PodSvojoStreho.net
Kamini TULIKIVI - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kamini TULIKIVI (/showthread.php?tid=26879)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Kamini TULIKIVI - magi - 16.1.2012

glih to sem hotla napisat :-D
ne vem pri kom ga kupuješ, pri nas ga niti približno ne prodajamo po taki ceni :-D

Re: Kamini TULIKIVI - Farol - 17.1.2012

Samojed Napisal:Smile glej, da se razmeva - proti omenjenim kaminom nimam nič, tudi imel bi ga z veseljem (mogoče pa kdaj bo, nikoli ne reci nikoli), ampak kot uradni zastopnik (prodajalec) menim da pretiravaš, tako kot praktično vsi prodajalci. Haklam ali ne haklam, z podatki na palec, polovica zamolčanih (90 kvadratov je vse kar vemo, če so sigurne pač ne) je vsak izračun relativen. Za neh gradnjo je 5 kubikov drv enormno preveč, za staro neizolirano bajto pa super ugodno. Lokacije tudi ne vemo - za koper je drv dovol, četudi jih kuriš v baubau kaminu za 400 evrov, na bloški polici je stvar precej drugačna. Od vlage sem tudi že argumentiral stvar, tako da kaj naj rečem? Po naravi sem skeptik in ne verjamem obljubam na prvo žogo. Če bi sicer trenutno imel namen nabaviti kaj podobnega bi se sigurno oglasil pri nekom, kjer zadeva že gori. Tako se pa kot večni dvomljivec umikam iz debate, ker kot sem rekel - proti tebi ali kaminom nimam nič, le podatki mi ne grejo skupaj. Ker pa nimam direktne primerjave in izkušenj, raje kot da podj...vam pustim zadeve v razmislek vsakemu posamezniku.

Pele ima res cca 90 m2, sem šel pogledat, ko sem se odločal o nakupu kamina, lokacija je v Ljubljani, kjer so podobne razmene kot na našem koncu, hiša na izgled izolirana takratnim razmeram iz 90 tih let .

Samojed midva sva tam tam 5 km zračne razdalje, tko da boš dobil podatke iz prve roke za naš konc, za novogradnjo 140 m2 z debelino izolacije 30 cm neopor bom doseglal nekje U=0,097 W/mK - ovoj hiše, kar že spada v razred pasivnih hiš (U=0,10). Tko da kamin - ognjenji kamen , <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=f_1137vIev0&feature=player_embedded#">http://www.youtube.com/watch?v=f_1137vI ... _embedded#</a><!-- m -->, 04.57. :oops:

Naš Tulikivi ; <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=tt0_7ZWo6KA">http://www.youtube.com/watch?v=tt0_7ZWo6KA</a><!-- m --> :oops:

Re: Kamini TULIKIVI - Samojed - 17.1.2012

Zdajle sem pogledal lokacijo - kaj MEtodova peč še stoji? Malo heca, ampak sem kot mulc s kolegi letal naokrog in smo šli tudi zloglasno hišo in peč pogledat. Je pa to bilo hja, več kot 20 let nazaj. Če prav vem sedaj hiše ni več?

Re: Kamini TULIKIVI - PELE - 17.1.2012

David, sem te mal podražil da vidim če kapisko pa žal ne. Kamine ne kuriš kot litoželezne peči, kjer je odvajanje toplote čim večje. Pri kaminih z akumulacijo je potrebno ravno prav naložiti ne preveč ne premalo (zato kurjač, ki mora poznati svojo peč), da se čim več toplote akumulira v enoti časa v maso. Kamen, šamot ni železo.[/quote]

sem zastopil in se definitivno strinjam vse je v občutku in poznavanju sistema.

Re: Kamini TULIKIVI - Farol - 17.1.2012

Re :
Samojed Napisal:Zdajle sem pogledal lokacijo - kaj MEtodova peč še stoji? Malo heca, ampak sem kot mulc s kolegi letal naokrog in smo šli tudi zloglasno hišo in peč pogledat. Je pa to bilo hja, več kot 20 let nazaj. Če prav vem sedaj hiše ni več?

Trobčeva domačija - hiša se je sesedla sama vase, ene deset let nazaj, poj jo je zdejšnja lastnica kupila in podrla, so pa bili njeni agentje pregnani, pravi da so ji povedali o lastniku Metodu šele ob podpisu pogodbe.

Zdej prodaja 13.000.m2 ( zazidljivo tam kjer je stala hiša in kozolec ) za 190.000.eur. Je pa Top 5 in Europe najbolj zaželjena lokacija za Hello in. Vratca od krušne ima deponirane odvetnik, pečnice so pa baje prodali nekam v tujino.

L.p. Miha

magi Napisal:za ogrevanje 100m2 recimo. si monter teh kaminov ali kako? :-)
3 grelna kategorija od 7 k eur naprej.vključno z dobavo, montažo in zagonom...

Samojed Napisal:Smile glej, da se razmeva - proti omenjenim kaminom nimam nič, tudi imel bi ga z veseljem (mogoče pa kdaj bo, nikoli ne reci nikoli), ampak kot uradni zastopnik (prodajalec) menim da pretiravaš, tako kot praktično vsi prodajalci. Haklam ali ne haklam, z podatki na palec, polovica zamolčanih (90 kvadratov je vse kar vemo, če so sigurne pač ne) je vsak izračun relativen. Za neh gradnjo je 5 kubikov drv enormno preveč, za staro neizolirano bajto pa super ugodno. Lokacije tudi ne vemo - za koper je drv dovol, četudi jih kuriš v baubau kaminu za 400 evrov, na bloški polici je stvar precej drugačna. Od vlage sem tudi že argumentiral stvar, tako da kaj naj rečem? Po naravi sem skeptik in ne verjamem obljubam na prvo žogo. Če bi sicer trenutno imel namen nabaviti kaj podobnega bi se sigurno oglasil pri nekom, kjer zadeva že gori. Tako se pa kot večni dvomljivec umikam iz debate, ker kot sem rekel - proti tebi ali kaminom nimam nič, le podatki mi ne grejo skupaj. Ker pa nimam direktne primerjave in izkušenj, raje kot da podj...vam pustim zadeve v razmislek vsakemu posamezniku.
saj pravim, da lahko prideš na obisk in se boš sam prepričal, jaz ne prodajam teorije ampak izkušnje, in na žalost nisem kaj prida trgovec, bi potem morda Farol pri meni naročil Cry
ampak vseeno mislim, da je dobro izbral in mu bo kamin dobro služil.

dodajam, če le ne bo kuril kot njegov sosed :twisted:

Re: Kamini TULIKIVI - csamo001 - 17.1.2012

PELE Napisal:Ne pri nas sam 9 tednov in pol :twisted:
ti se pa res hakljaš na detajle, če bi spremljal razpravo , bi lahko prebral, da jaz v moji Lisi dnevno skurim cca 12 kg polen, na začetku in koncu sezone pa samo kakih 10kg, oziroma včasih zakurim samo vsak drugi dan, 20 kg je bil podatek za Blanko iz tretje grelne kategorije.
drugače pa je sedaj pri nas doma relativna vlažnost okoli 50%, kar mislim, da je čisto OK, definitivno bolj prijazno zdravju kot 35%. Lahko povem še to iz lastne izkušnje, da sem preden sem postavil kamin, ogreval z kombinacijo talnega in radiatorjev(na zem.plin) in je ženo skoz zeblo, pa smo imeli na 22,23°C, ko se je rodil naš prvi otrok smo morali nabaviti vlažilec zraka, ko si pogledal proti soncu, te je bilo kar groza, kaj vdihavaš, žena pa tud skoz živčna, k je non stop s cunjo okol letala, da ne niti omenim višine položnice... teh problemov enostavno nimamo več. Verjamem, da jih tud Farol ne bo imel.

Sploh ne vem zakaj kot monter teh čud sodeluješ v debati, če nisi pripravljen pojasnit teh "detajlov", ki so pa za uporabnika dejansko najpomembnejši. To, da je ženo pri 23 zeblo, zdaj ko imate dost bolj neenakomerno segreto bajto in nižjo povprečno temepraturo pa je ne, je preprosto tralala. In sedaj ko kuriš kamin je kao manj sinjarije v zraku kot prej, ko si imel talno in radiatorje? Take pravljice lahko prodajaš nekomu, ki še ni bil v kurilnici na trda goriva.

In hudiča, če ni skrivnost: kakšni so NATANČNI parametri tvoje bajte, kako dolgo traja kurilna sezona, in kakšen je povprečen odjem na kurilno sezono. Če nisi pripravljen tega (verodostojno) z nami delit potem te lahko brez i malo slabe vesti popredalčkamo v kategorijo "tipični prodajalec".

Re: Kamini TULIKIVI - kremenckov ata - 17.1.2012

taubi Napisal:
kremenckov ata Napisal:20 kg/dan je kubik v treh tednih kar je nekje 320 litrov cvička. To je potrata za vsako bajto sploh, če je kolikortoliko izolirana. Upam da se moti.

Tole s cvičkom si ga tudi dobro mimo pihnil :?

1 prm drv = 320 l elko????

Res so mal pozlačene 4 prm je nekje 1000 litrov olja za dobra bukova. cal in kw ni enako :mrgreen:

csamo001 Napisal:In hudiča, če ni skrivnost: kakšni so NATANČNI parametri tvoje bajte, kako dolgo traja kurilna sezona, in kakšen je povprečen odjem na kurilno sezono. Če nisi pripravljen tega (verodostojno) z nami delit potem te lahko brez i malo slabe vesti popredalčkamo v kategorijo "tipični prodajalec".
Oprosti, naša skupna ogrevalna površina je cca 100m2, sam raje 10m2 odbijem, zato ker ena stena prizidka in stopnišče meji na star objekt in je povezan z navadnimi notranjimi vrati, vendar, kljub vsemu sedaj v realnosti pomagamo ogrevati tudi stari del objekta, saj so vrata med starim in novim delom non stop odprta. Predvsem ker so otroci malo doma malo pri dedku, njega pa tudi nič več ne moti če so vrata odprta dokler prihaja toplota :wink:
Glede izolacije, lahko povem, da je prizidek solidno izoliran, vendar daleč od kakšne pasivne varjante. Lahko tudi povem, da kot glavni vhod in izhod večinoma uporabljamo balkonska vrata na vrt, skozi katera pozimi kar močno potegne hladen zrak, še posebno če vstopajo ali izstopajo otroci. Glede na to, da je tudi prizidek montažni in ni kakšne akumulacije v stenah, smo s postavitvijo Lise zadeli terno.
Porabo sem v glavnem spremljal prvi dve sezoni, ko je bila Lisa edini delujoči kamin (sedaj imamo v sosednjem slabše izoliranem objektu še kamniti šporget ESSI, ki pa je vezan na centralno, kjer je približno enaka poraba za cca 60m2 salona) in ta preko celega leta ni presegla 5 m2, pa smo zakurili tudi poleti, za kakšen kruh, ali pečenko. Datumsko kurilne sezone nisem nikoli opredeljeval, saj začnemo kurit takrat ko je to potrebno in obratno, lokacija Lj-Zalog, na žalost pa imamo na tem koncu kar dosti megle, se pravi malo pomoči sonca. Strošek drv je sedaj okoli 250 eur za Liso in ravno toliko za Essi.
Se pa spomnim, da je naš del plina prvo sezono, ko smo bili še priklopljeni na centralno znašal krepko čez 800 eur.
tu je še bolj podroben opis <!-- m --><a class="postlink" href="http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=428">http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=428</a><!-- m -->
če pa koga zanima še kaj več, pa je toplo vabljen na ogled.

Re: Kamini TULIKIVI - taubi - 17.1.2012

kremenckov ata Napisal:
taubi Napisal:[
Tole s cvičkom si ga tudi dobro mimo pihnil :?

1 prm drv = 320 l elko????

Res so mal pozlačene 4 prm je nekje 1000 litrov olja za dobra bukova. cal in kw ni enako :mrgreen:

Še vedno ga biksaš.
Po tvoji logiki bi jaz, če bi prešaltal iz drv (14 prm) na olje porabil 3.500 l cvička Confusedhock:

Re: Kamini TULIKIVI - kremenckov ata - 17.1.2012

še mal več:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")biomasaunichr("46")zgsunichr("46")govunichr("46")si/indexunichr("46")php?p=izracunaj_enrge[/url]

Re: Kamini TULIKIVI - taubi - 17.1.2012

kremenckov ata Napisal:še mal več:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")biomasaunichr("46")zgsunichr("46")govunichr("46")si/indexunichr("46")php?p=izracunaj_enrge[/url]

Vnos bukve na linku je v m3 (mera za hlodovino) jaz pa govorim o polenih ki se merijo v prm ali pm. Razmerje m3 : prm = 1 : 1.5
Ampak še to je nerealno: 14 prm polen je nekje 9.3 m3 bukove hlodovine in ta količina je po izračunu ekvivalent 2.800 l cvička.

Če razmišljaš z trezno glavo:

1.Poznaš koga v enodružinski novogradnji 250m2 (sicer se jih malo odloči za elko) ki bi imel porabo čez 2.800 l kurilca na leto? Če da, potem je projektant direkt za v sibirski gulag.

2. Če kupiš 14 prm polen po neki srednji tržni vrednosti med 60-70 eur prm je to okrog 1.000 eur naspram 2.800 eur za cviček. Letna razlika je 1.800 eur.
Če si omisliš 'high tech' kurilnico z kakšnim KWB, Eto ali Frolingom se ti po tem izračunu investicija povrne v 6-7 letih :wink:

Malo morgen.

Re: Kamini TULIKIVI - kremenckov ata - 18.1.2012

Če razmišljaš z trezno glavo:

1.Poznaš koga v enodružinski novogradnji 250m2 (sicer se jih malo odloči za elko) ki bi imel porabo čez 2.800 l kurilca na leto? Če da, potem je projektant direkt za v sibirski gulag. Ne poznam, sam 14 kubikov pred novogradnjo se mi zdi Confusedhock: ne vem kaj bi ti rekel

2. Če kupiš 14 prm polen po neki srednji tržni vrednosti med 60-70 eur prm je to okrog 1.000 eur naspram 2.800 eur za cviček. Letna razlika je 1.800 eur.
Če si omisliš 'high tech' kurilnico z kakšnim KWB, Eto ali Frolingom se ti po tem izračunu investicija povrne v 6-7 letih :wink:

Lej, da vsaj mal ostanemo pri kaminih, tale gor je ziher stroj, drag pa tudi kot žafran Sam sem prezidal 100 let starega iz enega skladišča v LJ letos greje ko šus, nabavil sem dve paleti bukovih suhih ena bo kmalu šla, druga pa bo do konca zime. 300-400 litrov olja bom letos skuril za dogrevanje,za podobne kvadrate kot pri tebi, če bo taka zima. Hiša pa ni po novih tehnologijah je že skoraj 100 let stara. Ropotije na strehi pa bolje da ne omenim, je preveč pametnih.
Še slika lončene peči , deluje kot akumulativna ker je zidana ob masivno opeko sredi hiše pod stopniščem pogreje pa skoraj celo hišo. Izziv pa bi bil kaj bi se zgodilo z kamnitim kaminom saj je opeka okoli peči topla še dva dni ko nehaš kuriti. [img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/43/bE/2VSef6Jh/1/loncena-pec1unichr("46")jpg[/img]

Re: Kamini TULIKIVI - taubi - 18.1.2012

kremenckov ata Napisal:Če razmišljaš z trezno glavo:

1.Poznaš koga v enodružinski novogradnji 250m2 (sicer se jih malo odloči za elko) ki bi imel porabo čez 2.800 l kurilca na leto? Če da, potem je projektant direkt za v sibirski gulag. Ne poznam, sam 14 kubikov pred novogradnjo se mi zdi Confusedhock: ne vem kaj bi ti rekel

Očitno nočeš razlikovati med m3 in prm.
Sicer pa ni vredno, če si že v nekaj prepričan.
Če malo spremljaš forum je moja poraba čisto primerljiva.

Zdaj še mešaš porabo lončene peči z porabo kotla na polena.
V prejšnji hiši sem imel sam lončeno peč - super zadeva. Poraba na kurilno sezono 3 prm (ali 1.5 m3) drv in 300 kg briketov z luknjo.

Končujem, da ne bo preveč OT.