![]() |
|
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314) |
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - kokodak - 15.12.2015 Hvala za info! Poraba elektrike se mi zdi razmeroma majhna. Skupna poraba elektrike je v mesecu novembru 352 kWh, od tega je cca 250kWh za ogrevanje vode za talno gretje. Trenutno s talnim gretjem ogrevam le pritličje z neto površino 80m2, kjer imam od 21 do 22 stopinj. V mansardi se giblje temperatura okoli 18-19 stopinj. Hiša je izolirana z 20 cm kamene volne, v strehi pa je 35 cm celuloze. Število vklopov me zanima bolj iz tega vidika, ker naj bi prepogosto vklaplanje krajšalo življenjsko dobo TČ. Kakšna je poraba pri tebi da86? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - da86 - 16.12.2015 Pozdravljen! Jaz imam podobno situacijo cca. 100m2 pritličja grejem na 22-23 stopinj, mansardo pa okrog 20, ker je še trenutno prazna. Poraba pri meni v mesecu novembru je bila 900 kWh od tega 2/3 sigurno za ogrevanje. Sedaj je hiša izolirana 1 teden in upam da se bo hiša segrela in bo tudi poraba padla. Lahko poveš kako imaš sedaj nastavljene parametre za krivuljo, korekcijo? Imaš ponoči nastavljeno kaj manjšo temperaturo? Sam bom sedaj poskušal z enako temperaturo vse skozi, ker se mi zdi, da drugače vjutro preveč rabi da segreje nazaj na dnevno temperaturo (do sedaj sem imel nočno za 1,5 stopinje manj). Lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 16.12.2015 Tudi jaz imam TČ ZV 7/8 E2 Montažna hiša v stenah 20 cm volne, brez fasade, nevseljena, TČ dela, sanitarna je na 30-39 stopinjah, prostor na 18-19. Priklopili smo to jesen. Moti me da imamo na ekranu opcijo-vrstico: NORMALNO. Tega v navodilih ni. V sistemu je bilo po odhodu osebe ki je delala zagon še cel kup zraka.Sliši se pretakanje mehurčkov, kot ,, če se ti po črevesju na glas pretaka,,... Znižal sem termostat v sobi in počakal da se je TČ ustavila. Ker na zgornjem razdelilni omarici talnega gretja ni bil ujet zrak (pritekla je voda iz ventilčka), sem na vrhu zalogovnika (imamo 300 sanitarne in +150 litrov zalogovnika nad njim) odvih majhen ventilček iz katerega je prišlo precej zraka. Tlak v sistemu je padel zato sem dofilal vodo. Zvišal termostat. Ker se je odzračevanje vleklo nekaj dni, sem imel cev za filanje manjka vode stalno priklopljeno in po potrebi odpiral pipo ter odzračeval. Zdaj raznih zvokov brbotanja po ceveh ni več. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 16.12.2015 kokodak Napisal:Hvala za info! Večina proizvajalcev scroll compresorjev ne priporoča več kot 6 vklopov na uro. Drugače ti pa število vklopov regulira velikost zalogovnika in pa poraba, ima pa krmilna elekronika tudi eno nastavitev glede max števila vklopov na uro. TČ zrak-voda z zunanjo vodno povezavo mora pa poleg priprave vode poskrbeti tudi da vodna povezava ne zmrzne. Mogoče je kakšne vklop iz tega naslova. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 17.12.2015 sicer glede na to da nismo vseljeni in da je T 19 stopinj,..., je težko primerjati - ampak pri meni sta bila včeraj npr. 2 vklopa; laufa pa, vsaj tako kaže ekran, 200-600 minut na 24 ur, če ni sonca pa tudi 900 minut (sploh če kaj tipkam po termostatu). zračim pa 2x dnevno po 5 minut prepiha. v tem času se kar ohladi prostor in traja da dvigne T. Čudno mi pa je, da mi obtočna črpalka ki je montirana na eni od cevi ki vodijo ven k TČ, pogosto obratuje - tudi ko obtočna črp. vezana na talno gretje ne deluje, oziroma ko TČ miruje. ... sem ravno izvedel: ,,Obtočna črpalka deluje zato, ker ima stalno obratovanje pod 3°C in gre na preverjanje vsake 720s za 120s.,, Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - kokodak - 17.12.2015 Tega, da obtočna črpalka pod tremi stopinjami deluje ves čas, tudi jaz nisem vedel in sem mislil, da je TČ v okvari. V navodilih pogrešam ravno opis obnašanja TČ v različnih situacijah, da lahko preverjaš pravilno delovanje črpalke. Drugače imam tudi jaz 300l zalogovnik za sanitarno vodo in 150l zalogovnik za talno gretje. Krivuljo za ogrevanje imam nastavljeno na 35 stopinj. TČ miruje, dokler temperatura vode ne pade za 3 stopinje. Korekcije nimam, imam pa za eno stopinjo zvišano lomno točko (parameter H/T). Pod parametrom konfort imam vrednost 2. Sanitarno vodo imam nastavljeno na 45 stopinj. Ogrevanje sanitarne vode se sproži, ko pade temperatura sanitarne vode pod 40 stopinj. Enkrat tedensko imam nastavljeno pregrevanje vode na 60 stopinj (legionela). Hišo ogrevam ves čas na isto temperaturo. Tudi nimam nobenih sobnih termostatov. Pred vgradnjo so mi namreč svetovali, da TČ s svojo logiko deluje čisto OK, če prav določiš krivuljo in korekcijo. Temperatura pri meni sicer občasno niha za kakšne 2 stopinji, kar me prav strašno ne moti. Prej sem živel v hiši, kjer smo ogrevali na drva. Ponoči, ko nismo kurili, se je hiša s slabo izolacijo ohladila tudi za 6 stopinj in več, tako da je ogrevanje na TČ v vseh pogledih pravi luksuz. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 18.12.2015 ... sem pa nekoliko pozabil na parameter NORMALNO,, ki sem ga pustil na 28 C verjetno bi ga kazalo zvišati, glede na to da TČ zalaufa 2x na dan in deluje po 200, 300 minut neprekinjeno Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 18.12.2015 Na prvo žogo izgleda kar visoka poraba. Koliko imaš pa dolgo vodno povezavo do zunanje enote, kje poteka in kako je izolirana? Če obtočna črpalka na relaciji TČ zalogovnik pri teh temperaturah konstantno dela, potem to pomeni kar nekaj izgub. Mi je čudno, da ni kakšne pametnejše regulacije za to protizmrzalno zaščito. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 18.12.2015 povezava je dolga 10m, poteka pod ploščo , zadnji meter + navpično navzgor pa so cevi zakopane v pesku in dvojno izolirane po celi dolžini 10m s peno-dva sloja. Dobro je izoliran tudi del zaščitne cevi ki gre iz tal navzgor proti TČ. temperature dvižnega in povratnega voda so se gibale okrog 23-26 stopinj. Zdaj ko sem dvignil parameter NORMALNO na 30 pa so okrog 28, ko se TČ ugasne. Zdaj sem dvignil T Normalno na 30 stopinj. Mislim da jo je ob zagonu naštimal na 35, pa sem jo spustil, ker ni bilo nobene potrebe po pretiranem ogrevanju nevseljene hiše, pa še glede na gosto položeno talno sem si rekel da je vseeno če gre nižja T noter. Malo me je ,,zmotilo,, ker na dan samo 2x zažene in takrat dolgo laufa - v primerjavi z ostalimi. Če bo šla noter višja T potem bo prostor hitreje ogret. Je pa še to, da je montažna hiša trenutno brez fasade. 2x popolnoma prezračim hišo in pade T na 16 C, nato pa seveda potrebuje nekaj časa da se segreje ob nizki vstopni T vode v talno. Elektriko smo zdaj 2x plačali in sicer povprečno 27 eur, 98% jo je šlo za ogrevanje. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 19.12.2015 Lahko kdo razloži kaj pomeni: - korekcija ogrevalne krivulje <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=roXDltTJc8w&index=2&list=PL56C6FAEAA2681792">https://www.youtube.com/watch?v=roXDltT ... EAA2681792</a><!-- m --> in - kaj sprememba ogrevalne krivulje? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 19.12.2015 V bistvu s korekcijo nastaviš vzporeden odmik delovanja of nastavljene krivulje (katero pa tudi lahko spreminjaš, vključno s strmino -zahtevnejše). Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 19.12.2015 Korekcija spremeni krivuljo po celi dolžini vzporedno, sprememba pa nastavlja strmino krivulje. Sent from my iPhone using Tapatalk Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 20.12.2015 Hvala, In kako se eno ali drugo odraža glede ogrevanja oz. delovanja črpalke? Kdaj se poslužiti te ali one nastavitve? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 20.12.2015 Mišljeno je da se krivuljo glede na objekt nastavi in pusti. Vzporedni odmik od krivulje pa se nastavlja po trenutnoh potrebah, če te obstajajo. Na splošno naj bi nastavitev krivulje pokrivala potrebe objekta po toploti. Če rabimo iz kakegabrazloga topleje ali pa je kdaj pretoplo pa prilagodimo vzporedni odmik. Ne vem kako je pri novih regulacijah - ali se da krivuljo nastavljati pri spodnji IN pri zgornji, max. točki, ampak denimo pri moji se da nastaviti le maksimalno. Pri mojem starem objektu se zato dogaja da pri malo višjih zunanjih temperaturah na začetku ogrevalne sezone nastavim odmik od krivulje navzgor za kako stopnjo, ko se zunaj ohladi na tako temperaturo kot je sedaj pa osnovna krivulja zadovoljivo pokriva naše potrebe po toploti. Če bi imel možnost nastavljanja krivulje tudi pri spodnji točki verjetno ne bi uporabljal odmika od krivulje razen v primerih, ko bi hotel srednjeročno za nekaj časa dvigniti temperaturo v hiši. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 20.12.2015 jaz imam možnost nastavitve H/T (to razumem kot vzporedni premik). in korekcija (to razumem kot premik lomne točke). Je tako, da z višanjem lomne točke dosegamo v prehodnih obdobjih višje T vode? |