![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 4.10.2012 Koza sita, volk cel. Je pa res neverjetno, da se dandanes še najdejo projektanti, ki dajo v načrt notranja senčila oziroma stranke ne opozorijo na to, da je to v dobro izolirani gradnji, še zlasti z velikimi steklenimi površinami, samomor. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 4.10.2012 Sploh če logično pomisliš, da je notranje senčilo popolnoma isto kot radiator, ki postane izdatno vroč, po celodnevnem obsevanju sonca. Ampak senco pa da....... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 4.10.2012 MI2 Napisal:Ali enostavneje povedano, bivanje v moji neizolirani hiši je bilo prejšnja leta v poletnem času bolj prijetno kot sedaj ko imam izolirano. Tudi sam že več časa mislim, da je temu tako, kar smo se tu pred parimi meseci prerekali in skušali matematično dokazati vsak svoj prav. Neizolirana hiša lahko namreč čez noč veliko bolj ohladi zidovje, ki čez dan ob vročinskem valu s sevanjem nižje temperature zidov ustvarjajo prijetnejše ugodje. Ko notranje temperature začenjajo presegati željene pa vklopiš klimo, ki pa seveda takrat troši več energije kot v bolj izolirani hiši. Pa tudi za pozimi ni lepšega kot imeti staro kamnito akumulirano hišo brez izolacije in neizolativnimi okni skozi katere malo piha, na drugi strani pa eno lepo fino segreto lončeno ali krušno peč ali pa lep topel kamin v katerem gori ogenj,... ali pa luksuz, da lahko kdo pozabi odprta vrata, okno, ni potrebno pretirano pazit, spreminjat življenskih navad,.... Če imaš hišo, še sploh kje bolj na deželi pa ja ni večjega užitka kot živet čim bolj povezan z okolico, naravo, slišati zunaje dogajanje - ptičke, vohati zunanji zrak - pomladansko cvetenje, ... ne pa biti v hermetično zaprtem prostoru, kjer en kup mašinerije skrbi za tebi prijetno klimo,... vsaj meni bljak. Potem si lahko v enem takem bloku, kjer imaš namesto velikega panoramskega okna veliko televizijo,... Zato tudi zagovarjam manj je več in če danes delaš hišo po minimalnih standardih je po eni strani to hiša s še vedno sprejemljivimi stroški, prijetna za bivanje, po drugi strani pa pol cenejša od superdruper hiše. Raje danes hišo za 100 jurjev in letnimi stroški 1500 EUR, kot v funkcionalnosti isto hišo za 200 jurjev in letnimi stroški 500 EUR. Vsaj jaz tako razmišljam. Verjamem pa, da bo v bližnji prihodnosti podobnega mnenja tudi večina ostalih. In solaris, vincent ali še kdo, ne se jezit, zamerit, tudi ne vem zakaj je potrebno vikat,.... tu smo, da naše objekte, ki smo jih vsak zase gradili po svojih najboljših močeh, zmožnostih, zagovarjamo različne koncepte,.... na čim bolj korekten in pošten način predtavimo tudi ostalim, ki bodo to za nami prebirali in se lažje odločali v njihovih načrtovanjih. Sam sem pred in med gradnjo iz tega foruma veliko dobil, sedaj pa vračam v obliki izkušenj iz življenja v moji hiši, primerjam svoje izkušnje z izkušnjami ostalih in iščem "resnice". Podobno pričakujem tudi od solaris, vincenta in ostalih,... ki so vložili veliko časa v svoje zapiske in bi bilo sedaj škoda, da ne bi bili deležni njihovih rezultatov. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 4.10.2012 Citat:Raje danes hišo za 100 jurjev in letnimi stroški 1500 EUR, kot v funkcionalnosti isto hišo za 200 jurjev in letnimi stroški 500 EUR.na tole "bombico" moram replicirat zaradi korektnosti: na osnovi zapisanega, bi si kdo razlagal, da je razlika v vlozku v povprecno in nenormalno izolirano hiso 100k€ za isti tip gradnje pri enako veliki hisi. Bodimo pa realni, pa vlozek ovrednotimo nekje na ~10-15k€. Citat:Pa tudi za pozimi ni lepšega kot imeti staro kamnito akumulirano hišo brez izolacije in neizolativnimi okni skozi katere malo piha ![]() taksna hisa na leto pokuri energije za ekvivalent par tisoc litrov kurilnega olja. Tak luksuz se lahko gre nekdo, ki v taki hisi prebiva teden dni na zimo in spila romantiko. Ljudi, ki jih v takih hisah zebe od septembra do maja, pa ne bos preprical. ps. ne poznam nobenega, ki uziva v tem, da mu piha skozi okna oz. porabi energije za pol vasi zgolj za ogrevanje. Vedno pa se posplosuje v smeri, da je kvaliteta zivljenja v hudo izoliranih hisah nikakva, oz. da se ne sme odpirati oken / uzivati narave... tu cojko nisi objektiven. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 4.10.2012 Čojko Napisal:Pa tudi za pozimi ni lepšega kot imeti staro kamnito akumulirano hišo brez izolacije in neizolativnimi okni skozi katere malo piha, na drugi strani pa eno lepo fino segreto lončeno ali krušno peč ali pa lep topel kamin v katerem gori ogenj,... ali pa luksuz, da lahko kdo pozabi odprta vrata, okno, ni potrebno pretirano pazit, spreminjat življenskih navad,.... Če imaš hišo, še sploh kje bolj na deželi pa ja ni večjega užitka kot živet čim bolj povezan z okolico, naravo, slišati zunaje dogajanje - ptičke, vohati zunanji zrak - pomladansko cvetenje, ... ne pa biti v hermetično zaprtem prostoru, kjer en kup mašinerije skrbi za tebi prijetno klimo,... vsaj meni bljak.. Podpis čojko. Jst sem dal fasado zaradi tega da je hiša lepša na pogled in ne zaradi izolacije....jst rad diham. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 4.10.2012 gt001 Napisal:ps. ne poznam nobenega, ki uziva v tem, da mu piha skozi okna oz. porabi energije za pol vasi zgolj za ogrevanje. Jst sem take sorte in verjemi da nisem edini... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 4.10.2012 piknik, zakaj si potem sploh dajal izolacijo gor? zakljucni sloj brez izolacije bi enako zgledal Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 4.10.2012 Izravnava stene...da je vsaj v linijo kar so zidarji spacali. Drugače jo imam 14 cm... sam se sploh nismo nič menili o debelini ..kr naenkrat je tovornjak stal pred bajto ves nabutan z izolacijo :lol: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - smrekca - 4.10.2012 Čojko Napisal:Pa tudi za pozimi ni lepšega kot imeti staro kamnito akumulirano hišo brez izolacije in neizolativnimi okni skozi katere malo piha, .Pri takem početju tudi ni več razlika v stroških 1000€/letno ampak v teh časih draginje x2, x3. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 4.10.2012 Najbolj smešne so mi zgodbice, (ki sicer ne vem od kje pridejo) o tem odpiranju oken. Pridejo zadnjič sorodniki k nama na obisk in rečejo, aha saj vidva pa imata kljuke na oknih,....ja seveda, kaj pa drugega:=). Pa sej če maš dobr izolirano bajto ne pomen, da si zaprt kot v vakuumu,...in pol me pisan gledajo k povem, da sva ob hladnješih poletnih večerih imela odprto teraso in bla zunaj na pivu:=). Malce bolj slikovito karikiram, a vseeno. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - firefly - 4.10.2012 Samo eno vprašanje za čojkota... Glede poletja... Kaj misliš... Poleti se 12 ur sonce "upira" v stene in jih greje. Ponoči se 6 ur hladijo. Kaj misliš, se stene podnevi več ali manj segrejejo kot ponoči? Zakaj misliš da se ponoči stene skozi prepih slabše hladijo če imajo izolacijo na zunanji strani? Meni ta tvoja logika ne gre skup... Pa lahko računaš energijske dobitke sonca cel dan če želiš. Ni šans da zunanjost stene ohladiš ponoč bolj kot jo podnev ogreješ... No, če bi bli v sahari ko se spusti v minus, potem mogoče... Aja, kdor ne živi v "super duper diht hiši" ne more komentirat kvalitete življenja v njej... Sploh. Kaj šele taki ki so pozabili kako je ko plačaš 5000l nafte na sezono... Po ceni 0,1EUR/liter je še šlo. Takrat tudi po svoja drva v svoj gozd niso hodili. Se ni splačalo. Zdaj... Nikoli več nočem bit v neizolirani hiši kjer te celo zimo zebe. Ne glede na to koliko česa kuriš. Mraz non stop. Nikoli več. Sploh ne zdaj ko je izolacija/okna tako poceni... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - MI2 - 4.10.2012 Citat:Nikoli več nočem bit v neizolirani hiši kjer te celo zimo zebe. Ne glede na to koliko česa kuriš. Mraz non stop. Nikoli več. Sploh ne zdaj ko je izolacija/okna tako poceni... Daj napiši prosim na koliko si greješ prostore doma. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - firefly - 4.10.2012 včasih smo imeli centralno na olje + peč na drva (baubau pečka) in smo ogreli na 20 če je bila sreča. Ob fajn mrzlih dneh do 15. Zdaj, sem izoliral mansardo, in eno steno oblekel v 5cm stiropor, samo na peč na drva (TFranc) ogrevamo na 24 brez problemov (pa ogrevamo na manj). P.S. Eno leto sem živel v Kopru. V starem centru. Električna centralna peč. Vsaka soba 1 radiator. "majhni stroški, toplo bla bla bla". Ogrevali smo se na 18-20 stopinj, in nas je še kap po prvem mesecu ko sem popisal števec... Je pa bila baje močno mrzla zima za Koper
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 4.10.2012 Če si imel centralno na olje...torej avtomatska peč katera sama dela...ne moreš govoriti da si imel premrzlo v bajti ...po pravici povej da si šparal na denarnici. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 4.10.2012 Mi smo od 1. junija do 30. septembra porabili za hlajenje s klimo približno 175 kwH. To sem izračunal glede na povprečno mesečno porabo, ker nimam merilca posebej za klimo. Ko je bilo vroče je delala 24/7. V teh štirih mesecih nam ni bilo v hiši nikoli vroče, vlažnost med 40 do 50%. In ponoči je prav prijalo biti pokrit s tanko odejo. Tako smo lahko tudi veliko se.ali, brez da bi se pri tem pretirano znojili :lol: |