![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 15.12.2023 tako je oreh: neoliberalci oz. komunisti, so se prelevili v t.i zelene na čelu z ursulo in šolcem ter še nekaterimi namerno delajo škodo eu državljanom... naši elektro cigano pa že vsa leta pobirajo omrežnino, da pa ta denar ne gre tam lam bi moral je pa kristalno jasno...in una budala od elesa, kratko malo hoče 4 milijarde in tupi, da zeleni prehod me bo poceni...haaaalo, a ste nas vprašali, ali ga sploh hočemo.....pa tista budala kumerovska, ki je bil v dubaju, pravi da se je žalosten vrnil....haloooo
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 15.12.2023 Kaj bodo nesposobnjakoviči spreminjali sistem omrežnine, če nimajo osnov (pridobivanja podatkov) porihtanih: Npr. si dam izvoz porabe za letos pa mi to vrže ven: Celo leto nič samo dve špice. Pozumiram: torej 20. junija letos o 4.15h ponoči je moja 8.8kW elektrarna proizvajala 37kW moči. U jebote. Na osnovi tega sranja bi oni šli sistem spreminjat? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 15.12.2023 Fantoci, to sem teden nazaj pisal, podrobno poglej za tiste ure. Gotovo imaš v zadnjem 15 minutnem intervalu seštete vse predhodne intervale z (napačno) nično porabo. Teh špic, z neposredno predhodnimi ničnimi porabami ne smejo upoštevat pri določitvi dogovorjene moči in tudi ne pri poračunu špic, ker so to napačni podatki o odjemni moči. To je računalniško zelo enostavno narediti. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 15.12.2023 "Pozumiram: torej 20. junija letos o 4.15h ponoči je moja 8.8kW elektrarna proizvajala 37kW moči." "Teh špic, z neposredno predhodnimi ničnimi porabami ne smejo upoštevat pri določitvi dogovorjene moči in tudi ne pri poračunu špic, ker so to napačni podatki o odjemni moči. To je računalniško zelo enostavno narediti." ............................... Upam, da se strinjamo, da takšna packarija na Moj elektro sploh nebi smela priti. Ampak oni že sedaj določajo nove konice za leto 2025. Boste preverjali, kaj bodo naračunali? ... niti ne znajo izračunati povprečne moči v intervalu. Razlika odčitkov števca konec_intervala - začetek_intervala (kWh) deljeno s trajanjem intervala v urah. Voila ... pa to čisto dobro piše v Aktu in v Uradnem listu. Torej? Kadar podatki manjkajo, je pač časovni interval daljši (ni 0,25 ure), a rezultat o povprečni moči v intervalu je še vedno pravi. Si pa predstavljam, kako jim uspeva rojevati takšne bedarije na Moj elektro. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - lenovo2010 - 15.12.2023 Mi zna kdo tukaj razložit, sem v fazinda bomo postavli SE, se mi splača postavit SE ali ne? Kukr berem bodo najbolj udarjeni netmetraši? Po prejšnem sistemu je bila računica, zdaj pa sploh ne vem kje sem... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 15.12.2023 SE se načeloma še vedno splača, ne glede na predvideno spremembo obračuna moči s 1.7.2024. Netmeterašem brez letnega manjka se bodo položnice dvignile iz trenutnih cca 150 -250€ letno za cca 2X (lahko več ali manj). Udarjeni pa bomo postopoma praktično vsi. Tiste floskule, kako bo povprečni uporabnik plačeval manj, si je za zapomnit! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ivč - 16.12.2023 Ni mi več jasno o novem plačevanju elektrike za stari netmetering po 1.7.24. Nekateri trdite, da bomo povprečno plačali malo več, MIGAJ pa da skoraj duplo ? Kaj je resnica, dejstva ? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - firefly - 16.12.2023 1.8.25. Ko bos eno leto placeval. Prej je vse ugibanje... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - pregela - 16.12.2023 Ker seveda Elektro noče, ne more, ne zna,.. urediti našo trafo postajo, da bi imeli elektronsko merjenje, seveda niso mogli določiti v katere odjemne moči spadam(o). Novembra na položnicah naj bi določili te odjemne moči na podlagi ne vem časa, pa niso. Na računu GeniI smo dobili obvestilo, da bo to marca ali aprila 2024. Tole je po mojem vse še zeloooo vprašljivo ali bodo 1.7.24 sploh lahko uvedli. Pri nas se Elektro ubada s tem, da na novo zgrajenim hišam z vsemi dovoljeni elektriko priklopi (baje se že pripravljajo tožbe). Sedaj so ugotovili, da nimajo moči, pa bi kar dvorišča in vse okoli razkopavali. Ne vem, če imajo čas in resurse, da se igrajo z tem, da bodo nam elektrarne in TČ-je izklapljali. Še zmeriti ne zanjo, koliko ji sistem obremunjemo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 16.12.2023 Tudi meni ni jasno, kako bodo odčitavali 15-minutna povprečja, ko pa večinoma števci niti daljinskega odčitavanja ne podpirajo. Sicer nimam pojma o tem, a se mi zdi, da so se zaleteli z nekimi nepremišljenimi metodami. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - notranjc - 16.12.2023 Po dolgem času sem spet prijadral na tale forum.. ko smo končali z gradnjo hiše ( pasivna, skeletna, .. ) 2012 ni bilo potrebe.. Sedaj prihajamo proti zaključku zgodbe glede Sončne elektrarne, pa bi samo podal naš primer, razmišljanje in rad samo opozoril na nekaj stvari, ki jih nisem opazil v teh debatah ( nisem pa vsega bral.. ker vidim da je nekaj starih " đomb" še vedno zelo aktivnih - Ferry recimo.. ) 1. V hišo sem že ob izgradnji hiše vgradil krmilnike za rolete, luči, strojnih instalacij , varnost in vklop/izklop velikih bremen 2. ob vgradnji polnilnice za el. avto smo dali na glavni dovod elektrike števec, ki je trenutno povezan z polnilnico, da poleg tega da v oblaku shranjuje komplet podatke o porabi istočasno še omejuje porabo polnilnice, da mi ne gredo glavne varovalke 3. Sončna elektrarna bo z akumulatorji ( 20kWh ) ZAKAJ ? A. ker je subvencija za sončne z akumulatorji velika, ....( trenutno so suvencije zaprte, a jih bo BORZEN ( namesto Eko sklada ) Marca spet razpisal ) B. ker je preko UPS funkcije pri hibridnem inverterju mogoče, da se ob izpadih omrežja hiša napaja vsaj 3 dni ( brez uporabe velikih porabnikov - pečic, kuhalnih plošč, pomivalnih in pralnih strojev ) C. ker lahko na hibridni inverter ob naravnih katastrofah, za katere se pričakuje da bodo vse bolj ekstremne, če bo šlo tako naprej izpad elektrike lahko tudi daljši - 10kW generator dveh urah napolne baterije za naslednje 3 dni funkcioniranja hiše. D. krmilniki in branja števca porabe in trenutne porabe z relativno enostavnim programom enostavno lahko omejijo konično porabo vseh porabnikov, vključno z polnilnico za EV da v v nobenem trenutki konična moč ne bo presežena E. Če bodo pretiravali z omrežninami, bomo pač baterije začeli bolj intenzivno uporabljat. Vsaj poleti oziroma ko bo mogoče. Sicer pa si bomo nabavili še agregat ( za 2000 eur dobim 9,6kW generator z električnim vklopom ) Naj si je.. ma.. tile frajerji. Mimogrede še to.. Ker sem vpleten v pomoč ustanovi pri optimizaciji rešitve glede na to da naj bi šlo vse gor Aprila 2024 ( Julija po novem ) ki porabi izjemno veliko elektrike sem ob raziskovanju dobil vpogled v trg elektrike in njegove igralce, tako pri nas kot v stanje cen elektrike v tujini. V razmislek : Trenutno "trgovci" z elektriko ponujajo letne pogodbe za elektriko za večje pravne osebe za naslednje leto izredno ugodno - 13 centov/kWh, 8 centov/kWh ( podatek na dan 8.12. ) ker gre cena elektrike tudi pri nas drastično nazvdol, medtem ko je v tujini šla elektrika pod 10 centov za velike porabnike dol že APRILA . Tako da se v našem bazenu imenovanemu Slovenija ribe imenovane trgovci in mešetarji z elektriko na veliko mastijo z našimi denarnicami. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ciciban.miha - 16.12.2023 Moraš upoštevat še ceno prenosnih zmogljivosti. Po domače daljnovod, da spraviš štrom iz enega konca EU do drugega. Ker so v špilu trgovci, borze, licitacije in vreme ni tako enostavno. Skoraj polovica poslov je zguba. Lahko si predstavljaš kako izgleda takšno delo. En dan par milijonov plusa, drug dan minusa. Če je minus seveda letiš, če je plus pa zakaj ga ni več. Prodaja končnim tudi ni enostavna, ker Slo proizvodnja ne pokrije vse potrošnje. Po domače.. Nekomu prodaš in potem na borzi kupiš ta štrom po XY ceni. Lahko je plus, lahko je pa tudi lepa bula. Če ima firma konec leta plus, ga pobere država. Denar ne gre za nove investicije v elektro gospodarstvu, ampak za pokrivanje proračunske luknje. Če bi se ves dobiček zadnjih 30 let vlagal v omrežje in elektrarne sedaj ne bi imeli takšnih težav. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zamot1 - 16.12.2023 Notranjcu; pri takih idiotih ki furajo našo energetsko politiko ti nobena pametna hiša niti zdrava kmečka pamet nič ne more pomagat. Najbolje petrolejka pa šporget na drva.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 16.12.2023 @migaj:meni, po tistem kalkulatorju, ki so ga prilepili tukaj s trenutno določenih 5,9kw v vseh blokih, pride 163 eur. omrežnine letno(cca 13,64 mesečno) okt.nov položnica je bila 14 eur, sedaj pa 7,7 ker ni trenutno tistega "ove" mislim da za nas nebo neke drastične spremembe....EV nimam, TČ mi vleče cca 1,5 kw, ko greje SV gre na 4...... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 16.12.2023 A je folk že čiz ruknjen??? Nekaj podražijo za 100% in več pa za njih to niso drastične spremebe
|