PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - superlizo - 3.1.2016

Oktober 2015 porabil 9 vreč peletov(enerles) - začetek kurjenja 21 oktober
November 2015 porabil 37 vreč peletov(enerles/arboreko)
December: 52 vreč
Temperatura stanovanja 22°c/18°c, 24 urno ogrevanje
Orgevalne površine cca 100m2. Kotel Valher dkp 25. Hiša je brez izolacije, okna so pvc.
Za sanitarno vodo je tč Kronoterm(Termotehnika) 300l.
Za sanitarno vodo sem v decembru preklopil na pelete

Poslano z mojega GT-I9295 z uporabo Tapatalk

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - kucin - 3.1.2016

Zanima me katere pelete kaj kupujete, ali je smiselno dajati več denarja za njih tudi po 300 eur za tono in podobno, v čem je sploh razlika, če mi lahko nekdo razloži prednosti in slabosti iz lastnih izkušenj.
Meni peč požre vse ker imam "ohranjanje žerjavice" in doziranje spodaj tko da mi je vseeno katere kupujem.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 3.1.2016

In kakšen kotel je to,ker vsi nimajo teh sposobnosti. Kupujem A1 po ~250€.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - kucin - 4.1.2016

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.svettoplote.si/index.php/peci-na-pelete-in-drva-biomax/">http://www.svettoplote.si/index.php/pec ... va-biomax/</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Klemensu27 - 4.1.2016

9.10.2015 do 6.12.2015 - 500kg,
7.12.2015 do 3.1.2016 - 280kg, (TČ za vodo izklopil)
Mešanica peletov Lespak in Lesgal

TČ za vodo sem v decembru izklopil in se ogreva na pelete. V teh dneh ko je prava zima je tako poraba cca 20kg/dan. V povprečju je poraba višja kot prejšnjo zimo. Precej je vplivala na to tudi megla, ki se ni in ni hotela dvigniti. Veliko je bilo dni v decembru, ko smo imeli čez danmeglo in okoli ničle, tisti par 10m višje pa okoli 7-10 stopinj in sonce.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 4.1.2016

25.09.2015 do 03.01.2016 poraba 1995 kg, del.ure transporterja pelet 175h, kalorimeter PolluCom E/S na kotlu 6847 kwh, kalorimeter stanovanja 6002 kwh, temperatura stanovanja 22°C(07:00/22:30),19°C(22:30/07:00) od 24.11.2015 obtočna črpalka 726h ogrevanja stanovanja ,kotel EKO-CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw,tem.kotla 61/71°C ,kotel je vedno na ON, vre. vodena regulacija Firšt MR-TR plus,neto ogrevane površine je 180m2 (pritličje in mansarda),peleti Horizont premium,pepela ~7%, navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l 365 dni v letu.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - geodet11 - 5.1.2016

malo off topic...Klemensu27 si zadovoljen z peleti lespak? Tudi sam sem prejsniji teden napolnil zalogovnik z njimi, pa za enkrat se nimam prave predstave.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Klemensu27 - 5.1.2016

Peleti Lespak so solidni, pepela je bilo pri meni cca 0,7%, žlindre nisem zaznal.
Edina njihova slabost je slaba mehanska obstojnost-se drobijo, kar ti lahko povzroča probleme pri transportu preko polža, itd..
Meni je možakar zagotovil, da do sedaj niso imeli pripomb kupcev. Če je pa želja pa lahko samo zate naredi trdnejše. Za enkrat nimam težav z njimi. Za ta denar ok.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - rs84 - 22.1.2016

Klemensu27 glede na to, da nimaš fasade imaš zelo malo porabo, marsikdo s fasado ne pride na to porabo. Zanima me kakšna bi bila poraba, če bi imel recimo, kakšen navaden kotel z peletnim gorilcem. sestrična je šla iz olja kombinirane peči na enako peč kot jo imaš ti pa reče da ne more verjet kakšna razlika v strošku ogrevanja je sedaj. Nevem pa kolk pokurijo.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sašo65 - 22.1.2016

zanimivo ja....@jani65 je v praktično istem časovnem obdobju brez gretja SV prabil 2T peletov, tale @Klemensu27 pa brez fasade in z gretjem (december)SV pa SAMO 780kg

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - omega630 - 22.1.2016

Se pridružujem zgornjemu razmišljanju...
Če je to res, hvala bogu, privoščim! Vendar opažam (ne leti direktno na nobenega, da ne izgledalo kot obsodba!), da se veliko njih preprosto izmišljuje in potem dejansko ne veš kje je realna poraba.
Koliko njih mi je že reklo ko se pogovarjamo, da pri približno podobni hiši (okna, lega, izolacija, št. radiatorjev itn.) kot jo imam sam, porabi toliko in toliko v tem in tem obdobju pri takšni temperaturi, sam pa še enkrat toliko! Potem se pa vprašam - kdo je tukaj (ne zamerite izrazu) mona???!!! Ker to pač ne gre! Ok, 100 kg +/- še dopuščam, ampak 500??? Lp, A.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - rs84 - 22.1.2016

To je nekje 300kg peletov na mesec če se ne motim, kar ne morem verjeti, glede na to da nima hiša izolacije + SV. Ali je v hiši še kakšen kamin. Ali pa se ne ogreva celotna hiša.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - cevko - 22.1.2016

Citat:...poraba cca 20kg/dan....

Tale trditev je vedno zanimiva, pa ni važno, o katerem viru ogrevanja se govori. Ko se takole pogovarjam z ostalimi o porabi energentov mi tudi marsikdo reče, da porabi eno vrečo peletov na dan. Samo pozabi povedati, da je njegova definicija "na dan" samo ogrevanje od 14.-22 ure :lol:
Evo, če povem za sebe o porabi "na dan" ( 24ur ! );
Starejša hiša, debele stene, nova fasada brez izolacije, podstrešje izolirano, kot so to pač delali v 60ih letih, nek pesek, slama in deske, nova streha in nova dvoslojna plastična okna.
11KW toplovodni peletni kamin, temp. vode 60 stopinj, štirje radiatorji z term. ventili, v prostoru vedno 22-23 stopinj + 100l SV. Zunanja temperatura -1 do -8. Poraba peletov je točno dve vreči v 24 urah. Ne vem, a je to veliko ali ne, meni cenovno znese. Seveda je pa poraba manjša, ko je zunaj nad 0 stopinj.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 22.1.2016

rs84 Napisal:To je nekje 300kg peletov na mesec če se ne motim, kar ne morem verjeti, glede na to da nima hiša izolacije + SV. Ali je v hiši še kakšen kamin. Ali pa se ne ogreva celotna hiša.
300 kg je idealnih 150l ko.olja na mesec ,to porabo dosegajo zelo dobro izolirane hiše. Če samo pomislim ,da sanitarna voda v normalni porabi 4 oseb porabi 40l na mesec. Z Eta bi pri meni bila poraba po tem takem 2300kg. Moj oljni kotel je ima 96% izkoristek in je bila poraba 2200l za ogrevanje,peleti so sedaj ~4600kg za 91% kotlom. Ko sem kupoval kotel sem ogledoval tudi Eta kotel pa mi je svetovalec glede na objekt ni hotel naredit izračuna ampak je hotel porabo ko.olja. Takšen izračun sem itak sam naredil,tako da sem se mu zahvalil za trud. Tako ,da mislim ,da poraba olja-peleti x2 je kar merodajen podatek, glede na podoben izkoristek obeh kotlov.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jelencek1 - 22.1.2016

Jani65, koliko bi predvidel porabo za hišo za ogrevanje pritličja 60m2 od spodaj klet ,okna nova lesena 3steklno ug=0,5 debelina 92, podstrešna izolacija 10cm (dodatno bom še dodat 10cm), hiša brez izolacije in brez zunajnega ometa. Ogrevanje bo na talno. Ko sem kuril od 16 do 23 poraba 5-6m3 drv.Sedaj ko punca doma pa cca 8-9m3 kurim pa trenutno le na kamin. Samo na oko 2 tone al 4 tone.
A se da sploh predvideti? Hvala in lp