![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 17.12.2023 Je že tako, da SE proizvajajo, ko sije sonce in hidro, ko teče voda, plinska pa, ko imaš plin. Če kombiniraš, se marsikaj da, a moraš imeti zgrajene kapacitete. Ruske, tole ti dam prav, da so cene za kilovat povprečne moči s katero lahko delajo v letu, za HE in za industrijske SE podobne (upoštevanje faktorja izkoriščenosti - FI). Tam od 6000 eur/kW za hidro in 6400 eur/kW za industrijske SE. V svojem tekstu sem navedel ceno investicije 10000 eur/kW za povprečno moč pri proizvodnji v letu (realne številke, letos je bil FI pod 13%) in pokazal, kako velika razlika (faktor 10) je v investiciji v SE in nizki investiciji v plinsko TE s kogeneracijo, ki pa seveda troši drag plin. Če TE-TOL kapacitete izkorišča le 27%, je to zato, ker so večino časa v rezervi ali pa je plin predrag. To pa je zato, ker ljudje spore še vedno rešujejo z uporabo eksploziva, ki ga mečejo na ljudi in objekte in s pritrjevanjem na plinovodne cevi. Bo kdaj kaj drugače? Tole je seveda za drug forum - bom tu končal. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 17.12.2023 Merlin1, subvencija (ki jo še nisem dobil in pitaj boga kdaj jo bom, če sploh) je 440€ za investicijo 13700€. Ni baš nekaj, kajneda. Je pa 8.8kW elektrarnica danes naredila 34kWh. Mi jih nismo porabili. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 17.12.2023 kdo te je pa tako grdo odrl? za 11 sem (julija) plačal točno 11,6 k eur (550 eur tud še nisem dobil) Sem pa danes naredi 38kw......ta mesec sem na 250kw....so pa naše strehe popolnoma primerljive lege, le zdi se mi, da maš ti večji nakllon...24,6^ je pri meni RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 17.12.2023 @Merlin Ne, niso svicarski franki. Bi pa to bili, ko/če bodo do konca speljali, kar so zaceli. Omreznina za prenos energija na 0, celotna omreznina je vezana na moc. Nobeden ne krsi pogodbe, sonckarji placujemo celotno omreznino in se nimamo komunžaliti. Zakaj hudica me bi resil tako? Je potrebno na sporen nacin? Za ego, ali kaj? Vsekakor pa bunjenje prenosa omreznine na drugo postavko ni razlog, da se netmetrasi kregamo. Jebiga, tko je... @ruske Res je, kar vsaj jaz opozarjam, ze odkar so se prvic pojavile debate o novem sistemu in to ni bilo par mesecev nazaj, ko so koncno pri frizerju se zaceli pogovarjat, zdaj pa vsi vse vedo. H kateremu dobavitelju je eden najpogostejših vprašanj? K tistemu, ki najbolj sigurno obstane, ceprav je ta moment drazji. Ker pogodbe so z dobavitelji in ce tvoj propade ali se neha ukvarjati z dolocenim segmentom posla, ti nihce ne garantira, da bos z novim lahko sklenil po starem. Sicer je "ustno" zagotovilo, s katerim si še riti ne da obrisati... Ni treba iskati primerov v plinu, med krizo je ugasnilo tudi nekaj dobaviteljev elektrike in ljudje so cez noc morali poiskati novega, ki pa ni imel vec starih cen in akcij. Bolelo je manj, ker se je potem cena štroma začela regulirati. @merlin drugic... Kdo je subvencioniral. Zna biti, da sami sebi v vecji meri, kot vsi glasni gobcači, ko se v prvo vrsti postavijo, ko je treba denar talati, pa bolj zadaj, ko ga je treba not vplacevati. Z neba ne pade... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 17.12.2023 Orientacijo imata na jug najbrz? Nasa 12-ka je danes naredila 'bogih' 15 kWh (vzhod/zahod). Sem pa kot vidim dal najvec: 15900€, pa se ta velko subvencijo okol 2200 so mi zamocil ampak tega ne bi tu razlagal. Se vedno pa cakam na ta manjso. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 17.12.2023 čisti jug ja....27 panelov 425 kw eden -vertex S od Trine mam RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 17.12.2023 Pri nas je 30 x 400 (30 optimizatorjev). Kot receno je orientacija bolj tako tako ampak kaj cmo, nimam kaj. 3 paneli so na jug, ostalo V, Z, vse en string. Glede na to, da je v dobrih 8-h mesecih naredilo 10 Mw, sem zadovoljen oz. dosegamo izracunan izplen. Preko 10 Mw se nikoli nismo imeli letno porabo, tako da zaenkrat je to to. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - slepec - 17.12.2023 Naša danes 51,3 kwh 13.5kw 16.500 eu Azimut 155 RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kavcicn - 17.12.2023 slepec, lepa današnja proizvodnja. Pa hvala, ker uporabljaš prave enote za moč in energijo. Ker enim je to vse ravno. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 17.12.2023 Danes je SE pridelala 35 kWh, poraba 64 kWh. SE moči 11,2kW je v obratovanju od konca februarja 2023. Do danes je pridelala 12,35 MWh. Subvencije cca 500€ še nisem dobil, hebeš tak ekosklad. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 18.12.2023 MWh. Ni mi glih ravno, samo prehit tipkam pa izpade k furija. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - letalec007 - 18.12.2023 Naša danes 24,6 kwh 9,7kw 13200 eu !0 panelov JV, 16 panelov Z Leto 10,5MWh RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 18.12.2023 Danes verjetno ne!? Bolj verjetno včeraj. 46,03 kWh. 12 kW. 3200 evrov po vseh odbitkih. 32 panelov 375 w Letos 14,039 MWh. Če računam štrom po 15 centov, kar je premalo, sem na treh jurjih izplena v malo manj kot letu in pol. Do julija (dve leti po zagonu) bo že v celoti poplačana (ker nekaj od donosov so šenkani viški, cca 1,5 MWh letno), potem se mi jebe, kaj bodo birokrati naumilil. Vem pa eno, dražje kot brez nje ne bo. Pa četudi samo lastno porabo vkalkuliram, vse ostalo pa zaračunajo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - xavi - 18.12.2023 Citat:Replika komor koli.Prosil bi, da pri replikah uporabljate ikono +novi odgovor in v oblačku napišete, komu replicirate. Bo dosti bolj pregledno. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Poldee - 18.12.2023 @fery: ti si fenomen Jaz bom vesel, ce bo investicija nazaj v 10-ih letih, kaj treh. Glede ostalega se cist strinjam.Nasa drugace zlo podobno k vceraj: 14,6 kWh. Zahebanaorientacija.press |