![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 19.12.2023 Jaz imam v vseh blokih 10kw Spomladi dobili, EV nisem vedel, da merijo spomladi Vceraj za foro prižgal vse kar se je dalo 11kw avto 3kw TČ segrevala SV 6KW indukcija 1kw pralni stroj 2kw susilec 2kw pečica 300w je stalna poraba hiše Pa je solar edge kazal 23kw porabe se ne sekiram imam za 2 leti zakupleno Tako da so nas lepo žejne čez vodo peljali Da vam ne povem kaj so mi pri geni ponudili za 1mw Groza RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - l150150b - 19.12.2023 @ slepec ................ kaj so ponudili? Eno lešnikovo čokolado??? Imam pa sledeče vprašanje: Vsa debata je o tem načinu obračuna omrežnin - mene pa zanima ali bo sama energija (cena in beleženje kWh) sploh še šlo po sistemu dvotarifnega merjenja?? Kako je s tem? Bo glede cene energije samo še ena tarifa (ET)? Bomo dvotarifne števce pozabili? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 19.12.2023 l150150b, zakaj nebi bilo 2 tarif za elektriko? Po čem sklepaš? slepec in za koliko si prekoračil teh tvojih 10 kw? In kaj imaš zakupljeno za 2 leti? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - matevzn - 19.12.2023 Pozdravljeni, dajte mi nekaj povedati o 15 minutni prekoracitvi. Npr.. imam blok nastavljen 8 KW , tega potem prekoracim , recimo 9 KW in to traja 10 minut ? Torej kako sedaj glede 15 minutnih prekoracitev ? Placam v tem primeru penale ali moram gledati kot povprecje moci v 15 minutah ? "duc, vsakih 15 minut se odčita stanje števca. Razlika odčitkov v kWh se deli z 0,25 ure, kolikor je 15 minut. In dobiš povprečno moč v intervalu 15 minut izraženo v kW. Gre za povprečno moč v intervalu. Posamezne konice moči so lahko veliko večje od povprečja, vse dokler nesejo varovalke. Če pogledaš tisto mojo prilogo PDF nekaj postov nazaj, imaš noter polno primerov v sliki." RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 19.12.2023 > Npr.. imam blok nastavljen 8 KW , tega potem prekoracim , recimo 9 KW in to traja 10 minut ? > Torej kako sedaj glede 15 minutnih prekoracitev ? Povprečje se gleda. Če imaš npr. 10 minut 9kW in 5 minut 0kW, potem je to enako 9kW krat dve tretjini = 6kW. > Vceraj za foro prižgal vse kar se je dalo Jao, človek, čestitke. "Za foro" si si zdaj naredil špico, ki ti bo štela v naslednje obdobje in si si od oka za kake 3kW povišal omrežninsko dogovorjeno moč, če je to laufalo dolgo. Ne si tega delat, oz. delaj to vsaj med vikendom. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 19.12.2023 To sem samo probal 5 min, do kam seže kw, nisem presegel 10kw v 15 min imam novi števec pa ne pošilja 15 min intervale, ker smo na podeželju in še ni urejeno V pogodbi mi piše da 2 leti bom na 10kw ne glede na presežke Ja res je Ponudili so lešnikovo čokolado 100g v akciji V pogodbi piše če bom imel viške nad 1mw,da jih kontakti ram da mi bojo ponudili ugodnost Pokličem in se dogovorim za mesečni povišal lokoli 19eu Imam imel sem 3mw viškov od julija dalje Sem si rekel dobro 57 eu bolje kot nič Pol me pa gospa iz geni pokliče in mi pravi da so se zmotili in da mi lahko ponudijo eno podstavkov na računu ki je PAZI 90 centov, sem ji rekel a se hecate,, pa pravi tako je Sem rekel hvala in decembra nasvidenje Sedaj veselo kurim kilovatne in mi jih bo do konca leta uspelo pokuriti Ne sprašujte kako, ampak gre Danes decemberski rekord na SE 55,1Kwh RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kavcicn - 19.12.2023 Da pri GEN-I nič ne dobiš za viške, je jasno, od kar oni delajo samooskrbne SE. Zato me čudi, da je tu in po spletu polno vprašanj na to temo. A se nihče nič ne pozanima pred nabavo? Drugače bi pa mojstri na GEN-I iz diagramov porabe lahko prepoznali vzorec, da velika večina njihovih SE strank z viški v decembru nenormalno poveča svojo porabo. Bi se jim najbrž bolj splačalo, če bi nekaj malega dali, pa do tega nesmotrnega trošenja ne bi prihajalo ... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 19.12.2023 V kakšni pogodbi to piše? To si podpisal z Gorenjko? 55 kWh ni nekaj za hvaliti se. Moj tastari špara kolikor se da, pa pride z lahkoto do 95 kWh dnevno. Pozimi. Poleti pa do 10 kWh, če je hudo razsipen. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - l150150b - 19.12.2023 @ matevzn tole tvojo razlago pa ne razumem! Si napisal, da vsakih 15 minut odčitajo porabo - in če ta dva podatka med seboj odšteješ, deliš z 0,25 in to je povprečje 15-tih minut????? To mislim, da ne bo držalo - saj to tudi po matematiki ni nobeno povprečje! Matematično bi "pilo vodo" tako, da vsako minuto odčitajo - 15 odčitkov sešteješ in vsoto deliš z 15 in to bi bilo povprečje 15-tih minut! Kako se v resnici to izvaja pa naj pove tisti, ki to pozna! Drugače pa me zanima tudi to: Zakaj se med "grešnike" zaradi problemov na omrežju sedaj uvršča tudi lastnike SE? Ker je večina lastnikov SE tudi lastnikov TČ, bi rad slišal razlago, zakaj zato za delovanje TČ bolj obremenjujem omrežje, kot bi ga, če SE ne bi imel??? Enako količino kWh bom porabil iz omrežja za TČ - pa če SE imam ali pa nimam! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 19.12.2023 Citat:Drugače pa me zanima tudi to:Zaradi SE ne boš plačal niti centa več omrežnine, kot bi jo brez SE. Marsikateri lastnik SE, kateri pridela viške (kot npr. slepec zgoraj) dela konec leta vse kar je možno in kar ni možno, da bi pokuril viška. Takšni pa bodo sedaj postali bedaki na kvadrat- prvič bedaki, ker so postavili nekaj, kar jim zaradi bolestne foušije dela sive lase in drugič, ker bodo nabili omrežnino za moč. Zaradi takih bi rekel, da potrebujemo podoben sistem, ta katerega pa so uveljavili, pa je kraja pri belem dnevu. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 20.12.2023 Da ne bo pomote To z viski bo samo letos, ker menjam ponudnika, ki bo za viške nekaj dal, računam pa, da drugo leto ne bo viškov,ker bojo šli v EV RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 20.12.2023 Da ne bo pomote Slepec saj (na žalost) nisi edini, ki raje potroši kot pa 'podari' 'imaginarne poletne viške SE' pozimi, tko da ni potrebe po neki glumi 'izjemoma letos',... Verjetno je 99,9...% lastnikov SE takšnih (če seveda ne dobijo vsaj čokolade). Pa vsi so dali kakšen panel več za rezervo... in povečali svojo porabo elektrike...... Ampak ne vem, a so tu samo lastniki SE na tem forumu, ker še vedno vsi nabijajo kako bomo več plačevali za omrežnino, zraven se pa vsi fokusirajo samo na fiksni del ki se je podražil ('relevanten' samo za SE), noben pa ne gleda celotne omrežnine, tudi na del po kWh odjema, ki se je pocenil. Že nekaj cajta je znan 'amaterski' kalkulator, ki dejansko deluje (za razliko od nedelujočega z davkoplačevalskim denarjem narejenega uradnega): https://plesko.si/elektr/omreznina/ Jaz ko dam notri svojo letno porabo z upoštevanjem tudi štirih dražjih mesecev, pa imam TČ za ogrevanje..., na letni ravni pridem na nekaj EUR manj za omrežnino, seveda pod pogojem, da ne plačujem 'penalov'. To da bo vas (SE) v pravličnem svetu Letnega NM malo spodbudilo, da ne kurite elektrike za gluposti sredi zime, samo da je ne boste 'podarili', je pa celo pametno od 'odločevalcev'. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 20.12.2023 Saj ni nobena znanost. Če boš imel moč npr. 10 kW in letno porabil več kot 10 MWh elektrike (brez SE) boš zaradi omrežnine na boljšem. Ko pa gledaš ceno elektrike, katero so trgovci dali za 10% nereguliran del, boš pa to porabo plačal, kar precej več. Torej imaš dve možnosti- ali varčuješ in te do golega oskubijo z omrežnino za moč ali pač več porabiš in te do golega olupijo s ceno elektrike. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 20.12.2023 I150150b ... razlago pa ne razumem ... Pa kar drži. Če energijo (kWh), ki si jo porabil v nekem časovnem intervalu deliš s časom tega intervala (čas v urah, seveda), dobiš moč v kW. Torej, če si v 0,25 ure porabil 2 kWh, je bila povprečna moč 2kWh/0,25h = 8 kW. Ne rabiš nič več podatkov pa vseeno dobiš povprečno moč. Je čarovnija, kajne ? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 20.12.2023 Pri nas je letos cca. 5 MWh viska (SE montirana konec marca, ko vec ni bilo neke hude potreba po gretju). Prvic in zadnjic oz. tak visek se pri nas ne bo ponovil. Hoces noces bom to podaril. S tem nimam tezav, seveda pa sedaj ne gledem vec na porabo in SV grejem preko vgrajenega grelca (2 kW). Slednje pretezno zato, ker je sedaj idealen trenutek, da malo se tako 'testiram'. Drugače pa doma nimamo naprav, ki bi skurile ta visek - na normalen način gotovo ne, ceprav je vse na elektriko. In dokler bo presezek se ne sekiram za podarjeno. Moram pa priznat, da je glup obcutek, ker oni na drugi strani delajo pa vse, kar lahko, da nas cimbolj oberejo. Sami pa ko svinja s koruzo... |