PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 18.12.2023

Konice moči, peka kruha in TČ

Poldee, pravi "Pusti čenče, preveri sam!"
In si me spodbudil, da pokažem, kako se lotevam izziva zmanjšati konice moči. Seveda me matra žilca - saj v denraju ne gre za ne vem kaj. Že prva meritev, ko deluje TČ in zraven še pečica (2.2 kW), pokaže, da je stvar peš neobvladljiva.

Čenče, da ne bo sprememb, da ne rabimo nič spreminjat, ker še ne gre zares itd. Prilagam, kar sem preveril sam. Hvala Poldee.

JaBK, če utegneš, poglej, me zanima, če tokrat zopet porečeš "nimaš prav" na izmerjeno Panasonic TČ?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 18.12.2023

sori, pozabila sem že, kaj sva se šla. Me lahko spomniš, kaj naj pogledam? o nekih špicah je bilo govora, ampak natančno, kaj naj gledam, se ne spomnim.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 18.12.2023

JaBK, šla sva se, ali TČ generira "nepotrebne" konice moči. Takrat si ugotavljala, da so konice, ki sem jih takrat kazal na grafu ozke in ne bo resnih konic. Graf takrat je bil iz energy metra SE, sedaj pa sem se zadeve lotil "profesionalno" Smile

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 18.12.2023

ne vidim nekega velikega problema....cca 2 meseca spremljam prek moj elektro in določeno mam v vseh blokih 5.9 pa se nisem niti približal tej cifri....gretje SV mi požene moć na 4, vendar se takrat ne fura pečica niti kakšen večji porabnik.....e, bi pa znalo bit sranje, kdo ma EV, pać ne bo kilometer 0 eur, ampak bo kak cent treba vkalkulirat....

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 18.12.2023

Meni so dogovorili 6,7 v prvem bloku in 6,9 v nadaljnjih... Trenutni max v tej visoki sezoni je 4,8. Bomo videli cez zimo, ko pride...

@Caps
Sem polgedala. Jaz spic nimam...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - MAGS - 19.12.2023

Pozdravljen ,  meni so v vseh blokih določil 5,9 , me pa zanima kako bodo vnaprej določal obračunsko moč , ker trenutno nimam možnosti vpogleda v  15 minutne  intervale, obrazložitev elektra je da OS tega ne dopušča, tako da števec nima daljinske povezave.

A se da te intervale kako odčitat ob popisu števca?

Polnjenje EV,   mislim da jih bo treba polnit z zmanjšano močjo , takrat ko to ne bo nujno

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 19.12.2023

MAGS, saj je že bilo večkrat tu napisano - no, še enkrat.

Če ni 15-minutnih meritev, potem velja 14. člen Akta in tam piše za 3F priklučke tole:
"- za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo do vključno 17 kW kot 42 % priključne moči iz soglasja za priključitev;"

Tvoja priključna moč je 14 kW:
14 kW * 0.42 = 5.9 KW (zaokroženo iz 5.88). Velja za vse bloke in ne moreš spreminjati, dokler ne bo podatkov. Torej si "pavšalist".

https://www.agen-rs.si/documents/10926/386207/Akt_obracun_OMR_EE_SPREJET_20221117.pdf/fc41aa68-e895-468c-a15c-c558ccfbb7dd

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - MAGS - 19.12.2023

Sem spregledal.
hvala za inf.

... za odčitavanje ob popisu števca, tega ne vem. Ne verjamem pa, da trenutni števci meritve sploh zapisujejo za daljši čas.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 19.12.2023

Caps, ti imaš 12kW mašino z vbrizgom, Jabk pa 5kW lahkokategornico (ki pa si ob vsakem defrostu pomaga z grelci, ne vem koliko močnimi).
Ne moreš direktno primerjat ti dve napravi.

Jabk, koliko časa po defrostu dela tisti grelec, verjetno ne več kot 15 minut? Koliko W ima?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 19.12.2023

Dela med defrostom, vse skupaj cca 8min. ogreva pa ponoči z 1Kw, čez dan, če je lepo in sončno pa tudi ugasne

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - duc - 19.12.2023

Mi lahko kdo razloži; ob katerem pogoju velja špica kot merodajna za izmerjeno moč?
V bloku 15 minut, ne glede na trajanje špice, ali špica v trajanju 15 minut?

duc, vsakih 15 minut se odčita stanje števca. Razlika odčitkov v kWh se deli z 0,25 ure, kolikor je 15 minut. In dobiš povprečno moč v intervalu 15 minut izraženo v kW.

Gre za povprečno moč v intervalu. Posamezne konice moči so lahko veliko večje od povprečja, vse dokler nesejo varovalke. Če pogledaš tisto mojo prilogo PDF nekaj postov nazaj, imaš noter polno primerov v sliki.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - rs1975 - 19.12.2023

Moje opažanje. Imamo varovalke 3x20A, obračunska moč 14kW. Za ogrevanje imamo TČ.
Bloki so porazdeljeni takole: 
Blok1: 3,8kW, 
Blok2: 4,1kW
Blok3: 4,1kW
Blok4: 4,1kW
Blok5: 4,1kW

Pri simulaciji novega obračuna sem v novembru dobil pribitke za bloke 1,2,3.
Omrežnina se je iz 30,23 EUR dvignila na 36,27 EUR.

Da se izognem pribitkom moram dvignit bloke na sledeče vrednosti:
Blok1: 5,0kW, 
Blok2: 5,2kW
Blok3: 5,2kW
Blok4: 5,2kW
Blok5: 5,2kW

Z višjimi bloki bi bila omrežnina 35,77 EUR. Torej pribitki koštajo 0,50 EUR.

Verjetno nima smisla dvigovat bloke, če so pa pribitki tako majhni. Če ne drugega zaradi tega, ker pribitkov poleti, ko je TČ v uporabi zgolj za ogrevanje SV ni za pričakovati. Razen, če ti Elektro kar avtomatično dvigne bloke glede na presežki v prejšnjem mesecu?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - elektron11 - 19.12.2023

Fery ali si ti montiral sončno sam, ter te je toliko stal samo material?