko te povozi polovica strokovnjakov (preklada), ti pa kot majhen otrok, ki mu mamica ni kupila sladoleda v trgovini, v jok in ihtavost. In trmasto vztrajat pri svojem (zgrešenem) prepričanju. In pa tisto, ko ti je že zdavnaj nazaj eden forumašev na en "slikovit" način omenil, da na vsak način hočeš biti pokrovka vsem loncem. Tudi tistim, večjim od pokrovke. Saj razumeš, kajne. In ker jaz ne vidim, kaj ima avtor prispevka vgrajeno kot dovod iz PMO (ali PSMO) v hišo, je bil moj odgovor zgolj - kabel. Ampak ker izkušeni (štromar) verjetno vidi tudi tisto, česar jaz, neizkušen štromar, ne vidim, je že od prve zadel da je to 5x6. Kaj pa če vseeno ni?
Nihče ti nima pravice omejevati tvojega pisanja tule na forumu. Ima pa ti pravico to omejiti, ko pričneš pisati neumnosti ali pa to pišeš na nedostojen način. In ne, ni ti potrebno prebirati tistega, kar pišem jaz, pa Papež, pa taav, pa Žerjavar, če nočeš. Kot tudi meni ni potrebno prebirati tvojih nebuloz, neumnosti, zgrešenih nasvetov, ki jih z veliko žlico deliš tule, zavite v neko nedoločno obliko ali pa "pri meni je pa tako...", vse v imenu neke (ne)"izkušenosti". In, veš tudi jaz imam pravico oglasiti se.
Kaj potem bereš, če še sebe ne razumeš, kako boš šele mene, si vprašal in sem napisal še enkrat. Ja kak dovod ima nobeden ne ve, vseeno pa sem napisal pravilno, ti se pa kregaš sam s seboj očitno. Stran glej, "strokovnjak"

Re: Pomoč pri električni napeljavi - arbajter - 10.5.2019

Napisal pravilno? Si prebral, kaj sem napisal? Nisi. Če bi, potem nebi nekaj klobasal o pravilnosti. Šele ko avtor napiše, kak ima dovod. 5x6 že dolgo, dolgo ne obstaja, kot s strani elektro dopuščen dovod. Na vseh na novo priključenih odjemnih mestih. In ne flancaj sedaj, pri meni je tako (in tako mora potem bit povsod, pa če prekle dol padajo, ker je tako zaukazal izkušeni).

Si v sedaj zaklenjeni temi nekako "jasnovidno" zapisal:
Citat:Moderatorji pa na tem forumu ne opravljajo posla kot bi morali, to bi pa že lahko vedel.
Ja, res ga ne. Če bi ga, bi si sedajle moral izbirati že tretji nick. Kar nadaljuj v tem stilu, ne boš dolgo.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - baluf - 10.5.2019

arbajter Napisal:baluf, mirator
Z uvlečenji kablov v euroflex cevi (sploh z neko morebitno kasnejšo zamenjavo ali izvlečenjem kakršnega koli kabla iz teh cevi) imam dokaj slabe izkušnje.
Ker:
- je tisti kabel v euroflex ceveh kot bi bil zaliman, se noče premaknit nikamor
- tudi pri uvlečenju v euroflex cev bo to potrebno v celoti najprej "iztegniti", da bo ravna, šele potem bo kabel kolikor toliko zdrsnil v cev
- polaganje cevi sledi šele po uvlečenju kabla
Sam bi za ta primer dal raje cev TSX.

TSX ??? ne poznam tudi google ne....
ja vem euroflex je težaven za vlečenje...
kaj pa če bi jih dal v trde okrogle (piskar) cevi ?

Re: Pomoč pri električni napeljavi - baluf - 10.5.2019

Dobil TXS so cevi...samo za te piše, da so podometne...se lahko uporabijo za nadometno montažo...?

Re: Pomoč pri električni napeljavi - mirator - 10.5.2019

Za nadometno inštalacijo se tako ali tako uporabljajo PN cevi na skobah. Lahko pa uporabiš tudi NIK kanal. Lahko tudi samo kabel, samo da ne boš potem na njega obešal dežnikov in podobniih stvari. :lol: :mrgreen: