PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 31.1.2013

Ne une vmes, zasukane proti vzhodu.
Samo te bajte imajo zahodno fasado še ekstra izpostavljeno soncu + praktično ni variante zastiranja z balkoni ipd. Poleti je pač tako, da je poleg severne, najmanj obremenjena južna fasada. Tega se zaveda premalo graditeljev. Manjše rotiranje iz smeri slemena sever-jug ne pomeni veliko, sončni pribitki iz vzhodne in zahodne fasade se pač "vagajo", eni narastejo, drugi padejo. Rešitev je pa samo naravno senčenje z zelenjem in zunanja senčila.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 31.1.2013

Neustrezna debata, ker se danes več ne gradi tako ozkih hiš, da bi bil le en prostor po širini.

Bistveno je. da si ustrezno po straneh neba razporediš notranje prostore (tudi smer okna). V katero smer je sleme ni pomembno. Redke so hiše, kjer nebi mogel dati štirikapnega ostrešja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - izotop - 31.1.2013

Neustrezna debata, ker se danes več ne gradi tako ozkih hiš, da bi bil le en prostor po širini.

no, ja dostikrat se izvede tudi tašna hiša (če recimo dam še hodnik v širino), ali zaradi razgibane postavitve, ali recimo ozke parcele ipd, da ne omnjem kakšne pasivne gradnje, kje so prostori nanizani na južne fasade, komunikacija ipd pa na severni.

drži pa glede bolj klasične P+M hiške 9x12m..

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - KARMEN1 - 31.1.2013

Glede orientacije in oken, je dobro, da se malo sprehodiš po parceli v različnih urah dneva, da vidisš, kako se dviga in spušča sonce ter morebitne sence, ki jih delajo okoliške hiše ali drevesa.
Jaz imam panoramska okna orientirana nekako na jv, zato mi jutranje sonce zelo lepo osvetli in tudi segreje dnevne prostore. Pozimi se zadrži dlje časa, ker je bolj nizko, poleti pa se hitro dvigne nad hišo, tako da ne žge preveč časa. Na zahodni strani pa sem naredila le eno majhno okno v WC, drugih oken na celi steni ni, ker vem, kaj na primorski pomeni popoldansko sonce do večera (za umret).
Problem takšne postavitve pa je dež z jugom, ki buta direktno v panoramska. To bom morda rešila s polkni na panoramskih, ki jih sedaj nimam.
Če bo na tej strani poleti pretoplo (tu bo tudi terasa), pa bom naredila pergolo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 31.1.2013

Na splošnopravijo, da moraš parcelo kupovati pozimi.

Poleti je sonce v vsaki luknji.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 17.2.2013

Danes v Dnevnikovi prilogi berem članek Bojka Jermana o prezračevanju. Z večino članka se ne bi mogel bolj strinjati, na koncu pa trditev, da so v nič posebnega hiši letos poleti bivali z dolgimi rokavi pri najvišji temperaturi 23°C in to samo z nočnim prepišnim hlajenju.
Eh si rečem, očitno nekdo, ki dela reklamo za svojo robo in res, gre za direktorja firme, ki prodaja [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")e-netsiunichr("46")si/si/prezracevanje/zakaj-je-paul-najboljsa-izbiraunichr("46")html]PAUL[/url]

OK, saj to je izvedljivo, če živiš v kaki alpski dolini ali na 1000m, samo potem imaš pa vlago tudi 80%, saj drugače pač ne more biti, vsaj po podatkih ARSO.

Zame prezračevanje brez razvlažilca v pasjih dnevih ni nič vredno. Sploh pa 23°C pri najnižji jutranji 20°C, ne me basat, tega fizika ne prenese.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 17.2.2013

B. Jerman sicer določene zadeve pove rahlo "spektakularno" (23stopinj), vendar iz prve roke poznam primere, ki njegovo mnenje v grobem potrjujejo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 18.2.2013

Citat:Zame prezračevanje brez razvlažilca v pasjih dnevih ni nič vredno. Sploh pa 23°C pri najnižji jutranji 20°C, ne me basat, tega fizika ne prenese.
Res je malce pretiravanja. Račun v skladu s fiziko pokaže, da je v masivni hiši max temperatura do 25 C.

Ne govorim na pamet. Računano za hišo zunaj 8 x 11 m K + P + M. Zid 30 cm modularc in 12 cm EPS, zgornji strop 12 cm beton in 30 cm volna nato 2 zračna kanala. Stalno naseljena 4 osebe (320 W) ter TV, računalnik, ... (180 W). Brez kuhanja, pranja, likanja, klime, ... Okna z zunanjimi senčili. Skupaj notranja proizvodnja toplote 2,5 W/ m2 zunanjega ovoja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 18.2.2013

Pa saj ni problem temperatura, v pasjih dnevih je zjutraj cca 20°C in cca 90% vlaga, kaj češ s tem zrakom, nafilati bajto z vlago, nato pa jo čez dan kolobariti skozi rekuperator. Če si vernik in gledaš samo termometer, se ti izide, drugače ne, sam sem doživel, da je po oziroma ob zračenju v bajti začelo smrdeti po zatohlosti - logično, 90% vlaga.
Pa samo eno skromno klimco rabiš s kakim kW toplotne moči in celo bajto lepo razvlažiš in malenkost pohladiš, povsem zadosti, da ti je tudi pri 26° in več prijetno. Res ne razumem, zakaj se temu tako upirajo. Meni je lani moj 170W kompresorček laufal cca 1 mesec, temperatura je šla preko 26°C in to brez vsakega nočnega zračenja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 18.2.2013

Citat:Pa saj ni problem temperatura
Moja replika je bila na temperaturo.

Naj bo še replika na trditev
Citat:je zjutraj cca 20°C in cca 90% vlaga, kaj češ s tem zrakom, nafilati bajto z vlago,
Z nočnim hlajenjem bajte ne filaš z vlago, ampak jo spuščaš ven. Tudi, če ob zaprtju oken ostane v prostoru zrak pri 20 C in 90 % vlage, se bo zrak v kratkem času segrel na 24 C - vlaga bo padla na 70 %. Potem pa boš ves dan dodajal vlago z dihanjem, .... Koliko je boš dodal, nimam pojma.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 19.2.2013

Če imaš rekuperator, bo hišna vlaga sledila vlagi zunaj, torej bo nedvomno šla izven udobnega območja. Če prav razumem [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")fkktunichr("46")uni-ljunichr("46")si/attachments/dsk4973/prez2003unichr("46")pdf]psihrometrično karto[/url] in po mojih izkušnjah, po katerih je pri 26°C najvišja dopustna vlažnost za ugodno branje časopisa 60%, je pri 90% vlagi je to 21,5°C, če pa minimalno migaš pa 55% oziroma 20,5°C.

Razvlaževanje mi je delovalo 2 sezoni, v prvi sta starša po stari navadi zjutraj še odpirala okna na prepih a sem jima le uspel dotajčati, da s tem v hišo spuščata vlago, kar sta tudi sama opazila, zato lani nismo odpirali oken.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 19.2.2013

Tone, dej ti si bolj maher v tem, daj mi razloži to foro.....

Pri nas rekuperator ne glede na zunanjo vlago, zunanjo temperaturo, ni važno če sneži, ali je megla, ali se sonce upira, drži vlago med 50 in 57%..........Kako? Notranja temperatura je konstantno na 23 stopinjah z zelo malim odklonom, največ do dve desetinki stopinje. V bajti se zida, suši vso perilo, kup živali, dvojni akvarij....ma ni da ni.

Stoprocenten sem, da ima s tem vezo rekuperator, ker prej, dokler nismo imeli te zadeve, je vlaga nihala u božjo mater.

Zdaj je pogled na vremensko postajo že prav dosadan.

Pri meni je isto, samo da gre nekako od 45 do 55, razen poleti, ko gre počasi gor v nebo.
Če ti rekuperator vrača vlago je za pozimi to čist normalna situacija, tvoji viri vlage se v določenem % prenašajo na vstopni zrak. Če ne bi imel notranjih virov bi kljub še tako dobrem rekuperatorju pristal na pod 30% - seveda če imaš predpisano izmenjavo zraka. Skratka rekuperator lahko nekaj časa vrača višjo absolutno vlago, ampak ker to ne dela 1005, se v vrakem obhodu zraka vsebnost vlage približuje zunanji vlagi. Če nimaš kakih super vpojnih sten se to po moje zgodi zelo hitro, vsekakor pa v par dnevih.
Zato poleti samo rekuperator ne pali, zunaj je vlage za znort, notri jo pa še dodajaš, rekuperator ti jo odnaša na plano, a nikakor ne moreš pod zunanjo vlago, ki je včasih v naših krajih zjutraj 95% pri 20 in tudi več °C.
To kar pišeš enostavno ne pije vode, pa kjerkoli da si, razen morda na Kredarici. Po moje imaš pokvarjen vlagomer.
Je pa res, da se tudi pri ans zunanje vreme ne pozna, tudi če 14 dni dežuje, se vlaga ne dvigne pod nebo, sam si to razlagam s krepko pregipsanimi res masivnimi stenami in da imam ene 3 x nižji pretok zraka kot se ponavadi daje (zaradi zelo upirajočega ogljenega filtra in pihanja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 19.2.2013

Vlagomerja sta dva, od tega en kalibriran, termometrov pa je vsaj 6.

Pa upam da sva se razumela da govorim za pozimi, ker poletje je nekaj popolnoma drugega in ne dvomim da si večkrat naletel na moje zapiske o poplavah v kurilnici zaradi nepravočasnega odlitja kondenza, katerega klima načrpa do 30 litrov v 10 urah?

Poleti ni niti teoretične možnosti držati normalno vlago zgolj s prezračevanjem.....

Aha, potem je to druga pesem. Ravno včeraj mi je prišlo, da bi ugasnil prezračevanje in en 5l lonec na štedilnik, pa da vidimo koliko vode bo šlo v stene, koliko pa v zrak oziroma kako se bo časovno gibala vlaga.
Kakšne stene imeš, morda lahko vpijejo in oddajo toliko vlage, da vršijo dnevni balans. Meni cca 2 uri vstopanja zraka s preko 20% povečano vlažnostjo (v dnevno) ni prav nič dvignilo vlago v kuhinji, vsaj vlagomer ni trznil, kar ne pomeni ne vem kaj. Vlagomeri imajo namreč precejšno histerezo, bolje rečeno zaostajajo cca 2%, zato nihanje +-2% sploh ne zaznajo. Pišem kolikor se spomnim razlage soplmeda iz tega foruma.