PodSvojoStreho.net
nastavitev temperature - peč na polena - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: nastavitev temperature - peč na polena (/showthread.php?tid=25542)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: nastavitev temperature - peč na polena - Žerjavar - 7.1.2010

Citat:kaj pa ješ, povej tudi meni, da si bom tudi jaz kej tazga zrihtal.
Ne razumem, ne vem, na kaj se nanaša? Morda ta odgovor ni pravi, se mi pa zdi, da bi lahko bil: Za učinek čaja ni važna voda ampak zelišče.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - andrejnovi - 11.1.2010

Matej_r

Glede na vse tvoje navedbe si potencialni kandidat za kotel z lambda sondo, ker mislim da ti ni pomoči.

matej_r Napisal:Vitolig zahteva nekaj izkušenj pri pravilni pripravi ognja, kar je osnova za pravilno delovanje. Pri naloženih polenih se dogaja, da zračni tok precej hitreje uplini lesno maso v neposredni bližini uplinjevalne šobe, kar ima za posledico tvorjenje luknje v žerjavici in prekinitev plamena. Potem peč kljub naloženosti ne daje dovolj moči, temperatura ne narašča, ampak se vrti okoli 65C ali manj. Za maksimalno tvorbo lesnih plinov je potrebno nadzirat žerjavico v peči, po potrebi premešat, ,da pokrije uplinjevalno šobo, polena zgoraj potisnit navzdol, da čim tesneje nalegajo na šobo.
To je potrebno opraviti vsakih 30min za optimalno izgorevanje. Vitolig ni peč, ki jo naložiš in potem pozabiš. Pravilno delovanje uplinjevanja je slišno potom bobnenja v dimniški cevi, ki ga povzroča plamen izgorevalnih plinov. Ko zvok poneha je čas za kontrolo žerjavice. Peč naj se ne nalaga preveč, ker je urejanje žerjavice potem lažje. Naraščanje temperature po zakuritvi je počasen proces, zaradi vseh porabnikov, ki se obesijo na peč, zadrževanje temperature na 66C ni nujno napaka. Šele, ko se porabniki dovolj nasitijo dovolijo naraščanje proti višjim temperaturam. To traja nekaj časa. Poskusi odpret zračno loputo do konca in nastavi ventilator na
100% in temp na 80C. Ob pravilni pripravi žerjavice ti bo sigurno uspelo spravit peč proti 80C.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - andrejnovi - 11.1.2010

Tisti "kaj" se je nanašal na medikamente, prepovedane substance ali kaj podobnega, ki jih bržkone konzumiraš, da te potem na forumu raznaša s skepsami in raznimi tezami.

Vzrok - posledica nista nujno direktno odvisna, lahko tudi posredno, vzajemno, obratno, .... ta odstavek se nanaša na tvojo tezo o neodvisnosti temperature in pirolize.

Veš ob tvojem pisanju sem se spomnil na teze, ki so jih s filozofske fakultete nosili študentje v smislu;
"no če ni boga, potem pa dokaži da ga res ni", no to so zame otročjarije in ne resno razmišljanje in logičen tok misli je povsem brezvezen pri takih trditvah, ko ne veš več kaj bi rekel v svoj bran.

Žerjavar Napisal:
Citat:kaj pa ješ, povej tudi meni, da si bom tudi jaz kej tazga zrihtal.
Ne razumem, ne vem, na kaj se nanaša? Morda ta odgovor ni pravi, se mi pa zdi, da bi lahko bil: Za učinek čaja ni važna voda ampak zelišče.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - jokovot - 20.11.2015

Da obnovimo malo temo.
Kotel deluje na drva, povratek v kotel nastavljen na 55°C, temperatura vode v kotlu je 75°C, poljenje zalogovnika je 75°C zgoraj, temperatura dimnih plinov je 255°C.
Sedaj spašujem če je pravilna nastavitev povratka 55°C in pride ta temperatura v kotel in se pomeša v kotlu na tistih 75°C? Nima šamota je polčevinasta peč.Ali ta povratek vode lahko ustvari kondenz peči?

Re: nastavitev temperature - peč na polena - vrtalnik - 21.11.2015

Mislim da ne.
WV termovi kotli imajo vsi povratek nastavljen tovarniško na 55 stopinj.
Je pa odvisno od kotla,kajti enim je tale vrednost dosti prenizka,in dobro delajo šele pri okrog 70 stopinjah.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - arbajter - 21.11.2015

Prepričan sem, da proizvajalec peči svetuje nekje najbolj optimalno nastavitev te temperature, pri kateri naj bi peč najbolje delovala. Osebno pa menim, da je 55 stopinj nekoliko premalo za temperaturo povratka. Pri meni je nastavljena s strani serviserja na 60 stopinj. Nekoliko višja temperatura povratka ti tudi zagotavlja da bo peč do prihodnjega cikla kurjenja še vedno "topla" in s tem brez možnosti raznih kondenzov v peči. Na cikel gorenja v peči ta temperatura ne vpliva nič, pomeni edinole, da bo mešalni ventil zaprl polnjenje zalogovnika nekoliko prej, kot pri 55 stopinjah in s tem ohranil v peči nekoliko višjo temperaturo, kar pa ni slabo.